78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Tom (90.183.11.66) --- 7. 4. 2017

A nešlo by plásty odvíčkovat, namočit do vody, rozmočený cukr vytočit a povařit ve vodě a varem vydesinfikovaný použít na krmení včel?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 70354


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
gusto (195.168.245.245) --- 7. 4. 2017
Re:

najhoršie možné riešenie.hmf je jedovatý pre včely..osobne by som to nepoužil ani na medovinu,pachuť po košielkach a výkaloch..jedine skúsiť vykvasiť a vypáliť..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 70355


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 8. 4. 2017
využití nadbytečných zásob Re:

"najhoršie možné riešenie.hmf je jedovatý pre včely..osobne by som to nepoužil ani na medovinu,pachuť po košielkach a výkaloch..jedine skúsiť vykvasiť a vypáliť.."
Co jsem zkoušel vyluhovat mix naškrábaného voští a zásob , tak mně ta chuť staršího voští v cukerném roztoku připadala velmi zajímavá.
Ono to záleží na několika věcech.
V první řadě na tom, jak staré ty plásty jsou. Nesmí být hodně staré.
Za druhé potom by se měly vyluhovat jen stěny buněk, spodek neboli mezistěna plástu s trochou cukru by měl zůstat, protože ve spodku buňky jsou mezi košilkami uzavřeny výkaly včelích larev a ty jsou zdrojem výrazné pachuti. Snad jedině panenský plást nebo hodně světlý plás by se mohl rozlámat a vyloužit kompletně. Ty oškrábané plásty se zbytkem cukru jsem s úspěchem dával před vyvařením vybrat včelám. Staré plásty jsem potom likvidoval, světlejší jsem dával do plodového hnízda znova vystavit včelám coby náhradu mezistěny.
Za třetí vlastním kvašením se jakékoliv pachuti oslabí o cca třetinu, polovinu nebo ještě víc. Ale to jsem už nezkoušel.
Ostatně pachuť se dá už před kvašením oslabit jednak důkladnou filtrací nebo vyčištěním buď aktivním (případně obyčejným dřevným) uhlím nebo zřejmě i srážením do vaječného bílku za varu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 70358


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
R. Polášek (85.71.180.241) --- 9. 4. 2017
Re: využití nadbytečných zásob Re:

Já to prostě vidím tak, že na medovinu dělanou ze starých zásob se musí zkoušet. Může vyjít zajímavé pití stejně tak jako pochybné pití. Pokud ale vyjde pochybné pití, není nic jednoduššího než medovinu nechat v demižonech do podzimka a potom vypálit s kvasem. přijde se jen o trochu času a o příslušná koření, která se do medoviny dají. Ale i spotřeba koření se dá omezit, jedna z možností je koření a rostlinky vyloužit v lihu a do medoviny přidat až po konci kvašení, kdy je jasné, jestli tam není nějaká pachuť.
Každopádně by to bylo, za cenu trošku pracnosti se škrábáním plástů či vyrobení přípravku na škrábání třeba z levného nože nebo plátu nerezi, docela zajímavá možnost, jak to relativně rozumně zužitkovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 70359


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 1. 5. 2017
Re:

To raději vyřežu , vyvařím , dám do sudu kvasit , vypálím a lepší pití
nekoupíš. Dám raději mezistěny. Na jaře to staví jak na páse. Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: Tom <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 30. 4. 2017 13:54:29
Předmět:
"A nešlo by plásty odvíčkovat, namočit do vody, rozmočený cukr vytočit a
povařit ve vodě a varem vydesinfikovaný použít na krmení včel?
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 70468


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu