78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


JosPr (46.135.44.253) --- 9. 4. 2016
Re: Vosk

Produkce vosku by se Radime nezvetsila. Mam cisla nasi vyrobny a za poslednich 30 let se mnozstvi zpracovaneho vosku menilo maximalne o par tun nahoru nebo dolu. Vic vosku v CR proste neni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68535


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 9. 4. 2016
Re: Vosk

"Produkce vosku by se Radime nezvetsila. Mam cisla nasi vyrobny a za poslednich 30 let se mnozstvi zpracovaneho vosku menilo maximalne o par tun nahoru nebo dolu. Vic vosku v CR proste neni."
Posledních 10 - 15 let ČSV oficiálně propagovalo do svých ZO jako náhradu často už zrezlých spolkových vařáků vyvařování voští z celých rámků parou v tom velkém plastovém vědru. Podle mně to bude obrovské množství ZO, kde vařáky nahradili tady tím.
A já mám zkušenosti s obojím, kdysi s vařákem s lisem, dneska s vyvařováním jen vodní parou v nádobě a stoprocentně vím, že vařák s lisem toho z voští dostane mnohem víc.
Pokud se v ZO zase objeví ty vařáky nebo dokonce odstředivky a pokud množství vyvařovaného voští zůstane stejné, vyvaří se z něho znatelně víc vosku.
Problém vidím akorát v tom, že aby se ve vařáku zbavilo téměř všeho vosku, je třeba voští yvařovat až třikrát. Poprvé hodit voští do vařáku, vyvařit, podruhé vylisované zbytky rozvařit v horké vodě a znova vylisovat, a to udělat ještě jednou potřetí. A to je při současné ceně vosku právě problém, protože to "sežere"spousty času a hodně energie.
Vařák se hodil kdysi do baráku, kde lidi nebyli "cimprlich" a topilo se ještě kuchyňským sporákem, na něm se ten vosk uvařil jen s minimálním nákladem, protože to bylo v zimě a teplo kolem toho šlo na vytápění.
Dneska, kdy jsou vařáky nejčastěji elektrifikované a kvůli smaradu z vosku se to musí dělat v nějaké dílně, je to drahé a i čas věnovaný tomu vosku se počítá jinak.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Sokol (78.136.157.131) --- 9. 4. 2016
Re: Vosk

V některých zemích vosk z voští nechají max.na svíčky někomu.Mezistěny dělají zásadně z víček,buď sami nebo si nechjí udělat u většího včelaře.Celé to má jen 2 důvody.a) moc práce a energie b)rezidua ze starých plástů
Oni si totiš sáhli na problém ve vosku a nečekali až se to rozkřikne mezi zákazníky co od nich kupují med.
U nás počkáme na pořádný pr..r jako je teď Včelpo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68543


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu