78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


gupa (93.92.52.23) --- 17. 7. 2015
Re: vÄ?ely mi niÄ?Ă­ Ăşrodu ovoce

(e-mailem) --- 16. 7. 2015
Re: vÄ?ely mi niÄ?Ă­ Ăşrodu ovoce

>>>>Hlavně když jsou pěkně vyzrálé.<<<<
Právě v tu dobu je má dobrý hospodář sklizené a nečeká až to udělá hmyz: :-D
Samozřejmě tam ale pro ně ponechá nějaký obštrlés

Pepan


Počem jde pepane včela jako první po vůni zdroje nebo po cukernatosti zdroje? Jen bych rád věděl proč by udělala vyjímku a šla nejprve po cukernatosti zralého ovoce když má tancem předanou i hlavně vůni kterou má hledat jako první. A nezralé ovoce je bez vůně?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 67084


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 7. 2015
Re: vÄ?ely mi niÄ?Ă­ Ăşrodu ovoce

Včela hlavně jde po cukernatosti nad cca 10 - 20 %. Běžná koncentrace cukrů v běžném ovoci je takových 8 - 12 % podle druhu ovoce. Na takové ovoce včely nejdou. Ale když ovoce přezraje, za suchého období a na slunci v horku, tak se v něm koncentrace cukrů místně zvýší. Řekl bych, že první načínají ovoce vosy. Jednak mají na rozdíl od včel ostrá kusadla, jednak mám pocit, že na rozdíl od včel je pro ně atraktivní i ovoce s menším obsahem cukru. Z rány, kterou vyhryžou, potom z ovoce teče šťáva a v teple se zahušťuje, takže se tam koncentrace cukrů zvyšuje. Přezrálé měkké hniličkovaté ovoce pak dokáží vyhryzávat i včely.
Navíc za suchého období v pozdním létě často jiná snůška není. Co mělo vykvést, už vykvetlo a odkvetlo a další kvůli suchu ani nezačalo kvést, případně po většinu dne má zaschnutý nektar. Medovice je taky úplně suchá.
K tomuto navíc silně přispěla degradace krajiny v posledních cca 40 letech, kdy kromě lesní krajiny byly všechna otevřená prameniště, tůňky, bažinky, koryta malých a středních potoků atd odvodňována, meliorována a zatrubňována, takže nyní je až na výjimky za sucha všude absolutně sucho a prašno. Zatímco dříve tyto vodné a vlhké plochy přes den i v období dlouhodobého sucha rozšiřovaly do ovzduší vlhkost, která potom za ochlazení v noci padala v širokém okolí těchto ploch jako rosa a napájela rostliny.
Za takových podmínek je pro včely jediný tekutý zdroj sladiny právě ta teplem a suchem zahuštěná šťáva z přezrálého ovoce.
U nás včely společně s vosama tradičně vyhryzávaly hlavně hrušky,odrůda Wiliamsova a potom ryngle.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 67085


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu