78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Eman (194.149.115.135) --- 27. 10. 2005
Re: Webová doména - využití (12829)

>....Tedy, byla řeč o vytvoření systému pečetí kvality
>(proužek ve správném, včelařském stylu), které by nesly číselnou řadu (identifikaci roku a pořadové číslo)a každý včelař by si mohl požádat o určitý počet pečetí v závislosti na počtu včelstev a výnosu. .....
----------------------------------

Nechápu co tím chce kdo docílit. Abyste neobjevovali ameriku. Chcete vymýšlet paralelní systém řízení kvality vedle vyhlášek a zákonů o potravinách obcházet zákony? Kdo to bude garantovat a platit? Jaké bude mít autorizace? Myslíte že soudný zákazník zaplatí vyšší cenu jenom za nějaké pečeti? Pro mě je obecně jediná spolehlivá záruka kvality rozbor medu od akreditované laboratoře (vzorek za 1200 Kč). Bez tohoto věřím jen medu, který si sám vyrobím. Co dokáží naši profesionální výrobci se všemi možnými certifikáty už vím dobře ze zpráv o kontrole kvality medu od SZPI. (HMF, antibiotika, falšování cukrovým invertem). Komu už mám věřit víc?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12835


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 27. 10. 2005
Re: Webov domna - vyuit (12833)


Osobně si myslím, že to bude muset být samostatné sdružení s vlastními stanovami i výrobními standardy.
Členové by měli vkládat buď finance, nebo práci, nejlépe obojí.
Jakmile si vybudují vlastní značku, budou ji muset začít chránit před těmi, co na ní budou chtít parazitovat.
Bude se muset investovat úsilí i peníze do marketingu. A tím pádem bude třeba ten produkt "odlišit".
Neskromně poukazuji na svůj článek na Prodej medu http://www.vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2005031801
Od té doby jsem trochu zmoudřel, a především bych věnoval větší část právní ochraně značky.


Osobně jsem skeptický, že půjde o masový zájem něco dělat. Například, když tady Bullet na jaře informoval o přibližné ceně formy na sklenice, tak jsem tady vyzval případné zájemce, co by se spolusložily na formu a využivali ji pak společně. Buď nebyl zájem, nebo nejsem vhodným parnerem ke spolupráci.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12834


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub Dolínek (e-mailem) --- 27. 10. 2005
Re: Webov domna - vyuit


napad urcite dobry. premyslim o tech "neznamych" - pojdme je nejdriv najit...:

1) kdo se toho ujme?
idealne jiz fungujici obcanske sdruzeni zamerene na vcelareni (csv, psnsv-cz, ...)
zalozeni noveho by stalo prilis energie, ale take by slo.
soukroma osoba/firma?


2) jake budou podminky vydavani?
aby byla zajistena kvalita medu na jedne strane, ale zaroven aby nedoslo k presprilisne "buzeraci" vcelaru (viz obdobna situace v eko-zemedelstvi - KEZ)

3) jaky bude system financovani - rozpocet?
placeni kontrolnich navstev, staly zamestnanec zajistujici distribuci, kontroly, propagaci, logistiku...? staci na to jedna osoba? je dobre, aby to delal jen jedna osoba...?
bude-li pozice neplacena (dobrovolnik), je otazkou dlouhodoba udrzitelnost projektu...
placena urcite lepsi, ale kolik to ve vysledku bude stat vcelare? - na tom ve velke mire bude zaviset uspesnost zavedeni tohoto systemu (cena jedne prelepky)
neni nejaky dotacni titul (mze, mmr, eu, ...), ktery by na to slo vyuzit?

4) jak se o tomto systemu dozvi verejnost?
jinymi slovy - marketing a propagace MIMO vcelare
je na nic zavadet system, o kterem se nedovi ti, kterym je zejmena urcen - cilovi zakaznici...
v soucasnosti probiha reklamni kampan na produkty pochazejici z ceskych zemi - oznacene znackou "klasa" (znam jen z radia, nevim, jak se spravne pise). v minulosti obdobne "czech made" -spise negativni ucinek. csv planuje triletou reklamni kampan za 9 milionu - bylo by vhodne tento system do ni zapojit - ale stihne se to? pokud ne - jak jinak propagovat? a zase - kolik to bude stat...?
kazdopadne myslim, ze toto je alfa a omega

5) zajem mezi vcelari
druha nejdulezitejsi otazka - pujdou do toho vcelari? souvisi s bodem 2, 3, 4, ale i tak by stalo za to mit "predbezne" zajemce, nez se zacne vkladat energie do ostatniho. odpoved pujde nalezt i v mnozstvi reakci v teto konferenci

6) jak se zamezi zneuziti?
falsovani prelepek, neopravney odber ("pre-prodej"), ale i rovnost kontrolnich pozadavku atp.
nema nekdo kontakty na slovince - neslo by prevzit jejich know-how? proc vymyslet jiz vymyslene?

vic me zatim nenapada. samotna vyroba prelepek je jen technicka zalezitost - vcetne tech, ktere umi tisknout s ochrannymi prvky.

vse by mohlo fungovat formou "domaci kancelare" (home office) - setri se tim naklady za pronajem atd. staci pocitac, tiskarna, telefon, pripojeni na internet a posta v blizkosti. zajisteni kontrol vcelaru oddelene od funkce teto kancelare - min v dvouclennem obsazeni - formou externich regionalnich spolupracovniku - nejakym zpusobem "certifikovanych" (snizeni nakladu na dojezd) - kdo bude certifikovat a jak?
u KEZu je cena kontroly odvisla na cestovnich nahradach (= vzdalenost) - znevyhodnuje ucastniky z okrajovych regionu, ale je logicka...
britska organizace wwoof kontroluje svoje cleny bezplatne (ale neni zamerena na kontrolu produkce nybrz "pracovnich podminek" jejich dobrovolniku) - take to tedy jde.

obecne by velmi pomohlo, kdyby se toho ujal svaz - ma prostredky, zazemi, lidske zdroje, distribucni kanaly, dosahne na dotace, v neposledni rade i vahu sveho jmena. neni nejaka cesta, jak to zaridit (spriznena duse ve funkci - zalobovat, prinest hotovy navrh, nadchnout...)?

howgh - tesim se na reakce.

jd




> --- Původní zpráva ---
> Od: Bullet <bullet/=/email.cz>
> Datum: 27.10.2005 10:43:43
>
> Zdravím všechny diskutující,
>
> doufám, že se nedopustím nějakého průšvihu, když teď budu
> informovat/navrhovat. Na letní škole nástavkového včelaření u L. Nerada
> jsme diskutovali s p. Texlem o "projektu" abych tak řekl identifikace
> českého medu s určitou zárukou kvality. Shodli jsme se natom, že to co teď
> nastíním a popíšu by v první řadě měl provést svaz, ale když nic nedělá,
> musíme si to udělat sami.
> Tedy, byla řeč o vytvoření systému pečetí kvality (proužek ve správném,
> včelařském stylu), které by nesly číselnou řadu (identifikaci roku a
> pořadové číslo)a každý včelař by si mohl požádat o určitý počet pečetí v
> závislosti na počtu včelstev a výnosu. Např. 20včelstev x 20kg výnos =
> 400ks 1kg pečetí(píšu to ve zkratce,nemá asi cenu rozvádět vše do podrobna,
> jde o popis návrhu, není to definitivní)... tyto pečeti by byly evidovány
> "proti podpisu" = myslím různé možnosti kontroly, jejich distributor,
> rozdavač, doručitel by musel ověřit kvalitu provozu, produkovaného medu
> atd. (mimo rozsah příspěvku). Důležité je, že každá jednotlivá pečeť by
> byla dohledatelná komu, kdy a kým byla vystavena , k tomu nějaký kontrolní
> list atd. Databáze etiket a jejich držitelů přístupná na inetu všem k
> nahlédnutí, spotřebitel může snadno ověřit, zda ten, kdo mu med prodává
> tuto pečeť získal oprávněně, byla by jakousi zárukou kvality a původu.
> Pečeti by nemohl získat nikdo jiný než včelař - producent mnedu (nemohly by
> být tedy na medech velkozpracovatelů tad.)
>
> Tohle je jen v kostce, možná by to stálo za realizaci. Je u toho dost
> neznámých a problémů. Některé pramení i z toho, že se takováto věc tlačí
> "zezdola" a ne ze svazu, kde by na to bylo mnohem víc zdrojů (jakýchkoliv).
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12833


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 27. 10. 2005
Re: Mlhavé informace... (12797)

tohle tady probíhalo poměrně nedávno, ptal jsem se na prakticky totéž (internetová podoba časopisu, vystavování případně -3 mesíce (pokud by šlo o zisk při vydávání časopisu)) a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k dispozici internet a tudíž je to nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....
........



Pan šéfredaktor si zřejmě nevidí do úst,
Jinak by neurážel včelaře, kteří se v předminulém čísle ptali, proč je tajena cena léčiva, odpovědí, že každý kdo chce to najde na Dolském webu, místo aby ta čísla uveřejnil.

Apropo, proč není členům svěřeno, že ten jeden pokapaný papírek vyjde asi na kačkupade. Většina, kterým jsem to sdělil, byla překvapena, a mysleli, že drahé léčení je důvodem vysokých příspěvků co platí.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12832


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 27. 10. 2005
Re: Fotografie ze zasedani UV CSV (12784)

Na
http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
K obrázkům je možno připisovat komentáře, vulgarizmy budou
mazány.

Pepa


Doufám že ÚV tuto dekonspiraci řádně potrestá. Tkhle vyzradit kdo je v ÚV.

A nebo nám autor odpoví, proč nesouhlasil ÚV se zveřejnením svého seznamu ve Včelařství???!!!! Věstníku jen pro členy.
Mám správně napsat jen pro pouhé členy?



Případně, nám pan autor může k fotkám dodat něco ze zákulisí ÚV. Kdo dělá zápis, proč je tajný.
Jak došli k novému předsedovi, kdo ho navrhl, proč ho zvolili?
Nějak jsem jeho existenci nezaznamenal před zvolením.
Byl vůbec členem ÚV? Co významného dosud udělal, že jej to kvalifikovalo k takovéto funkci.
Pokud by se mně někdo zeptal na můj tip, kdo bude dělat předsedu, určitě bych naivně vyjmenoval mnoho těch, o jejichž práci bylo slyšet? To ale si není ta pravá kvalifikace, že?








Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12831


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 27. 10. 2005
Včelařství a elektronická podoba

Logicky by nemělo nic bránit elektronické podobě Včelařství, pokud uvážíme že dosud 99% včelařů je členy ČSV.
Tento informační monopol nebyl nikdy zdůvodňován.
Finance nejsou zřejmě důvodem, protože když to jeden člen idealista dělal na své vlastní náklady, byl právně popotahován:-)
Je možné se domnívat:
- je to práce navíc
- je to jediné, co mají členové ze členství a mohli by odcházet
- je pak snadné dohledat, co psali před rokem a před dvěma, a pokud to uděláte, je to smutné čtení, nebo Vás to na....

a to že to umožní snadné studiam a vzdělávání je nepodstatné.

Za pozornost stojí vyjádření pana tajemníka, když si tak jako jindy na polovině plochy, co je k dispozici, chválí s panem redaktorem svoji práci. Pan tajemník tam na otázku, kolik to stojí odpovídá (volně řečeno) že neví, že nebyl požadavek to zjišťovat.
Takže, neprůhledné hospodaření je jedním z důvodů, proč ,(pokud se na sjezdu nic nestane) končím.

Na jedné straně letí zřejmě dvanáct miliónů (to je ona vzdělávací a všeobecně prospěšná činnost v rozpočtu) komíname na tisk toho, co většina ani nečtě. A za současných debat, kde vzít finance na léčení, kdy je problém dole sehnat pětikorunu na léky pro jedno včelstvo (alespoň podle doby debat, které jsem na toto téma slyšel.)


A že zřejmě dvanáct miliónů letí komínem na Včelařský Blesk, to je třeba tutlat. 12 000 000 = 120 000 na okres = 11000 na ZO = 240 na člena.
To je třeba 100 potištěných víček pro každého + 4 x do roka věstník s výrobními náklady á 5,-Kč.
Nebo je mnoho dalších využití těchto peněz.
Dle mně je vedle tohoto každoročního zvěrstva tunel na Včelu malý delikt. Slyšeli jste, že by třeba ČSV vypsal výběrové řízení na tiskárnu. A to je Včelařství s nákladem 50 000 kusů doslova klenotem na trhu, o který by se tiskárny porvali.
Že by ani toto nebylo jedno z témat k bohaté předsjezdové diskuzi?
Prověřit hospodaření - výběrová řízení, personální audit, ... (možná i forenzní:-) to by byla témata do diskuze a pro nově zvolenou Revizní komisy. problém je kdo byl na jaře zvolen na předsjezdové konference, a kdo pojede na sjezd.


Zdravím Karel Jiruš



Naštěsí, je zde Moderní včelař, a ten způsobil, že alespoŇ grafická úprava Včelařství šla v posledním roce na horu,
i když grafické zpracování fotek z návštěvy včelína v Irsku (ve Včelařství)je typografické zvěrstvo.






Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bullet (194.213.48.132) --- 27. 10. 2005
Webová doména - využití

Zdravím všechny diskutující,

doufám, že se nedopustím nějakého průšvihu, když teď budu informovat/navrhovat. Na letní škole nástavkového včelaření u L. Nerada jsme diskutovali s p. Texlem o "projektu" abych tak řekl identifikace českého medu s určitou zárukou kvality. Shodli jsme se natom, že to co teď nastíním a popíšu by v první řadě měl provést svaz, ale když nic nedělá, musíme si to udělat sami.
Tedy, byla řeč o vytvoření systému pečetí kvality (proužek ve správném, včelařském stylu), které by nesly číselnou řadu (identifikaci roku a pořadové číslo)a každý včelař by si mohl požádat o určitý počet pečetí v závislosti na počtu včelstev a výnosu. Např. 20včelstev x 20kg výnos = 400ks 1kg pečetí(píšu to ve zkratce,nemá asi cenu rozvádět vše do podrobna, jde o popis návrhu, není to definitivní)... tyto pečeti by byly evidovány "proti podpisu" = myslím různé možnosti kontroly, jejich distributor, rozdavač, doručitel by musel ověřit kvalitu provozu, produkovaného medu atd. (mimo rozsah příspěvku). Důležité je, že každá jednotlivá pečeť by byla dohledatelná komu, kdy a kým byla vystavena , k tomu nějaký kontrolní list atd. Databáze etiket a jejich držitelů přístupná na inetu všem k nahlédnutí, spotřebitel může snadno ověřit, zda ten, kdo mu med prodává tuto pečeť získal oprávněně, byla by jakousi zárukou kvality a původu. Pečeti by nemohl získat nikdo jiný než včelař - producent mnedu (nemohly by být tedy na medech velkozpracovatelů tad.)

Tohle je jen v kostce, možná by to stálo za realizaci. Je u toho dost neznámých a problémů. Některé pramení i z toho, že se takováto věc tlačí "zezdola" a ne ze svazu, kde by na to bylo mnohem víc zdrojů (jakýchkoliv).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12829


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (193.165.217.66) --- 27. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813) (12818)

Od: Michal Pol:
> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
> ....
> mp


Když jsem psal Prodej medu pro Vcelařské noviny.cz jako výraz zoufalství nad neplodnými tanečky kolem Českého medu, a bezradností co se situací, když jsme položili Včelu, co budeme dělat, zjistil jsme , že Svaz sice vede soudní spory o Český med sro, ale ani si nezaregiostraoval domény ceskymed.cz.

Takže, domeny ceskymed.cz a cesky-med.cz už od jara platím.
S webhostingem jsem ještě nezačal, ale nebude to problém. Čekám jen, až mi telecom po patnáscti letech přivede domů drát, což už je na dosah ruky, protože první sloup již stojí, a druhý už je za řekou připravený, jen postavit a s drátem přeplavat Labe:-)
Jednu doménu chci orientovat na propagaci tuzemského medu + databáze včelařů-prodejců,
na druhé by byly zpřístupněny různé texty propagující med, létáky, fotky atd. kde by autoři souhlasili s jejich volným užitím ostatními včelaři i ke komerčnímu prodeji svých vlastních medů atd. + již publikované články v tisku, pokud to otiskly třeba na kolínsku, není na škodu když se to samé otiskne i na na jiných ...iskech.

Takže, pokud chcete, je doména k mání, webhosting je třeba začít platit až bude něco připraveno, aby bylo jasné, jaké parametry má server splňovat.
Spolupracovníci, autoři, či ještě lépe webmasteři se můžou hlásit. email karel.jirus zavináč seznam.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12828


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jakub Dolínek (e-mailem) --- 27. 10. 2005
Re: reklamn cedule

v poslednim casopise moderni vcelar je nabidka plechove cedule od psnv-cz za docela dobrou cenu (nemam ted casopis u sebe, nepamatuji se). ukazka je v polovicnim formatu na zadni strane obalky. informace poda asi pr. texl - ptexl(zavinac)email(tecka)cz
jinak je mozna vyroba smaltovane (ala domovni cedule) - v praze napr. v obi na roztylech. cena za nejmensi rozumny rozmer na branku priblizne 700,- a vyse.

zdravim.

dolinek


> --- Původní zpráva ---
> Od: Matjov <vera.matejova/=/shell.com>
> Datum: 27.10.2005 08:26:08
>
> Dobrý den,
> prosím o informaci jestli se dá někde koupit reklamní cedule na prodej medu
> a kolik přibližně stojí. Chci to jako vánoční dárek pro tchána. Moc děkuji
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12827


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Matějová (80.188.194.130) --- 27. 10. 2005
reklamní cedule

Dobrý den,
prosím o informaci jestli se dá někde koupit reklamní cedule na prodej medu a kolik přibližně stojí. Chci to jako vánoční dárek pro tchána. Moc děkuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12826


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Od: Michal Pol:
> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
> ....
> mp
.........

Nejakej napad v tomto smyslu jsou u me uz delsi dobu. Nakonec co je potreba proto, aby se zviditelnila prezentace vcelaru na internetu? Inzerce zdarma. To je altrernativa dosti podobna projektu MIE. Potom take dane nabidky nacpat do vyhledavacu a potom se vetrit do nejake bannerove vymeny atp. atp.

Co jsem momentalne udelal, tak je jakasi zkusebni preverze inzertniho webu: "Vcelarskeho dvora" s moznosti vkladani foto. (az 5x) A take hlavne. Server,(ic.cz) na kterem toto bezi je sice malej, ale neustale se vylepsuje. Ted se zrovna meni disky, coz se projevuje na vyssi rychlosti v zobrazeni. Jde domluvit mnohe a momentalne je vse ZDARMA a doufam ze bude dlouho. Adresa je na:

http://beekeeping.ic.cz/

Pokud je zajem a chtic neco vytvorit, divejte se a oslovujte ty, kteri uz funguji (napr. vcelarskenoviny.cz). Tam je podle me take mnoho moznosti a jde jen a jen o zajem. Jednou jsem rekl v souvislosti s webem a publikaci: "Mista je dostatek".


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12825


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

mohu to zkusit
pepan

----- Original Message -----
From: "Michal Pol" <pol.michal/=/tiscali.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 26, 2005 8:22 AM
Subject: Re: prodej ze dvora


> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
> na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
> dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
> adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
> bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak
> mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace
(pokud
> už takový název nemá).
>
> Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa
> je jiná.
>
> mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12824


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr (212.71.150.246) --- 26. 10. 2005
Výroba oplodňáčků z koplénu

Prosím nemá někdo zkušenosti s výrobou koplenových (polystyren)oplodňáčků? Jaký koplen použit aby oplodňáček byl co nejpevnější a take technologie výroby. Děkuji za každou informaci. Přeji krásny večer.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12823


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Langi (213.192.59.130) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Já se rád připojím.
langi

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12822


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Janšta (212.71.138.132) --- 26. 10. 2005
Re: koupě (12815)

Prodám nástavkové úly 39x27,5 přístupné shora i z boku (okénko). Nástavek na 13 rámků. Vhodné dovnitř - vnější vrstva nástavku je natřený sololit, uvnitř palubky, v meziprostoru je polystyren. Úl = dno + 2nástavky + vnitřní víko + příslušenství = 500Kč. Asi 10 - 20 úlů.

Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12821


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813) (12819)

Ze by to zverejnili v Blesku to je nenapadne.
Nicmene to povazuji za dobry napad, ze to alespon v casopise zverejnuji.
Bez databaze vcelaru jsou takove napady jen malo prinosne.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Pavel Samojlovič
Datum: 26.10.2005 15:43

> Jenom nechápu, proč ČSV zveřejňuje prodejce medu ve Včelařství, když
> je tento časopis jen pro včelaře.
>
> Pavel
> ----- Original Message ----- From: "lukas" <lukas/=/lukasvodnarek.net>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, October 26, 2005 3:37 PM
> Subject: Re: prodej ze dvora
>
>
>> Michal Pol napsal(a):
>>
>>> Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>>>
>>> - pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a
>>> webhosting,
>>> na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
>>> dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
>>> adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
>>> bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by
>>> pak
>>> mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace
>>> (pokud
>>> už takový název nemá).
>>>
>>> Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje
>>> představa
>>> je jiná.
>>>
>>> mp
>>>
>> Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne
>> .cz domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo.
>> Lukas
>>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12820


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Samojlovič (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Jenom nechápu, proč ČSV zveřejňuje prodejce medu ve Včelařství, když je
tento časopis jen pro včelaře.

Pavel
----- Original Message -----
From: "lukas" <lukas/=/lukasvodnarek.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, October 26, 2005 3:37 PM
Subject: Re: prodej ze dvora


> Michal Pol napsal(a):
>
>>Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>>
>>- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
>>na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
>>dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
>>adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
>>bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak
>>mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace
>>(pokud
>>už takový název nemá).
>>
>>Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa
>>je jiná.
>>
>>mp
>>
> Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne .cz
> domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo.
> Lukas
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12819


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lukas (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812) (12813)

Michal Pol napsal(a):

>Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -
>
>- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting,
>na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze
>dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med,
>adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by
>bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak
>mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud
>už takový název nemá).
>
>Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa
>je jiná.
>
>mp
>
>
>
Napad to neni spatny, nabizim pripadnou vypomoc ohledne HTML apod. Ne
.cz domena moc nestoji a hosting treba u pipni.cz je zadarmo.
Lukas

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12818


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Havlík (195.146.122.170) --- 26. 10. 2005
Re: Kaštan koňský (12816)

Snůška z kaštanů určitě je , včelky na to létají.Ne každý květ dá ale nektar.Jak se barva středu změní ze žluté na růžovou, tak je prý již bez nektaru.Sám jsem si chtěl jírovec také vysadit na včelnici, ale odrazuje mě klíněnka jírovcová.Nejsem si jist zda bych mohl v dalších sezonách listí pálit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12817


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 26. 10. 2005
Kaštan koňský

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti se snůškou s Kaštanu Koňského - Jírovce Maďalu.
Totiž už pár let, když procházím kolem kaštanů v tuto dobu, je sbírám a strkám do země okolo úlů v lese a teď už tam roste tak zhruba 15 stromečků. Buď je nabídnu místním myslivcům, ti zalesňují místním majitelům různé kousky vykáceného lesa a podobné plochy a sazenice potřebují nebo je nasázím sám do mezí a podobných neudržovaných ploch, kde mají šanci vyrůst a plodit.

Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12816


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franta (213.220.249.187) --- 26. 10. 2005
koupě

Koupím starší úly vrchem přístupné,nabídněte

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12815


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franta (213.220.249.187) --- 26. 10. 2005

Koupí starší úly vrchem přítupné, nabídněte

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal Pol (213.155.225.66) --- 26. 10. 2005
Re: prodej ze dvora (12812)

Přátelé, co říkáte tomuto nápadu -

- pokud by byl zájem (min. 50 zájemců), zaplatil bych doménu a webhosting, na který bych umístil prezentaci zaměřenou především na prodej medu ze dvora. Základem by byl adresář včelařů nabízejících k prodeji svůj med, adresář by byl podaný formou zajímavou pro spotřebitele medu. Na web by bylo možno umístit i vlastní prezentace nebo odkazy na ně. Včelař by pak mohl využít zajimaveho_názvu_domény k umístění své vebové prezentace (pokud už takový název nemá).

Samozřejmě vím o aktivitě ČSV a dalších v tomto směru, ale moje představa je jiná.

mp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12813


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

MIE (82.100.11.24) --- 25. 10. 2005
prodej ze dvora

Zdravim všechny včelaře, i ostatní chovatele. Jsme sdružení pomáhající malochovatelům a zahrádkářům s odbytem domácích potravin. Do konce roku je registrace zdarma. Takže pokud máte zájem, registrujte se a nabídněte med, případně cokolv jiného, co se dá považovat za domácí potravinu, bez chemie... stránky: www.mie.cz . Dále prosím, pokud někdo chcete vést diskusi na téma: včelaření, můžete, máte ji tam připravenou. Díky. Tým Mie. Taky uvítám, pokud někdo máte nějaké texty, pro začátečníky i pokročilé: jak včelařit- viz rubrika chovatelství - zatim máme kuřata a králíky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Medovec (12810)

Jednoduché metody měření obsahu alkoholu nefungují, protože jsou v medovině
rušeny balastními látkami. Buď podle medu, kolik jsi ho tam dal nebo
zkušební destilací malého množství. Medu do medoviny na vypálení se má dávat
tolik, aby výsledná koncentrace alkoholu byla mezi 8 - 10 - 12 % . Při větší
koncentraci se kvašení zpomaluje, menší koncentrace je zbytečná a pokud se
po vykvašení na vypálení čeká, medovina se rychleji kazí. Výtěžnost závisí
na aparátu v pálenici, jednoduchý kotel může mít ztráty desitky procent,
destilační kolona mnohem méně. Obecně, čím více to smrdí kolem, tím větší
ztráty. Taky záleží na zaplnění kotle, nejmenší ztráty má přirozeně plný
kotel. Pokud přijdeš do pálenice s 50 litry a bude tam kotel 200 litrový,
nejspíš to dopadne tak, že palič k těm 50 litrům naleje do kotle dalších 50
litrů vody, jinak by totiž ten kotel propálil. Výtěžnost potom je přirozeně
mizerná.

Podívej se do starých příspěvků, medovina se do diskuze periodicky vrací.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stano" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 25, 2005 12:04 PM
Subject: Medovec


> Čím sa dá zmerať obsah alkoholu v medovine?
> Čím sa dá zvýšiť obsah alkoholu v medovine,aby to bolo
> rentabilné na vypálenie ? Stačí jedno kvasenie a hned páliť a aká je asi
> výťažnosť z 50 l medoviny?
> dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12811


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stano (62.168.127.183) --- 25. 10. 2005
Medovec

Čím sa dá zmerať obsah alkoholu v medovine?
Čím sa dá zvýšiť obsah alkoholu v medovine,aby to bolo
rentabilné na vypálenie ? Stačí jedno kvasenie a hned páliť a aká je asi výťažnosť z 50 l medoviny?
dakujem Stano

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12810


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

Přitom třeba v posledním Včelařství č. 11 Petr Táborský píše:(volně
přepsáno, ne doslova)
časopis Včelařství není možné číst jako zábavnou literaturu (to znamená
přečíst a odložit).........K článku, jež studuji, vyhledám vždy všechny
možné informace v předchozích číslech časopisu, v odborných publikacích, na
internetu......Velice často přistupují včelaři na schůzích k publikovaným
názorům a námětům bez popsané přípravy
Josef Ševčík píše: ( volně přepsáno, ne doslova)
K tomu účelu bychom měli používat časopisy Včelařství a Moderní včelař,
učebnice Včelařství a moderní médium - internet.....Začínajícím včelařům
doporučujiz časopisu Včelařství přečíst výtisky 6/2004 až 5/2005 -
Kalendárium.

Takže zdá se, i do článků ve Včelařství už pronikají moderní názory, akorát
ta žába na prameni informací tam sedí dál. Jak by takovým začátečníkům
pomohlo, kdyby místo pracného shánění jednotlivých starých čísel Včelařství
od včelařů si mohli zakoupit CD s posledními 5 ročníky časopisu nebo si
stáhnout časopis třeba s půlročním zpožděním z internetu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 25, 2005 10:34 AM
Subject: Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta


> > Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis
> > Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak
> > tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před
> > nečleny svazu
>
> Ono se da jit stredni cestou. Priklad - Vesmir, Pchelovodstvo. Da se
> publikovat seznam vsech clanku v cisle, ale ne vsechny jsou
> pristupne.
>
> Pokud se tyce Vcelarstvi, tak by se daly verejne publikovat clanky,
> ktery by prispely k popularizaci vcelarstvi u nevcelaru.
>
> Napriklad.
>
> \vov

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12809


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (194.108.195.158) --- 25. 10. 2005
Mlhavé informace

Po dvouleté přestávce jsem začal znovu včelařit.Chtěl jsem si přečíst Včelařství,ale ještě jsem nebyl znovu členem svazu.Časopis jsem nesehnal nikde. Napsaljsem na ČSV odpověď zněla NE.První se musím stat členem.Na internetu také nic.Otázka zní.Takhle si svaz představuje propagaci včelařství?Včelař který není ve svazu není včelař?Proč si mohu přečíst zahraniční včelařské časopisy na internetu a česke né.Těhle otázek je celá spousta.
Milan
www.vcelarstvi.info

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12808


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Černochová Věra (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722) (12803)

Prosim o zpravu, jake mnozstvi a jaka je cena.Dik . cermed/=/tiscali.cz
----- Original Message -----
From: "Richard imko" <vcelar.rs/=/tiscali.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 9:51 PM
Subject: Re: koupím kvalitní med


> Trochu opožděně. Nabízím květový pastovaný med a tmavý med. Okr. Písek.
> R.S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12807


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795) (12805)

> Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis
> Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak
> tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před
> nečleny svazu

Ono se da jit stredni cestou. Priklad - Vesmir, Pchelovodstvo. Da se
publikovat seznam vsech clanku v cisle, ale ne vsechny jsou
pristupne.

Pokud se tyce Vcelarstvi, tak by se daly verejne publikovat clanky,
ktery by prispely k popularizaci vcelarstvi u nevcelaru.

Napriklad.

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12806


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (194.149.115.135) --- 25. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

>Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na
>osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto
>podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost?
--------------------
Odpověď:
Nemusejí, ale mohly by být. Důvody proč se nezveřejňuje časopis Včelařství na Internetu chápu, ale já kdybych o tom rozhodoval, tak tam časopis dávat budu. Redakce patrně chce jaksi zvýhodnit členy před nečleny svazu. Kdo se k časopisu bude chtít dostat, nikdo mu nezabrání. Včelám tahle strategie redakce určitě neposlouží.

Sám mám dobrých teoretických materiálů jak včelařit až hanba, jen to podle nich důsledně dělat - to je můj problém. Včely mi to občas svými žihadly připomínají :-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12805


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 25. 10. 2005
Re:Mlhav? informace... (12797)

Od: Bullet:
>... a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že
> časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k
> dispozici internet a tudíž je to
> nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....
.......


Nepotrebne, neefektivni, nedulezite, nezajimave :-))

Takze jakekoli zmeny, dle clanku, a vedeni registru odberatelu Vcelarstvi privitaji v elektronickem podani z hlaseni ZO, to neni problem. Tz. mimo jine, ze privitaji podani v elektronicke podobe a po internetu.

Zeby mely pocitace pro ČSV jen vyznam jako jen v registracich? To by byla videt opravdu smysluplnost, poslani a prace v CSV. Nedivim se tim padem, ze nektere titulky clanku se prekopirovavaji v clancich tak dlouho.

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12804


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Richard Šimko (212.11.112.106) --- 24. 10. 2005
Re: koupím kvalitní med (12722)

Trochu opožděně. Nabízím květový pastovaný med a tmavý med. Okr. Písek. R.S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12803


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

už tě vidím jak si př. NAPOLEONEM nebo MEDOVCEM mažeš kolena zevně já tedy
rozhodně zevnitř je to mnohem zábavnější

pepan

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM
Subject: Re: Medovec


Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12802


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

nic se nefiltruje je to jen surovina ale je tady jeden problém musíš si
zjistit jaký nejmenší objem ti v palírně vypálí jsou palírny s nejmenším
objemem břečky ,tak se tato surovina nazívá , 40 litrů a taky 300l. pozor na
to!!!!

pepan

----- Original Message -----
From: "Jan Cervenka" <witko-comp/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 2:45 PM
Subject: Re: Medovec


Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12801


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

Dne pondělí 24 října 2005 10:46 Martin Černý napsal(a):
> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Dobry den,
nejsem zas takovy znalec vyroby alkoholu, ale recept na "Medovec" v puvodnim
zneni byl de fakto recept na vyrobu samogonu (ukr. samohonu) - domaci
palenky, tedy vezmete cukr, vodu, drozdi (ne dolske kvasnice, ale drozdi co
se dava do peciva) , v tomto pripade se cast cukru nahradila medem , nechate
to zkvasit a prepalite. Nevyrabite medovinu, ale surovinu na palenku. Jestli
se to v obdobi mezi dokvasenim a palenim nejak zvlast filtruje netusim.
Vesmes tekutiny s obsahem vice nez 15% alkoholu pouzivam pouze zevne.


Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12800


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

f.bim (212.65.255.44) --- 24. 10. 2005
Re: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

Mně je to vcelku jasné kdo to čte a jistě dá zapravdu podstatě přízpěvku,zkostnatělost vycházející z předrevolučních manýrů nomenklaturních "kvádrů", či obava o zaměstnání?
Střední generace a starší byla záměrně uváděna v omyl slepou vírou k tištěné informaci, jiný názor byl označován za protistátní a undergrounový.
Zaplať pánbůh že žijeme v demokracii se všemi důsledky že? přátelé včelaři

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12799


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel T. (193.108.106.20) --- 24. 10. 2005
Německý med

Před rokem jsem dostal dárkově zabalený med z Německa, 3 krát 50 gramů (letní květ, horský květ a lesní). Prostě vzorkovnice. Na všem napsáno jak ekologicky je med získán zastudena a Hand made. První co mě zaujalo, že květový med zkrystalizoval zbůsobem vlastním pro med který je tepelne upraven nad hranicí 50°C(vlastní zkušenost) -po 6 měsících (+2až5 na pultech) je 1/2 čirá a druhá usazená ve formě jemných krystalek na dně. Ochutnal jsem všechny 3 vzorky najednou a měly skoro identickou chuť. Navíc to nebyla chuť běžného českého medu ale navoněno jak po bombónech. Všichni jsme se u toho ušklíbali a shodli se na tom, že jestli je tohle běžně k dostání, tak se ani nedivím, že je tak nízká spotřeba medu. Někdo tu kdysi napsal, že baliči medu udržují med zdravotně nezávadný. O léku se nedá hovořit. Teď už tomu rozumím.

Zdravím včelaře
Pavel T.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12798


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bullet (194.213.48.132) --- 24. 10. 2005
Mlhavé informace...

Milý Gustimiliáne,

tohle tady probíhalo poměrně nedávno, ptal jsem se na prakticky totéž (internetová podoba časopisu, vystavování případně -3 mesíce (pokud by šlo o zisk při vydávání časopisu)) a bylo mi šéfredaktorem odpovězeno, že časopis se na inet nedostane proto, protože drtivá většina včelařů nemá k dispozici internet a tudíž je to nepotřebné/neefektivní/nedůležité/nezajímavé....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12797


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Frantisek Rousek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
RE: Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta (12795)

>Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.

Je doufam kazdemu jasne kto toto cte, kdo to napsal a za jakym ucelem.

Frantisek Rousek




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12796


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Mlhave informace o Vcelarstvi a osveta

Se zajmem jsem si precetl v priloze Vcelarstvi, jak je vyhodne mit vnitrosvazovy casopis pristupny jen clenum a pry nic lepsiho podle rozhovoru s p. tajemnikem neni.

Davam zde jednu otazku. P. tajemnik byl osloven v takovem smyslu, kolik stoji vydavatelska cinnost casopisu a ke konkretnimu cislu by se urcite dostal. Ptam se, kolik je v castce statnich prostredku a na jaky ucel byly poskytnuty. Podle me totiz je zapomenuto to, ze se casopis sklada dle ISSN na dve casti a to publikacni a jakousi vestnikovou. (podle p. tajemnika)
Konkretneji?
Nemaji byt vynakladany penize poskytnute statem na osvetovou (vydavani Vcelarstvi je podle me take takto podporovano) cinnost take pro nejsirsi vcelarskou verejnost? Copak zakony o zajmovych organizacich nemluvi jasne o neznevyhodnovani clena a neclena potazmo jestli je castka na vzdelanost urcena vcelarum a ne CSV?

Je moznost, jak dat Vcelarstvi alespon v *.pdf souboru na internet a to, ze je sireni informaci po internetu vseobecne statem podporovano je jasne. Vzdyd prave informace o clenske praci, ktera je popisovana ve Vcelarstvi na svazovem webu je reklamou.

Vypada to tak, ze mnoho nadsencu ma webove stranky a vetsinou toto dela zdarma a ve volnem case. Svaz plati dva stale zamestnance starajici se o casopis a oni nejsou schopni takovou praci - vydat internetovou podobu Vcelarstvi uskutecnit? Tak vypada preci osveta a tim se navek dokazuje vyznam sdruzeni!

MOTTO: Chcete vyresit castecne osvetu a pristup laicke verejnosti k informacim o vcelich produktech? (viz. tabulka Vc.11/2005/291) Dejte p. tajemniku Vcelarstvi (treba bez vestniku) na internet. Potom smeknu, protoze jste splnil jednu podminku cerpani penez ze statnich zdroju.

Je doufam kazdemu jasne kdo toto cte, ze otazka clanku (Vc. 11/2005/290) "Jak dal v osvetove cinnosti" zajmoveho sdruzeni, je nekym omezena.


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12795


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře
uzavři
> aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť

Taky aby se z mrtvých kvasinek nedostaly do pálenky pachutě.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "pan Josef Menšík" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 11:18 AM
Subject: Re: Medovec


> kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A
PAK
> JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ
DO
> KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře
uzavři
> aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
> nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr
>
> pepan
>
> ----- Original Message -----
> From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan>
> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM
> Subject: Re: Medovec
>
>
> > Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
> kvašení,
> > nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> > Martin
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12794


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef Menšík (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789) (12792)

kvašení má dve etapy .HLAVNÍ KVAŠENÍ JE PODLE MTEPLOTY ASI TAK 1 MĚSÍC A PAK
JDRUHÁ , DOKVÁŠENÍ V TÉTO DOBĚ SE VLIVEM POMALÉHO KVAŠENÍ PRÁVĚ DOSTÁVAJÍ DO
KVASU AROMATICKÉ LÁTKY a můžeš pálit mokud nemůžeš hned kvas dobře uzavři
aumísti v chladnu aby se neznehodnotil úbytkem alkoholu a aromat. chuť
nejlépe vyniká tak při 50-53% alk. na litr

pepan

----- Original Message -----
From: "Martin ?ern?" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 24, 2005 10:46 AM
Subject: Re: Medovec


> Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým
kvašení,
> nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát?
> Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12793


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Černý (80.83.67.77) --- 24. 10. 2005
Re: Medovec (12789)

Takže pokud to chápu dobře, stačí pouze nechat překvasit bouřlivým kvašení, nechat vyčeřit a může se pálit?Nemusí se před pálením medovina vyzrát? Martin

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12792


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pete Mal (e-mailem) --- 24. 10. 2005
Re: Strihani kridel (12673) (12695)

Ja to používam už asi 8 rokov a tak na 70 % ostáva
stará matka v úli spolu s mladou a istý čas sa
tolerujú (po čase sa včely starej zbavia), niekedy sa
stará snaží vyrojiť ale len vypadne pred úľ a včely sa
vrátia. Ja vždy keď chcem meniť matku strihnem starej
krídla a nechám jej 1 uzavretý matečník. Ak stará
matka je dobrá tak po vídení novej so starou urobím
odloženec a výmenu opakujem. Takto si zabezpečíš
kontinuálne plodovanie a skoro úplné kopírovanie
vlastností pôvodnej rodiny. Po skúsenostiach si
myslím, že vlastnosti rodiny závisia len asi na 50% od
matky a asi na 50% od organizácie práce v rodine. Mám
cca 27 rodín a mám tak 1 roj za dva roky (aj to sa
zväčša len domnievam, že mi niečo ušlo) - pri
prehliadkych každé 2 týžde počas vrcholnej sezóny t.j.
máj - jún a tak raz za 3 týždne v apríli, júli a
auguste.

Peter M.

--- Kamil <Kamil.Rimal/=/cz.enersys.com> wrote:

> Co znám včelaře tak si libuje, že přistřižení matky
> při rojení zabraňuje
> odletu roje, nebo se dokonce roj vrátí protože matka
> je do dvou metrů od
> úlu. Tak nevím jestli
> ano nebo ne.
>



       
              
__________________________________
Yahoo! Mail - PC Magazine Editors' Choice 2005
http://mail.yahoo.com

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12791


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

FrantiĹĄek Rousek (e-mailem) --- 24. 10. 2005
RE: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783) (12786)



Jeden je brouk(ten cerny). To druhé je larva.
Frantisek Rousek

Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.

D. Helmut



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12790


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.17) --- 23. 10. 2005
Medovec

Do kvasu se nic nepřidává. Kvašení je tak bouřlivé, že poklice nadskakuje a často pěna teče ven. Možná, že by se tento postup dal použít i při výrobě medoviny.Kvašení trvá tak cca 14 dní. Jinak já jsem fungoval spíš jako dodavatel medu a pozorovatel. Za med jsem vždy dostal nějakou tu láhvinku. Žel Ukrajinci jsou pryč a tak uvažuji, že se do toho také jednou pustím. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12789


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HUBAČ (e-mailem) --- 23. 10. 2005
ATB v biomedu v Americe (12716) (12718) (12728) (12729) (12745) (12746) (12747) (12756) (12757)

Podle toho co vím o včelařeni v Americe, Naposledy jsme se s americanem
včelařem bavil 2 hodiny v Pardubicích na dnech medu začátkem rijna.
To co mi řekl odpovídá i dalsim referencim, tj. bez antibiotik by jim
vsechno vychcipalo, berou to jako nutne zlo, stejne jako my Gabon. Jinak
o tom nepremysli.Antibiotika pouzivaj i podle toho jak ma konkretni
včelař rad vcely. Cim je ma radej, tim vic leci, co kdyby....
Radek

-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Friday, October 21, 2005 1:10 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Re:

Biomed u nás je definitivně zabitá záležitost díky našim veterinárním
předpisům. Mohl bych se cítit diskriminován jako včelař v EU.
Koupit si ho ale tady můžete - dovezený z Itálie
http://www.probio.cz/vyrobky/med-kvetovy-bio.htm

Na všech těch předpisech mě zaráží možnost preventivního ošetřování mimo
sezonu (nejpozději 30 dní před začátkem) antibiotiky oxytetracycline
(terramycin) v USA. Asi to mají nějak ověřený, že se to pak nedostane do
medu, nebo nevím. Tak tedy naše skvělé léky z Dolu NE a tolik tady
proklínaná antibiotika ANO. Není to divné? Vyplývá mi z toho, že naši
veterinární odborníci a jejich výzkumy nejsou kompatibilní se světem.
Neříkám horší nebo lepší, to nevím.

__________ Informace od NOD32 1.1263 (20051021) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12788


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pan Josef MenĹĄĂ­k (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)

cybí tam odkut tento nález pochází nebo to je jen demonstrativní ukázka.

pepan

----- Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, October 23, 2005 2:12 PM
Subject: Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!


> Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: josef Šroll
> Datum: 23.10.2005 11:48
>
> >ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
> >republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
> >specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
> >Více na:
> >http://www.hrnek.cz/tumida/
> >
> >Pepa
> >
> >
> >
> >
> >

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12787


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re: Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice! (12783)

Vidim tam ale brouky dva, uplne jine barvy.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: josef Šroll
Datum: 23.10.2005 11:48

>ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
>republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
>specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
>Více na:
>http://www.hrnek.cz/tumida/
>
>Pepa
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Re:Fotografie ze zasedani UV CSV (12784)

Od: josef Šroll :
> Na
> http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
> je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
...............

Dobry napad s temi fotografiemi. Jeste kdyby byly nejake doprovodne informace nebo *.mp3 z diktafonu. (napr. zneni usneseni atd.)

_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12785


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Fotografie ze zasedani UV CSV

Na
http://www.sroll.net/vcely/uvcsv22_10/index.php
je galerie fotografií z právě proběhlého zasedání ÚV ČSV.
K obrázkům je možno připisovat komentáře, vulgarizmy budou
mazány.

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12784


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

josef Šroll (e-mailem) --- 23. 10. 2005
Ulovy brouk A.tumida v Ceske republice!

ÚV ČSV byl seznámen s úlovým broukem Aethina tumida v naší
republice. Nález prošel rukama jednoho německého profesora -
specialisty na včelařství, který o jeho pravosti nepochybuje.
Více na:
http://www.hrnek.cz/tumida/

Pepa


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12783


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza Jindra (84.244.102.138) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780) (12781)

> Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.

To asi přítel včelař popletl. Z 1 kg medu je téměř 1 litr 50% medovce. Z 10 litrů medoviny (10% lihu) jsou 2 litry pálenky. Medovec však není na "ožrání" je to lék. Pokud medovinu vyrobíš z vypláchnutých víček, obsahuje esence z propolisu které se přenesou do medovce. Ten pak kudy teče tudy léčí.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Včelár (84.47.69.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768) (12780)

Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.
A nie, že sa ožerieš ako tá sviňa.
Pozvi všetkých kolegov včelárov nech sa ožerieme všetci.

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)
Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)

Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Eman (84.244.109.94) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)

Rudo, jak dlouho asi probíhá kvas? Od založení kvasu k pálení? Jinak se tam nic nepřidává? Živná sůl, okyselení ?

Jinak z vlastní zkušenosti potvrzuji, že ukrajinci jsou mistři světa ve výrobě kvalitní pálenky. A kontrolní výpočet na % lihu mi potvrzuje věrohodnost receptu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

emil (85.160.152.242) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767) (12775)

Podle stávájícího zákonä o lihu je jakákoliv výroba lihu v domácích podmínkách zakázána pod hrozbou vysokých pokut.I výroba v pěstitelské pálenici je omezena na 30l absolutního alkoholu tj.cca 60l běžné pálenky na domácnost.Aby toho ještě nebylo málo,tak je jakýkoliv prodej zakázán,takže to musíte vypít sám nebo s přáteli.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Olda Vancata (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773) (12776)

> http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm

bajecny.

DEKUJU MOCKRAT

\vov


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12777


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Kdo vi? Kde? (12771) (12773)

http://www.n-vcelari.cz/clanek-letni-skola-nastavkoveho-vcelareni.htm

----- Original Message -----
From: "Olda Vancata" <olda.vancata/=/quicknet.se>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: 22. října 2005 11:59
Subject: Kdo vi? Kde?


>
> Nekde na webu jsem videl fotografii mistnosti pripravenou pro nejaky
> skoleni a misto zidli tam byly Langstroth nastavky. A ted si nemuzu
> vzpomenout kde to bylo a nemuzu to najit.
>
> Najde se nejaka dobra duse ktera mi rekne - "je to tam a tam".
>
> Dik predem
>
> \vov
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12776


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12767)

Teplota bodu varu etanolu je 78 st C. Ukapávat začíná při teplotě v kotli
cca 65 st C, někde tam je zhruba bod varu metanolu, přesně bych se musel
podívat do tabulek. Destilace etanolu končí při teplotě v kotli cca 98 st C,
je to bod varu azeotropické směsi voda-etanol, složení směsi už neznám. Nad
98 st C se odpařuje už jen voda a nežádoucí vyšší alkoholy a další látky,
některé jsou ve vodě špatně rozpustné, to je ten zakalený kondenzát,
pokračovat už nemá smysl. Pro dobré oddělení jednotlivých složek by měla
destilace trvat aspoň hodinu, takže nespěchat. Vyhazuje se obvykle do deseti
procent celkového kondenzátu, 3-4 % ze začátku, zbytek z konce destilace. Má
se používat měděný kotel nebo aspoň měděný chladič, měď katalyticky oxiduje
většinu nežádoucího metanolu na acetaldehyd, který je těkavý a z destilátu
během pár dnů vyprchává, pokud je v otevřené nádobě. Tolik znalosti získané
kdysi ve škole a ověřené v pálenicích.
Jinak je myslím podle našich zákonů povoleno pálit doma pro vlastní
potřebu, jinak ne.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 9:58 PM
Subject: Medovec - výroba.


> Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a
> to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl
> kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá
> naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na
dně
> otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět
> žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází
gumovou
> zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od
> mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být
> problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů
se
> musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi
> míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem
> varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality,
> protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým
> poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k
> prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl
> jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře.
> Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12775


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78079 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 12775 do č. 12835)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu