78124

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (90.178.51.173) --- 27. 6. 2022
Re: Pesimista

Nojo, tak když přibývají rodiny, co mohou vydat na jídlo na osobu měsíčně maximálně tisíc, dva tisíce kč, tak se nedivte, že nechtějí kupovat med kilo za 200. A že místo toho koupí cukr kilo za 20.
A to ještě, jak už jsem napsal dříve, nepřišli na to, že když ten cukr invertují, tak mimo léčivých účinků na rýmu, chřipku a podobně získají jinak použitím úplně stejný materiál jako je med. Jen je to stojí kilo a něco takové náhražky medu jen cenu kila cukru plus nějak 10 Kč za energii při výrobě.
Takže cca 30 kč za kilo a něco náhražky medu. Případně cca 50, když se použije hnědý cukr, který dost dobře imituje tmavý medovicový med.
Ono už dávno existují recepty, jak se do sladké vody vylouží třeba květy pampelišky anebo bezu nebo jiných a vzniklá směs se zahustí na hustotu medu a vzikne třeba pampeliškový med. To je v podstatě totéž, jen je to pracnější a výsledek možná trošku chutnější.
Uvidíte, že se takové recepty budou brzo oprašovat a začne se to plošně používat jako náhražky medu. Nebo jako náhražky třeba javorového sirupu, ten je ještě dražší než med.
A my se s tím budeme muset nějak popasovat. Zvyšovat kvalitu produkovaného medu, stavět na přidaných účincích medu , na zdravotních a podobně. Med ale už nikdy nebude potravinou plošně kupovanou všemi. Už dávno to je potravina přepychová, určená minimálně těm, kdo mohou aspoň jednou za rok vynaložit tisícovku za pár kilo medu místo stovky za pár kilo cukru. případně jako dárek nebo jako "platidlo" místního výměnného obchodu.
Co se týká cen medu, podle mne by si každý včelař měl ujasnit, co od toho včelaření chce. Je nesmysl, pokud člověk není fanatik do chovu včel, dělat v sezóně každou volnou chvilku u včel, od dubna po srpen a přitom utržit za med a mít uz toho po zaplacení nákladů třeba jen pár tisícovek. To dnes člověk vydělá ve svém zaměstnání za týdem, dva týdny práce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 75907


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu