78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 14. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)

> a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.

Dobrý den,
produkce medovicového medu je mnohem méně pravidelná než květového. Pořádná
medovicová snůška je často jen jednou za několik let i u spolehlivých a
dobrých producentů medovice. Podle klasiky "Medovice a včely" od O Haragsima
žije u nás až okolo 100 různých druhů producentů medovice sbíraných včelami
a v případě příslušné souhry náhod se může kterýkoliv z nich přemnožit a
stát zdrojem medu třeba jen jednou za desetiletí nebo jednou za sto let.
Nebo zdrojem melecitózy. Pět let na poznání zajímavých medovicových medů z
nějakého místa je proto málo.
Taky asi chuťové rozdíly oproti květovým medům budou u medovicových asi
větší směrem k lepší i horší chuti i když to asi bude dost individuální.

Co se týká prodeje na tržištích, myslím, že je snad stanoveno zákonem, že
každý takový prodejce má mít na stánku na sebe uvedený kontakt, minimálně
aspoň IČO a z IČA lze snadno třeba na internetu zjistit potřebné údaje. Co
jsem viděl včelaře prodávat med na tržištích, tak většina z nich měla někde
na tabuli vyvěšenou aspoň svou adresu. Při prodeji ze dvora myslím není
předepsáno nic, záleží to jen na rozhodnutí včelaře ?


R. Polášek

----- Original Message -----
From: "HUBAČ Radek" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, March 13, 2005 9:37 PM
Subject: Re: kvalita medu


> Proto jsem napsal vratit med vcelari, ktery bud bude schopen situaci
> vysvetlit!!! nebo med vymeni a da do medoviny. pokud jde o chut napr.
> vresovy med mne vyrazne pripominal bonbony sisinky, tedy detske karamelky,
> zvlaste pokud byl smiseny s medovici. Prestoze si ale myslim, ze jsem dost
> spolecensky aktivni a patrame po chutove zajimavych medech ani za pet let
> Dnu medu v Pardubicich nikdo takovy nemel.
> Dal to opravdu bez moznosti popovidani si nad tou sklenici se vcelarem
> producentem nema smysl.
> Radek
> ----- Original Message -----
> From: "Daniel Prokeš" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, March 13, 2005 11:37 AM
> Subject: Re: kvalita medu
>
>
> > Nevím, jak je možné, že jste schopni na základě popisu, který napsala
paní
> > Monika jednoznačně říct, že med byl přehřátý.Mě osobně, včely přinesly
> > nádherný tmavý med, velmi výrazné chuti, v očích laika a mnohdy i
> > odborníka snad možná připomínající karamel.I jeho viskozita nebyla
úplně
> > typická.První co mě napadlo, že se mi snad přehřál med přímo v úlu a
> > zkaramelizoval.Dlouho jsme se ženou přemýšlely, že necháme udělat
> > rozbor,nakonec po velkém úspěchu u zákazníků nám nezbyla ani
> > sklenička.Staří včelaři mi říkali,že tento med naposledy měli před
dvaceti
> > lety a údajně se jedná o medovici ze smrku.
> > Samozřejmě se může jednat i o přehřátý med, ale nikdo není schopen na
této
> > konferenci bez určení HMF to určit.Radil bych paní Monice, ať vezme tu
> > skleničku medu,jde za tou dámou od které ho koupila a nechá si dát
> > vysvětlení přímo od ní.A v případě, že bude chtít znát opravdu pravdivý
> > výsledek, ať se sní domluví a společně s výrobcem, napůl zaplatí
vyšetření
> > vzorku tohoto medu na výši již zmiňovaného hydroxymethylfurfuralu.V
> > případě pochybení včelaře (med bude přehřátý),bych požadoval, aby
> > vyšetření zaplatil v celé výši.Je otázkou, jestli by byla ochotna paní
> > Monika v případě potvrzení vysoké kvality, zaplatit rozbor v celé výši
> > sama.
> > Pěkný víkend
> > Daniel Prokeš



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9303


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:fskalsky - Ještě Lejčar-prispevek 9099 Vcela Predboj
Předchozí:Eman - Re: Kvalita medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu