78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (90.178.51.173) --- 2. 1. 2018
Re: doplnit zásoby?

Jinak když se v zimě přidávají zásoby zpracovaným cukrem v plástu, tak optimálně, aby nebyly ztráty na včelách, je to možné při teplotě tak asi nad + 10 st C anebo při teplotě asi tak pod -5 - 10 st C, ideálně při minus 10 - 15 st Č a v době, kdy není ostré sluneční světlo. Pod mrakem nebo spíš ráno nebo spíš k večeru. Teplota mezi +5 a -5 st C je pro takovou manipulaci "zakázaná oblast", protože včely se rozletí, ale kvůli zimě se už nevrátí.
Když je teplo a létají, tak to je totéž jako časně na jaře.
Za mrazu se potom využívá toho, že když se včelstvo s plásty třeba minulý den uvolněnými z propolisu opatrně po plástech rozebírá, tak díky mrazu, pokud nejsou příliš rozrušené, všechny včely zůstávají na plástech a nevzlétají. - 15 st c je podle mne asi tak hranice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71189


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gupa (93.92.52.23) --- 4. 1. 2018
Re: doplnit zásoby?

Podle internetových zdrojů řešení tohoto problému vidím dvě cesty.

První. Zimování s nasypaným cukrem na horním povalovým krmítku s malou dírou přímo nad chomáčem, což vyžaduje umístění krmítka již v sezoně kvůli umístění chomáče a kontrolou oslunění stěny úlu protože chomáč se rozhoduje o zimním umístění zimního chumáče i podle tohoto zdroje oteplování stěn. (tak i např. vícevčelstevní úl a vliv na umístění chomáčů, typ stavby a poloha česen atp).

Zdroje informací: https://www.youtube.com/results?search_query=dry+sugar+feedeng+bees

Druhou cestou a to velmi starou podle zdrojů při doplňování zásob v např. iv košnicích, takže i ověřenou je položení nebo postavení tabulky tvrdého kandisu přímo k chomáči. Co jsem testoval, tak je velmi důležité udělat - vyrobit kandis opravdu tvrdý a pokud možno čirý - průhledný. Vyžaduje to cvik jak rozpoštět cukr spolu s kyselinou citrónovou nebo lépe askorbou - tj. vitamin C. Dále vyžadování pouze tvrdého kandisu úmístěného v úlu je proto, aby se neplopadl přes rámky až na dno a neucpal česno, a neutopil dělnice. (vlastní zkušenost)

https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+candy+for+bees


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71190


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (90.178.51.173) --- 7. 1. 2018
Re: doplnit zásoby?

Já mám k obojímu způsobu negativní komentáře.
Zimování s násypovým cukrem, podle mně, co se mně stávalo s nespotřebovanými zásobami, takový cukr se přes zimu vzdušnou vlhkostí rozpustí a vzniklý roztok se začne kazit. potom je pro včely spíš i jedovatý. A včelky si toho cukerného roztoku stejně všimnou jen tehdy, pokud má teplotu aspoň 15 st C, to znamená v zimě pouze během silné oblevy. To už je mnohem lepší do krmítka dávat cukerný roztok rovnou právě v době oblevy a po ochlazení krmítko vzít a vyčistit.
Tam by se hodil můj systém pozdního krmení, používání různě velkých plochých nádob, třeba misek pod květináče, v září třeba 2 - 4 litrových a pozdě na podzim na třeba 200 ml,(nebo ploché nízké plechovky od rybiček) dávaných nad zimním chumáčem a shora pořádně zateplený. Takže včelky cukr v tak malé uteplené nádobě ohřívají svým teplem na svou teplotu a jsou ochotny ho brát i při teplotách +5 - +10 st C přes poledne a kolem nuly v noci. Jinak ale je to stále na hraně, včelky při takovém krmení potřebují prolet a vyčerpávají své bílkovinné zásoby, takže se to projeví na úmrtnosti v zimě a na efektivitě vychovávání nových včel v předjaří.
Co se týká kandisu, ten se nedá vyrobit bez přehřátí cukru a tudíž bude vždy obsahovat vysoké množství HMF, který je pro včely jedovatý. Nebo minimálně včely nepřiznivě zatěžuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71194


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu