78141

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jan Čáp --- 28. 1. 2005
Včelaři by měli usilovat o to, co mají Vinaři (8396)

Aby se vytvořilo povědomí o vlastnostech a kvalitách různých medů (i
medovin) podobně, jako je tomu u vína - tedy aby med bez označení kvality,
způsobu zpracování a původu byl automaticky považován za podezřelý -
nekvalitní.

U vína je nepředstavitelné, že by vedle sebe byl za stejnou cenu nabízeno
kvalitní přívlastkové víno a bezejmenná velkoobchodní směska, obojí podobně
balené a za obdobnou cenu. A přitom právě tohle se děje u medu, kdy
spotřebitelé i legislativa rozeznávají maximálně květový a medovicový med a
dost.

Svaz by měl, spíše než za velice sporné daňové kličky lobovat za legislativu
podporující kvalitativní rozvoj trhu s medem - zejména povinnost označovat
med co nejvíce informacemi o kvalitě, způsobu zpracování a původu.

Ono by se pak snadno vysvětloval zákazníkovi rozdíl, kdyby měl vedle sebe
med označený jako: "pasterovaná filtrovaná směs medu, 50% Čína, 30%
Brazílie, 20% Ukrajina" a druhý, označený jako: "Přírodní podřipský s
převahou lípy, léto 2004 ". Nebo: "Medovina z tepelně stabilizované směsi
medů, ochucená, řibarvená, dolihovaná" vedle: "Medovina přírodní Lipová -
přirozeně kvašená ze surového lipového medu."

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8443


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Kristl Pavel - RE: cena medu ze dvora
Předchozí:Kristl Pavel - Re: cena medu ze dvora


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu