78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Michal (77.236.209.145) --- 8. 6. 2007
cukr, medovina

Tak to sem mel asi spatne vytvoreny zakvas a spatne to prekvasilo.Tomu bych se moc nedivil, on mi ten zakvas pripadl takovy divne kalny a na hladine se tvoril nejaky divny belavy skraloup. Delal jsem to poprvi, tak sem nevedel jestli je to u techto kvasinek normalni.. Skraloup sem obral a zbytek nalil po 3 dnech do roztoku s medem, cukrem a vodou. I kdyz prvni tyden to celkem kvasilo, ale pak to prestalo..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23162


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 6. 2007
Re: cukr, medovina (23158)

V kvasu se mohou množit nejen ty správné kvasinky, ale i pár dalších druhů
"potvor" které ten výsledek ničí. Bakterie slizovatění je jedna z nich.
Obvykle dělají pachutě, "slizovací" bakterie vytváří z cukru sliz, který
nekvasí. Vedle čistoty je důležité udělat z násady kvasinek dobrý zákvas,
který se nějaký den rozkvasí a teprve potom připravovat vlastní medovinu.
Kvasinky potom mají před ostatními mikroorganismy náskok a a v kvasu je
obvykle "převálcují" Taky při intenzívním kvašení, větším demižónu, několik
desítek litrů a nějaké izolaci aspoň hadry teplo vyvíjené kvasinkami dokáže
zahřát demižon o pár stupňů a tím vylepšit vliv nízké teploty. Potom
existují octové bakterie, co dělají z etanolu ocet, pokud mají vzdušný
kyslík. Kvasná zátka a její pečlivé utěsnění třeba voskem je proto nejspíš
nezbytnost v případě, když bouřlivé kvašení už skončilo, hladina už není
chráněna unikajícím oxidem uhličitým, ale medovina s vyšším obsahem cukru a
později alkoholu se nechává ještě nějaký měsíc dokvasit.
Správný kvas je pitný vždycky, záleží ovšem na jakou chuť je kdo zvyklý,
dokonce živé kvasinky v něm obsažené jsou zdravé, je to vlastně medovinový
burčák.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Michal" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, June 08, 2007 10:56 AM
Subject: cukr, medovina


> pepan:
>
> O slizovateni, jsem jeste neslysel. Kazdopadne je to pak pitny kdyz to
neni
> dokvaseny?? Ja, to mam ve sklepe v chladu v demizonu uskladneny bez kvasny
> zadky se spuntem. To uz asi neni na dalsi prevareni dobry.. Dal sem to
loni
> v lete a to bylo docela teplo. Troufam si tvrdit ze i tech 25 stupnu to
> mohlo mit po dobu nekolika tydnu. Radeji to zkusim znovu.. Stejne by mi to
> asi dalo rozumovani kolik pridat cukru, atd. Dneska mam cestu kolem
> vcelarskych potreb, tak hned koupim nove kvasinky.. Dekuji za Vasi reakci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23161


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Nezbav (77.48.30.130) --- 8. 6. 2007
Medovina

Když je to tak, bez valného výsledku t.zn. sladké, nedokvašené, zkuste zároveň s novými kvasinkami přidat oloupané rozmačkané citrony. Na 50l asi tak 3 až 4 ks. Mě to vždy vyšlo. Zdravím Vás Nezbav.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23160


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 8. 6. 2007
Re: Vigor (23112) (23115) (23119)

měl sem volně spářenou vigorku,byly to fakt drsný včely,výkon nula kromě žihadel těch měly kupu,docela mě to vytočilo když chcete nový geny a vlastní včely mají lepší vlastnosti,ale ještě zkusím matku vigor z šlechtitelského chovu a uvidím,láká mě jejich vynikající čistící pud skrz mor dookola,moje včely přijaly jen pětinu matek vigor,


jedna zkušenost není skutečnost

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23159


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal (77.236.209.145) --- 8. 6. 2007
cukr, medovina

pepan:

O slizovateni, jsem jeste neslysel. Kazdopadne je to pak pitny kdyz to neni dokvaseny?? Ja, to mam ve sklepe v chladu v demizonu uskladneny bez kvasny zadky se spuntem. To uz asi neni na dalsi prevareni dobry.. Dal sem to loni v lete a to bylo docela teplo. Troufam si tvrdit ze i tech 25 stupnu to mohlo mit po dobu nekolika tydnu. Radeji to zkusim znovu.. Stejne by mi to asi dalo rozumovani kolik pridat cukru, atd. Dneska mam cestu kolem vcelarskych potreb, tak hned koupim nove kvasinky.. Dekuji za Vasi reakci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23158


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ládˇa (80.188.105.251) --- 8. 6. 2007
inzerce

prodám kompletně zařízený včelín 2*3metry(ůlyrámky, medemet atd.),možno rozebrat a převést na jiné stanoviště.
Foto možno zaslat na Váš mail po dohodě, cena dohodou,nejlépe vidět osobně,okes Ústí nad Orlicí tel 777090716 za projevený zájem předem děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23157


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 8. 6. 2007
Re: Cenovy prehled (23130) (23140) (23153)

K cenám ve výkupu. Není možné při cenách jen tak vycházet z nějakých domněnek laických včelařů. Náklady na hodinu práce nejsou relevantní posuzovat ve spojení s cenou medu.

Jaká je cena, je stav situace nabídky a poptávky. U nás je nadprodukce medu a tudíž převyšuje nabídka poptávku a cena je s vlivem dovozu ještě nižší. A toje hlavní bod při cenách a nějakých odhadech kolik chtít.

Karle, je tvým to úkolem nalézt lukrativnost nějakého produktu z medu.

Co si myslím.
Já si cenu dokážu spočítat podle jiných koproduktů z medu. Existuje významný a tou je alkohol a jeho cena. Mnoho se u nás o alkoholu z medu nemluví z taktických a hlavně tutlajících protidaňových osobních zájmů, prostě aby se nevědělo, nakolik je med pro alkoholový zisk výhodný. Pro mě je to fantastický rozpočet a při 15 Kč/l je to ekvivalent suroviny pro velmi alkoholové pivo . Nemluvím o medovci, různých jiných raritách za výrobní ceny mnohem vyšší, než těch nynějších maximálně 32 - 38,- Kč/kg medu ve výkupu.

A u toho se zastavuji na jedné ceně a tou je těch 55,- Kč/kg medu(15Kč/litr suroviny ke zkvašení) . Kdo má možnosti a hlavně odbyt, není problém i velké množství přetvořit na jiný lukrativnější produkt než je med. 15 tis Kč je výrobní cena suroviny pro tisícilitr medoviny a je to ekvivalentní podle zákona ČR barel medu. A tím jsme se dostali na těch 55,-.

( http://ovcsvpardubice.blog.cz/0702/kontrola-medoviny )

Takto se podle mého pozdvihuje obor, který najde lukrativní a konkurenceschopný produkt. Zrovna jsem asi včera také četl podobný názor asi 95 roků starý. Šlo oto, že v motýlici je určitá látka, která dokáže narušit strukturu povrchu TBC a s další účinnou látkou účinně působí jako lék proti ní. Mluvím o článku z Českého včelaře a otom, kdy se vymýšlelo to, že se včelařství bude orientovat na chov motýlice z které se bude extrahovat drahocená složka dávající s účinnou látkou zdraví lidem trpící TBC.

Včelařství má hodnotu, jen ji nalézt a prodat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23156


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 8. 6. 2007
Re:cukr (23152)

Pro výrobu medoviny platí stejná pravidla jako u výroby vína a i stejné nemoci vína z toho co popisuješ mohlo jít o nízkou teplotu při kvašení medovina potřebuje 25°C nebo o chorobu slezovatění , tam pomůže jen znovu převařit dosladit na potřebnou hodnotu a znovu zaočkovat kvasinkami

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Michal <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: cukr
> Datum: 07.6.2007 18:26:59
> ----------------------------------------
> Radim Polá?ek:
>
> Varil jsem tu medovinu minimalne hodinu z toho 45 minut se vazne varila na
> dost vysoke teplote..Poctive jsem obiral penu, co se tvorila na hladine. S
> tim pomerem nevim. Jsem to behem kvaseni pretacel, jak radi v navodu, aby
> se provzdusnila a prilil drobek studene prevarene vody. Na chvilku(cca den
> dva) to pomohlo,ale pak to zas prestalo kvasit.Pomery cukr, voda, med byli
> podle navodu.. Snad jestli to nebylo tim ze ten med byl trosku
> predkvaseny.. Asi ho deda vytocil brzo a nechal v teple, to uz mi dneska
> ale nepovi. Nebo by mohli byt spatne kvasinky.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23155


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139) (23141) (23144) (23149)

Je fakt, že jsem ten vývoj nesledoval podrobně, takže některé zvraty situace
mi mohly uniknout.
Taky bývá pravidlem, že stará firma obsahuje různé zátěže z dřívějška, ať už
to jsou staré budovy nebo zařízení nebo lidi, kteří vězí ještě v dřívější
době a tím nemyslím rovnou socialismus, stačí nějaká překonaná epocha
rozvoje firmy a firma je potom znatelně pomalejší a nepružnější než
konkurence a má vyšší náklady. Takže když dojde k nějakému zhoršení podmínek
v oboru, tak takové firmy končí jako první.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 07, 2007 3:14 PM
Subject: Re: ?ervnov? pov?d?n?


> Včela přece na zásah vedení ČSV držela vyšší výkupní ceny, zatímco
> konkurence šla s cenou dolů. Když potom šla cena medu dolů, konkurence ho
> prodala a jakžtakž na něm vydělala nebo aspoň netratila, u Včely to kvůli
> vyšší výkupní ceně nešlo bez ztráty. Vedení ČSV sice tlačilo výkupní ceny
> nahoru, ale když přišlo na to zaplatit tím vzniklou ztrátu, Včela dopadla
> jak dopadla.
> ......
> Před nějakou dobou jsem tady napsal, že jsem nad VP zlomil hůl a vůbec nad
> postojem včelařké veřejnosti, ale nedá mi to. ...
>
> Radime promiň, ale je to jako kdyby se to odehrávalo včera a takové lži
> prostě nezapomenu. Včela Předboj lákala včelaře k dodávkám medu přes
> Včelařství a falešně oslavovalo prosperitu, vyhlašovalo časopisové naučné
> souteže, zatímco už dávno měla dost vážné finanční problémy.
>
> Mám zkušenost ohledně výkupních cen medu a myslím že nejsem sám, že ne VP,
> ale konkurence vyplácela více. VP se dostala do platební neschopnosti. Byl
> to rozdíl řádově asi 5 - 8 Kčs.
>
> Samotný provoz stál za jeden den desetitisíce korun a byla to těžkopádná
> fabrika. Nechci asi počítat další náklady. Také tam hraje roli bezesporu
> zneužití postavení, když o fabriku jevili konkurenti poctivý zájem před ÚV
> ČSV.
> Ta veřejná uražená ješitnost, když se podalo oznámení ohledně podezžení z
> rozkradení VP na Policii.
> Ale Policie ČR to odložila, takže vina dopadla dle mého názoru natvrdo jak
> jsem se již vyjádřil, pouze na členy ČSV, protože si tam ty pány
spokojeně
> drží dál. Nebýt zpracovatelů, tak NIKDO nic proti krachu neudělal.
>
> Také registruji veřejné prohlášení k situaci, kdy SVOZM UPOZORŇOVAL !!!
na
> situaci s pádem ceny medu a Min. Zemědělství nenapadlo nic záchytnějšího,
> než ten propadák s 3% družstvy. No hrůza jen pomyslet.
>
>
>
>
> Radím všem, jestli jsou nespokojeni se svým zvoleným delegátem na ÚV ČSV,
> najděte za OV mladé, nové a hlavně vzdělané a ochotné tváře a kooptujete
> jej. Sjezd není jedinou cestou jak volit své zástupce za OV.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23154


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 7. 6. 2007
Re: Cenovy prehled (23130) (23140)

Ja jeste ve vykupu nebyl a zatim se nechystam, poradne jsem zacal loni a s velkou pomoci rodiny jsme prodali temer 3 metraky (uz v rijnu jsem mel pouze par kilo pro rodinu).
.........
Právě dokončuji namátkový přehled cen medu na trhu pro Moderního včelaře.
Pokud máte zájem na takových informacích, prosím , můžete mi pomoci. Tentokrát bych měl dvě skupiny otázek.
Za kolik jste prodávali loňský med, kolik jste ho prodali a jaký to byl podíl z loňské produkce. Dávali jste zbytek do výkupu?
Máte zájem o cenové přehledy? Co by vám pomohlo při prodeji medu, nebo jste se současnou situací spokojeni a není třeba nic měnit.
Zachovám diskrétnost a anynymitu.
Tabulku budu dokončovat dnes v noci, takže první skupinu otázek co nejdřív, druhou můžete posílat neustále.
Na mailovou adresu: med/=/n-vcelari.cz, nebo můj mail.

A samozřejmě, MV je pro čtenáře, kdokoli můžete napsat o čem by měl být. Tedy v oboru mých kopetencí - marketing a prodej medu.

Stejně tak bych byl rád, kdyby jste přispěli články. Můžou být i krátké. Honorář je vysoký - autorský výtisk, možná i dva :-)

Děkuji předem Karel Jiruš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23153


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal (77.236.209.145) --- 7. 6. 2007
cukr

Radim Polá?ek:

Varil jsem tu medovinu minimalne hodinu z toho 45 minut se vazne varila na dost vysoke teplote..Poctive jsem obiral penu, co se tvorila na hladine. S tim pomerem nevim. Jsem to behem kvaseni pretacel, jak radi v navodu, aby se provzdusnila a prilil drobek studene prevarene vody. Na chvilku(cca den dva) to pomohlo,ale pak to zas prestalo kvasit.Pomery cukr, voda, med byli podle navodu.. Snad jestli to nebylo tim ze ten med byl trosku predkvaseny.. Asi ho deda vytocil brzo a nechal v teple, to uz mi dneska ale nepovi. Nebo by mohli byt spatne kvasinky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23152


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (213.29.160.5) --- 7. 6. 2007
Re: Vigor (23112) (23115) (23119)

_______________________________________________________________
(e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re:Vigor (23112) (23115)
(...)Trubci i matky údajně létají na shromaždiště i 20 km a jk by jsi chtěl zajistit aby byly oplozeny zase jen trubci Vigor
(...)
_______________________________________________________________
Dovolil bych si Vás opravit,
matky nelétají více jak 2 km na trubčí shromaždiště.
Trubci nelétají více než 6 km na trubčí shromaždiště, ale migrují mezi včelstvy, nedrží se jednoho včelstva a zalétávají do jiných. Je to jeden ze způsobů , jak včely brání přírodnímu inbredingu. Trubci se tak mohou dostat i několik km ( i 20 km ) od mateřského včelstva ( toho také využívá varroa při invazi do včelstev ).

Letos jsem si objednal vigorku, jsem zvědav jak se mi příští rok osvědčí.

zdraví........M. Václavek
Racionalizaci zdar!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23151


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.2) --- 7. 6. 2007
Re: cukr (23147)

Medovina je medovinou proto, že se pro alkoholické kvašení využívá cukrů obsažených v medu. Takže by se výsledný produkt neměl nazývat medovina. ˇřešení by byla výroba ovocných vín (např. rybíz). Já pokud jsem měl zbytky cukru po krmení jsem je na podzim zužitkovával na výromu ovocného víne ze směci trnek a šípkových plodů. Bylo vynikající. K tomu, aby nebyly problémy při kvašení kromě převaření je dobré si pořídit vinařský moštoměr. Stojí kolem 150,- a dá se sehnat i na netu. Pokud chcete vyrábet medovinu i jen pro vlastí potřebu, je to investice, která se vyplatí.

Vše hezké

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23150


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139) (23141) (23144)

Včela přece na zásah vedení ČSV držela vyšší výkupní ceny, zatímco konkurence šla s cenou dolů. Když potom šla cena medu dolů, konkurence ho prodala a jakžtakž na něm vydělala nebo aspoň netratila, u Včely to kvůli
vyšší výkupní ceně nešlo bez ztráty. Vedení ČSV sice tlačilo výkupní ceny nahoru, ale když přišlo na to zaplatit tím vzniklou ztrátu, Včela dopadla
jak dopadla.
.......
Před nějakou dobou jsem tady napsal, že jsem nad VP zlomil hůl a vůbec nad postojem včelařké veřejnosti, ale nedá mi to. ...

Radime promiň, ale je to jako kdyby se to odehrávalo včera a takové lži prostě nezapomenu. Včela Předboj lákala včelaře k dodávkám medu přes Včelařství a falešně oslavovalo prosperitu, vyhlašovalo časopisové naučné souteže, zatímco už dávno měla dost vážné finanční problémy.

Mám zkušenost ohledně výkupních cen medu a myslím že nejsem sám, že ne VP, ale konkurence vyplácela více. VP se dostala do platební neschopnosti. Byl to rozdíl řádově asi 5 - 8 Kčs.

Samotný provoz stál za jeden den desetitisíce korun a byla to těžkopádná fabrika. Nechci asi počítat další náklady. Také tam hraje roli bezesporu zneužití postavení, když o fabriku jevili konkurenti poctivý zájem před ÚV ČSV.
Ta veřejná uražená ješitnost, když se podalo oznámení ohledně podezžení z rozkradení VP na Policii.
Ale Policie ČR to odložila, takže vina dopadla dle mého názoru natvrdo jak jsem se již vyjádřil, pouze na členy ČSV, protože si tam ty pány spokojeně drží dál. Nebýt zpracovatelů, tak NIKDO nic proti krachu neudělal.

Také registruji veřejné prohlášení k situaci, kdy SVOZM UPOZORŇOVAL !!! na situaci s pádem ceny medu a Min. Zemědělství nenapadlo nic záchytnějšího, než ten propadák s 3% družstvy. No hrůza jen pomyslet.




Radím všem, jestli jsou nespokojeni se svým zvoleným delegátem na ÚV ČSV, najděte za OV mladé, nové a hlavně vzdělané a ochotné tváře a kooptujete jej. Sjezd není jedinou cestou jak volit své zástupce za OV.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23149


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 7. 6. 2007
Re: cukr (23147)

Medovina, málo kvasila a byla dost hustá a sladká? Asi příliš moc medu na
málo vody nebo nebylo to převařené, takže látky v medu zpomalovaly kvašení?

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Michal" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 07, 2007 11:42 AM
Subject: cukr


> Radim Polá?ek:
>
> Jeste jednou mockrat dekuji za informace, jak vyuzit pomerne dost cukru..
> Asi ho zkusim zuzitklovat do medoviny.Loni sem ji poprve zkousel, ale bylo
> to z drobek zkysleho (nebo zkvasleho) medu. Dost jsem badal jestli med
> vyhodit nebo nejak zuzitkovat.Opet to byla pozustalost po dedovi.Nakonec
> jsem zkusil medovinu, jen me nejak malo kvasila a je pomerne dost husta a
> sladka..Letso to zkusim se zbytkem medu a tim cukrem. Mozna ale pouziju
> normalni kvasinky do vina a ne ty vcelarske do medoviy.Treba bude vetsi
> uspech..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23148


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal (77.236.209.145) --- 7. 6. 2007
cukr

Radim Polá?ek:

Jeste jednou mockrat dekuji za informace, jak vyuzit pomerne dost cukru.. Asi ho zkusim zuzitklovat do medoviny.Loni sem ji poprve zkousel, ale bylo to z drobek zkysleho (nebo zkvasleho) medu. Dost jsem badal jestli med vyhodit nebo nejak zuzitkovat.Opet to byla pozustalost po dedovi.Nakonec jsem zkusil medovinu, jen me nejak malo kvasila a je pomerne dost husta a sladka..Letso to zkusim se zbytkem medu a tim cukrem. Mozna ale pouziju normalni kvasinky do vina a ne ty vcelarske do medoviy.Treba bude vetsi uspech..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23147


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.60) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139) (23141) (23144) (23145)

To byla teorie
----

Bohužel, o tom jak obchodvala Včela jsem nikdy nic nečetl. TO nemělo vedení (Včely, ale i ČSV) přehledy o trhu.
Pokud ano, sem s nimi.
Pokud ne, tak je jasné, že podnik který si nezjišťuje stav trhu zkrachuje.
To se UV nikdy nezabývalo ekonomikou Včely? Podílem na trhu. To je součástí ocenění. Jak pak můžu takový podnik prodávat.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23146


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139) (23141) (23144)

To byla teorie. Ve skutečnosti měla alespoň u nás konkurence vyšší výkupní ceny. Ceny pak během výkupu snižovali podle Včely. Pak už čekali na Včelu, kolik dá, aby dali o něco navíc.
Tonda

>Včela přece na zásah vedení ČSV držela vyšší výkupní ceny, zatímco konkurence šla s cenou dolů. Když potom šla cena medu dolů, konkurence ho prodala a jakžtakž na něm vydělala nebo aspoň netratila, u Včely to kvůli vyšší výkupní ceně nešlo bez ztráty. Vedení ČSV sice tlačilo výkupní ceny
nahoru, ale když přišlo na to zaplatit tím vzniklou ztrátu, Včela dopadla jak dopadla.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23145


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139) (23141)

Včela přece na zásah vedení ČSV držela vyšší výkupní ceny, zatímco
konkurence šla s cenou dolů. Když potom šla cena medu dolů, konkurence ho
prodala a jakžtakž na něm vydělala nebo aspoň netratila, u Včely to kvůli
vyšší výkupní ceně nešlo bez ztráty. Vedení ČSV sice tlačilo výkupní ceny
nahoru, ale když přišlo na to zaplatit tím vzniklou ztrátu, Včela dopadla
jak dopadla.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Karel" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 07, 2007 8:50 AM
Subject: Re: ?ervnov? pov?d?n?


> Zdravím,
> cože? My včelaři jsme si zlikvidovali Včelu Předboj? A jména jako Straka
> atd. neznáte?
>
> Asi jste si nevšiml že za zlikvidování Včely Předboj můžou zase jenom
> peníze a aby určití lidé mohli na překupování medu vydělávat více než
> včelaři, kteří med který prodají do výkupu...
>
> Foltýn
> .........
> Naopak, jména jako Straka, Špaček, znám. ALe těm snad Včela nepatřila.
> Včela patřila včelařům. CO si sní udělali je jejich věc, ale nechápu proč
> si stěžují. Proč vlastně skončila Včela? Že měla konkurenci? To je snad
> normální.
> Že včelaři raději obchodovali s její konkurencí, než se svým podnikem, je
> takové spíše tržní, než normální. Takže ať si ti, co obchodbvali dříve
> tržně nyní nestěžují na trh.
>
> Kolik tun před pěti lety vykoupila Včela? Kolik procent výkupu od včelařů
> skončilo u ní?
>
> Ví někdo, kolik vykoupila Včela, za kolik to vyvezla? Jaký byl její podíl
> na trhu?
> To by tehdejší většinoví vlastníci měli vědět!
> A už vůbec nemluvím o tom, že dnes nikdo neví, komu patří, zda byla
vlastně
> prodána, za kolik a kolik bylo zaplaceno.
>
> Pokud to někdo ví, myslím, že nejenom mě to bude zajímat.
> Předem dík za nformace.
> Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23144


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139)

Antonin Foltyn:
>Zdravím,cože? My včelaři jsme si zlikvidovali Včelu Předboj? A jména jako Straka atd. neznáte?<
......

Vážený pane Foltyn, členové ČSV si mohou za své vedení, které dopustilo svou laxností tunel na VP. Pouze a jen včelaři - členové ČSV. Nebuďte směšnej a do výkupu a zpracování a obchodu se laskavě nenavážejte a tím neomlouvejte tu svou laxnost. Ve vedení p. Straka nikdy nebyl!

S pozdravem G.Pazderka

PS: Po návratu delegátů z posledního Sjezdu ČSV mi byly tyto informace ze 100% potvrzeny. Pouze vlastní blbostí a amatérskou neschopností vést vedení, si vedení dělalo co chtělo. cituji: "Včela Předboj byl jaksi šikovně vytunelován."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23143


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr Miksovsky (212.65.219.186) --- 7. 6. 2007
Re: červnové povídání (23130) (23132) (23134) (23136) (23138)

Vim o vcelstvu ktere uz minimalne 10let nikdo neleci a teoreticky by nemelo existovat...ale preziva...zije ve zdi jednoho domu 2,5m nad zemi,pred par tydny se opet rojilo (rikala mi to teta a ma to natocene na kameru). V te vesnici jsou vcelari a maji tam VD, takze ho musi mit i tohle vcelstvo ale preziva. Je to zahada...

Spousta objevu byla nahodou dynamit, penicilin atd. a paradoxne dost casto z neporadku.


mimochodem doporucuji vsem clanek o Zamrzle plasticite...

http://www.cs-magazin.com/2007-06/view.php?article=articles/cs070658.htm

Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23142


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.60) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134) (23139)

Zdravím,
cože? My včelaři jsme si zlikvidovali Včelu Předboj? A jména jako Straka atd. neznáte?

Asi jste si nevšiml že za zlikvidování Včely Předboj můžou zase jenom peníze a aby určití lidé mohli na překupování medu vydělávat více než včelaři, kteří med který prodají do výkupu...

Foltýn
..........
Naopak, jména jako Straka, Špaček, znám. ALe těm snad Včela nepatřila.
Včela patřila včelařům. CO si sní udělali je jejich věc, ale nechápu proč si stěžují. Proč vlastně skončila Včela? Že měla konkurenci? To je snad normální.
Že včelaři raději obchodovali s její konkurencí, než se svým podnikem, je takové spíše tržní, než normální. Takže ať si ti, co obchodbvali dříve tržně nyní nestěžují na trh.

Kolik tun před pěti lety vykoupila Včela? Kolik procent výkupu od včelařů skončilo u ní?

Ví někdo, kolik vykoupila Včela, za kolik to vyvezla? Jaký byl její podíl na trhu?
To by tehdejší většinoví vlastníci měli vědět!
A už vůbec nemluvím o tom, že dnes nikdo neví, komu patří, zda byla vlastně prodána, za kolik a kolik bylo zaplaceno.

Pokud to někdo ví, myslím, že nejenom mě to bude zajímat.
Předem dík za nformace.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23141


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 7. 6. 2007
Re:?ervnov? pov?d?n? (23130)

Prosim Vas a za kolik se drive med vykupoval??

Ja jeste ve vykupu nebyl a zatim se nechystam, poradne jsem zacal loni a s velkou pomoci rodiny jsme prodali temer 3 metraky (uz v rijnu jsem mel pouze par kilo pro rodinu).
Deda drive vytocil a jel si pro prachy, ale nikdy sem se ho neptal kolik davali za kilo. Bylo to pro nej hodne jednoduche, jen mit nadoby a hura do vykupu. Obstarat sklenice, naplnit a prodat to jsou dalsi starosti navic, ale pro me tak nejak samozrejme ...

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23140


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonin Foltyn (e-mailem) --- 7. 6. 2007
Re: ?ervnov? pov?d?n? (23130) (23132) (23134)

>ústřední heslo - "co přežije, to přežije". zajímavý pohled na chov včel.
>.......
>Pokud je včelám dopřána jistá svoboda konání, tedy dostatek prostoru atd,
>mohla by to být zajímavá forma selekce.
>A nevidím důvodu, proč by neměly včely přezimovat. Mě zatím žádné z těch co
>jsem zimoval na třech nástavkách a více neodešlo. Spíš ty slabé, na jednom
>a dvou nástavkách měly předloni problémy :-)

>Naopak nechápu stesky na monopol. Copak není Včelpo? A Včelu Předboj si
>sami včelaři zlikvidovali. Tak proč ten pláč?

Zdravím,
cože? My včelaři jsme si zlikvidovali Včelu Předboj? A jména jako Straka atd. neznáte?

Asi jste si nevšiml že za zlikvidování Včely Předboj můžou zase jenom peníze a aby určití lidé mohli na překupování medu vydělávat více než včelaři, kteří med který prodají do výkupu...

Foltýn

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23139


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepa (90.176.2.8) --- 7. 6. 2007
Re: červnové povídání (23130) (23132) (23134) (23136)

Představa krásná - neléčit, že zůstanou pouze silná včelstva, žel nereálná. Bez léčení varidolem by nezůstala ani ta silná a zdrava. Buďme rádí, že ten varidol máme. Léčit jiným způsobem je velice pracné a málo učinné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23138


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 6. 6. 2007
Re: svazenka vrati?olist? (23131) (23133)

Kvete za 6 týdnů po nasetí asi 40 dní dává 200 - 490 kg medu z ha v odpoledních hodinách a je zdrojem i slušné pylové pastvy po celý den na semeno se seje od III - V měsíce, na píci do VIII a pak jako krycí na zimu do konce IX měsíce

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: flakatos <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: svazenka vrati?olist?
> Datum: 06.6.2007 21:35:27
> ----------------------------------------
> Upresnim otazku - ma jeste cenu vyseti svazenku v cervnu, aby z toho byl
> jeste uzitek v podobe medu?.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23137


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

čárlí (89.235.30.9) --- 6. 6. 2007
Re: červnové povídání (23130) (23132) (23134)

Zajímavé povídání,Já jíž dvě sezony zkrmuji květový a hlavně řepkový med (ten mě moc nechutná).Ale protože jsem nechtěl nic riskovat se zimováním na zkrystalizovaném medu,trochu jsem to vylepšil.Jsou včelaři,kteří zimují na květovém medu tím způsobem,že rámky s řepkou po zavíčkování vyndají z úlů a uklidí do skříně.Po posledním točení rámky přidají zpět a případně dokrmí cukrem.Je to poměrně pohodlné ale musejí spoléhat nato,že se v úlech bude vytvářet voda i v době kdy je ještě venku zima a tudíš nemohou pro vodu aby rozpustily zkrystalizovaný květový a řepkový med.Já jim tuto práci trochu usnadnil i když by se zdálo,že na úkor mé práce navíc.To je diskutabilní.Med pokud nechceme aby zkrystalizoval v rámcích stejně vytočit musíme.Po posledním točení tento zkrystalizovaný med rozpustím ,přidám příslušné množství vody,na dvě třetiny takto připravené sladiny přidám třetinu sladiny tradiční 2/3 rozmíchá a podávám k večeru včelám ve čtyř litrových lahvích s prosakovacími česnovými krmítky vlastní konstrukce. většinou jsou krmítka do rána prázdná a když ne,do večera určitě.Takže nezbývá než je znovu naplni a podat opět.Mohu jen říci,že včelstva vyzimovala jak loni tak i letos v naprostém pořádku. Já ušetřil na cukru a zpracoval itak neprodejný med.K názoru co přežije, to přežije,jen tolik.Pokud bychom neléčili VD a nechali to na přírodě,určítě bychom měli časem jen deset procent včelstev ale zdravých.Věřím totiž v sílu přírody.Ze zdravích by se pak vypěstovaly další.Ale co by se stalo ,kdyby se to nepovedlo.Myslíte si ,že už tu VD někdy byl a nebo to je daň civilisaci.Zdravím

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23136


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

caloń (80.78.150.7) --- 6. 6. 2007
svazenka

Svazenka mi už týden kvete a pokut vím kvete asi 5týdnů každý rok ji seji jen kvůli včelám, taktéž sadím slunečnici je to na podletí výborný zdroj pilu.www.vceluly.wz.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23135


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (88.103.157.154) --- 6. 6. 2007
Re: červnové povídání (23130) (23132)

ústřední heslo - "co přežije, to přežije". zajímavý pohled na chov včel.
........
Pokud je včelám dopřána jistá svoboda konání, tedy dostatek prostoru atd, mohla by to být zajímavá forma selekce.
A nevidím důvodu, proč by neměly včely přezimovat. Mě zatím žádné z těch co jsem zimoval na třech nástavkách a více neodešlo. Spíš ty slabé, na jednom a dvou nástavkách měly předloni problémy :-)

Naopak nechápu stesky na monopol. Copak není Včelpo? A Včelu Předboj si sami včelaři zlikvidovali. Tak proč ten pláč?


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23134


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

flakatos (84.16.120.34) --- 6. 6. 2007
Re: svazenka vratičolistá (23131)

Upresnim otazku - ma jeste cenu vyseti svazenku v cervnu, aby z toho byl jeste uzitek v podobe medu?.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23133


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Leoš (213.19.51.58) --- 6. 6. 2007
Re: červnové povídání (23130)

ústřední heslo - "co přežije, to přežije". zajímavý pohled na chov včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23132


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

flakatos (84.16.120.34) --- 6. 6. 2007
svazenka vratičolistá

Za jak dlouho po vysevu vykvete svazenka bude medovat?.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23131


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

krása Milan (88.100.95.205) --- 6. 6. 2007
červnové povídání

Netřeba vzdychat jako emilka milka v minulosti nad současnými výkupními monopoly.Ty včely za to nemohou,že v současnosti a za posledních několik let je jejich práce znehodnocována.Jak to budu dělat já,prosím neberte si z toho příklad.V minulosti mi včely mnoho vydělaly a jsem jim za to vděčný.Ono se to lehce řekne,snížím stavy a nechám si jich jen několik pro radost.Ale ve skutečnosti je to velice těžké pro ty,kteří byli zvyklí chovat několik desítek včelstev a nějak se jich zbavit.Já jsem přišel na
nápad,jak včelstva zachovat a to taky letos provedu.
První med řepkový vytočím a prodám za 28 - 30.-Kč těm vý-
kupcům co pracují pro Špačka a Haladu a kteří mají dnes monopol.Tím získám asi 1/3 zisku ze včel,což pro provoz potřebuji.Druhý a případně třetí med zůstane ve včelách
a na tom medu je také zazimuji.Nebudu kupovat žádný cukr.
Co přežije,přežije.Mám již z minula zkušenost zimovat ve 3 nástavkách.Pokud nějaký med zbude,vytočím jej se řepkou a nebo spíše před ní.Stav včelstev zachovám a nebudu se muset s nelibostí dívat na zahradu,kde odjakživa bylo spousta úlů,věřte,chyběly by mi.Také na stáří mi ubyde spousta práce,kterou je nutno vykonat.Prostě přenechám to přírodě a včely si s tím již poradí. Léčit však je nutno,to už musí člověk těm včelám pomoci.Jak jeden člověk napsal :"nic netrvá věčně atd..." Asi myslel tím,že se to vše časem srovná a bude zase pro včelaře dobře,doufejme.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23130


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (195.47.62.194) --- 6. 6. 2007
Re: Uly (23097)

Výrobce úlů ing.Buřinský,je z Kroměříže.Kontakt na www.optimalklub.cz v kolonce inzerce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23129


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (195.47.62.194) --- 6. 6. 2007
Re: CUKR JE NEJLEVNEJSI V SUPERMARKETU (23120) (23124)

Slevu na cukr krystal mají i v Globusu/v Brně/,cena je 15,90.Dávají po 30 kg,takže nezbývá než jej vozit navíckrát.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23128


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 6. 2007
Re: cukr (23126)

Do vína na přímé pití jsi nejsem jistý, jestli ten cukr tomu nedodá nějakou
pachuť. Do kvasu k nějakému ovoci a potom vypálit mně to připadá mnohem
průchodnější. Nebo aspoň to udělat podobně jako s medem do medoviny, povařit
roztok, tím zničit mikroorganismy, posbírat případnou pěnu při vaření, tím
odstranit případné bílkovinné příměsi z těch mikroorganismů a teprve potom
roztok použít jako přídavek do vína. Ale to je podle mně krajní řešení,
kdyby ten cukr byl hodně roků někde jako vlhkém sklepě a "plaval" by v
igelitovém pytli nebo nádobě. Anebo kdyby se rozpustil ve vodě, tak by tam
zůstala nerozpuštěná nějaká znatelná vrstva usazeného prachu a
mikroorganismů. Pokud je "jen" navlhlý, klidně bych ho dal třeba jako tu
podněcovací dávku 4 - 6 kilo na včelstvo po posledním medobraní někdy v
srpnu a počkal tak týden, než ho včely buď spotřebují nebo zředí medem v
případě snůšky a potom teprve bych krmil na zimu. Ono s těmi příměsemi
nestravitelnými pro včely to v zimních zásobách obvykle není zas tak moc
horké. Záleží jaká bude zima. Kdyby byla zima jako předposlední tady na
severní Moravě, kdy včely vyletěly naposledy v polovině prosince a potom
někdy až na začátku dubna, tak ano. Když je ale běžná zima, včely několikrát
za zimu vyletí a vyprázdní výkalové váčky, nijak to nevadí.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Michal" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, June 05, 2007 11:08 PM
Subject: cukr


> Radim Polá?ek:
>
> Dekuji za zajimavou odpoved. Tak nakonec asi radeji koupim novy cukr a ten
> stary zatim necham lezet nebo ho zkusim dat do vina az zas dam v lete neco
> prekvasit..


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23127


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal (77.236.209.145) --- 5. 6. 2007
cukr

Radim Polá?ek:

Dekuji za zajimavou odpoved. Tak nakonec asi radeji koupim novy cukr a ten stary zatim necham lezet nebo ho zkusim dat do vina az zas dam v lete neco prekvasit..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23126


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lumir (213.192.8.6) --- 5. 6. 2007
Re: CUKR JE NEJLEVNEJSI V SUPERMARKETU (23120) (23124)

Zapoměl jsem dopsat, že to bylo v Brně.

Lumír

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23125


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Lumir (213.192.8.6) --- 5. 6. 2007
Re: CUKR JE NEJLEVNEJSI V SUPERMARKETU (23120)

Ahojky,

Tesco (bývalý Carefour)na vídeňské má pravidelné slevy cukru na 15,90 za kg a není to omezené množstvím Před dvěma týdny jsem kupoval 150kg naráz. Lumír

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23124


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

duky (88.103.117.73) --- 5. 6. 2007
TP na dvojosý prívesný vozík za auto

Zdravím všetkých.Zhánam papiere na dvojosý prívesný vozík za auto.Stačí mi len velký technický.Vcelku rýchlo to potrebujem.Viete mi niekto poradit kam sa mám obrátit???Díky.Som z Děčína.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23123


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

duky (88.103.117.73) --- 5. 6. 2007
TP na dvojosý prívesný vozík za auto

Zdravím všetkých.Zhánam papiere na dvojosý prívesný vozík za auto.Stačí mi len velký technický.Vcelku rýchlo to potrebujem.Viete mi niekto poradit kam sa mám obrátit???Díky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23122


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jež Petr (e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re: Dotace (23109) (23117)


o dotacich treba zde:


http://www.businessinfo.cz/cz/podpory-a-dotace/



e-mail/=/nezadan napsal(a):
> Dával i Zlínský a Ústecký.
> Nevím, jestli letos taky.
>
> Hele - co kdyby ses pokusil vyvinout vlastní aktivitu aspoň v tom ohledu,
> že najdeš krajské stránky Tvého kraje a tam si to zkusíš nají SÁM...? Nebo
> tam zavoláš a oni Ti řeknou?
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23121


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

webvcelar (195.113.52.232) --- 5. 6. 2007
CUKR JE NEJLEVNEJSI V SUPERMARKETU

CUKR JE VE VELKYCH MESTECH JAKO JE PRAHA V SUPERMARKETU ZA 16-17 KC/1KILOGRAM A KDYZ SE TO POVEDE TAK MAJI NEKDY I CUKR ZA 13 KORUN/KILOGRAM, MUZE SE KOUPIT JENOM 10 KG NAJEDNOU ALE CLOVEK MUZE JIT DO OBCHODU TREBA 10X ZA SEBOU JENOM MUZE NAJEDNOU KOUPIT 10 KG, TEDA KDYZ JDU 10X TAK MAM 10 KG ZA 130 KORUN A 100 KG ZA 1.300 KORUN

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23120


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re:Vigor (23112) (23115)

Ať koupíš cokoli pokud je to neoplozené stejně nevíš s čím se ti to spáří . Trubci i matky údajně létají na shromaždiště i 20 km a jk by jsi chtěl zajistit aby byly oplozeny zase jen trubci Vigor

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz>
> Předmět: Re:Vigor
> Datum: 05.6.2007 14:03:39
> ----------------------------------------
> Jednu jsem letos koupil, takze jeste vubec nevim, ale pote co jsem si ji koupil
> jsem byl u pana Strnada a ten mi rekl, ze to neni dobre michat :-( Mluvil
> konkretne o vigorce a singer, ze pry z toho vznikaji "bestie". Nevim presne co
> tim myslel a jake vlastnosti mu nevyhovovali, ale vypravel mi o tom ze si 4
> poridil ale hned je pak zrusil. Je to zkuseny chovatel tak bych mu veril.
>
> T.H.
>
> >
> > Má někdo zkušenosti s chovem "vigorek" ? Ať už dobré či špatné.
> >
> > Leoš
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23119


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepík (81.0.194.126) --- 5. 6. 2007
Re: Vigor (23112) (23115)

Každý si samozřejmě chválí svoje peří.Je třeba si je pořídit a alespon 3 roky testovat,je pravda ,že matka není včelstvo a už vůbec nedělá včelaře.Když budou tyto tři body dobré budete spokojeni.Nečekejte však zázrak ty se nekonají,je třeba silné včelstvo dobrou matku a další a další.Ted otázka vy co nemáte dobré zkušenosti s Vigorkou víte například jaká jsou vaše včelstva co se týká nosemy.To je totiž onemocnění, které vcelaři tvrdí ,že oni přece nemají! V naší ZO se šušká"Ten v těch včelách musí mít bordel,nosemu a varroazu" To oni nemají? Mají ,ale nevědi o ní zatím co já je pořád upozornuju aby si to pohlídali a říkám můj příklad a proto mám ten bordel já,oni jsou v bláhové nevědomosti spokojeni!Obecně se tvrdí,že asi 50% včelstev je nosemtických.Moc prosím než budete psát své soudy hledejte chybu u sebe a až ji vyloučíte pak něco tvrdte.Bez zodpovědného a v rámci možností objektivní posouzení můžete vypadat jako trubec.Omlouvám se trubcům i Vám všem není to myšleno jako urážka,ale zamyslete se. Děkuji a těšme se bude medovice, na smrkách už je k vidění medovnice smrková!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23118


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(195.113.14.2) --- 5. 6. 2007
Re: Dotace (23109)

Dával i Zlínský a Ústecký.
Nevím, jestli letos taky.

Hele - co kdyby ses pokusil vyvinout vlastní aktivitu aspoň v tom ohledu, že najdeš krajské stránky Tvého kraje a tam si to zkusíš nají SÁM...? Nebo tam zavoláš a oni Ti řeknou?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23117


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(195.113.14.2) --- 5. 6. 2007
Re: Vigor (23112)

Loni jsme koupili několik F1.
Jedna přišla s ulomenou nohou.
Jedno včelstvo silně prostavuje voskové můstky (byť by to Vigorky vůbec dělat němely).
Jedno vypadá velmi dobře - středně silné, hodně nosí, mírné, neprostavuje ...
Další jsou nevýrazná - nevyčuhují z řady.

Takže asi tak...

Chtěli jsme "novou krev" - ale nic extra to není. Podobná včelstva - jako nejlepší vigorka, co přišla - na včelnici už máme. Navíc jsou "lokálního původu" - to si dneska cením víc než nějakou "včelí značku".

Uzavřeli jsme si to tak, že jako hledání cesty dobrý, ale jednou stačilo - příště budeme vybírat z našich včel a rozchovávat nejlepší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23116


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re:Vigor (23112)

Jednu jsem letos koupil, takze jeste vubec nevim, ale pote co jsem si ji koupil jsem byl u pana Strnada a ten mi rekl, ze to neni dobre michat :-( Mluvil konkretne o vigorce a singer, ze pry z toho vznikaji "bestie". Nevim presne co tim myslel a jake vlastnosti mu nevyhovovali, ale vypravel mi o tom ze si 4 poridil ale hned je pak zrusil. Je to zkuseny chovatel tak bych mu veril.

T.H.

>
> Má někdo zkušenosti s chovem "vigorek" ? Ať už dobré či špatné.
>
> Leoš
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23115


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Leoš (213.19.51.58) --- 5. 6. 2007
Re: Vigor (23112) (23113)


Chci je letos vyzkoušet - uvidíme. Díky za info

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23114


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Karel (194.138.39.59) --- 5. 6. 2007
Re: Vigor (23112)

Má někdo zkušenosti s chovem "vigorek" ? Ať už dobré či špatné.

Leoš
....
První ins. matka co jsem koupil byla žlutá Vigorka. Tedy je to 5 let. Letos mám objednanou další. S jinými jsem zatím neporovnával, mě to vyhovuje a posunulo dál.
Letos jsme objednal oploz.matky i od jinud, ale pro podkrkonoší a velký úly mě v podtstatě vyhovuje. Takže jen tak abych měl srovnání.
Problém je, že matka je jen z 50% ve včelách. Takže člověk stejně musí probírat.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23113


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Leoš (213.19.51.58) --- 5. 6. 2007
Vigor


Má někdo zkušenosti s chovem "vigorek" ? Ať už dobré či špatné.

Leoš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23112


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 5. 6. 2007
Re: Dotace (23109)

Pardubický taky, ale už je to rozdělěné.
Tonda

>Právě jsem se dozvěděl že některé kraje např. Jihočeský mají dotace i na pořízení nových úlů.Ví někdo o které jiné kraje se jedná nebo něco bližšího.www.vceluly.wz.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23111


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (195.39.10.34) --- 5. 6. 2007
Re: Uly (23097)

Marek (80.45.69.18) --- 4. 6. 2007
Uly
Aho vcelari,zhanim vyrobce nastavkovych ulu poblis okr. Prostej, za dobrou cenu (jednaloby se o vetsi mnozstvi).Letos jsem byl postizen morem tat budu uly palit .Chtebych pristirok zacit znova.Dik za pomoc. Marek


napiš mi na vcela-med/=/centrum.cz třeba se nějak domluvíme..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23110


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

caloň (77.48.59.5) --- 5. 6. 2007
Dotace

Právě jsem se dozvěděl že některé kraje např. Jihočeský mají dotace i na pořízení nových úlů.Ví někdo o které jiné kraje se jedná nebo něco bližšího.www.vceluly.wz.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23109


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re: cukr (23092)

> Jeste jeden dotaz kdz uz sme u cukru. Muze se cukr nejak zkazit? Nasel sem
> po dedovi pytel plny cukru jenze je nejaky navlhly a ma divne aroma.Mozna
> je to tim, ze to nenei bili cukr na ktery jsem zvykli.Myslite ze kdyz cukr
> drobek navlhne, muze treba zkysnout nebo tak neco??

Samotný čistý rafinovaný cukr se nekazí, protože mikroorganismy potřebují k
životu i vodu. Pokud bude v přechodně vlhkém prostředí trochu navlhlý, tak
se taky nic neděje, protože prostředí cukru s pár procenty vody je pořád
fysiologicky suché, cukr obvykle zas vyschne a jen ztvrdne. Stejně jako je
fysiologicky suchý med patřičně zahuštěný včelami. Časem v dlouho vlhkém
prostředí se na povrchu cukru utvoří trvalá vlhká vrstva, do které se
nanesou kvasinky a jiné mikroorganismy, kterým ta trocha vlhkosti stačí k
životu a cukr už nevyschne. Hlavně to platí u surového, afinovaného cukru,
kde je už od výroby na povrchu krystalů trvale slabá vlhká vrstva příměsí.
Ale nikde jsem neslyšel, že by se takovým starým cukrem otrávily včely. Ale
může být, že když by ho včely zpracovaly do zimních zásob, tak
pravděpodobně i s látkami, které by jim v zimě zatěžovaly výkalové váčky
podobně jako třeba medovicový med. Takže bych radil dát ho včelám k
podněcování v srpnu ještě před zimním krmením, aby ho v tom srpnu
spotřebovaly nebo v dávce tak 2 kila na včelstvo tak ke konci září, včely
ho uloží do buněk po vyběhlém plodu a do mrazů spolehlivě spotřebují. Pokud
je moc hnusný, tak prohnat v kvasu pálenicí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23108


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Antonin Foltyn (e-mailem) --- 4. 6. 2007
Re:Mate?? m??ka (23080)

>Já včelařím 1. rok. Mám dvě včelstva a mateří mříšku nepoužívám ani můj
>děda.Protože je to zbytečnos.Nenáme medníky,a vytočíme z 1 včelstva za
>jeden týden 15kg.
>Je mi 12. další informace na e-mail

Pokuď tě včelaření vzalo a chceš se naučit něco víc, či se na něj podívat více obektivně tak se mi ozvi na ICQ "375 940 277" nebo na Skype "tondafoltyn" , rád pomůžu....

Zdraví Foltýn

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23107


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 4. 6. 2007
Re: dotace (22975) (22977) (22981) (22984) (23021) (23023) (23025) (23027) (23031) (23036) (23038) (23039) (23060) (23064) (23068) (23101)

Pepan:
>dává 33 / kg ze dvora prodám nejvýše 2 q je nás tady pět včelařů...<
.....

Takže chvála jemu. A když těch cca 800 tvojich kil zaplatí, máš důvod, dále dle tradice pokračovat radostněji ve včelaření. A to, že mu umyješ obaly, Ti vlastně ani tak asi potom nevadí.

Výkup je tedy u Tebe nenahraditelná odbytová možnost jako u tisíců jiných včelařů po celém světě. Ať ti včelky dělaj jen samou radost. Díky za reakci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23106


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Richard Šimko (195.22.38.201) --- 4. 6. 2007
Grant

Zdravím
Jihočeský kraj vydal grantový program na podporu začínajících a evidovaných stávajících včelařů. Podrobnosti najdete na stránkách Krajského úřadu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23105


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Milan (85.135.97.142) --- 4. 6. 2007
Re: Uly (23097)

obchod/=/vcelarstvi.info

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23104


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 6. 2007
Re: dotace (22975) (22977) (22981) (22984) (23021) (23023) (23025) (23027) (23031) (23036) (23038) (23039) (23060) (23070)

kupují i do sudů ale to musíš vždy naplnit 3 q zbytek se dává do věder po 13 kg Každý obal je označen o čí med je a kvlita sledovaná hned u výkupce nejvýše 19% vody a měří se i el. odpor

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------



> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: dotace
> Datum: 03.6.2007 21:21:29
> ----------------------------------------
> A asi nebudeš věřit že ani ten zpracovatel není o nic lepší Kdybys viděl
> jaká vědra jsem dovezl na med od výkupce to bys koukal! Já to drhl jak vůl
> Plíseň jak čepice!
>
> Pepan
> ------------
> Jaká vědra. Kolik litrů? Myslel jsem, že se vykupuje do sudů.
> Karel
>
>

>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23103


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

FRANTIŠEK ČIHÁK (e-mailem) --- 4. 6. 2007
Re:Uly (23097)

Dobrý výrobce nástavkových úlů Langstroth je p.Miroslav Zelený včelařství truhlářství Přibyslav, Nové Město nad Metují

Email: mirzeleny/=/seznam.cz
tel: 606 866 654



> ----------------------------------------
> Aho vcelari,zhanim vyrobce nastavkovych ulu poblis okr. Prostej, za dobrou
> cenu (jednaloby se o vetsi mnozstvi).Letos jsem byl postizen morem tat budu
> uly palit .Chtebych pristirok zacit znova.Dik za pomoc. Marek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23102


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78079 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 23102 do č. 23162)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu