| - Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 13. 5. 2005
RE: Dotaz - vodn? aktivita medu
-----Original Message----- From: Gustimili?n Pazderka [mailto:e-mail/=/nezadan] Sent: Friday, May 13, 2005 9:48 PM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: Dotaz - vodn? aktivita medu
> Dotaz na přítele Josefa Šamalíka zní: > _...mám dotaz, jaká je vodní aktivita (aw) medu
Výzkumem vodní aktivity v potravinách se zabývá Ing. Ivan Bohačenko, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická Praha, pracoviště 321 - Ústav chemie a technologie sacharidů, telefon: 220 443 115.
Vysvětlení co je vodní aktivita lze získat na internetové adrese: http://www.laboratore.cz/Novasina.html stručný výtah: Vodní aktivita * je moderní způsob vyjadřování obsahu vody v produktech jako jsou roztoky, suspenze, disperze, kolodia, gely, lotions, tekutá mýdla, krémy, mastě, pasty, zubní pasty a další * je ukazatelem trvanlivosti a stálosti výrobků * je ukazatelem stálé jakosti výrobků * je prostředkem k zajišťování zdravotní nezávadnosti výrobků * je vhodným a velmi přesným kriteriem při přejímce surovin, od tekutin až po prachovité látky * určuje, zda v produktu dojde nebo nedojde k rozvoji nežádoucí zkázotvorné případně pathogenní mikroflory a zda dojde nebo nedojde k aktivitě enzymů znehodnocujících produkt * uplatňuje se při řízení a kontrole technologických procesů jako je zahušťování, odpařování, rozpouštění, mísení, tedy hlavně těch, při kterých dochází ke změnám v obsahu vody * je vyjadřována v hodnotách od 0,00 ( naprosto suchá látka) až po 1,00 (nejvlhčí látka, tj. destilovaná vody ) . . . . .
* Hodnoty vodní aktivity a % obsah vody jsou dva rozdílné pojmy: % obsah vody je pouze ekonomický ukazatel, který nemá lineární vztah ani k vodní aktivitě ani k vypovídacím hodnotám vodní aktivity . Hodnoty vodní aktivity nelze z % obsahu vody vypočítat. * Princip využití vodní aktivity spočívá v tom, že každý mikroorganismu je schopen růst jen tehdy, jestliže hodnota vodní aktivity je vyšší než určitý limit. Tento limit je pro různé mikroorganizmy různý. Pokud je hodnota vodní aktivity nižší, pak mikroorganismus neroste ani se nepomnožuje ani nemá možnost tvořit jakýkoliv toxin nebo nežádoucí metabolický produkt. * Např. mikroorganismus Pseudomonas fluorescens, který bývá nevítaným a úporným kontaminantem v kosmetických a farmaceutických produktech, není schopen růst, je-li vodní aktivita nižší než 0,95. * Aktivita enzymů je, podobně jako je tomu u mikroorganismů, odvislá od vodní aktivity prostředí. Tak např. enzymy rozkládající tuk jsou nejaktivnější při hodnotách aw 0,99 - 0,98 . Při hodnotách aw 0,60 je aktivita enzymů poloviční a při hodnotách aw 0,40 je téměř nulová. . . . .
A.Bojanovský
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 10307
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |