78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



HUBAČ Radek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295)

Zcela zásadní je, zda kupujete v obchodní síti nebo tzv. "ze dvora" přímo u
včelaře. V případě prodeje ze dvora není označení nutné (když budete od
souseda chtít košík jablek, taky nebudete žádat etiketu na nej), důležitý je
osobní kontakt, možnost zodpovězení Vašich dotazů apod.
V případě prodeje v obchodní síti musí mít výrobek zákonem stanovené
označení. Určitě bych na něco zapomněl a v zákonu se mi hledat nechce,
zásadní je, že na takový med musí mít producent schválenou technologii
vytáčení a plnění. Je určitě na vyšší hygienické úrovni, ale vytáčení ve
včelínu v lese má své kouzlo. Jinak řečeno malé procento včelařů splňule
stále se spřísňující hygienické požadavky. Z toho co jste napsala bych Vám
doporučil využít naší pozornosti Vám věnované na konferenci a prozradil bych
být Vámi Vaše bydliště, určitě by se nějaký včelař v bližším okolí našel.
S pozdravem MUDr. Radek Hubač

----- Original Message -----
From: "Monika" <trpaslinka/=/centrum.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, March 14, 2005 1:13 AM
Subject: Kvalita medu


> Děkuji všem za vaše názory.
> Ačkoli přiznávám, že nejsem včelařka, je to prvně, co mi med nechutnal a
> že
> ho jím minimálně 20 let. Každoročně spotřebuji minimálně 5 kilo (sama).
> Tento med však ztrácí svou typickou chuť a nevědět, že to má být med,
> typla
> bych to spíše na ten karamel. Nikoli v čaji, samozřejmě ne vařícím :) či
> na
> chlebu skončí tedy v pečivu. Nicméně, i mne napadlo jít za prodávající a
> vyžadovat vysvětlení. Bohužel jsem ji již na prodávajícím místě neviděla.
> Hold si opět budu kupovat med v prodejnách, pokud na doporučení znáných
> nedostanu kontakt na kvalitního včelaře.
>
> Přesto bych měla ještě jeden todaz. Pokud včelař prodává med, jistě má
> nějakou povinnost med označit. Jaké údaje by měli na prodávaném medu býti?
> Při dosavadních dobrých zkušenostech se včelaři jsem se o to zatím moc
> nezajímala, ale tento případ mě docela přinutil se o tuto problematiku
> více
> zabývat. Ačkoli uznávám, že třeba opravdu jde jen o mé chuťové buňky,
> které
> prvně nebyly uspokojeny, byla bych ráda opatrnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9311


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:L. Holec - Inzerat: Kompresor, nerezove kazety
Předchozí:LUDVIK VLČEK - Re: Vcelarské internetove adresy


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu