78124

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 18. 3. 2018
Re: opet to vcelpo

Poradím něco na skladování sklenic s medem i prázdných. V zeleninách ,
velkoskladech mají krabice z kartonů od pomerančů. Je to pevný obal na 23 až
24 ks . Těchto krabic se rádi zbaví. Já tam jezdím pro ně na podpal v kotli.
Na pudě je mám šest až dedm nad sebou , pak je střecha Tisícovka na malém
kousku není problém. Ti co jste kolem Sv. Kateřiny u Kutné hory nebo Jindr.
Hradce je podnik GIRA. Sami to pálí . Do sběrny papíru se to nevyplatí
vozit. 1 kč za kg a to rozšlapat a svázat. Těchto podniků je jistě mnoho ,
ptejte se v prodejnách zeleniny odkud mají pomeranče. Tyto krabice mají po
stranách uši a pásek na vystužení. Barva je povrchově černá. 22 Kg hravě
vydrží Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: R. Polášek <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 18. 3. 2018 9:42:41
Předmět: Re: opet to vcelpo
""Nic nebrani vcelarum,aby si odbytova druzstva ci registrovane stacirny
medu zalozili,vubec to nemusi byt pod spolkovou hlavickou,staci se domluvit
a financovat to.A to je ten duvod,proc nevznikaji-nejsou schopni si nic
takoveho vytvorit-protoze jim vyhovuje,kdyz nemusi v tomhle smeru nic delat
a nechavaji se "
----------------------------
Ono je v tom spousta tvrdé práce a přitom výdělky mizerné, protože je tady
velká cenová konkurebnce prodeje medu ze dvora. Přitom bez té dlouhodobé
tvrdé práce nelze takové odbytové družstvo vytvořit.
Současně je tam technologický problém, pokud se med bude sbírat po výkupu
už ztuhlý coby x týdnů a měsíců po vytočení, tak technologické zařízení buď
bude strašně drahé, protože budem muset umět zpracovávat med za nízké
teploty a tudíž vysoké viskozity. Nebo se zpracovávaný med prostě pořádně
zahřeje, na hranu toho, aby ještě prošlo HMF, kdy ale budou účiné látky v
medu hodně poničeny. A spotřebitelům se musí nalhat, že ten med je úplně v
pořádku - to je cesta dnešních komerčních zpracovatelů medu včetně Včelpa.
O nebezpečí nežádoucích látek v medu, jako reziduí antibiotik a jiných se
ani nezmiňuji.
Jistou naději na úspěch takového odbytového družstva by mohlo mít zařízení,
kde se med od jednotlivých členů družstva zpracovává jako tekutý ihned po
vytočení. Tam by se provedla pouze hrubší filtrace od kousků víček a
podobných příměsí, což by potřebovalo jen minimální krátkodobé zahřátí na
takových cca 45 st C, ochladnutí, naočkování tuhými krystalky medu kvůli
zajištění měkkosti ztuhlého medu a hned plnění takového medu do uzavřených
sklenic.
Takže včelař by místo barelů s medem, který by postupně rozehříval a
dávkoval, skladoval sklenice s medem v pyramidě nebo v regálech....
Akorát by se lidi museli naučit důvěřovat vizuálně ztuhlému medu, že je
kvalitní.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71440


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu