78124

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Josef Šamalík (e-mailem) --- 13. 5. 2005
Dotaz - vodní aktivita medu

Ahoj,
obrátil se na mě tazatel, viz dotaz dole. Nedokázal jsem odpovědět, ví to někdo z Vás?
Díky za odpověď.

jose
_________________________________________________________________________________________



...mám dotaz, jaká je vodní aktivita (aw) medu, pokud je tento údaj znám ?
Existuje nějaký vysoce viskózní med ?




---
avast! Antivirus: Odchozi zprava cista. :-)
Virova databaze (VPS): 0519-2, 12.05.2005
Testovano: 13.5.2005 20:12:14
avast! (c) copyright 1988-2004 ALWIL Software.
http://www.avast.com



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10305


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (160.218.198.30) --- 13. 5. 2005
Re: Dotaz - vodní aktivita medu

Dotaz na přítele Josefa Šamalíka zní:

...mám dotaz, jaká je vodní aktivita (aw) medu, pokud je tento údaj znám ?
Existuje nějaký vysoce viskózní med ?

.............................................

Tak viskozita u medu existuje a je to jeho fyzikální vlastností. Jinak je to první parametr z toku medometu.(podle oka jestli se "skládá" nebo se "propadá")Tím lze odhadnout také jeho závislost na obsahu vody. Další faktor který ovlivňuje viskozitu je teplota medu. (lepší zcelování či homogenizace medu při vyšších šetrných teplotách)...

Jinak existují tabulky viskozit medu.(podle faktoru voda, teplota)
_________________________________
u vody je to od 20 do 420
u teploty je to od 2,6 do 600
_________________________________


Pro některé medy je to charakteristikou - přechod z tekutého stavu do "rosolu".
Jsou thixotropické.(vřesový)


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10306


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 13. 5. 2005
RE: Dotaz - vodn? aktivita medu

-----Original Message-----
From: Gustimili?n Pazderka [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Friday, May 13, 2005 9:48 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Dotaz - vodn? aktivita medu

> Dotaz na přítele Josefa Šamalíka zní:
> _...mám dotaz, jaká je vodní aktivita (aw) medu

Výzkumem vodní aktivity v potravinách se zabývá Ing. Ivan Bohačenko,
CSc., Vysoká škola chemicko-technologická Praha, pracoviště 321 - Ústav
chemie a technologie sacharidů, telefon: 220 443 115.

Vysvětlení co je vodní aktivita lze získat na internetové adrese:
http://www.laboratore.cz/Novasina.html
stručný výtah:
Vodní aktivita
* je moderní způsob vyjadřování obsahu vody v produktech jako jsou
roztoky, suspenze, disperze, kolodia, gely, lotions, tekutá mýdla,
krémy, mastě, pasty, zubní pasty a další
* je ukazatelem trvanlivosti a stálosti výrobků
* je ukazatelem stálé jakosti výrobků
* je prostředkem k zajišťování zdravotní nezávadnosti výrobků
* je vhodným a velmi přesným kriteriem při přejímce surovin, od
tekutin až po prachovité látky
* určuje, zda v produktu dojde nebo nedojde k rozvoji nežádoucí
zkázotvorné případně pathogenní mikroflory a zda dojde nebo nedojde k
aktivitě enzymů znehodnocujících produkt
* uplatňuje se při řízení a kontrole technologických procesů jako
je zahušťování, odpařování, rozpouštění, mísení, tedy hlavně těch, při
kterých dochází ke změnám v obsahu vody
* je vyjadřována v hodnotách od 0,00 ( naprosto suchá látka) až po
1,00 (nejvlhčí látka, tj. destilovaná vody ) . . . . .

* Hodnoty vodní aktivity a % obsah vody jsou dva rozdílné pojmy:
% obsah vody je pouze ekonomický ukazatel, který nemá lineární vztah ani
k vodní aktivitě ani k vypovídacím hodnotám vodní aktivity . Hodnoty
vodní aktivity nelze z % obsahu vody vypočítat.
* Princip využití vodní aktivity spočívá v tom, že každý
mikroorganismu je schopen růst jen tehdy, jestliže hodnota vodní
aktivity je vyšší než určitý limit. Tento limit je pro různé
mikroorganizmy různý. Pokud je hodnota vodní aktivity nižší, pak
mikroorganismus neroste ani se nepomnožuje ani nemá možnost tvořit
jakýkoliv toxin nebo nežádoucí metabolický produkt.
* Např. mikroorganismus Pseudomonas fluorescens, který bývá
nevítaným a úporným kontaminantem v kosmetických a farmaceutických
produktech, není schopen růst, je-li vodní aktivita nižší než 0,95.
* Aktivita enzymů je, podobně jako je tomu u mikroorganismů,
odvislá od vodní aktivity prostředí. Tak např. enzymy rozkládající tuk
jsou nejaktivnější při hodnotách aw 0,99 - 0,98 . Při hodnotách aw
0,60 je aktivita enzymů poloviční a při hodnotách aw 0,40 je téměř
nulová. . . . .

A.Bojanovský

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10307


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(160.218.198.30) --- 13. 5. 2005
Re: Dotaz - vodn? aktivita medu

Antonín Bojanovský převzal:
Hodnoty
vodní aktivity nelze z % obsahu vody vypočítat.

.........................................

Tak jaká je odpověď ??

Používá se (nebo by měla) jako parametr pro med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10308


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (160.218.198.30) --- 13. 5. 2005
Re: Dotaz - vodn? aktivita medu

Antonín Bojanovský převzal:
Hodnoty
vodní aktivity nelze z % obsahu vody vypočítat.

.........................................

Tak jaká je odpověď ??

Používá se (nebo by měla) jako parametr pro med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (82.99.129.160) --- 15. 5. 2005
Re: Dotaz - vodní aktivita medu

od 0.562 do 0.62
viz http://www.umfactivemanukahoney.com/antimicrobial.htm

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10318


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu