78136

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


kejkl šimon (88.100.95.205) --- 3. 6. 2007
Výkup medu v současnosti

S Radimem/zdravím/ samozřejmě diskutovat nehodlám a ani se
svým vzděláním nemohu.On je totiž nedostižný teoretik na kterého jsou obyčejní řadoví včelaři velice krátcí.
K tomu výkupu medu v současnosti.Dnes nějaké povídání o tom,že včelaři dodávají med s vysokým obsahem vody je naprosto vyloučeno,protože každá konev je změřena a pokud má nad 20% vody,tak je odmítnuta a nebo snížena výkupní cena.Špaček a spol.je na to háklivý,při převzetí každý sud měří a pokud by se mu nelíbil,nepřevezme jej od výkupce.Je také zapotřebí podotknout že je vybaven měřicí technikou,která spolehlivě určí obsah vody i v medu ztuhlém.Dnes stávající výkupci to dobře vědí a také podle toho konají.Co se týče uskladněného starého medu,je zapotřebí připomenout těm,co nečtou pozorně časopis Včelařství,že je prokázáno,že med skladovaný 4 roky v prostorách,kde nevystoupí teplota nad 20 st.je naprosto bez poškození.
Také poznámka o tom,že jsou někteří včelaři mírně řečeno
nezodpovědní,tak v dnešní době jich velmi silně ubylo.To byla doba dříve,kdy to bylo možné,nic se neměřilo a bylo možno dodat do výkupu i šlichtu za 35.-Kč,případně cihlu,znám jen jeden takový případ z minulosti.Dnes to možné není,neb by se na to brzy přišlo.Hezký den...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23045


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (84.244.110.98) --- 3. 6. 2007
Re: Výkup medu v současnosti

>,je zapotřebí připomenout těm,co nečtou pozorně časopis
>Včelařství, že je prokázáno,že med skladovaný 4 roky v >prostorách,kde >nevystoupí teplota nad 20 st.je naprosto bez poškození.

To je naprostý nesmysl, i kdyby to bylo napsáno ve Včelárovi

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23046


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
kejkl šimon (88.100.95.205) --- 3. 6. 2007
Re: Výkup medu v současnosti

Vážený příteli,asi nevíte,že na př.v Německu mají zásoby medu na 2 roky dopředu a to z toho důvodu,aby cena medu u nich byla stálá . A Němci jsou přece v Evropě největšími konzumenty medu.Přeji hezký den...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23047


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (84.244.110.98) --- 3. 6. 2007
Re: Výkup medu v současnosti

Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě, jinak řečeno je s časem poškozován.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23048


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Karel (88.103.157.154) --- 3. 6. 2007
Re: Výkup medu v současnosti

Eman:
Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě, jinak řečeno je s časem poškozován.
....
U příspěvků Kejkla a dalších nejde o fakta, ale o byznys. Je třeba, aby včelaři spěchali s medem do výkupu.
Pěkná historka o dědovi, co dá do výkupu za jakoukoli cenu, jen když je zdravíčko. Takových dědů víc, kšeft pak jen kvete. :-)
Zpochybnit, když někdo tvrdí, že má 50 včelstev a do výkupu nedává. Běda, kdyby se to rozšířilo. :-(

O tom hle je tady celá série příspěvků.
V případě GP už to taky vidím jasněji. Najednou je taky na straně obchodníků. Chudáků, co je včelaři chtějí jen šidit. :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23052


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: Výkup medu v současnosti

Spíše jde o to, že do výkupu se dává med horší a to tehdy, když je včelaři
jasné, že ze dvora ho už neprodá. Pak se není čemu divit, že takový med po
filtraci a homogenizaci je znatelně horší než med přímo od včelaře a taky se
není čenu divit, že takový med se vykupuje za nízkou cenu. Nevím, jestli by
se uživili výkupci, kteří by vykupovali od včelařů jen kvalitní med, třeba
ještě z vytáčení tekutý, ale rozhodně to je jediná cesta, jak by se výkupní
ceny medu mohly zvýšit tak, že by včelaření jen do výkupu mohlo být
rentabilní a výkup medu by nebyl jen možnost, jak se zbavit neprodaného
medu.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, June 03, 2007 1:01 PM
Subject: Re: Výkup medu v současnosti


> Eman:
> Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě,
> jinak řečeno je s časem poškozován.
> ...
> U příspěvků Kejkla a dalších nejde o fakta, ale o byznys. Je třeba, aby
> včelaři spěchali s medem do výkupu.
> Pěkná historka o dědovi, co dá do výkupu za jakoukoli cenu, jen když je
> zdravíčko. Takových dědů víc, kšeft pak jen kvete. :-)
> Zpochybnit, když někdo tvrdí, že má 50 včelstev a do výkupu nedává. Běda,
> kdyby se to rozšířilo. :-(
>
> O tom hle je tady celá série příspěvků.
> V případě GP už to taky vidím jasněji. Najednou je taky na straně
> obchodníků. Chudáků, co je včelaři chtějí jen šidit. :-)
>
> Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23059


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Antonin Foltyn (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

>Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě,
>jinak řečeno je s časem poškozován.

Pokud má med odpovídající kvalitu a dodržují se pravidla skladování, tak bych se opovážil tvrdit že se i po 2-3 letech nezmění jeho vlastnosti ;-)

Foltýn

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23055


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

Stářím ztrácí bohužel na kvalitě.
Přibývají v něm časem ty samé nechvalné chemické mrchy jako při
přehřátí....Jen nevím jak rychle...

Pavel

----- Original Message -----
From: "Antonin Foltyn" <Tonda001/=/seznam.cz>
To: <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, June 03, 2007 1:56 PM
Subject: Re: V?kup medu v sou?asnosti


>Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě,
>jinak řečeno je s časem poškozován.

Pokud má med odpovídající kvalitu a dodržují se pravidla skladování, tak
bych se opovážil tvrdit že se i po 2-3 letech nezmění jeho vlastnosti ;-)

Foltýn

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23061


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Eman (84.244.110.98) --- 3. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

> Přibývají v něm časem ty samé nechvalné chemické mrchy jako při
> přehřátí....Jen nevím jak rychle...

Je to jen otázka, jaká ztráta kvality je pro koho přijatelná. Nějaké sesbírané grafy jsou na:
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0508/co-je-to-vlastne-med

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23062


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Karel (88.103.157.154) --- 3. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

Je to jen otázka, jaká ztráta kvality je pro koho přijatelná. Nějaké sesbírané grafy jsou na:
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0508/co-je-to-vlastne-med
.........
Podle toho nejspodnějšího grafu mi vychází, že pokud chci splnit běžnou normu (ne Český med) tedy 40mg/kg, tak mohu při 15stC skladovat med 8000dní, tedy přes 20 let. A nechávám si asi 1až9mg na ztekucení a zabalení.

To je docela dobré. Dolar má prý 11leté cykly poklesů a vzestupů, a jsme asi tak v polovině periody nízkého kurzu :-). A to se do té doby může ještě stát, že mobily vyhubí včely a bude o med nouze:-))
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23069


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Antonin Foltyn (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

>Stářím ztrácí bohužel na kvalitě.
>Přibývají v něm časem ty samé nechvalné chemické mrchy jako při
>přehřátí....Jen nevím jak rychle...

>Pavel

>----- Original Message -----
>From: "Antonin Foltyn" <Tonda001/=/seznam.cz>
>To: <vcely/=/v.or.cz>
>Sent: Sunday, June 03, 2007 1:56 PM
>Subject: Re: V?kup medu v sou?asnosti


>>>Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě,
>>>jinak řečeno je s časem poškozován.

>>Pokud má med odpovídající kvalitu a dodržují se pravidla skladování, tak
>>bych se opovážil tvrdit že se i po 2-3 letech nezmění jeho vlastnosti ;-)

>>Foltýn

______________________________________________________________

Tím máte na mysli hodnotu HMF,
tuhle věc jsem opomenul...

Foltýn
______________________________________________________________

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23075


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 4. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

Ty chemické mrchy nejsou nijak škodlivé pro člověka ale včelám škodí.Jejich měření se provádí ne PODLE JEJICH MNOŽSTVÍ LZE ZJISTIT STÁŘÍ NEBO PŘEHŘÁTÍ MEDU kdy se poškozuje aktivita včelami přidaných enzymů a z medu se pak stává jen sladká šťáva

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Pavel Votrubec <votrubec/=/spsul.cz>
> Předmět: Re: V?kup medu v sou?asnosti
> Datum: 03.6.2007 18:55:24
> ----------------------------------------
> Stářím ztrácí bohužel na kvalitě.
> Přibývají v něm časem ty samé nechvalné chemické mrchy jako při
> přehřátí....Jen nevím jak rychle...
>
> Pavel
>
> ----- Original Message -----
> From: "Antonin Foltyn" <Tonda001/=/seznam.cz>
> To: <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, June 03, 2007 1:56 PM
> Subject: Re: V?kup medu v sou?asnosti
>
>
> >Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě,
> >jinak řečeno je s časem poškozován.
>
> Pokud má med odpovídající kvalitu a dodržují se pravidla skladování, tak
> bych se opovážil tvrdit že se i po 2-3 letech nezmění jeho vlastnosti ;-)
>
> Foltýn
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23099


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 3. 6. 2007
Re: Výkup medu v současnosti

Eman: >
Nevím jak to má vyvrátit fakt, že med pomalu s časem ztrácí na kvalitě, jinak řečeno je s časem poškozován.<
.............

Nevím protože neodebírám Včelařství jak je to tam přesně podáno, ale mám přímo na takový sladký přírodní zázrak - přírodní sladinu, převzatý slovní odborný sled od výrobce kaučukové gumy z Fatry.

REGENERACE A DEGENERACE.

Bod mezi němi je sosáček, co nasává tu sladinu do medného volátka. Potom záleží už jen na teplotě a složení a případně jiných podmínkách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23058


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Antonin Foltyn (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: V?kup medu v sou?asnosti

>>,je zapotřebí připomenout těm,co nečtou pozorně časopis
>>Včelařství, že je prokázáno,že med skladovaný 4 roky v >prostorách,kde
>>nevystoupí teplota nad 20 st.je naprosto bez poškození.

>To je naprostý nesmysl, i kdyby to bylo napsáno ve Včelárovi


Zase jenom dohadování, tak své tvrzení podložte !!!
Zdraví Foltýn

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23054


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu