78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



JosPr (46.135.73.166) --- 21. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932) (71933) (71935) (71936) (71939) (71940)

Na tyhle politicko-skolici cancy uz veri malokdo,snad jen posledni kovani svazaci a ti se generacne vymeni.Spis si clenstvo vsima "uspechu" v hospodareni ci odkryti identit stanovist.Posledni dobou zadna pozitiva.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71941


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JK (80.90.132.61) --- 21. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932) (71933) (71935) (71936) (71939)

Politické školení mužstva vždy bylo základem vybrané války či revoluce.
Rubrika STB a Včelařské spolky nebo prognostici a medovina by jistě časopis zatraktivnila.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71940


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.81.48) --- 20. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932) (71933) (71935) (71936)

Tak nam ve Vcelarstvi pribyde nova rubrika pro osobnosti verejneho zivota....(www.vcelarstvi.cz-zapis PRV 10/7).To nam strasne chybelo k odbornosti casopisu...:-(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71939


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 20. 7. 2018
Re: cukernatďżź?nĂ­ medu (71937)

jak kdo,starší nakupují často pro celé příbuzenstvo,nebo i jako dárky.
Jeden můj zákazník jezdí za dcerou do Kanady a vozí i med ode mne...a další na Malorku...
a ti "mladí" opravdu často jen po troškách,ale i do zásoby,takže jak kdo...
spoustě lidí každoročně opakuju,kupte toho víc najednou,pak už nemusí být-marně...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71938


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 20. 7. 2018
Re: cukernatďżź?nĂ­ medu

... že normální běžná rodina, která musí často obracet korunu ...


Zdravím, já myslím, že výraz "obracet každou korunu" není moc výstižný. Asi jde spíše o priority. Větší množství medu kupují starší zákazníci. Přesněji řečeno ti, kteří nakupují "zásobu", ať jde o med nebo brambory či zelí do kadečky a podobně. Ti mladší a "marketoví", co vše nakupují po troškách, mají většinou jiné priority. Móda, restaurace, palivo do auta či motorky a mnoho dalšího. Nechci to nijak komentovat, jen popisuji stav, tak jej já vidím ve svém okolí.
VP.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71937


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JK (109.108.117.88) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932) (71933) (71935)

Automatická oprava mi udělala z neorganizovaných organizované - ale oni si vlastně už stěžují na obě strany - jistý posun. Legitimace a bumážka už nemá takovou váhu jako dříve.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71936


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JK (109.108.117.88) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932) (71933)

Zapoměl si na stěžovat si na počasí a na liknavost organizovaných, intrikovat na MZe, mlžil kolem starých kauz.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71935


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932) (71933)

nenapsal bych to líp...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71934


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.94.177) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931) (71932)

Dlouhodoba strategie Kremencarny? Prerozdelovat dotace za slusnou provizi,prikraslovat svaz pro verejnost pri kazde prilezitosti,soustavne suzovat narustajici administrativou funkciore ZO,zviditelnovat svoje top predstavitele kde to jde,za nic nenest odpovednost.Zapomel jsem neco???

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71933


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930) (71931)

ale určitě.
Jsou jistě stěžejní body v té spolkové činnosti,na kterých se shodnou všichni-mladí včelaři,lobbing za včelařství,ekonomika.Takže bych neřekl,že každý chce něco jiného.Pochopitelně,že spousta věcí se prosazuje velmi ztěžka,ale to k tomu patří.Jde vždy jen o motivaci.Počínaje lidmi v ZO a konče na sekretariátu.
Rád bych tam viděl lidi,kteří budou agresivnější v prosazování zájmů svých členů.
Před nedávnem jsme tady řešili registr LPIS,to je velké zklamání.
Ovšem,jak jsi psal,když se řekne CO tak se musí říct i JAK.Takže,taky chtít něco po členech.Víme,jak si spolek členy vychovává/většinu,podotýkám/-"na jaře ti odvezu měl,zařídím rozbor,svoláme schůzi-dáme kafíčko a páreček zadáčo,vyplatím ti dotace a na podzim přeléčím.A tebe to nic nestojí,protože ti těch pár korun strhnu z dotací.A když to dobře dopadne,tak ti zařídím přednášku".
Jak jsi psal,každá mince má dvě strany.
A na závěr-má ČSV nějakou dlouhodobou strategii?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71932


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928) (71930)

Dynamické názory? To zní děsivě. Vysvětlím. Představ si práci s včelařskou komunitou, každý chce něco jiného, vydalo se i několik směrnic aby se věci zjednodušily ale i přesto jdou některé věci hodně ztěžka. Takže tuto práci musí umět někdo kdo ctí jakési pravidla a měnit je vždy ošemetné protože s jednou změnou dojde několik nových změn které ovlivní něco co prvně nikdo vůbec nechtěl. Takže když někdo chce změnu, musí vedle A (co?) sdělit i B (jak?).

A to není tak jednoduché protože každá mince má dvě strany a v poslední době změny mne děsí více než za mlada. _gp_



.........

PavelA (90.182.3.161) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928)

lidi typu p.Peroutky bych už dávno odstřihl a nahradil "novou krví".S dynamičtějšími názory.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71931


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 19. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927) (71928)

lidi typu p.Peroutky bych už dávno odstřihl a nahradil "novou krví".S dynamičtějšími názory.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71930


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Manek (109.238.42.8) --- 19. 7. 2018
Moderní včelař

Tak jsem četl poslední číslo,které se věnuje ponejvíce degustaci trubčích larev a jiných larev třeba potemníků a jiného hmyzu,které se zde v našich zeměpisných šířkách vyskytují.Proti labužníkům,kteří to ochutnají a taky jim to chutná,nic nemám a přeji jim dobrou chuť.
Co mě zaráží,je to,že jiného z oboru včelaření tam moc není.
Je to krása,silný lesklý papír a proto je ta cena jasná.
Myslím si,že když tento letošní rok byl abnormální od samého počátku pro včely,skoro všechny přežily,snažily se dohnat ten výkyv a taky se jim to ve velké míře podařilo.
Ten letošní rok je řekl bych dobrý,roje nebyly a jen samý květový med,který využily.Takové bláboly v televizi,že bude med dražší jsou sice dobré a jsme tomu rádi,že nám pomáhají.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71929


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 18. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925) (71927)

No s p. Peroutkou jsem kdysi na dálku po telefonu jednal okolo několika věcí, ty vyřídil a provedl (provádí). Ikdyž se za jeho vlády v ČSV prošustroval Předboj a já proto přerušil členství abych pochopil co ČSV vlastně je, furt je ta ztráta v akciích a samotné fabriky menší zlo než případ Včelpa.

Nevím, nevím, ale do tohoto případu Včelpo moc kecat nemohl a snaha prosadit svazovou balírnu medu Včelpo dopadlo absolutně nejhůř jak dopadnout mohlo.

Nyní je dobře, že se znovu začíná p. Peroutka - ČSV zaměřovat n informovanost konzumentů medu. To pomůže prodeji a proto článek beru jako přínos, protože konzument medu má lepší informace než žádné informace nebo záporné informace okolo Včelpa. Prostě p. Peroutka mne v tomto nikdy nepřekvapil jde stále proti dovozům a falšování ikdyž je v absurdní situaci se Včelpem, ale v tomto si mne znovu získal a uvědomil jsem si, že propagace medu a činnosti je nejdůležitější úkol ČSV jako zájmového spolku.

Obchodní činnost prostě na Křemencárně neumí a stím je nutné počítat pokud se znovu objeví nějaký podobný nápad se společným prodejem medu, ten je potřeba hned utnout v zárodku. Společně prodávat med přes ČSV se nikdy nepovedlo a nepovede, protože je to čistě osobní a obchodní záležitost co se týká strategie a plánu. A to se neslučuje se zájmy spolku ikdyž to tak může vypadat.

_gp_
.........
(178.255.168.151) --- 18. 7. 2018
zlodej křičí chytte zloděje

Ted když už Včelpo není, že by se falšoval med?

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/554480/kvalitni-med-prodavame-do-ciziny-cesi-pak-musi-jist-sizene-smejdy-z-ciny.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71928


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.70.112) --- 18. 7. 2018
Re: zlodej křičí chytte zloděje (71925)

vtip je v tom,ze "sizeny z ciziny" jist nemusi.Lepsi osobu pro rozhovor asi nemohli vybrat....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71927


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 18. 7. 2018
Re: (71920) (71921) (71922) (71923) (71924)

tak to máš určitě pěkný panoramata...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71926


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(178.255.168.151) --- 18. 7. 2018
zlodej křičí chytte zloděje

Ted když už Včelpo není, že by se falšoval med?

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/554480/kvalitni-med-prodavame-do-ciziny-cesi-pak-musi-jist-sizene-smejdy-z-ciny.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.15.245) --- 18. 7. 2018
Re: (71920) (71921) (71922) (71923)

U mne staci sjet 10 km dolu k Prostejovu nekde na 220 mnm,14 dnu proti mne v 385 metrech vsechno driv,nebo naopak vyjet 10 km k Protivanovu a jsem nekde na 600 mnm.Kveteni o 14 dnu pozdeji.Letos jsem topil uz nevim ani kolikrat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71924


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 17. 7. 2018
Re: (71920) (71921) (71922)

Podkrkonoší,cca 500mnm,přejedu pár kopců do kraje-HK a rozdíl ve vývoji rostlin na jaře cca 14dní.A je to "jenom" 20-30km.
Mimochodem,od jara jsem taky už několikrát musel doma topit..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71923


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 17. 7. 2018
Re: (71920) (71921)

Střední poloha 250m, sever moravy, rozdíly v nadmořské výšce nejsou tak dramatické plus minus 2-3 stupně.

Příklad - letos na severu evropy mají od května tropické třicítky, až ke 35°C.

To já ještě nebyl u vody a soused už několikrát topil uhlím - červen/červenec.

Na včelstva má to chladno vliv určitě značný.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71922


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 17. 7. 2018
Re: (71920)

no jó,co by bylo kdyby...
tady se to liší po 20km,jiné podmínky,zimování atd..
nežijeme na placce,ve 150mnm je to o 100% jinačí než v 500mnm pod horama...to jsou závěry k ničemu,když nenapíšeš kde ty včely máš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71921


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 16. 7. 2018

Na závěry sezony ještě brzo. Už to bude ale měsíc, co nám fouká severák a drží teploty nejvýše kolem 25°C. Studené léto je optimální pro přemnožení varoázy. Jestli se trend počasí pak dlouhodobě obrátí a bude celý podzim foukat od jihu a my si užívat babího léta ještě v listopadu, ve včelách to dopadne katastroficky. Maluju čerta na zeď už teď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.98.17.38) --- 16. 7. 2018
Re: (71915)

Na rozdiel od posledných cca 4-5 rokov,tento rok výborná úspešnosť v oplodnovaní matiek,cez 90%,ale na druhej strane zas obrovský problém pridať matku do bezmatečných včelstiev..to si nepamatám doteraz..a tiez absolútne bezrojivý rok,aký u nás nepamatajú ani najstarší včelári..Trnavsko 150-200 mnv..jar rýchla,horúca,repka kvitla 10dní,ovocné stromy všetky naraz,včely nestíhali..agát zabral po 7 rokoch,kveten/cerven konecne nejaké daždiky po poslednych suchych rokoch,tak aspon podnecovačka,a slnečnice cca po 15kg do medníkov,plus niečo do plodísk..Zimujem na 9 rámkoch 42x35,minulý rok uplne bez cukru,ked nebudú stíhať vojtesku pred kvetom pokosiť,tak aj tento rok je taká šanca..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 16. 7. 2018
Re: (71915)

Teď je dotáčím a stahuji ze 3 na 2 nástavky a začíním lehce pokrmovat.

Podle oka, jestliže včelstvo neroste, je něco s plodem. Dej někam obrázky aby problém byl vizuálně lepší k rozpoznání.

Jinak na oddělky a roje byl mizerný rok. _gp_
...........

(91.221.212.49) --- 15. 7. 2018

Jak se vám daří s letos vytvořenými oddělky?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 16. 7. 2018
Re: (71915)

"U nás nejdou do síly, nová generace včel nahrazuje starou, ale nezesílily od květnového vytvoření ani o uličku. Některé naopak zeslábly na tři uličky a jsou nato vyloupeny pokud jsou v celém nástavku. Matky mají letos od pohledu výborné. Zásoby mají kolem 4kg, krmit za tohoto stádia lze obtížně. "
----------------------------------
Řekl bych, že to je právě ta kvalita stanoviště.
Tipuji, že z nějakého důvodu chybí na stanovišti pyl. Buďto nedostatek kvetoucích rostlin ve vztahu ke množství umístěných včelstev nebo je tam odvodněná a zmeliorovaná krajina bez vlhkých míst a vodních ploch, kde je všude sucho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71917


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.16.212) --- 15. 7. 2018
Re: (71915)

Bezduvodne to nebude..
Moje jedou normalne i bez krmeni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71916


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 15. 7. 2018

Jak se vám daří s letos vytvořenými oddělky?

U nás nejdou do síly, nová generace včel nahrazuje starou, ale nezesílily od květnového vytvoření ani o uličku. Některé naopak zeslábly na tři uličky a jsou nato vyloupeny pokud jsou v celém nástavku. Matky mají letos od pohledu výborné. Zásoby mají kolem 4kg, krmit za tohoto stádia lze obtížně.

Ani bych tu nepsal, ale včera mi říkal jeden včelař to samé, zpočátku pěkné oddělky a teď bezdůvodně stagnují nebo slábnou.

Přitom loni v tuto dobu už bylo třeba přidat oddělkům vytvořených s 2 plodových plástů druhý nástavek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71915


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908) (71909) (71910)

KŠ je přeceňovaná. Jsou lepší a čistší věci proti destrukcím než tento jed. A hlavně jednodušší. Časem nato dojdou i v Dole a vopatentujou si to jak přípravek proti moru plodu. _gp_
..........
(91.221.212.49) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908) (71909)

Chtělo by to nějaké informace ze zahraničí, kde organizovanost není. Už jen ty koňské dávky chemie, které jsou obsažené v nových zahraničních léčivech svědčí o velkém problému - když si každý léčí podle vlastního rozumu.

Od varromedu očekávám možná tak nižší pracnost oproti Formidolu. Jinak je to kyselina jako kyselina. Princip je pořád jeden a ten samý - vytvořit smrtící kyselé prostředí v tělech, varroa odejde jako první, včely to odskáčou taky, ale přežijí jako krátkověké. Možná stejně krátkověké jako kdybychom kyselinu nepoužili vůbec a dále včely cucal varroa.

Nebo chce se snad někdo pochlubit, že už aspoň 3-4 roky léčí jen kyselinou, má aspoň poloviční medný výnos a neklíckuje matky ani nepřemétá včelstvo na mezistěny?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71914


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 14. 7. 2018
Re: (71911) (71912)

byly doby,kdy jsem zkoušel KM v dávkovačích,které se přidělají dovnitř prázdného rámku,nádobka+plochý knot.
Jsem praktik,takže,když většina včelstev,které měly tuhle aplikaci,byla výrazněji agresivní,došlo mi,že je někde chyba-v dlouhodobé aplikaci KM.
KŠ nebo varromed jsem nezkoušel,nebyl důvod.Léčím Formidolem,nebo hobrou nasátou v KM+ Varidolem.Aplikace Varidolu oficiálně "nepovoleným" vyvíječem.Rezistenci roztoče nepozoruji,takže zatím nic měnit nebudu.
Ale za rok to může být jinak...mám souseda eko-bio včelaře.
Kdysi jsem kupoval včelstva i s úly,drahně před 12ti lety,a při prohlídce jsem tam našel proužky Gabonu, z podzima,v dubnu.Co dodat?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.7.213) --- 14. 7. 2018
Re: (71911)

Bez ideologie se klidne obejdem,stacilo by,kdyby kazdy vedel co kdy delat a proc.Vzdycky vidim rude,kdyz vcelarstvi.cz sdeluje clenum Pozor-skoncila snuska,Pozor-mnozi se varroa a podobne zpravy pro "vcelare".Tohohle si prece kazdy musi byt vedom a neni treba mu to sdelovat..
Kazdy asi mame jine zkusenosti s kyselinami,ale ja ve stavelce vidim velkou prednost,jednak ve zpusobu aplikace oproti vkladani a prekladani gabonu a hlavne v zime,kdy odpada otravny a celkem logisticky slozity aerosol,ktery jsem zavrhl uplne.(neochota vcelaru podilet se na presunech techniky,casto nutno naprat do vcelstva aceton),mnohdy zbytecne preferovany nekterymi funkcionari v dobe teplot na fumigaci,jen proto,ze je na aerosol dotace.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 14. 7. 2018

,,Samostatny,myslici a odborne fundovany vcelar bez ideologickych kidu musi byt priorita. "

Ono už samotná teze obsažená v této větě je silně ideologická. Bez ideologie to v moderním světě ani nejde. Byl tu marxismus - socialismus, 90-tá léta až dodnes naoko protimarxistický, leč nevědomky zase marxismus - liberalismus, poslední roky bují navíc další skrytý marxismus - udržitelný rozvoj a ekologie (enviromentalismus nebo tak nějak se tomu říká).

Smysl v chovu včel se vždy přiklání k jedné ideologii. Přičemž jedna ideologie automaticky nenávidí druhou - ostatně jsou to bratři, mají jediného otce - Darwina.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71911


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908) (71909)

Chtělo by to nějaké informace ze zahraničí, kde organizovanost není. Už jen ty koňské dávky chemie, které jsou obsažené v nových zahraničních léčivech svědčí o velkém problému - když si každý léčí podle vlastního rozumu.

Od varromedu očekávám možná tak nižší pracnost oproti Formidolu. Jinak je to kyselina jako kyselina. Princip je pořád jeden a ten samý - vytvořit smrtící kyselé prostředí v tělech, varroa odejde jako první, včely to odskáčou taky, ale přežijí jako krátkověké. Možná stejně krátkověké jako kdybychom kyselinu nepoužili vůbec a dále včely cucal varroa.

Nebo chce se snad někdo pochlubit, že už aspoň 3-4 roky léčí jen kyselinou, má aspoň poloviční medný výnos a neklíckuje matky ani nepřemétá včelstvo na mezistěny?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71910


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908)

"Samostatny,myslici a odborne fundovany vcelar bez ideologickych kidu musi byt priorita."
----------------------------------------------
Vidím to dost skepticky. Samostatně myslící a odborně fundovaný včelař mezi novými dotovanými? Nebo mezi staršími bez příslušného vzdělání, co nečtou ani jeden dva základní články v jednom čísle Včelařství?
Případně ti včelaři, co ochotně podléhají všelijakým Eko a Bio smyšlenkách příslušných aktivistů či příznivců zelených? A nakonec ti, naopak valící do včelstev násobky doporučené či nařízené dávky současných chemických léčiv?
To všechno onen současná nařizovaný systém držel v určitých minimálních mezích, takže etrémisté škodili jen málo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.83.125) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907)

Na pokusy tady byl Dol.Bohuzel se zakopal na domnence,ze on bude narizovat co a kdy budou vcelari v CR pouzivat,a vse mimo Dol je "nelegalni",coz byla zcestna idea.Dnes prisel alespon jako prodejce varromedu,s hruzou mu asi doslo,ze uz je na trhu oxuvar s kyselinou stavelovou a daleko vic prodejcu dotovanych leciv,kteri jim usavaji z dotacniho prasatka.O prosazeni se gabonu s flumetrinem se asi neda vazne uvazovat.Vse souvisi se vsim,rekl bych ze nastava doba,ksy se budou ridit vcelari vlastnim mozkem ve vyberu leciv na zaklade stavu roztocu ve vcelstvech,a ne nejakymi nesmyslnym terminem leceni nebo druhem leciva narizenym ZO,coz samozrejme vitam.Samostatny,myslici a odborne fundovany vcelar bez ideologickych kidu musi byt priorita.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71908


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905)

Já myslím, že nic jiného nezbude než pokusy.
Díky dřívějším lidovým výzkumníkům a ppotom lemplům získali či získávají roztoči odolnost proti současným účinným léčivům dříve, než to muselo být. A nová účinná léčiva na chemické bázi se nehledají a nevyvíjejí, protože díky kampani všelijakýc "píp" je chmie neekologická a ošklivá.
Takže budeme experimentovat s málo účinnou a pracnou léčbou buď přírodními látkami nebo jednoduchými chemickými látkami, jako jsou ty organické kyseliny.
mimochodem ,kyselina šťavelová je docela slušně nebezpečná.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71907


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.12.134) --- 13. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905)

My letos zkousime varromed,zkusime-uvidime.Treba dojde pristi rok i na glycerin,kdo vi?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71906


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 13. 7. 2018
KŠ-glycerin

obávám se,že pokusy na svých včelách dělat nebudu.Jakmile se objeví něco "nového" tak hned vyzkoušet? hmmmmm......

Co léčení KŠ + gliceryn a napuštěné jednorázové utěrky,viz MV
zkoušel někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71905


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.91.237) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898) (71901) (71902)

A veru,kvuli provizim top funkcionaru,co by vykupcich medu,to bezny clen nepotrebuje uz vubec.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:9942:42a6:d1bb:ce02:68e2:eb8d) --- 12. 7. 2018

Co léčení KŠ + gliceryn a napuštěné jednorázové utěrky,viz MV
zkoušel někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.76.190) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898) (71901)

Na med clenu neni nic takoveho potreba.Verim,ze po dvou hokus pokusech je do tretiho nenalakaji ani na zlate tele.Z toho druheho je dodnes pachut,z toho prvniho zbyla bezcena akcie.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71902


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898)

"med je doplňková potravina,podle toho vypadá cena i spotřeba..
jen mě zajímá,kdy vyplavou na povrch nové snahy o založení dalšího odbytové firmy, na med od členů ČSV....až utichne dění okolo Včelpa?"
----------------------
Přesně vystiženo, med je doplňková potravina.
Odbytová firma ve formě Včelpa je přežitek. Ve výsledku by to bylo jen skryté dotování včelařů, které by stejně někdo musel platit. Jestli ČSV z členských příspěvků nebo stát z daní...
Ostatně Včelpo na toto defakto dojelo, protože funkcionáři Svazu chtěli současně, aby Včelpo drželo dobré výkupní ceny včelařům a ale taky aby současně bylo ekonomicky soběstačné nebo raději i ziskové. Včelpu tak nezbylo nic jiného než se pouštět do těch hodně rizikových obchodů a tam potom byla jen otázka času, kdo a kdy strčí Včelpu do cesty nějaký klacek ,aby zakoplo.
Možná by se uchytilo něco na místní nebo regionání bázi, založené třeba na technologické pomoci s vytáčením medu či zpracováním vosku. Jako že by drobný včelař pokud by jeho plásty měly odpovídající parametry - rámkovou míru, pevnost plástů, mezerníky, nemusel mít doma medomet a zpracovnu medu, jen třeba nějakou chladírnu na plásty. A jen by jednou za čas dovezl plásty na vytáčení nebo třeba i na zpracování vosku. A zpátky dovezl hotový produkt, med nebo rovnou pastovaný med nebo rovnou paletu sklenic s medem nebo mezistěny a odlitky vosku.
Problém vidím ale zase v nízké ceně medu - z ceny medu by musela jít nějaká částka na provoz takového zařízení a to s dnešní cenou asi nepůjde. U vosku myslím problém nebude, rozdíl mezi cenou vykupovaného vosku a zpracovaných mezistěn je dostatečný.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897)

"Když lamentujem nad cenami medu, cukru i práce, chtěl bych informovat, že není pravda, že med v EU stojí výrazně více než v ČR. V diskontech v EU je koncová spotřebitelská cena zhruba o 10% vyšší než u nás, cca 8€/kg bez akční ceny apod. Možná mnohde ve VIP zónách, v centrech historických měst, hotelích nebo v krámcích se suvenýry najdete cenu i násobně vyšší, zvláště u malých balení, ale nejnižší běžná cena v EU se blíží té naší nebo naopak. Ano, horší je to v poměru k výdělku v čr, ale tohle téma brát nechci. Výkupní cena by měla být někde mezi 60 až 120 podle kvality-atraktivnosti medu, kvantity."
------------------------------------------
Já mám zprávy několik let staré, z odborných včelřských překladů. A jednalo se tam práve o med produkovaný většími včelaři, třeba francouzskými, který buďto prodávají ve své prodejně nebo dodávají do nějakých místních prodejen.
Otázka je právě, jak je to s diskonty, protože diskonty jakožto velké supermarkety mají právě velmi vysoké tlaky na dodavatele a tak jestli ten med, za 8 euro za kg, není právě onen typický "vyrobeno ze směsi medu EU a ze zemí mimo EU".
60 až 120 Kč za kilo by byla dobrá cena do výkupu a stálo by za to aspoň u méně prodejných medů nebo komu by se nechtělo nebo nemůže "šachovat" s drobným prodejem, dělat primárně med pro výkup. Ale obávám se, že to nepůjde, protože i u jiných zemědělských produktů spíš funguje, že třetinu ceny i víc si na maržích vezme obchod, třetinu ceny i víc vezme výkupce a velkozpracovatel a producent, zejmína drobný, bere jen to, co mu ti výše uvedení nechají. Zvláště když drobný producent nemá ani odborné marketingové znalostzi a dovednosti ani tržní sílu, aby mohl výkupní cenu ovlivňovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71900


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 12. 7. 2018
počasí a Varroa

krásně sprchlo,ráno trochu chladněji,ale už se otepluje...

dal jsem podložky a spad 0,jenže se tam dostanu tak jednou za dva dny a na podložkách řáděj mravenci.
Dám papíry dovnitř a uvidíme,ale okem jsem na včelách roztoče neviděl.
Jinak některá včelstva už vyhnala trubce.
Pavel,Podkrkonoší

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897)

tak tak..
med je doplňková potravina,podle toho vypadá cena i spotřeba..
jen mě zajímá,kdy vyplavou na povrch nové snahy o založení dalšího odbytové firmy, na med od členů ČSV....až utichne dění okolo Včelpa?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.25.21.175) --- 11. 7. 2018
Med vs cukr

Když lamentujem nad cenami medu, cukru i práce, chtěl bych informovat, že není pravda, že med v EU stojí výrazně více než v ČR. V diskontech v EU je koncová spotřebitelská cena zhruba o 10% vyšší než u nás, cca 8€/kg bez akční ceny apod. Možná mnohde ve VIP zónách, v centrech historických měst, hotelích nebo v krámcích se suvenýry najdete cenu i násobně vyšší, zvláště u malých balení, ale nejnižší běžná cena v EU se blíží té naší nebo naopak. Ano, horší je to v poměru k výdělku v čr, ale tohle téma brát nechci. Výkupní cena by měla být někde mezi 60 až 120 podle kvality-atraktivnosti medu, kvantity. Mášli kvalitní med a chceš víc ? Prodej si ho sám. V opačném případě ho prodej výkupci, on si ho zušlechtí taky sám. :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893) (71894) (71895)

To nejde skoro nic stoprocentně srovnávat.
Já prostě vidím, že normální běžná rodina, která musí často obracet korunu, bude medu kupovat málo. Spíš proto ,aby v domácnosti nechyběl a byl třeba na vánoce nebo na nějakou sváteční či výjimečnou příležitost. Než na každodení používání, slazení třeba kafe a přidávání při vaření. Tam se budou snažit co nejvíc med nahražovat cukrem.
Mimochodem, světová cena cukru má být nyní okolo 5,5 korun za kilo. Kolik bude asi stát, až bude kyvadlo ceny na opačné straně?
Podle mne dlouhodobě a denně budou med používat za prvé bohatí lidé. A za druhé lidi zpracovaní propagandou, podle které je med zdravý a bílý cukr je jed.
To prvé je v pořádku, to druhé si nejsem jist, jestli to není třeba úplně špatně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893) (71894)

jistě,ale srovnávat cukr-med na 100% taky nejde.Med je tak specifická potravina,že tlak na marketing prodeje je obrovský.Tedy pro toho,koho se to týká a troufnu si tvrdit,že dnes se to týká i malých včelařů.
Jasně,kdo má pár včelstev,med prodá stálým zákazníkům/i když i ti odcházejí a přicházejí/ a stačí mu pár cedulí a nové flašky+etikety.
Ostatní buď spoléhají na výkupy/což je taky ošemetné mnohdy/ nebo investují do toho marketingu.
Na druhou stranu je dobré využít "pomatenosti" poslanců v EP a lobovat např. za vyšší povinné podíly medu v některých potravinách/perníky,sušenky atd.../
A nebo se na to vyprdnout a jít pěstovat třeba levanduli....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893)

A co se týká poměru ceny cukru a medu, bude se to i dál zhoršovat. Ještě před takovými 150 - 200 lety byl cukr pomalu dražší než med. Zařízení cukrovaru bylo drahé, nedokonalé a vyžadovalo spoust lidské práce, přitom cukrovar produkoval jen málo cukru. Zatímco do ceny medu se tehdy v podstě promítla jen cena dřeva, toho klátu, ve kterém se usídlily včely, rozložená na řekněme dobu životnosti běžného málo udržovaného klátu - 20 let. Když nepočítám čas a práci včelaře a hospodáře.
Od té doby se cukr zlevňuje, protože cukrovary se racionalizují a zvětšují. med se naopak zdražuje, protože na včelaření musí být postupně čím dále speciálnější a dražší pomůcky a přípravky a nakonec i čím dále dražší léčení a běhání kolem toho, třeba dopravování auty na stanoviště.
Například za socíku komunisté stanovili cenu cukru jako asi pětinu až osminu ceny medu. Kilo cukru 7,30, výkupní cena medu 35 běžná (a tolerovaná) prodejní cena medu od včelaře ze dvora 45 - 60 za kilo, zpracovaný med v obchodě tuším 60 To vydrželo nějak 10 - 20 let.
Dneska ten poměr vychází od té cca šestiny sedminy až cca patnáctiny ( kilo cukru v Kauflandu bylo za 11,30.).Ovšem jinde v EU bude ten poměr běžně 1.30 až 1 : 50.
Neboli cukr v EU je až padesátkrát levnější než kvalitní místní med. To vytváří obrovský tlak jednak na jedné straně na propagaci medu a včel, jednak na druhé straně na dehonestaci bílého rafinovaného cukru.
Poznámka : ceny jsem uváděl z hlavy, násobky a poměry rovněž. Pokud někdo vyhledá skutečné ceny a bude to přepočítávat, bude se to určitě trochu liši, ale nijak zvlášť moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885)

Podle mne je problém v klesající ceně cukru.
Protože je spíš nesmysl přirovnávat cenu medu k ceně másla, protože tyto produkty se navzájem spíš nenahrazují, ale jen doplňují.
Cena medu by se měla porovnávat s cenou cukru, protože toto jsou vzájemně konkurenční výrobky.
Cukr je konkurence nejenom přímo natvrdo jako sladidlo, ale taky jako podstatná přísada do spousty potravin. Protože například všelijaké marmelády, povidla a džemy už jsou přímým konkurentem medu, cukr je jejich podstatná složka a přitom se může uvažovat, že díky jejich ovocné složce to jsou v podstatě stejně zdravé a přírodní potraviny jako med. A i jinak, ve spoustě receptů na jídlo je cukr a med vzájemně nahraditelný. Od třeba omáčky či mořidla na nakládání masa třeba před grilováním barbecue až po všelijaké pečivo a cukrovinky.
Kdo je pilnější a iniciativnější, si místo nákupu medu od včelaře udělá třeba umělý med, základní recept je jednoduchý. Stačí ty látky , třeba z květu pampelišky nebo bezu nebo z bylinek dostat do cukerného roztoku a ten povařit a zahustit s troškou kysleiny citrónové, aby se sacharóza z cukru rozštěpila na glukózu a fruktózu a je tady směs chovající se jako včelí med.
Dokonce i medovina by podle mně šla bez problémů dělat místo medu z cukru a nikdo by to ani nemusel poznat, stačí rozdíl přebít kořením a bylinkami.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 11. 7. 2018
Jak se nakupuje med?

Vidím několik bodů.

Neprve musí být přesvědčení koupit med ...

potom zájem o nějaké množství ...

po zjištění za kolik peněz (pozice v nákupním koši domácnosti)

- výběr kde koupit ...

takže následuje doprava ke zboží neboli jak ho přemístit ke spotřebitelovi k jejich domovům

nakonec je důležitý celkový dojem zákazníka z obchodu, pocit z chuti, barvy atp ...

nic více...? Tedy to je hodně rozhodnutí a dojmů zákazníka jen pro samotný prodej. Proto je cena medu tak diskutabilní.

Pokud někdo zjednoduší tuto chronologii, med se může prodávat lépe a možná i za více


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.18.141) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888) (71889) (71890)

Vyviji mam y,omluva cestinarce....Ono se toho o prodejni cene naplacalo spoustu,od podobnosti s cenou masla,o vazeni si nebo nevazeni si sve prace atd.Tohle vsechno zakaznika ale nezajima.Zajima ho standartni kvalita za mistne obvyklou cenu.Jak u medu,tak merunek,brambor,mleka,tresni...Videl jsem tresne za 90 kc,lid to komentoval slovy "za tuhle cenu to koupi jenom uplny dement".A prece se jich par naslo..Bohuzel takovych par nam moc nepomuze,potrebujem relativne dobrou cenu na veskerou produkci medu,malokdo na ni umi rok pockat a ma moznost si par tun ulozit na lepsi casy.Pro vcelare majiciho rocne nekolik tun ci desitek tun medu je ta "dobra" cena jinde nez u vcelarika s 5 vcelstvy,ktery je presvedcen o excelentnosti sveho medu za top cenu.Srovnavame nesrovnatelne v ruznych podminkach a s ruznou motivaci ke vcelareni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.18.141) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888) (71889)

Mne tedy situace na trhu taky netrapi,prodavam za max.co muzu od zakazniku dostat a zajima mne regionalni vyvoj cen v miste prodeje,ne blaboly statistiku o cene medu v CR.Cena se vyvyji podle regionu a kupni sily obyvatelstva tamtez.Nejaka Praha a prodejni ceny tam,jsou mi celkem sumak,bo za podobne ceny by mi vydrzel med na sklade hodne a hodne dlouho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888)

ne,ne u nás nakupuje žena.Já super-hyper nesnáším.

Vývoj ceny medu mě moc nezajímá..prodávám ze dvora 140-160kč/kg
takže tak.......

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.235.158.13) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886)

jj. přes 300Kč za kilo to bylo určitě.
Samozřejmě v lepším a menším balení.

Vy nesledujete situaci na trhu? :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882)

"Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. ."
-------------------------
souhlasím. Krystalizace potom taky závisí na tom, kolik ten med obsahuje vody.Závislost je určitě všem jasná. Dále potom krystalizace závisí na tom, jak moc je složení medu složité, kolik tam je různých cukrů a dalších , zejména bílkovinných látek. Květové medy mají jednodušší složení a taky jejich krystalizace probíhá v kratším časovém období, medovicové medy krystalují pomaleji nebo i vůbec.
Potom závisí, jestli se krystalizace urychluje nebo se ji snaží naopak zpomalit.
Když se krystalizace urychluje, třeba přidáním krystalizačních center nebo velkou změnou teplotu, vznikne množství malých vzájemně pohyblivých krystalků, med je pastovitý. Buďto zpracovaný, nebo kvalitní květový i medovicový med tuhne do pastovitého stavu přirozeně. Takové medy mají vysokou užitnou hodnotu, protože ta pastovitost a tím snadná manipualce s medem zůstává konstantní.
Některé medy, které tuhnou do tvrdého stavu se pastováním mohou zpracovat do pastovitého stavu, ale dlouhodobě, v řádech let zase tuhnou a tvrdnou zpět do původního tvrdého stavu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885)

opravdu do 400kč/kg ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.235.158.13) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884)

Tak třeba v Albertu má med velký kus regálu a poměrně vysoké ceny. Naposledy až do 400/kg.

Ale co bych měl od medu očekávat fakt nevím. Různou chuť a konzistenci.

Nebo je tam něco navíc co má z hlediska výživy nějaký vyšší význam co nenahradí třeba ovoce nebo zelenina atd?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 9. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883)

Je tomu přesně tak, zákazník supermarketu ani neví co má od medu očekávat a ani ho to moc nezajímá.

Protože med dneska už pro většinu lidí není základní potravinou, jak býval v předprumyslové minulosti. Med je dneska brán nanejvýš jako sladidlo čaje při nemocech. Větší regál v obchodech má kdejaký kečup, kterého se prodá násobně více.

Stále opakující se číslo. Průměrná spotřeba cukru na osobu za rok je plus minus 40kg. Medu ani kilo. Kdyby ty čísla byly obráceně jak ve starověku, medu by bylo při dnešní populaci určitě nedostatek. V dlouhodobém horizontu je obchod s určitým ,, zbožím " na vzestupu, jiným, jako tomu je bohužel u medu, na sestupu.

Propagační akce na zvýšení prodeje medu či osobní reklama zabírají jen krátkodobě, třeba se zvýší jen plýtvání jako u vína, nakonec stejně přijde odbytová kocovina.

Pokrok nezastavíš, chutě lidí nezměníš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882)

CO si pamatuji ze školy.
Krystalizaci medu zapříčiňují tzv. krystalizační centra. To jsou pyly, drobné nečistoty, krystaly již existující a jiné pevné části medu. Krystaly již existující se využívají iv tzv. procesu řízené krystalizace medu, podle požadavku trhu.

Požadavek trhu je i mimo jiné aby med, který je často ztuhlý, byl co nejdéle kvůli prodejnosti tekutý. Takže se takový med s mnoha svými částmi upraví řízeným ztekucením a odeberou se filtrací veškeré pevné částečky.

Po ztekucení a filtraci dojde k procesu homogenizace trhem požadované šarže a úpravou tzv. mísení medu více druhů. Toto je mimo jiné proces u výroby vína nazván tzv zcelování v jednu požadovanou šarži. Takže tento moment lze nazvat výrobou medu, ikdyž samotnou výrobou se zabývají hlavně včely.

Mísení medu probíhá v úlech neustále podle snůšky. Jenže včelař má možnost provádět postupy medobraní jednodruhových medů vizuálním výberem plástů. A nemá často homogenizační nádoby kde by naráz mohl odstředit jeden med a hlavně zbavit med drobných částeček zapříčiňující vznik krystalizačních center.

Samotný poměr glukózy nad fruktózou je také rozhodující, ale jen proto, že čistá glukóza je známa jen v suchém sypkém stavu a čistá fruktóza jen v tekutém. Samotný poměr, teplota, tlak, promísení a technologie zbavení všech částí je potom ve výsledku tím co nabízí v super hyper marketu na regálu co si zákazník žádá.



Co už ze moc školy není ale je to mým názorem co probíhá v otázkách medu dnes.

Takže k problematice, zakazník dodnes neví jak má vypadat med, jak se med chová, jak chutná, co zapříčiňuje jeho vizuální projevy od krystalizace přes vrstvení a znovu rozpušnění v sacharózu.

Procesy v medu jsou natolik složité, že nelze říci, že v původně neupraveném medu vznik např. HMF nebo zpětný proces vzniku sacharózy po nějakém delším čase od rozštěpení přes jednoduché cukry zpět, sedimentace, nerozpustné části které vznikají JSOU PŘÍČINOU NEKVALITY MEDU. To určuje jen byrokrat že HMF je "špatný", nečistoty nad 1% jsou "špatný", diastatická aktivita je "špatná" atd. Stále více také laboratoře svými špinavými praktikami sdělují, že med je prý znečištěn Coli bakteriemi což je logicky jejich problém když jim na miskách naroste jejich špina co mají okolo sebe v labině.

Takže poděkujte byrokratům že "vyčistili" a vyrobili papírově med podle vyhlášek. A peskují včelaře a ohýbají skutečnost takovou, co je med.

A nejhorší že laboratoře dnes nemají opravdové referenčí vzorky původních neupravovaných medů přímo z úlů, pracují jen stím, co dodávají včelaři do výkupu což je kvůli ceně často med nepůvodní.


Můj názor je stejný, čím je med starší, tím je zralejší. ztekutí a rozvrství se. A chuťově je vzhledem k vyššímu obsahu produktů ze stárnutí je nemožné ho nějak jednoduše nahradit náhražkami jako med aktivní, mladý.

Tak trochu k tématu co med vůbec je a jak se chová, protože je ŽIVÝ - živou směsí cukrů a přidaných látek co mu dává včela a okolí úlu._gp_
..........
BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. . Mám tady včelaře a nevěř tomu , má doma med už 20 let a
možná i déle a je stále tekutý. Chtěl jsem at ho otevře , říkám že bude
zakyslý. Moc se mu nechtělo aby nechyt nový vzduch. Potom to udělal ale
neměl jsem ochutnat důvěru, pak jsem to okusil. Tu chut mam stále v paměti.
Lepší jsem nikdy neokusil. Standa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. . Mám tady včelaře a nevěř tomu , má doma med už 20 let a
možná i déle a je stále tekutý. Chtěl jsem at ho otevře , říkám že bude
zakyslý. Moc se mu nechtělo aby nechyt nový vzduch. Potom to udělal ale
neměl jsem ochutnat důvěru, pak jsem to okusil. Tu chut mam stále v paměti.
Lepší jsem nikdy neokusil. Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: R. Polášek <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 8. 7. 2018 13:13:49
Předmět: Re: cukernatění medu
"Vytáčený med obsahuje takzvaná krystalizační centra, drobné krystalky
cukrů a příměsi, jako pyly a drobné úlomky. V takovém případě začíná
krystalizace medu na těchto centrech a ihned, jak se med vytočí a uloží do
chladu. Rychlost, za jakou takhle med zkrystalizuje v celé hmotě, pak
charakterizuje náchylnost toho medu ke zkrystalování.
Kupovaný med nemá žádná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů jsou
rozpuštěny ohřátím a pyl a drobné úlomky jsou odstraněny filtrací. Nějakou
dobu, minimálně pár měsíců pak takový med vůbec nekrystalizuje, protože
nemá na čem. Potom začne vlivem nějaké iniciace krystalizovat. Buď při
větším poklesu teploty nebo střídání teploty nebo se projeví, že tam
například pár zrnek pylu přece jen zůstalo. Ale jelikož obvykle nemá takové
množství krystalizačních center, tvoří se obvykle malé množství velkých
hrubých krystalů a potom tekutý zbytek, kde se soustřeďují nekrystalující
cukry, jako fruktóza.
Jinak si myslím, že obojí uskladňování medu bylo správné, to uskladňování
za pokojové teploty na skříni bylo na krátkou dobu, řekněme tak půl roku.
Spíš tam byl problém, že tam bylo asi světlo, hlavně pokud to bylo někde u
okna.
Dále podle mně je pro kvalitu medu, jak se používá, podstatné to, jak
krystalizuje. Některé druhy medu uložené v klidu ve sklenicích zkrystalují
rovnoměrně v celé hnotě a měkce, takže použití medu je snadné. Jiné
zkrystalují ve velmi tvrdou hmotu, která se ze sklenice obtížně dostává a
dá se jen omezeně použít, třeba nedá se namazat na chleba. Tam je potom
třeba použít praktiky pastování. Minimálně je třeba tekutý med hlídat a
jak se začne kalit - tuhnout, tak ho promíchávat. Dokud med není tak tuhý,
že to nejde. Pokud by to nestačilo, je třeba tekutý med naočkovat
polotekutým medem s množstvím drobných krystalků - už pastovaným v
množství 5 - 10 %. zase, rovnoměrně rozmíchat a potom zase promíchávat,
dokud med není tak tuhý, že to nejde.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatění medu (71878)

Vytáčený med obsahuje takzvaná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů a příměsi, jako pyly a drobné úlomky. V takovém případě začíná krystalizace medu na těchto centrech a ihned, jak se med vytočí a uloží do chladu. Rychlost, za jakou takhle med zkrystalizuje v celé hmotě, pak charakterizuje náchylnost toho medu ke zkrystalování.
Kupovaný med nemá žádná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů jsou rozpuštěny ohřátím a pyl a drobné úlomky jsou odstraněny filtrací. Nějakou dobu, minimálně pár měsíců pak takový med vůbec nekrystalizuje, protože nemá na čem. Potom začne vlivem nějaké iniciace krystalizovat. Buď při větším poklesu teploty nebo střídání teploty nebo se projeví, že tam například pár zrnek pylu přece jen zůstalo. Ale jelikož obvykle nemá takové množství krystalizačních center, tvoří se obvykle malé množství velkých hrubých krystalů a potom tekutý zbytek, kde se soustřeďují nekrystalující cukry, jako fruktóza.
Jinak si myslím, že obojí uskladňování medu bylo správné, to uskladňování za pokojové teploty na skříni bylo na krátkou dobu, řekněme tak půl roku. Spíš tam byl problém, že tam bylo asi světlo, hlavně pokud to bylo někde u okna.
Dále podle mně je pro kvalitu medu, jak se používá, podstatné to, jak krystalizuje. Některé druhy medu uložené v klidu ve sklenicích zkrystalují rovnoměrně v celé hnotě a měkce, takže použití medu je snadné. Jiné zkrystalují ve velmi tvrdou hmotu, která se ze sklenice obtížně dostává a dá se jen omezeně použít, třeba nedá se namazat na chleba. Tam je potom třeba použít praktiky pastování. Minimálně je třeba tekutý med hlídat a jak se začne kalit - tuhnout, tak ho promíchávat. Dokud med není tak tuhý, že to nejde. Pokud by to nestačilo, je třeba tekutý med naočkovat polotekutým medem s množstvím drobných krystalků - už pastovaným v množství 5 - 10 %. zase, rovnoměrně rozmíchat a potom zase promíchávat, dokud med není tak tuhý, že to nejde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78079 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 71881 do č. 71941)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu