78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 15. 8. 2014
Re: Med vĂ˝raznÄ? chutnĂĄ po vÄ?elĂ­m vosku

Med je hydroskopický a mohl si vodu nasát později. Nechci se zastávat
včelaře , mě se letos taky stalo ževtočim ve včelíně a v době asi týdneních
deštů jsem nevytřel medomet a při dalším točení jsem mělna plné konvě vodu.
Co nejdříve lžičkou seberte vršek at to kvašení neproroste dolů. Standa


---------- Původní zpráva ----------

Od: Tomá <tomashewk/=/seznam.cz>

Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>

Datum: 15. 8. 2014 10:05:24

Předmět: Med výrazně chutná po včelím vosku


"Dobrý den,



dostal jsem v červnu med od svého včelaře z Vysočiny - koupil jsem tradičně

10 kg - jsem velký medojed. Mám na toto forum dva dotazy:



1/ Med velmi výrazně chutná po včelím vosku. Dokonce i vzhled je takový

skoro voskovitý - nevím, jestli to popisuji správně. Ta chuť je zvláštní -

ještě jsem jí v medu necítil, ale musím uznat, že je zajímavá a med mi

vlastně docela chutná. Jen nevím, jestli to třeba není způsobenou nějakým

špatným postupem stáčení medu a neovlivňuje to třeba výslednou kvalitu

medu.



2/ Med se mi v litrových sklenicích usadil - dole zcukernatěl a nahoře

vznikla centimetrová řídká vrstvička s vyšším obsahem vody, která je už

není cca po dvou měsících skladování navinulá. Tuto vrstvičku jsem z každé

sklenice odstranil. Chybou je zde určitě, že jsem med skladoval v pokoji v

teplotě teď přes léto i 25 °C. Nevím ale, jestli to ještě nemůže být

způsobeno opět nějakým nedodržením správného technologického postupu při

výrobě?



Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den, Tomáš"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64650


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Petr (78.102.198.94) --- 15. 8. 2014
Re: Med vĂ˝raznÄ? chutnĂĄ po vÄ?elĂ­m vosku

Kvalitu časně krystalizujícího jarního květového medu můžete poznat podle toho,že med uskladněný ve čtyřlitových sklenicích vytváří v horní části sklenice pod hrdlem jasně viditelnou korálkovitou strukturu.Žádné jiné přirovnání mě nenapadá,ale med s tímto viditelným znakem kvality mě ještě nikdy nezkvasil nebo nějak chuťově změnil

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64651


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 15. 8. 2014
Re: Med vĂ˝raznÄ? chutnĂĄ po vÄ?elĂ­m vosku

Když jsem ještě za socíku kočoval na kvetoucí jetel v srpnu, tak takhle se většinou choval med z tohoto jetele. Vytočený byl řídký, ale poměrně rychle v polovině až třetině sklenice zkrystalizoval do velkých hrubých vzájemně nespojených krystalů, zatímco zbytek medu, vrstva nahoře byl tekutý a stále řídký. Kazil se málokdy, nebylo ho moc a byl chuťově velice dobrý, takže rychle zmizel, proto jsem to nijak jinak neřešil. A včelky si tehdy na sebe už dávno vydělaly řepkovým medem daným do výkupu, takže toto bylo navíc.
Velice vzácně se takhle choval i med vytočený dříve, v řčervnui nebo červenci. A to med ze stanoviště v lužním lese u řeky tehdy, když medoval neznámý zdroj medovicového medu. Možná vrba, možná topol,možná nějaký keř... nevím. Zatímco jiné medovicové medy byly obvykle narezlé barvy nebo tmavé aspoň trochu nahnědlé, tento měl čistě černý tón, jako by do medu někdo kápnul kapku černé tuše.
Taky byl při vytáčení velmi řídký a ve sklenicích se taky poměrně rychle rozdělil na hromadu volných velkých cukrových krystalů od dna a na tmavý tekutý zbytek. Chuť tohoto medu nebyla moc dobrá.
Domnívám se, že toto všechno byla směs medů z více zdrojů. Směs květového medu z jetele nebo jiných pozdních květů plus k tomu jedna nebo více druhů medovice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64652


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 15. 8. 2014
Re: Med vĂ˝raznÄ? chutnĂĄ po vÄ?elĂ­m vosku

"Med se mi v litrových sklenicích usadil - dole zcukernatěl a nahoře
vznikla centimetrová řídká vrstvička s vyšším obsahem vody, která je už
není cca po dvou měsících skladování navinulá."
Jinak takhle se taky většinou chová med, který byl rozehříván a byl přehřát.
Běžný med, i čerstvě vytočený od včelaře, obvykle mívá v sobě velké množství drobných cukerných krystalků. Ty se chovají jako krystalizační centra, med, který téměř vždy je díky malému obsahu vody náchylný ke krystalizaci, okamžitě začíná na těch krystalcích cukrů krystalizovat a tak do 2 - 4 týdnů zkrystalizuje v celé hmotě. A protože dříve než krystalky vyrostou a zvětší se jsou cukry v tom medu vhodné ke krystalizaci vyčerpány, krystalky narostou jen malé a potom se jejich růst zastaví. Pastování je potom akorát extrém tohoto procesu.
Pokud byl med přehřát, krystalky se rozpustí a jako krystalizační centra v medu zůstane pouze pyl a další drobné vměstky. Těch je mnohem méně a jsou jako krystalizační centra méně účinné.
Krystalizace tak začne o hodně později a protože vzniklých krystalů je mnohem méně, než se stihne z medu cukr vhodný pro krystalizaci vyčerpat, vyrostou ty krystaly hodně velké a hrubé.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64653


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu