78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Petr (90.177.108.154) --- 23. 6. 2009
těsto

Poradí mi někdo jak a z čeho zhotovit těsto na krmení. Tedy recept. začínám.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36308


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Tomáš Heřman (e-mailem) --- 23. 6. 2009
Re: t?sto

> Poradí mi někdo jak a z čeho zhotovit těsto na krmení. Tedy recept.
> začínám.

Nedavno jsem koukal do literatury - vcelarstvi - Vesely, tak snad si to pamatuju dobre

pomer medu a mouckoveho cukru 1:3, lzice medu a tri lzice mouckoveho cukru, lze pridat i lehce vody ale s tim opatrne :-) Takove testo treba do vyjidaci klicky muze byt vrazedne :-)) V ulu to pak misto vyjedeni vytece...

Jinak by me zajimalo jak to kdo mate porychtovane, mate nejake vychytavky na vyrobu testa?
Ono umichat testo v mixeru bude nejspis o mixer, a vareckou to je taky pekna prace :-)

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Křapka (77.237.138.69) --- 23. 6. 2009
Re: těsto

>Jinak by me zajimalo jak to kdo mate porychtovane, mate nejake vychytavky na vyrobu testa?
Ono umichat testo v mixeru bude nejspis o mixer, a vareckou to je taky pekna prace :-) T.H.<
------------------------------------------------------------
Marná sláva, pokud nemáte známého pekaře s potřebnou technikou a ochotou, tak to chce jedině lidské sádlo, vykasané rukávy, troubu (elektrickou) a pořádný vál. Je však možný nákup ve včelařských potřebách - pokud je vedou.
Tak s chutí do toho. JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36318


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(83.208.196.187) --- 23. 6. 2009
Re: t?sto

jedno kg medu nahřeji v mikrovlnce, naliji do kastrolu, dvěma lžícemi vody vypláchnu sklenici, nasypu 2 kg práškového cukru, promíchám, těsto je ještě tekuté, přidám třetí kg cukru, promíchám. cukr přidávám (třetí pytlík) postupně a ke konci promíchávám rukama, tak až nelepí a pouští se od rukou. Uložím těsto do igelitových pytlíků a pak je podle potřeby řežu nožem na kolečka a přidávám podle potřeby. Těsto musí být tak tuhé aby se včely nelepili na něj. Podud se lepí položím na něj a přitlačím ubrousek. Včely jej odstraní i s vlhkostí, nejsou přilepovány do těsta.Poměr na těsto je 1kg teplého medu a 3 kg práškového cukru. S vodou opatrně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36322


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Josef Kala (e-mailem) --- 24. 6. 2009
RE: t?sto

To je hodně podobný návod, jaký využívám já.
Ze sklenice s květovým medem o obsahu 720 ml odeberu cca jednu čtvrtinu
medu.
Zaliji horkou vodou z rychlovarné konvice a med ve sklenici ihned dřevěnou
vařečkou promíchám, až je úplně rozředěný. Pak do plastového kyblíku ( z
restaurace od tatarské omáčky ) naleju na dno cca čtvrtinu medného roztoku,
nasypu kilo moučkového (práškového) cukru, cukr rozprostřu, naleju zas
čtvrtinu teplého roztoku, další kilo, další roztok, atd. 4kg práškového
cukru, třičtvrtě kila medu, čtvrtlitru vody je ten správný poměr.
Pak propíchám vrstvy na více místech vařečkou až ke dnu. Nechám do rána v
teplé místnosti, pak vařečkou promíchám a nechám znovu proležet, znovu
vařečkou promíchám a je hotovo: pěkné vláčné a nelepivé těsto, které na
povrchu neokorá ani za tři týdny.

Každé medocukrové těsto ( MCT), do kterého je pro snazší přípravu přidána
voda, má zkrácenou trvanlivost - je určeno k bezprostřední náplni různých
oplodňáčků, plemenáčů a pod. v průběhu jedné sezóny. Větší přídavek vody
může způsobit nastartování alkoholového kvašení už po několika týdnech. I
takové těsto se však dá využít, ale jen pro udržení plodování normálně
silných včelstev ve snůškových přestávkách.
Nakvašené těsto nelze dát do slabě obsazeného oplodňáčku, protože pak se
zvyšuje pravděpodobnost, že včelstvíčko a i vylíhlá matka bude nosematická
především v době snůškové a přestávky a pylového nedostatku. Osobně jsem
opakovaně přímou souvislost ověřil. Těsto může začít kvasit i činností
vzdušných / tedy všudypřítomných ) kvasinek.
Přídavek kvasnic je vůbec problematický - dříve propagované kvasnice TEBI
nejsou na trhu a i kdyby byly nemohu z vlastní zkušenosti doporučit k
trvalému využívání. Snad jen v období velkého a dlouhodobě trvajícího sucha,
kdy se v přírodě nevyskytuje dostatek pylu může přídavek kvasnic prospět a
přídavek kvasnic je na vitalitě včelstvíček v oplodňáčku poznat. Takové
období u mne nastalo před asi pěti roky, kdy jsem pozoroval a vyfotil včely
rouskující dřevěný prach u pásové brusky, tedy stav pylové nouze.
Trvanlivé MCT se dělá v souladu s běžně dostupnými návody v literatuře: v
troubě se na pekáči rozprostřený moučkový cukr poleje rozehřátým medem a
horké se hněte a hněte a hněte a je to k ničemu, protože MCT není třeba
vyrábět s trvanlivostí na roky. Je to přece záležitost odhadu
několikadenního předstihu a předpokládaného množství spotřeby. Tak proč si
nepomoci trochou vody, protože pak se těsto udělá málem samo bez namáhavého
hnětení.
J. Kala





-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
e-mail/=/nezadan
Sent: Tuesday, June 23, 2009 11:23 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: t?sto

jedno kg medu nahřeji v mikrovlnce, naliji do kastrolu, dvěma lžícemi vody
vypláchnu sklenici, nasypu 2 kg práškového cukru, promíchám, těsto je
ještě tekuté, přidám třetí kg cukru, promíchám. cukr přidávám (třetí
pytlík) postupně a ke konci promíchávám rukama, tak až nelepí a pouští se
od rukou. Uložím těsto do igelitových pytlíků a pak je podle potřeby řežu
nožem na kolečka a přidávám podle potřeby. Těsto musí být tak tuhé aby se
včely nelepili na něj. Podud se lepí položím na něj a přitlačím ubrousek.
Včely jej odstraní i s vlhkostí, nejsou přilepovány do těsta.Poměr na těsto
je 1kg teplého medu a 3 kg práškového cukru. S vodou opatrně.       

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36326


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Stonjek (90.183.70.9) --- 24. 6. 2009
Re: t?sto

Na těsto se musí shromažďovat odpad po celý rok. Med z podlahy mad na dně vědra který se tam zapomene pár týdnů, sebraná pěna apod. Vezme se řeznická lodna nasype se do ní asi 30 kg moučky a naleje ohřátý med na cca 40 - 50 stupňů asi tak 7 -8 kg a zednickou lžící se to zamíchá. Až je hmota trochu tuhá dá se do vědra asi7 cm pak 3 hrsti moučky a tak se pokračuje a pak už jen 3 dny stát. Teď jsem míchal 70 kg a za hoďku to bylo. Těsto dávám pouze do plemenáčů a při takovém počasí jde včelkám k duhu. Rychlejší a bezpracná je výroba mače, kterou používám pro produkční včelstva. Kýbl krystalu a na něj se nalije 1 kg medu rozmíchaného v 1 l horké vody. Nic se nemíchá, druhý den se jde krmit. Mač se nejlépe nabírá malou zednickou fankou, těsto se nejlíp dělí zahradní lopatkou a je dohré čpičku trochu odstřihnout a dobře nabrousit. No krmení už se blíží a pouze nezodpovědný blb má teď včelstva bez zásob. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36328


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 24. 6. 2009
Re: t?sto

Za socíku dělali těsto snad ve VUVČ v Dole údajně v obyčejné míchačce na
beton. V zimě, kdy se nestavělo, míchačku pečlivě otloukli od betonu a
vydrhli, zavezli do nějaké pracovny, tu vytopili asi nějakým teplovzdušným
ventilátorem na tak30 st C a míchali. Bylo to tehdy ve článku ve
Včelařství. I když asi s tím měli určité problémy, míchačka má příliš velké
otáčky a taky míchací segmenty uvitř museli asi vymontovat. To mělo být to
medocukrové těsto, co se tehdy prodávalo ve včelařských potřebách. Bylo
zatavené hermeticky v silnějších igelitových sáčcích po několik kg a bylo v
těch sáčcích vytvarované v tuhou placku o síle 2 - 3 centimetrů. Dalo se v
těch sáčcích skladovat i několik let. Když bylo potřeba, těsto se potom
ostrým nožem ukrojilo na potřebnou velikost a hned vložilo do včel. Pokud se
mělo ukrojené přenášet, bylo tuhé a drželo tvar, nebyl problém kousky
zabalit do igelitu a přenést.
Dneska, kdybych chtěl "bezpracně" vyrobit medocukrové těsto, díval bych se
po robotech nebo domácích pekárnách, co jsou určeny na míchání těsta
normálního.
Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 23. 6. 2009
Re: těsto

Rozehřátý med a prosátý moučkový cukr míchat za tepla, 30 - 40 st C, dokud
je těsto plastické a celistvé. Dobře se to dělá, když se těsto zhruba
namíchá za studena a potom na 30- 40 st C rozehřeje v troubě, pokud při tak
nízké teplotě v troubě funguje tepelná tegulace a dodělá. Na 1 díl medu
vychází až 5 dílů cukru.
R Polášek
----- Original Message -----
From: "Petr" <petr.sotola/=/reta.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, June 23, 2009 11:28 AM
Subject: těsto


> Poradí mi někdo jak a z čeho zhotovit těsto na krmení. Tedy recept.
> začínám.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36310


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Sroll Josef (e-mailem) --- 23. 6. 2009
RE: těsto

Osvědčené je kvasnicové těsto - na 1kg moučkového sukru asi 7dkg obyčejných pekařských kvasnic. Bez medu. Smíchat, během několika dní se z toho stane těsto. Já jsem to dával do úlu ve formě placek zabalených do novin (jinak se všechno děsně upatlá) nahoru na rámky. Včely papír sešrotují a tahají z úlu měsíc a těsto vyberou, těsto jim chutná i když zrovna nevoní. Posledních pár desítek let už žádné podněcování nedělám. Do oplodňáčků ale jen klasické medocukrové těsto 1:3, ty se samy neuživí a krmení je nezbytné. Někteří autoři doporučují toto těsto připravovat v zimních měsících, neboť prý dojde k částečné inverzi cukru. Tento účinek jsem však na včelách nepozoroval, jen je v zimě na to víc času, těsto se nacpe do igelitových pytlíků a uloží. Když v létě zbude, dá se použít příští rok.
Před asi 20 lety byla k podněcování ve Včelařství diskuze, závěry celkem nijaké. Účinnější je vedení silných včelstev.
Pepa

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Petr
Sent: Tuesday, June 23, 2009 11:29 AM
To: Včelařský mailing list
Subject: těsto

Poradí mi někdo jak a z čeho zhotovit těsto na krmení. Tedy recept.
začínám.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36311


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Petr (90.177.108.154) --- 23. 6. 2009
Re: těsto

Mockrát všem děkuji za odpověď. Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36314


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 23. 6. 2009
RE: těsto


Už dávno bylo doporučeno kvasnicové těsto zásadně nepoužívat (hlavně ne na
jaře), protože podporuje rozvoj nosemy.
Před podáváním pylu a pylových náhražek v medotěstu je varování i v knize
"Včelařství" (vydání 2003, str. 216.)
A.B.

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
Sroll Josef
Sent: Tuesday, June 23, 2009 12:18 PM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: RE: těsto

Osvědčené je kvasnicové těsto -

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36320


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
G.Pazderka (80.78.156.8) --- 23. 6. 2009
Re: těsto

Nechci být protiva, ale autoři titulu knihy Včelařství nejsou moc proletáři. Dost zjednodušují své závěry a bagatelizují kvůli jednoduchosti podání problematiky.

Práce na téma přidávání aditiv do krmiv včelám jsou propracovány a prozkoumány. Jestli těsto podporuje rozvoj nosemy, pptám se co vše ho tedy podporuje? Napadá mne známá poučka, že když dva dělají totéž, není to totéž.

Osobně naco jsem došel, že nejlepším krmivem je vhodný plástový med.

Pokud se má krmit cukrem, (myšlen cukr co lze běžně koupit ke slazení), je nutno celou problematiku znát dopodrobna, protože se hodně ve včelařství sním pracuje, ale dost často se dělají zásadní krmivářsky - zdravotní chyby.


...............
Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 23. 6. 2009
RE: těsto (36308) (36311)

Už dávno bylo doporučeno kvasnicové těsto zásadně nepoužívat (hlavně ne na
jaře), protože podporuje rozvoj nosemy.
Před podáváním pylu a pylových náhražek v medotěstu je varování i v knize
"Včelařství" (vydání 2003, str. 216.)
A.B.

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
Sroll Josef
Sent: Tuesday, June 23, 2009 12:18 PM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: RE: těsto

Osvědčené je kvasnicové těsto -

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36324


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu