78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polá?ek (e-mailem) --- 5. 6. 2007
Re: cukr

> Jeste jeden dotaz kdz uz sme u cukru. Muze se cukr nejak zkazit? Nasel sem
> po dedovi pytel plny cukru jenze je nejaky navlhly a ma divne aroma.Mozna
> je to tim, ze to nenei bili cukr na ktery jsem zvykli.Myslite ze kdyz cukr
> drobek navlhne, muze treba zkysnout nebo tak neco??

Samotný čistý rafinovaný cukr se nekazí, protože mikroorganismy potřebují k
životu i vodu. Pokud bude v přechodně vlhkém prostředí trochu navlhlý, tak
se taky nic neděje, protože prostředí cukru s pár procenty vody je pořád
fysiologicky suché, cukr obvykle zas vyschne a jen ztvrdne. Stejně jako je
fysiologicky suchý med patřičně zahuštěný včelami. Časem v dlouho vlhkém
prostředí se na povrchu cukru utvoří trvalá vlhká vrstva, do které se
nanesou kvasinky a jiné mikroorganismy, kterým ta trocha vlhkosti stačí k
životu a cukr už nevyschne. Hlavně to platí u surového, afinovaného cukru,
kde je už od výroby na povrchu krystalů trvale slabá vlhká vrstva příměsí.
Ale nikde jsem neslyšel, že by se takovým starým cukrem otrávily včely. Ale
může být, že když by ho včely zpracovaly do zimních zásob, tak
pravděpodobně i s látkami, které by jim v zimě zatěžovaly výkalové váčky
podobně jako třeba medovicový med. Takže bych radil dát ho včelám k
podněcování v srpnu ještě před zimním krmením, aby ho v tom srpnu
spotřebovaly nebo v dávce tak 2 kila na včelstvo tak ke konci září, včely
ho uloží do buněk po vyběhlém plodu a do mrazů spolehlivě spotřebují. Pokud
je moc hnusný, tak prohnat v kvasu pálenicí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23108


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu