78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Potu?ník Václav (e-mailem) --- 2. 6. 2016
Re:

> Nejhustší medy ... ve dvouprostorových úlech

Dovolím si pár poznámek, čísla berte jako přibližný model:

- sezonu začíná včelstvo vyzimované na plástové ploše 70/200 dm2
- v minulosti bylo jaro ovocné stromy a pampeliška, denní přínos 2 kg
- dnes je řepka téměř všude, denní přínos cca 10 kg, plocha 600 dm2
- i přes velkou plochu plástů je v plodišti sladina, není místo pro plod
- včera P. Šroll - volně: víčkují jen zralý, když nemusí z důvodu místa
- víčka jsou prodyšná, včely si s "mokrým" medem do zimy poradí
- stropní folie, "aby bylo vidět do úlu" na univerzálech nikdy nebyla
- otázka: co je v úlu, když je v noci mlha a otevřené kočovné dno?

Závěrem pár slov o kvašení medu. Tátův med jsem roznášel po zákaznících
už někdy před 55-ti léty. Jen tak mimochodem za 19 Kčs. Med nebyl zavřen
plechovým víčkem, ale papírovým ubrouskem a gumičkou. Tam kde jsme věděli,
že zákazník má ve spyžírně mravence, bylo použito plátno a gumička. Nikdy
nebyl problém. Med nekvasí proto, že má "vysoký obsah vody", řekněme 20
procent. Kvasí proto, že plechové víčko se při změně teploty orosí a kapka
vody skápne na zkrystalizovaný med. Na tomto místě vlhkost dosahuje po mnoho
dní nějakých 70-95 procent a to je ideální prostředí pro všudypřítomné
kvasinky.
Druhý důvod je neřízená krystalizace, proto se květové medy pastují,
aby vznikly malé krystaly a mezi nimi malé prostory s po nějakou dobu
tekutým medem.
Třetí důvod je uskladnění v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí.
VP

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68741


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu