78139

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Pavel Zajicek (213.155.229.110) --- 21. 9. 2010
Krmeni trtinovym cukrem

Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze trtinovy cukr je pro krmeni vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic oficialniho nezaznamenal.

Diky predem za postrehy.

PZ

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47338


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Cervenka (e-mailem) --- 21. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Dne Tuesday 21 of September 2010 12:58:03 Pavel Zajicek napsal(a):
> Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze trtinovy cukr je pro krmeni
> vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic oficialniho nezaznamenal.
>
> Diky predem za postrehy.
>
> PZ

Otazka mozna zni - jedna se o rafinovany trtinovy cukr ?

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47341


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 21. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

"Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze trtinovy cukr je pro krmeni
> vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic oficialniho nezaznamenal."

Nějaké menší texty byly k tomu někdy tuším okolo roku 1995 ve Včelařství. Tehdy bylo ještě funkční a nerozpadlé Zemědělské zásobování i se sklady, cukr v něm byl levnější než v běžném obchodě a vedle bílého cukru prodávali i ještě levnější afinovaný cukr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47345


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 27. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze trtinovy cukr je pro
krmeni
vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic oficialniho nezaznamenal.

Diky predem za postrehy.

Tady je jeden!
Pro krmení včel cukrem je podle současných znalostí nejvhodnější
cukr nikoliv BÝLÝ ,ale cukr RAFINOVANÝ.
Ne každý býlý cukr musí být rafinovaný.
Můj děda říkal:"Když budeš krmit nerafinovaným cukrem,
tak si rafinovaně zlikviduješ včely" A alespoň u nás na horách s
dlouhou a pořádnou zimou to bylo 100%!


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Pavel Zajicek" <pavel.zaj/=/seznam.cz>
Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Krmeni trtinovym cukrem
Datum: 21.9.2010 - 12:58:03

> Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze
> trtinovy cukr je pro krmeni
> vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic
> oficialniho nezaznamenal.
>
> Diky predem za postrehy.
>
> PZ

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47358


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Křapka (77.237.138.233) --- 27. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

>Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze trtinovy cukr je pro krmeni vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic oficialniho nezaznamenal. Diky predem za postrehy.<
------------------------------------------------------------
Na našem knižním trhu existuje publikace od Vladimíra Veslého a kolektivu pod názvem Včelařství - nakladatelství Brázda. Včelařství, bylo od dob svého prvého vydání nelkolikrát novelizováno. V současnosti mám v ruce nejnovější vydání z roku 2003. Zde na str. 186 v kapitole "Použití jiných cukrů a přísad do cukru" je uvedeno cituji: Rafinovaný cukr na našem trhu je buď řepný, nebo třtinový. Chemicky se neliší a pro krmení včel jsou vhodné oba druhy. Konec citátu. Je však na úvaze, zda hodlám do nákupu třtinového cukru investovat nepoměrně vyšší sumu peněz, než do nákupu cukru řepného. Pokud mi někdo nabídne lacino hnědý cukr o kterém tvrdí, že se jedná o cukr třtinový, existuje možnost, že se jedná o cukr surový hnědý a ten se ke krmení včel nehodí. Možná jsem nevěřící Tomáš, možná jsem jen příliš opatrný, avšak svá včelstva mám rád. Takový cukr však lze bez nebezpečí použít do kvasu. Bez nebezpečí, jak se to vezme. Ani správce spotřební daně někdy nespí.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47360


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
KaJi (88.103.157.154) --- 27. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Do dneška jsme se domníval, že většina cukru obchodovaného na svět. burzách je z cukr. třtiny.

Povětšinou se cena pohybuje cca 5Kč/kg.
Vysokou cenu dovozovéhu cukru v USA a v EU dělají celní bariéry zastánců volného trhu bez přívlastků. :-)
Pokud nejde o jejich trh. :-)

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/

Takže je asi jedno jakého původu je cukr v pytlích.

K čistotě cukru a normám bylo psáno ve zpravodaji Cechu.

Ten byl m.j. ke stažení na webu ČSV.


V Bile byl cukr bez omezení za 12,
v pytlích po 50 kile jsme nakoupili za 14,5 cukr bílý v cukrárně, cena včetně dovozu a bylo to bez pytlíkování. Tři pytle do 200l sudu - škoda jen že jsme sud nepřihlásili do soutěže o nejlepší vynález. Mohl dostat taky zlatou medaily:-).

Pokud bych dneska řešil ceny, tak spíše prodejní, tam je prostor k optimalizaci zisku.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47363


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 28. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

"Do dneška jsme se domníval, že většina cukru obchodovaného na svět. burzách je z cukr. třtiny. "

Taky že je z cukrové třtiny. Cukr je v cukrové třtině ve větším množství a s méně příměsemi, než to je v cukrové řepě. Takže jeho výroba je levnější a ekologičtější než z řepy. Výroba cukru z řepy je jen náhražková. To, že se tady v Evropě dodnes cukr vyrábí z řepy, je dáno obchodní politikou Evropy a lobbováním cukrovarnického průmyslu. Od 70 let Evropa ztížila dovoz třtinového cukru vysokými cly a podpořila dotacemi výrobu vlastního cukru z řepy. Utlumování výroby cukru z řepy je potom jen projev průniku reality do cukrovarnického průmyslu.
Myslím, že snad nikde jinde než v Evropě se cukr z řepy hromadně nevyrábí, protože proti cukru ze třtiny by se obchodně ani nemohl prosadit.
Takzvaný "třtinový cukr mnohem zdravější než řepný" bude nečištěný surový hnědý třtinový cukr. Který je nejspíš v zemích vyrábějících cukr z třtiny pouze odpad z výroby běžného rafinovaného cukru a používá se stejně jako u nás kdysi afinovaný cukr ke krmení zvířat. Nebo se draze prodává zastáncům zdravé výživy v Evropě a jinde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47366


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 28. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Jinak, hnědý cukr, pokud se povede, to znamená pokud má dobrou chuť, je docela dobrý pro lidskou spotřebu. Na všelijaké slazení do pití, na zavařeniny, zajímavé by bylo z něho taky dělat kvasné nápoje typu medoviny, dodal by do toho zajímavou příchuť. Ostatně pravý rum se z takových výrobních odpadů dělá. Třeba kdysi za socialismu byla v našich obchodech švestková zavařenina z Albánie a ta podle chuti byla slazena jakýmsi melasovitým cukrem. V kombinaci se švestkami to bylo chuťově docela zajímavé.
Ostatně v kdoví kolika evropských fabrikách na cukrovinky a jiné potraviny se surový hnědý cukr nebo dokonce nějaká tekutá melasa na všelijaké přislazování používá. Jako nějaká větší dodávka přímo z cukrovaru to bude určitě levnější sladidlo než rafinovaný bílý cukr, protože cukrovar minimálně ušetří nějaké výrobní operace nebo rovnou se zbaví odpadu, ze kterého už bílý cukr ekonomickým způsobem nevyrobí, ale který pořád nějaký cukr obsahuje.
Jen nesmí kolem toho blbnout hlupáci či vyčůránci se zdravou výživou a prodávat v podstatě odpad z výroby cukru mnoghonásobně dráž než vlastní bílý cukr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47367


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 28. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Polašek:Jen nesmí kolem toho blbnout hlupáci či vyčůránci se zdravou výživou a prodávat v podstatě odpad z výroby cukru mnoghonásobně dráž než vlastní bílý cukr.

J.B. : myslím se to jmenuje Černý zázrak řekl bych že je to skoro na všechny nemoci, je to z melasy a stojí to více než med.
Vypadá to jako grafitová vazelina nebo černý krém na boty a chuť neumím popsat snad jako nechutná karamelisovaná melasa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47368


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Sroll Josef (e-mailem) --- 29. 9. 2010
RE: Krmeni trtinovym cukrem

Jen nevím, zda je u nás pro pěstování cukrové třtiny vhodné podnebí.
Pepa

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of R. Poláek
Sent: Tuesday, September 28, 2010 10:47 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: Krmeni trtinovym cukrem

"Do dneška jsme se domníval, že většina cukru obchodovaného na svět.
burzách je z cukr. třtiny. "

Taky že je z cukrové třtiny. Cukr je v cukrové třtině ve větším množství a s méně příměsemi, než to je v cukrové řepě. Takže jeho výroba je levnější a ekologičtější než z řepy. Výroba cukru z řepy je jen náhražková. To, že se tady v Evropě dodnes cukr vyrábí z řepy, je dáno obchodní politikou Evropy a lobbováním cukrovarnického průmyslu. Od 70 let Evropa ztížila dovoz třtinového cukru vysokými cly a podpořila dotacemi výrobu vlastního cukru z řepy. Utlumování výroby cukru z řepy je potom jen projev průniku reality do cukrovarnického průmyslu.
Myslím, že snad nikde jinde než v Evropě se cukr z řepy hromadně nevyrábí, protože proti cukru ze třtiny by se obchodně ani nemohl prosadit.
Takzvaný "třtinový cukr mnohem zdravější než řepný" bude nečištěný surový hnědý třtinový cukr. Který je nejspíš v zemích vyrábějících cukr z třtiny pouze odpad z výroby běžného rafinovaného cukru a používá se stejně jako u nás kdysi afinovaný cukr ke krmení zvířat. Nebo se draze prodává zastáncům zdravé výživy v Evropě a jinde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47377


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Jiří (89.235.0.90) --- 29. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Dobrý večer,

Ohledně cukrové řepy, jsme byli ve 20. letech evropskou velmoc ve výrobě cukru, české země určovaly světovou cenu na burze v Anglii. Cukrovka byla nová výnosná plodina, která se organicky hnojila hnojem a poskytovala velmi vysoké výnosy hmoty z jednotky plochy a v českých zemích byly agrárníci z jejího pěstování nadšeni, protože i naše klimatické poměry jí svědčili.V osevní postupu byla zlepšující plodina pro sladovnický ječmen, který jsme produkovali na výrobu sladu světové kvality.

Cukrovarnický průmysl na nadšení agrárníků reagoval a stavěl nové a moderní cukrovary, které v rámci celé monarchie nikde nestály. O výrobě z třtiny se vědělo, ale byla to hodně otázka politiky, agrární strana byla druhá nejsilnější a agrárníci byly na vesnici považováni za vyšší střední vrstvu. Dostal kačku sedlák, pustil ji dál do regionu a ty kačky tam kolovali a tvořili hodnoty.

Byla zde určitá míra soběstačnosti o které se dnes vůbec nemluví a tak můžeme dojet na hloupost, že nebudeme provádět střídání plodin a pěstovat jen to co se do daných podmínek hodí a pak budeme jeden rok kupovat levný chléb a druhý rok kaši protože zrovna zaprší nebo shoří úroda obilí na obilnici světa.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47390


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Zdenek (79.127.160.5) --- 29. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

>Ohledně cukrové řepy, jsme byli ve 20. letech evropskou velmoc ve výrobě cukru, české země určovaly světovou cenu na burze v Anglii.

Upresnil bych to trochu. Hospodarsky rozmach monarchie v 19. stoleti ukoncil jeji zanik. Rozpadly se drivejsi velke trhy. Kazdy zivnostnik v nove vzniklem Ceskoslovensku to pocitil na vlastni kuzi.
Platilo to samozrejme i o vcelareni. Vi dnes nekdo, ze v Brne byvala plodinova burza a obchodoval se zde med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47392


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
a.turčáni (94.229.32.130) --- 27. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Josef K. je najbližšie k pravde,trstinový cukor je ešte lepší ku kŕmeniu ako repný. (Jedného času nám trstinový cukor dodávala Kuba). hnedý cukor je výborný npr. v káve, čaji, cena 1 kg je cca 2 eura, kŕmiť ním včelstvá by bol pre včelára prepych. Niečo som našiel na google, ale či je vhodný aj pre zimné kŕmenie je otázne.
Pôvodná otázka bola, poraďte mi, či je hnedý cukor vhodný na kŕmenie včiel. Ta tento cukor nie je trstinový, ale znečistený cukor trstinový, prípadne znečistený repný. Bolo to dávnejšie, keď som nakúpil pre zimné kŕmenie mierne znečistený hnedo sfarbený cukor. Včely zimovali v pohode, bez akéhokoľvek kalenia.

BIO prírodný cukor trstinový - NATURALA
krajina pôvodu: Kolumbia

BIO Trstinový cukor. Tajomstvo prírodného trstinového cukru NATURALA spočíva v tom, že prirodzenou súčasťou jeho zloženia je trstinová melasa, ktorá obsahuje cenné minerálne látky ako horčík, železo, zinok a pod. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy trstinového cukru.

Naturala pochádzajúca z Južnej Ameriky má zlatistú farbu a nevtieravo ľahkú karamelovú chuť s príjemnou ovocno-medovou vôňou. Pôvodom trstinového cukru je India, kde trstinu začali pestovať pred 2500 rokmi.

Účinky:

Trstinový cukor predstavuje zdravšiu a chutnejšiu náhradu bieleho repného cukru. Biely rafinovaný cukor bol opakovanou kryštalizáciou ochudobnený o všetky minerály, stopové prvky, vitamíny a iné hodnotné látky, ktoré napomáhajú jeho lepšiemu spracovaniu v organizme. Keďže nepotrebuje pred svojim prijatím do krvného obehu žiadne tráviace pochody a okamžite, už v dutine ústnej, sa dostáva do krvi, jeho väčšie množstvo predstavuje pre telo šok a záťaž. Naopak cukor, ktorý je obohatený melasou, sa pomalšie vstrebáva a nemá tým na organizmus tak negatívne účinky ako cukor rafinovaný.

V porovnaní s repným cukrom, trstinový cukor má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov - glukózy a fruktózy, lepšie stráviteľných v tele vďaka prirodzenej podobe.

Veľkou prednosťou nášho trstinového cukru BIO je jeho výroba z cukrovej trstiny vypestovanej v ekologickom poľnohospodárstve a tak je certifikovaná ako biopotravina. BIO trstinový cukor je zdravší i preto, že neprechádza chemickou rafináciou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47364


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 27. 9. 2010
Re: Krmeni trtinovym cukrem

Otázka jak uděláš bez rafinace ze surového cukru bílý? Jsem zvědavý na tu rafinovanou odpověď.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <nasepenze/=/volny.cz>
> Předmět: Re: Krmeni trtinovym cukrem
> Datum: 27.9.2010 13:18:43
> ----------------------------------------
> Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze trtinovy cukr je pro
> krmeni
> vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic oficialniho nezaznamenal.
>
> Diky predem za postrehy.
>
> Tady je jeden!
> Pro krmení včel cukrem je podle současných znalostí nejvhodnější
> cukr nikoliv BÝLÝ ,ale cukr RAFINOVANÝ.
> Ne každý býlý cukr musí být rafinovaný.
> Můj děda říkal:"Když budeš krmit nerafinovaným cukrem,
> tak si rafinovaně zlikviduješ včely" A alespoň u nás na horách s
> dlouhou a pořádnou zimou to bylo 100%!
>
>
> ----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
> Od: "Pavel Zajicek" <pavel.zaj/=/seznam.cz>
> Komu: "V?ela?ský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Předmět: Krmeni trtinovym cukrem
> Datum: 21.9.2010 - 12:58:03
>
> > Je mozne nekde sehnat seriozni informace, ze
> > trtinovy cukr je pro krmeni
> > vcel nepouzitelny. Zatim jsem nikde nic
> > oficialniho nezaznamenal.
> >
> > Diky predem za postrehy.
> >
> > PZ
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47361


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu