78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gusto (195.98.17.38) --- 16. 7. 2018
Re: (71915)

Na rozdiel od posledných cca 4-5 rokov,tento rok výborná úspešnosť v oplodnovaní matiek,cez 90%,ale na druhej strane zas obrovský problém pridať matku do bezmatečných včelstiev..to si nepamatám doteraz..a tiez absolútne bezrojivý rok,aký u nás nepamatajú ani najstarší včelári..Trnavsko 150-200 mnv..jar rýchla,horúca,repka kvitla 10dní,ovocné stromy všetky naraz,včely nestíhali..agát zabral po 7 rokoch,kveten/cerven konecne nejaké daždiky po poslednych suchych rokoch,tak aspon podnecovačka,a slnečnice cca po 15kg do medníkov,plus niečo do plodísk..Zimujem na 9 rámkoch 42x35,minulý rok uplne bez cukru,ked nebudú stíhať vojtesku pred kvetom pokosiť,tak aj tento rok je taká šanca..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 16. 7. 2018
Re: (71915)

Teď je dotáčím a stahuji ze 3 na 2 nástavky a začíním lehce pokrmovat.

Podle oka, jestliže včelstvo neroste, je něco s plodem. Dej někam obrázky aby problém byl vizuálně lepší k rozpoznání.

Jinak na oddělky a roje byl mizerný rok. _gp_
...........

(91.221.212.49) --- 15. 7. 2018

Jak se vám daří s letos vytvořenými oddělky?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 16. 7. 2018
Re: (71915)

"U nás nejdou do síly, nová generace včel nahrazuje starou, ale nezesílily od květnového vytvoření ani o uličku. Některé naopak zeslábly na tři uličky a jsou nato vyloupeny pokud jsou v celém nástavku. Matky mají letos od pohledu výborné. Zásoby mají kolem 4kg, krmit za tohoto stádia lze obtížně. "
----------------------------------
Řekl bych, že to je právě ta kvalita stanoviště.
Tipuji, že z nějakého důvodu chybí na stanovišti pyl. Buďto nedostatek kvetoucích rostlin ve vztahu ke množství umístěných včelstev nebo je tam odvodněná a zmeliorovaná krajina bez vlhkých míst a vodních ploch, kde je všude sucho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71917


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.16.212) --- 15. 7. 2018
Re: (71915)

Bezduvodne to nebude..
Moje jedou normalne i bez krmeni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71916


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 15. 7. 2018

Jak se vám daří s letos vytvořenými oddělky?

U nás nejdou do síly, nová generace včel nahrazuje starou, ale nezesílily od květnového vytvoření ani o uličku. Některé naopak zeslábly na tři uličky a jsou nato vyloupeny pokud jsou v celém nástavku. Matky mají letos od pohledu výborné. Zásoby mají kolem 4kg, krmit za tohoto stádia lze obtížně.

Ani bych tu nepsal, ale včera mi říkal jeden včelař to samé, zpočátku pěkné oddělky a teď bezdůvodně stagnují nebo slábnou.

Přitom loni v tuto dobu už bylo třeba přidat oddělkům vytvořených s 2 plodových plástů druhý nástavek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71915


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908) (71909) (71910)

KŠ je přeceňovaná. Jsou lepší a čistší věci proti destrukcím než tento jed. A hlavně jednodušší. Časem nato dojdou i v Dole a vopatentujou si to jak přípravek proti moru plodu. _gp_
..........
(91.221.212.49) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908) (71909)

Chtělo by to nějaké informace ze zahraničí, kde organizovanost není. Už jen ty koňské dávky chemie, které jsou obsažené v nových zahraničních léčivech svědčí o velkém problému - když si každý léčí podle vlastního rozumu.

Od varromedu očekávám možná tak nižší pracnost oproti Formidolu. Jinak je to kyselina jako kyselina. Princip je pořád jeden a ten samý - vytvořit smrtící kyselé prostředí v tělech, varroa odejde jako první, včely to odskáčou taky, ale přežijí jako krátkověké. Možná stejně krátkověké jako kdybychom kyselinu nepoužili vůbec a dále včely cucal varroa.

Nebo chce se snad někdo pochlubit, že už aspoň 3-4 roky léčí jen kyselinou, má aspoň poloviční medný výnos a neklíckuje matky ani nepřemétá včelstvo na mezistěny?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71914


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 14. 7. 2018
Re: (71911) (71912)

byly doby,kdy jsem zkoušel KM v dávkovačích,které se přidělají dovnitř prázdného rámku,nádobka+plochý knot.
Jsem praktik,takže,když většina včelstev,které měly tuhle aplikaci,byla výrazněji agresivní,došlo mi,že je někde chyba-v dlouhodobé aplikaci KM.
KŠ nebo varromed jsem nezkoušel,nebyl důvod.Léčím Formidolem,nebo hobrou nasátou v KM+ Varidolem.Aplikace Varidolu oficiálně "nepovoleným" vyvíječem.Rezistenci roztoče nepozoruji,takže zatím nic měnit nebudu.
Ale za rok to může být jinak...mám souseda eko-bio včelaře.
Kdysi jsem kupoval včelstva i s úly,drahně před 12ti lety,a při prohlídce jsem tam našel proužky Gabonu, z podzima,v dubnu.Co dodat?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.7.213) --- 14. 7. 2018
Re: (71911)

Bez ideologie se klidne obejdem,stacilo by,kdyby kazdy vedel co kdy delat a proc.Vzdycky vidim rude,kdyz vcelarstvi.cz sdeluje clenum Pozor-skoncila snuska,Pozor-mnozi se varroa a podobne zpravy pro "vcelare".Tohohle si prece kazdy musi byt vedom a neni treba mu to sdelovat..
Kazdy asi mame jine zkusenosti s kyselinami,ale ja ve stavelce vidim velkou prednost,jednak ve zpusobu aplikace oproti vkladani a prekladani gabonu a hlavne v zime,kdy odpada otravny a celkem logisticky slozity aerosol,ktery jsem zavrhl uplne.(neochota vcelaru podilet se na presunech techniky,casto nutno naprat do vcelstva aceton),mnohdy zbytecne preferovany nekterymi funkcionari v dobe teplot na fumigaci,jen proto,ze je na aerosol dotace.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 14. 7. 2018

,,Samostatny,myslici a odborne fundovany vcelar bez ideologickych kidu musi byt priorita. "

Ono už samotná teze obsažená v této větě je silně ideologická. Bez ideologie to v moderním světě ani nejde. Byl tu marxismus - socialismus, 90-tá léta až dodnes naoko protimarxistický, leč nevědomky zase marxismus - liberalismus, poslední roky bují navíc další skrytý marxismus - udržitelný rozvoj a ekologie (enviromentalismus nebo tak nějak se tomu říká).

Smysl v chovu včel se vždy přiklání k jedné ideologii. Přičemž jedna ideologie automaticky nenávidí druhou - ostatně jsou to bratři, mají jediného otce - Darwina.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71911


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908) (71909)

Chtělo by to nějaké informace ze zahraničí, kde organizovanost není. Už jen ty koňské dávky chemie, které jsou obsažené v nových zahraničních léčivech svědčí o velkém problému - když si každý léčí podle vlastního rozumu.

Od varromedu očekávám možná tak nižší pracnost oproti Formidolu. Jinak je to kyselina jako kyselina. Princip je pořád jeden a ten samý - vytvořit smrtící kyselé prostředí v tělech, varroa odejde jako první, včely to odskáčou taky, ale přežijí jako krátkověké. Možná stejně krátkověké jako kdybychom kyselinu nepoužili vůbec a dále včely cucal varroa.

Nebo chce se snad někdo pochlubit, že už aspoň 3-4 roky léčí jen kyselinou, má aspoň poloviční medný výnos a neklíckuje matky ani nepřemétá včelstvo na mezistěny?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71910


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907) (71908)

"Samostatny,myslici a odborne fundovany vcelar bez ideologickych kidu musi byt priorita."
----------------------------------------------
Vidím to dost skepticky. Samostatně myslící a odborně fundovaný včelař mezi novými dotovanými? Nebo mezi staršími bez příslušného vzdělání, co nečtou ani jeden dva základní články v jednom čísle Včelařství?
Případně ti včelaři, co ochotně podléhají všelijakým Eko a Bio smyšlenkách příslušných aktivistů či příznivců zelených? A nakonec ti, naopak valící do včelstev násobky doporučené či nařízené dávky současných chemických léčiv?
To všechno onen současná nařizovaný systém držel v určitých minimálních mezích, takže etrémisté škodili jen málo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.83.125) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905) (71907)

Na pokusy tady byl Dol.Bohuzel se zakopal na domnence,ze on bude narizovat co a kdy budou vcelari v CR pouzivat,a vse mimo Dol je "nelegalni",coz byla zcestna idea.Dnes prisel alespon jako prodejce varromedu,s hruzou mu asi doslo,ze uz je na trhu oxuvar s kyselinou stavelovou a daleko vic prodejcu dotovanych leciv,kteri jim usavaji z dotacniho prasatka.O prosazeni se gabonu s flumetrinem se asi neda vazne uvazovat.Vse souvisi se vsim,rekl bych ze nastava doba,ksy se budou ridit vcelari vlastnim mozkem ve vyberu leciv na zaklade stavu roztocu ve vcelstvech,a ne nejakymi nesmyslnym terminem leceni nebo druhem leciva narizenym ZO,coz samozrejme vitam.Samostatny,myslici a odborne fundovany vcelar bez ideologickych kidu musi byt priorita.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71908


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 14. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905)

Já myslím, že nic jiného nezbude než pokusy.
Díky dřívějším lidovým výzkumníkům a ppotom lemplům získali či získávají roztoči odolnost proti současným účinným léčivům dříve, než to muselo být. A nová účinná léčiva na chemické bázi se nehledají a nevyvíjejí, protože díky kampani všelijakýc "píp" je chmie neekologická a ošklivá.
Takže budeme experimentovat s málo účinnou a pracnou léčbou buď přírodními látkami nebo jednoduchými chemickými látkami, jako jsou ty organické kyseliny.
mimochodem ,kyselina šťavelová je docela slušně nebezpečná.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71907


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.12.134) --- 13. 7. 2018
Re: KŠ-glycerin (71905)

My letos zkousime varromed,zkusime-uvidime.Treba dojde pristi rok i na glycerin,kdo vi?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71906


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 13. 7. 2018
KŠ-glycerin

obávám se,že pokusy na svých včelách dělat nebudu.Jakmile se objeví něco "nového" tak hned vyzkoušet? hmmmmm......

Co léčení KŠ + gliceryn a napuštěné jednorázové utěrky,viz MV
zkoušel někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71905


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.91.237) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898) (71901) (71902)

A veru,kvuli provizim top funkcionaru,co by vykupcich medu,to bezny clen nepotrebuje uz vubec.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:1028:9942:42a6:d1bb:ce02:68e2:eb8d) --- 12. 7. 2018

Co léčení KŠ + gliceryn a napuštěné jednorázové utěrky,viz MV
zkoušel někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.76.190) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898) (71901)

Na med clenu neni nic takoveho potreba.Verim,ze po dvou hokus pokusech je do tretiho nenalakaji ani na zlate tele.Z toho druheho je dodnes pachut,z toho prvniho zbyla bezcena akcie.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71902


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898)

"med je doplňková potravina,podle toho vypadá cena i spotřeba..
jen mě zajímá,kdy vyplavou na povrch nové snahy o založení dalšího odbytové firmy, na med od členů ČSV....až utichne dění okolo Včelpa?"
----------------------
Přesně vystiženo, med je doplňková potravina.
Odbytová firma ve formě Včelpa je přežitek. Ve výsledku by to bylo jen skryté dotování včelařů, které by stejně někdo musel platit. Jestli ČSV z členských příspěvků nebo stát z daní...
Ostatně Včelpo na toto defakto dojelo, protože funkcionáři Svazu chtěli současně, aby Včelpo drželo dobré výkupní ceny včelařům a ale taky aby současně bylo ekonomicky soběstačné nebo raději i ziskové. Včelpu tak nezbylo nic jiného než se pouštět do těch hodně rizikových obchodů a tam potom byla jen otázka času, kdo a kdy strčí Včelpu do cesty nějaký klacek ,aby zakoplo.
Možná by se uchytilo něco na místní nebo regionání bázi, založené třeba na technologické pomoci s vytáčením medu či zpracováním vosku. Jako že by drobný včelař pokud by jeho plásty měly odpovídající parametry - rámkovou míru, pevnost plástů, mezerníky, nemusel mít doma medomet a zpracovnu medu, jen třeba nějakou chladírnu na plásty. A jen by jednou za čas dovezl plásty na vytáčení nebo třeba i na zpracování vosku. A zpátky dovezl hotový produkt, med nebo rovnou pastovaný med nebo rovnou paletu sklenic s medem nebo mezistěny a odlitky vosku.
Problém vidím ale zase v nízké ceně medu - z ceny medu by musela jít nějaká částka na provoz takového zařízení a to s dnešní cenou asi nepůjde. U vosku myslím problém nebude, rozdíl mezi cenou vykupovaného vosku a zpracovaných mezistěn je dostatečný.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897)

"Když lamentujem nad cenami medu, cukru i práce, chtěl bych informovat, že není pravda, že med v EU stojí výrazně více než v ČR. V diskontech v EU je koncová spotřebitelská cena zhruba o 10% vyšší než u nás, cca 8€/kg bez akční ceny apod. Možná mnohde ve VIP zónách, v centrech historických měst, hotelích nebo v krámcích se suvenýry najdete cenu i násobně vyšší, zvláště u malých balení, ale nejnižší běžná cena v EU se blíží té naší nebo naopak. Ano, horší je to v poměru k výdělku v čr, ale tohle téma brát nechci. Výkupní cena by měla být někde mezi 60 až 120 podle kvality-atraktivnosti medu, kvantity."
------------------------------------------
Já mám zprávy několik let staré, z odborných včelřských překladů. A jednalo se tam práve o med produkovaný většími včelaři, třeba francouzskými, který buďto prodávají ve své prodejně nebo dodávají do nějakých místních prodejen.
Otázka je právě, jak je to s diskonty, protože diskonty jakožto velké supermarkety mají právě velmi vysoké tlaky na dodavatele a tak jestli ten med, za 8 euro za kg, není právě onen typický "vyrobeno ze směsi medu EU a ze zemí mimo EU".
60 až 120 Kč za kilo by byla dobrá cena do výkupu a stálo by za to aspoň u méně prodejných medů nebo komu by se nechtělo nebo nemůže "šachovat" s drobným prodejem, dělat primárně med pro výkup. Ale obávám se, že to nepůjde, protože i u jiných zemědělských produktů spíš funguje, že třetinu ceny i víc si na maržích vezme obchod, třetinu ceny i víc vezme výkupce a velkozpracovatel a producent, zejmína drobný, bere jen to, co mu ti výše uvedení nechají. Zvláště když drobný producent nemá ani odborné marketingové znalostzi a dovednosti ani tržní sílu, aby mohl výkupní cenu ovlivňovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71900


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 12. 7. 2018
počasí a Varroa

krásně sprchlo,ráno trochu chladněji,ale už se otepluje...

dal jsem podložky a spad 0,jenže se tam dostanu tak jednou za dva dny a na podložkách řáděj mravenci.
Dám papíry dovnitř a uvidíme,ale okem jsem na včelách roztoče neviděl.
Jinak některá včelstva už vyhnala trubce.
Pavel,Podkrkonoší

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897)

tak tak..
med je doplňková potravina,podle toho vypadá cena i spotřeba..
jen mě zajímá,kdy vyplavou na povrch nové snahy o založení dalšího odbytové firmy, na med od členů ČSV....až utichne dění okolo Včelpa?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.25.21.175) --- 11. 7. 2018
Med vs cukr

Když lamentujem nad cenami medu, cukru i práce, chtěl bych informovat, že není pravda, že med v EU stojí výrazně více než v ČR. V diskontech v EU je koncová spotřebitelská cena zhruba o 10% vyšší než u nás, cca 8€/kg bez akční ceny apod. Možná mnohde ve VIP zónách, v centrech historických měst, hotelích nebo v krámcích se suvenýry najdete cenu i násobně vyšší, zvláště u malých balení, ale nejnižší běžná cena v EU se blíží té naší nebo naopak. Ano, horší je to v poměru k výdělku v čr, ale tohle téma brát nechci. Výkupní cena by měla být někde mezi 60 až 120 podle kvality-atraktivnosti medu, kvantity. Mášli kvalitní med a chceš víc ? Prodej si ho sám. V opačném případě ho prodej výkupci, on si ho zušlechtí taky sám. :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893) (71894) (71895)

To nejde skoro nic stoprocentně srovnávat.
Já prostě vidím, že normální běžná rodina, která musí často obracet korunu, bude medu kupovat málo. Spíš proto ,aby v domácnosti nechyběl a byl třeba na vánoce nebo na nějakou sváteční či výjimečnou příležitost. Než na každodení používání, slazení třeba kafe a přidávání při vaření. Tam se budou snažit co nejvíc med nahražovat cukrem.
Mimochodem, světová cena cukru má být nyní okolo 5,5 korun za kilo. Kolik bude asi stát, až bude kyvadlo ceny na opačné straně?
Podle mne dlouhodobě a denně budou med používat za prvé bohatí lidé. A za druhé lidi zpracovaní propagandou, podle které je med zdravý a bílý cukr je jed.
To prvé je v pořádku, to druhé si nejsem jist, jestli to není třeba úplně špatně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893) (71894)

jistě,ale srovnávat cukr-med na 100% taky nejde.Med je tak specifická potravina,že tlak na marketing prodeje je obrovský.Tedy pro toho,koho se to týká a troufnu si tvrdit,že dnes se to týká i malých včelařů.
Jasně,kdo má pár včelstev,med prodá stálým zákazníkům/i když i ti odcházejí a přicházejí/ a stačí mu pár cedulí a nové flašky+etikety.
Ostatní buď spoléhají na výkupy/což je taky ošemetné mnohdy/ nebo investují do toho marketingu.
Na druhou stranu je dobré využít "pomatenosti" poslanců v EP a lobovat např. za vyšší povinné podíly medu v některých potravinách/perníky,sušenky atd.../
A nebo se na to vyprdnout a jít pěstovat třeba levanduli....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893)

A co se týká poměru ceny cukru a medu, bude se to i dál zhoršovat. Ještě před takovými 150 - 200 lety byl cukr pomalu dražší než med. Zařízení cukrovaru bylo drahé, nedokonalé a vyžadovalo spoust lidské práce, přitom cukrovar produkoval jen málo cukru. Zatímco do ceny medu se tehdy v podstě promítla jen cena dřeva, toho klátu, ve kterém se usídlily včely, rozložená na řekněme dobu životnosti běžného málo udržovaného klátu - 20 let. Když nepočítám čas a práci včelaře a hospodáře.
Od té doby se cukr zlevňuje, protože cukrovary se racionalizují a zvětšují. med se naopak zdražuje, protože na včelaření musí být postupně čím dále speciálnější a dražší pomůcky a přípravky a nakonec i čím dále dražší léčení a běhání kolem toho, třeba dopravování auty na stanoviště.
Například za socíku komunisté stanovili cenu cukru jako asi pětinu až osminu ceny medu. Kilo cukru 7,30, výkupní cena medu 35 běžná (a tolerovaná) prodejní cena medu od včelaře ze dvora 45 - 60 za kilo, zpracovaný med v obchodě tuším 60 To vydrželo nějak 10 - 20 let.
Dneska ten poměr vychází od té cca šestiny sedminy až cca patnáctiny ( kilo cukru v Kauflandu bylo za 11,30.).Ovšem jinde v EU bude ten poměr běžně 1.30 až 1 : 50.
Neboli cukr v EU je až padesátkrát levnější než kvalitní místní med. To vytváří obrovský tlak jednak na jedné straně na propagaci medu a včel, jednak na druhé straně na dehonestaci bílého rafinovaného cukru.
Poznámka : ceny jsem uváděl z hlavy, násobky a poměry rovněž. Pokud někdo vyhledá skutečné ceny a bude to přepočítávat, bude se to určitě trochu liši, ale nijak zvlášť moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885)

Podle mne je problém v klesající ceně cukru.
Protože je spíš nesmysl přirovnávat cenu medu k ceně másla, protože tyto produkty se navzájem spíš nenahrazují, ale jen doplňují.
Cena medu by se měla porovnávat s cenou cukru, protože toto jsou vzájemně konkurenční výrobky.
Cukr je konkurence nejenom přímo natvrdo jako sladidlo, ale taky jako podstatná přísada do spousty potravin. Protože například všelijaké marmelády, povidla a džemy už jsou přímým konkurentem medu, cukr je jejich podstatná složka a přitom se může uvažovat, že díky jejich ovocné složce to jsou v podstatě stejně zdravé a přírodní potraviny jako med. A i jinak, ve spoustě receptů na jídlo je cukr a med vzájemně nahraditelný. Od třeba omáčky či mořidla na nakládání masa třeba před grilováním barbecue až po všelijaké pečivo a cukrovinky.
Kdo je pilnější a iniciativnější, si místo nákupu medu od včelaře udělá třeba umělý med, základní recept je jednoduchý. Stačí ty látky , třeba z květu pampelišky nebo bezu nebo z bylinek dostat do cukerného roztoku a ten povařit a zahustit s troškou kysleiny citrónové, aby se sacharóza z cukru rozštěpila na glukózu a fruktózu a je tady směs chovající se jako včelí med.
Dokonce i medovina by podle mně šla bez problémů dělat místo medu z cukru a nikdo by to ani nemusel poznat, stačí rozdíl přebít kořením a bylinkami.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 11. 7. 2018
Jak se nakupuje med?

Vidím několik bodů.

Neprve musí být přesvědčení koupit med ...

potom zájem o nějaké množství ...

po zjištění za kolik peněz (pozice v nákupním koši domácnosti)

- výběr kde koupit ...

takže následuje doprava ke zboží neboli jak ho přemístit ke spotřebitelovi k jejich domovům

nakonec je důležitý celkový dojem zákazníka z obchodu, pocit z chuti, barvy atp ...

nic více...? Tedy to je hodně rozhodnutí a dojmů zákazníka jen pro samotný prodej. Proto je cena medu tak diskutabilní.

Pokud někdo zjednoduší tuto chronologii, med se může prodávat lépe a možná i za více


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.18.141) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888) (71889) (71890)

Vyviji mam y,omluva cestinarce....Ono se toho o prodejni cene naplacalo spoustu,od podobnosti s cenou masla,o vazeni si nebo nevazeni si sve prace atd.Tohle vsechno zakaznika ale nezajima.Zajima ho standartni kvalita za mistne obvyklou cenu.Jak u medu,tak merunek,brambor,mleka,tresni...Videl jsem tresne za 90 kc,lid to komentoval slovy "za tuhle cenu to koupi jenom uplny dement".A prece se jich par naslo..Bohuzel takovych par nam moc nepomuze,potrebujem relativne dobrou cenu na veskerou produkci medu,malokdo na ni umi rok pockat a ma moznost si par tun ulozit na lepsi casy.Pro vcelare majiciho rocne nekolik tun ci desitek tun medu je ta "dobra" cena jinde nez u vcelarika s 5 vcelstvy,ktery je presvedcen o excelentnosti sveho medu za top cenu.Srovnavame nesrovnatelne v ruznych podminkach a s ruznou motivaci ke vcelareni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.18.141) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888) (71889)

Mne tedy situace na trhu taky netrapi,prodavam za max.co muzu od zakazniku dostat a zajima mne regionalni vyvoj cen v miste prodeje,ne blaboly statistiku o cene medu v CR.Cena se vyvyji podle regionu a kupni sily obyvatelstva tamtez.Nejaka Praha a prodejni ceny tam,jsou mi celkem sumak,bo za podobne ceny by mi vydrzel med na sklade hodne a hodne dlouho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888)

ne,ne u nás nakupuje žena.Já super-hyper nesnáším.

Vývoj ceny medu mě moc nezajímá..prodávám ze dvora 140-160kč/kg
takže tak.......

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.235.158.13) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886)

jj. přes 300Kč za kilo to bylo určitě.
Samozřejmě v lepším a menším balení.

Vy nesledujete situaci na trhu? :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882)

"Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. ."
-------------------------
souhlasím. Krystalizace potom taky závisí na tom, kolik ten med obsahuje vody.Závislost je určitě všem jasná. Dále potom krystalizace závisí na tom, jak moc je složení medu složité, kolik tam je různých cukrů a dalších , zejména bílkovinných látek. Květové medy mají jednodušší složení a taky jejich krystalizace probíhá v kratším časovém období, medovicové medy krystalují pomaleji nebo i vůbec.
Potom závisí, jestli se krystalizace urychluje nebo se ji snaží naopak zpomalit.
Když se krystalizace urychluje, třeba přidáním krystalizačních center nebo velkou změnou teplotu, vznikne množství malých vzájemně pohyblivých krystalků, med je pastovitý. Buďto zpracovaný, nebo kvalitní květový i medovicový med tuhne do pastovitého stavu přirozeně. Takové medy mají vysokou užitnou hodnotu, protože ta pastovitost a tím snadná manipualce s medem zůstává konstantní.
Některé medy, které tuhnou do tvrdého stavu se pastováním mohou zpracovat do pastovitého stavu, ale dlouhodobě, v řádech let zase tuhnou a tvrdnou zpět do původního tvrdého stavu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885)

opravdu do 400kč/kg ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.235.158.13) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884)

Tak třeba v Albertu má med velký kus regálu a poměrně vysoké ceny. Naposledy až do 400/kg.

Ale co bych měl od medu očekávat fakt nevím. Různou chuť a konzistenci.

Nebo je tam něco navíc co má z hlediska výživy nějaký vyšší význam co nenahradí třeba ovoce nebo zelenina atd?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 9. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883)

Je tomu přesně tak, zákazník supermarketu ani neví co má od medu očekávat a ani ho to moc nezajímá.

Protože med dneska už pro většinu lidí není základní potravinou, jak býval v předprumyslové minulosti. Med je dneska brán nanejvýš jako sladidlo čaje při nemocech. Větší regál v obchodech má kdejaký kečup, kterého se prodá násobně více.

Stále opakující se číslo. Průměrná spotřeba cukru na osobu za rok je plus minus 40kg. Medu ani kilo. Kdyby ty čísla byly obráceně jak ve starověku, medu by bylo při dnešní populaci určitě nedostatek. V dlouhodobém horizontu je obchod s určitým ,, zbožím " na vzestupu, jiným, jako tomu je bohužel u medu, na sestupu.

Propagační akce na zvýšení prodeje medu či osobní reklama zabírají jen krátkodobě, třeba se zvýší jen plýtvání jako u vína, nakonec stejně přijde odbytová kocovina.

Pokrok nezastavíš, chutě lidí nezměníš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882)

CO si pamatuji ze školy.
Krystalizaci medu zapříčiňují tzv. krystalizační centra. To jsou pyly, drobné nečistoty, krystaly již existující a jiné pevné části medu. Krystaly již existující se využívají iv tzv. procesu řízené krystalizace medu, podle požadavku trhu.

Požadavek trhu je i mimo jiné aby med, který je často ztuhlý, byl co nejdéle kvůli prodejnosti tekutý. Takže se takový med s mnoha svými částmi upraví řízeným ztekucením a odeberou se filtrací veškeré pevné částečky.

Po ztekucení a filtraci dojde k procesu homogenizace trhem požadované šarže a úpravou tzv. mísení medu více druhů. Toto je mimo jiné proces u výroby vína nazván tzv zcelování v jednu požadovanou šarži. Takže tento moment lze nazvat výrobou medu, ikdyž samotnou výrobou se zabývají hlavně včely.

Mísení medu probíhá v úlech neustále podle snůšky. Jenže včelař má možnost provádět postupy medobraní jednodruhových medů vizuálním výberem plástů. A nemá často homogenizační nádoby kde by naráz mohl odstředit jeden med a hlavně zbavit med drobných částeček zapříčiňující vznik krystalizačních center.

Samotný poměr glukózy nad fruktózou je také rozhodující, ale jen proto, že čistá glukóza je známa jen v suchém sypkém stavu a čistá fruktóza jen v tekutém. Samotný poměr, teplota, tlak, promísení a technologie zbavení všech částí je potom ve výsledku tím co nabízí v super hyper marketu na regálu co si zákazník žádá.



Co už ze moc školy není ale je to mým názorem co probíhá v otázkách medu dnes.

Takže k problematice, zakazník dodnes neví jak má vypadat med, jak se med chová, jak chutná, co zapříčiňuje jeho vizuální projevy od krystalizace přes vrstvení a znovu rozpušnění v sacharózu.

Procesy v medu jsou natolik složité, že nelze říci, že v původně neupraveném medu vznik např. HMF nebo zpětný proces vzniku sacharózy po nějakém delším čase od rozštěpení přes jednoduché cukry zpět, sedimentace, nerozpustné části které vznikají JSOU PŘÍČINOU NEKVALITY MEDU. To určuje jen byrokrat že HMF je "špatný", nečistoty nad 1% jsou "špatný", diastatická aktivita je "špatná" atd. Stále více také laboratoře svými špinavými praktikami sdělují, že med je prý znečištěn Coli bakteriemi což je logicky jejich problém když jim na miskách naroste jejich špina co mají okolo sebe v labině.

Takže poděkujte byrokratům že "vyčistili" a vyrobili papírově med podle vyhlášek. A peskují včelaře a ohýbají skutečnost takovou, co je med.

A nejhorší že laboratoře dnes nemají opravdové referenčí vzorky původních neupravovaných medů přímo z úlů, pracují jen stím, co dodávají včelaři do výkupu což je kvůli ceně často med nepůvodní.


Můj názor je stejný, čím je med starší, tím je zralejší. ztekutí a rozvrství se. A chuťově je vzhledem k vyššímu obsahu produktů ze stárnutí je nemožné ho nějak jednoduše nahradit náhražkami jako med aktivní, mladý.

Tak trochu k tématu co med vůbec je a jak se chová, protože je ŽIVÝ - živou směsí cukrů a přidaných látek co mu dává včela a okolí úlu._gp_
..........
BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. . Mám tady včelaře a nevěř tomu , má doma med už 20 let a
možná i déle a je stále tekutý. Chtěl jsem at ho otevře , říkám že bude
zakyslý. Moc se mu nechtělo aby nechyt nový vzduch. Potom to udělal ale
neměl jsem ochutnat důvěru, pak jsem to okusil. Tu chut mam stále v paměti.
Lepší jsem nikdy neokusil. Standa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. . Mám tady včelaře a nevěř tomu , má doma med už 20 let a
možná i déle a je stále tekutý. Chtěl jsem at ho otevře , říkám že bude
zakyslý. Moc se mu nechtělo aby nechyt nový vzduch. Potom to udělal ale
neměl jsem ochutnat důvěru, pak jsem to okusil. Tu chut mam stále v paměti.
Lepší jsem nikdy neokusil. Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: R. Polášek <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 8. 7. 2018 13:13:49
Předmět: Re: cukernatění medu
"Vytáčený med obsahuje takzvaná krystalizační centra, drobné krystalky
cukrů a příměsi, jako pyly a drobné úlomky. V takovém případě začíná
krystalizace medu na těchto centrech a ihned, jak se med vytočí a uloží do
chladu. Rychlost, za jakou takhle med zkrystalizuje v celé hmotě, pak
charakterizuje náchylnost toho medu ke zkrystalování.
Kupovaný med nemá žádná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů jsou
rozpuštěny ohřátím a pyl a drobné úlomky jsou odstraněny filtrací. Nějakou
dobu, minimálně pár měsíců pak takový med vůbec nekrystalizuje, protože
nemá na čem. Potom začne vlivem nějaké iniciace krystalizovat. Buď při
větším poklesu teploty nebo střídání teploty nebo se projeví, že tam
například pár zrnek pylu přece jen zůstalo. Ale jelikož obvykle nemá takové
množství krystalizačních center, tvoří se obvykle malé množství velkých
hrubých krystalů a potom tekutý zbytek, kde se soustřeďují nekrystalující
cukry, jako fruktóza.
Jinak si myslím, že obojí uskladňování medu bylo správné, to uskladňování
za pokojové teploty na skříni bylo na krátkou dobu, řekněme tak půl roku.
Spíš tam byl problém, že tam bylo asi světlo, hlavně pokud to bylo někde u
okna.
Dále podle mně je pro kvalitu medu, jak se používá, podstatné to, jak
krystalizuje. Některé druhy medu uložené v klidu ve sklenicích zkrystalují
rovnoměrně v celé hnotě a měkce, takže použití medu je snadné. Jiné
zkrystalují ve velmi tvrdou hmotu, která se ze sklenice obtížně dostává a
dá se jen omezeně použít, třeba nedá se namazat na chleba. Tam je potom
třeba použít praktiky pastování. Minimálně je třeba tekutý med hlídat a
jak se začne kalit - tuhnout, tak ho promíchávat. Dokud med není tak tuhý,
že to nejde. Pokud by to nestačilo, je třeba tekutý med naočkovat
polotekutým medem s množstvím drobných krystalků - už pastovaným v
množství 5 - 10 %. zase, rovnoměrně rozmíchat a potom zase promíchávat,
dokud med není tak tuhý, že to nejde.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatění medu (71878)

Vytáčený med obsahuje takzvaná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů a příměsi, jako pyly a drobné úlomky. V takovém případě začíná krystalizace medu na těchto centrech a ihned, jak se med vytočí a uloží do chladu. Rychlost, za jakou takhle med zkrystalizuje v celé hmotě, pak charakterizuje náchylnost toho medu ke zkrystalování.
Kupovaný med nemá žádná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů jsou rozpuštěny ohřátím a pyl a drobné úlomky jsou odstraněny filtrací. Nějakou dobu, minimálně pár měsíců pak takový med vůbec nekrystalizuje, protože nemá na čem. Potom začne vlivem nějaké iniciace krystalizovat. Buď při větším poklesu teploty nebo střídání teploty nebo se projeví, že tam například pár zrnek pylu přece jen zůstalo. Ale jelikož obvykle nemá takové množství krystalizačních center, tvoří se obvykle malé množství velkých hrubých krystalů a potom tekutý zbytek, kde se soustřeďují nekrystalující cukry, jako fruktóza.
Jinak si myslím, že obojí uskladňování medu bylo správné, to uskladňování za pokojové teploty na skříni bylo na krátkou dobu, řekněme tak půl roku. Spíš tam byl problém, že tam bylo asi světlo, hlavně pokud to bylo někde u okna.
Dále podle mně je pro kvalitu medu, jak se používá, podstatné to, jak krystalizuje. Některé druhy medu uložené v klidu ve sklenicích zkrystalují rovnoměrně v celé hnotě a měkce, takže použití medu je snadné. Jiné zkrystalují ve velmi tvrdou hmotu, která se ze sklenice obtížně dostává a dá se jen omezeně použít, třeba nedá se namazat na chleba. Tam je potom třeba použít praktiky pastování. Minimálně je třeba tekutý med hlídat a jak se začne kalit - tuhnout, tak ho promíchávat. Dokud med není tak tuhý, že to nejde. Pokud by to nestačilo, je třeba tekutý med naočkovat polotekutým medem s množstvím drobných krystalků - už pastovaným v množství 5 - 10 %. zase, rovnoměrně rozmíchat a potom zase promíchávat, dokud med není tak tuhý, že to nejde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

diskuter (93.99.42.18) --- 7. 7. 2018
to je rok

prubeh roku ma stale stejne pokracovani - sucho a medovice stale neni. vcera prisel kratky lijak v podobe monsunoveho deste , kdy vetsina vody asi odtekla po povrchu. pred tim jsem pozoroval jak se prehanky prohaneji pres drahanskou vrchovinu,jeseniky,sv. kopecek u olomouce ,prostejov,libavou, moravskou branu, az novojicinsko,hrad helfstyn,prerov, sv.hostyn,valassko,smer zlin,chriby-kdybu tam nebyly kopce tak i slovacko - takovy vyhled na moravu mam a s pouzitim dalekohledu 20x60 jeste podrobnejsi, tam pravdepodobne podle pruhu na obloze byl dest a tady stale nic -pokud nebude prset casteji, tak medovice nebude, anebo jak se to jedenkrat stalo,ze medovice priletla a nikdo nevi odkud. postupne vytacim horni nastavky a vynos nyni odhaduji na 20-25 kg. narikam pouze na dobu bez snusky od konce repky-byly jenom sem tam nejake strikance, ubytek od te doby odhaduji mezi 8-14kg. ale to je osud-neni to trvaly jev. pokud bude repka-hure nabude-jenom lepe. se zimovanim na medu krome medovice mam skusenosti obojetne-repka se mi zda prilis sucha.podkrmit cukrem,ktery vydrzi az do jara.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71880


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 6. 7. 2018
Re: cukernatění medu (71878)

Med ktorý ste kupovala predtým,bol s najväčšou pravdepodobnosťou poškodený spracovaním pri vysokej teplote,následkom čoho si udržal dlhodobo tekutú konzistenciu..teraz máte svoj kvalitný surový med,ktorý vám nescukornatel,ale skryštalizoval..tak ako sa na kvalitný med patrí..(samozrejme sú aj výnimky,ako napr agátový,ktorý vám kryštalizovať nebude)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71879


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Helena (88.81.93.227) --- 6. 7. 2018
cukernatění medu

Vytočili jsme bez problémů náš první med 28.5.2018. Po 3 týdnech začal cukernatět. Uskladnili jsme dle rad v chladné spíži v temnu. Dříve jsem kupovala med a uskladňovala jej úspěšně bez cukernatění při pokojové teplotě, v obýváku nebo kuchyni na skříni. Co je správné?
Děkuji za odpověď, Helena

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

....
Tato diskuse se mi zdá poněkud zmatená. Zimování jen na medu by nás vrátil
ona přelom století 19 a 20. kdy se ještě provádělo medobraní po zimě.
Zavedení rozběrného díla a přesunutí medobraní do léta a následné zakrmení
cukrem očividně zlepšilo vyzimování včelstev cca o20%.

Takže, Rádoby ekologické snahy se tady míjí účinkem a rovněž tak i snahy
vytahovat něco ze starých praktik nevedou jistě k úspěchu. To jsou
zkušenosti z mého okolí. Dotyční se po čase všichni vrátili k moderní
praktikám a po svých velkých ztrátách je pak důsledně dodržují.

Pepan
Ale kdeže pepane...ono to záleží na podmienkach..kde sa pestujú slnečnice,tak včeĺari to majú jednoduchšie..samozrejme,musia byť vhodné kultivary a aj podmienky na tvorbu nektáru..posledné roky sa mi stáva pravidelne,že sa družstevníci vykašlú na záverečnú kosbu vojtešky ,a včely na prelome srpna a září zalejú´10 r plodiská 42x35 tak,že nejdú udvihnút..tam ani nemám kam cukor dávať..snad by som to nemal v září vytáčat??.. Žiadna móda ani prelom storočí..podobne to majú včelári v lokalitách kde sa premnožila zlatobyl kanadská..táto a aj príp.spomínaná krmná vojteška sú porasty bez pesticídov,čo má pre včely v polno krajine cenu zlata..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71877


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.20.35) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870) (71875)

Do te pozdni snusky se vyrazne u nas promitne starcek hajni,byly roky,kdy dal i 10 kg a dokrmovalo se doslova par kg cukru...Medovicove vence taky nikdo nevytoci,dnes vim,ze je vcelstva na les taky trosku predpripravit,tzn.do plodist nacpat ke stenam kvetovy med z medniku a medniky nechat na lesni med,kam med proudi kominem a nemusim se bat,ze by zustaval dole,i kdyz neco malo tam daji.Letos jsem si tak vcelky nachystal a ted tocim cernotu,v plodistich je u sten a nad plodem kvetak,casto jeste i zkrystalizovana repka u sten nastavku,kterou vcely zatim nenacaly.Klidne ji v techhle mistech necham na zimu,vyberou ji na jare.Proc si to mam delat slozite,kdyz to muze byt jednoduche.
Jestli uz nebudou msice,nakapu varromed,dokrmim na 20 kg a fertyk.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71876


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(185.147.47.74) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Když bude pozdni snuska ze slunecnice atd. jak pise Gusta tak tedy doporucujete vytocit i plodiste vcetne zavickovaneho plodu aby se moderne nezimovalo na medu?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.1.239) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Cukrem se dokrmovat bude stejne,podrazi se tak medne zasoby,cukr si vezmou v zime,med je na jaro.V tom nevidim naprosto zadny problem ani navrat ke starym praktikam.Vzato neekonomicky,ale nakladove,ponechany med nestoji ani korunu,nakup cukru je investice.Brano z pohledu,kdy vydelek ze vcel nejde do rodineho rozpoctu,ale slouzi na konicka.Kdo dotuje rodinu ci je primo zavisly na vynosech medu,ten pochopitelne vymacka ze vcel maximum.Ja se vcelkama bavim.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71874


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Po zdravotní stránce by logicky měl být květový med vhodnější než cukr.

Ti co v letech velkých úhynů (podzim - zima 2014 / 2015) měli včelstva jen nebo převážně na medu měli ztráty stejné nebo vyšší než ti, kteří tradičně vytočili i plodiště, mnohde i s plodem, a zakrmili 12-15kg řepného cukru.

Stále čekám, kdy se krmení cukrem projeví na úpadku v chovu - nemoci, oslabení, jak to tvrdí členové Šance pro včely a jiní (nic ve zlém, to je jen příklad) a stále slyším cukráře vykřikovat jak točí i 50kg na včelsto, zatímco já na medu s bídou třetinu. Lepší včely na medu nakonec nemám, stejně je třeba některé dokrmit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71873


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71859)

"Nesmysl. Chomáč si zkrystalizovaný med krásně roztopí. Vyzkoušeno. Někdy tu jsou fakt moudra k přečtení. "
-------------------------------------------
Vyzkoušeno není nic. Zkrystalizovaný med je směs krystalů cukrů a mezi nimi je stále nějaký tekutý med .Ten je možná jako potrava včel v zimě dokonce ještě výhodnější než nezkrystalizovaný med, protože je řidší - soustřeďuje se v něm veškerá voda z toho medu. Za mrazů, kdy včely nemohou ven za vodou, je takhle řidší med určitě pro včely výhodnější.
Když včely tu sladkou tekutinu vysajou a odhalí tak krystaly cukru, potom záleží, jak jsou ty krystaly cukrů velké a jaká je relativní vlhkost v úlu. Když je velká vlhkost a krystaly jsou malé, vlhkost se na těch krystalcích absorbuje , rozputí je a včely je zkonzumují. Velké krystaly a malá vlhkost znamená, že krystaly včely vyhodí z buňěk na dno úlu.
Vlhko v úlu - zimním chomáči je podle mně spíš při oblevách a teplotě jen kolem nuly, za velkých mrazů totiž vlhkost v úlu zmrzne a uvnitř zimního chomáče je tak spíš sucho. Proto, když se často střídají mrazy a teplota kolem nuly, v průměru včely vhodně zkrystalizovaný med spotřebují. Když je dlouho mráz bez oblevy, v úlu je pořád sucho, krystalky nemají vlhkost, aby se mohly rozpustit a včely je tak ve velkém množství hážou na dno úlu.
Když nastane na konci zimy obleva, při vhodné konstelaci vlhkosti uvnitř úlu, při této oblevě, se naráz rozpouští hodně krystalků cukrů, které ještě včely nestíhly vyhodit z buněk na dno - včelstvo má najednou velké množství otevřených buněk s trochou sladiny - funguje to jak podněcovací efekt, aby se včely na konci zimy rozplodovaly.
Jak už jsou rozplodované, tak ve skoro každém úlu je tak vlhko, že se obvykle rozpustí i velké hrubé krystaly a včely tak spotřebují beze zbytku i hodně zkrystalované zásoby.
Asi tak si představuji, že funguje "rozpouštění" zkrystalizovaných zásob včelami.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Vytahovat staré praktiky nevidím jako problém. Ale musí se ty staré praktiky přizpůsobit současnosti. Dneska je včelaření podstatně jiné než například před takovými 100 lety.
Změnila se snůška, změnily se včely, změnily se úly, změnily se požadované zákroky ( léčení...) atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71871


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka


Tato diskuse se mi zdá poněkud zmatená. Zimování jen na medu by nás vrátil
ona přelom  století 19 a 20. kdy se ještě provádělo medobraní po zimě.
Zavedení rozběrného díla a přesunutí medobraní do léta a následné zakrmení
cukrem očividně zlepšilo vyzimování včelstev cca o20%.

Takže, Rádoby ekologické snahy se tady míjí účinkem a rovněž tak i snahy
vytahovat něco ze starých praktik nevedou jistě k úspěchu. To jsou
zkušenosti z mého okolí. Dotyční se po čase všichni vrátili k moderní
praktikám a po svých velkých ztrátách je pak důsledně dodržují.




pepan




---------- Původní e-mail ----------
Od: Gusto <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 6. 7. 2018 1:29:12
Předmět: Re: Snůška
"..........a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro?
PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal
med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo
stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou? ...........

Pavle pekne odvádzas pozornost od témy..nazval si tých,ktorí nedavaju cukor
lakomcami..tak som ti to vysvetlil,a začneš tu mlieť zrazu o ekonomike..20
rokov som zimoval na mede zo slnečnice..až kým ju neprestali
pestovat,resp.začali kultivary také čo prd dali..bežne sme točili zo
slnečníc hliníkovú 35kg kanvu s obsahom vody 16% a menej..a 12-15 kg medu
zostalo v plodiskách na zimu..to som ti napísal k tomu nezmyslu čo si
tvrdil že včely nevyzimujú na skryštalizovanom mede..tých 12-15 kg krankám
bez prímesi ligustiky či buckfastky bohato stačilo..v dnešnej dobe je
zdravotná situácia taká,že si rozmyslím či zobrat včelám plnohodnotnú
potravu a nahradím ju sacharózou..to može byť častokrát posledný kliniec do
ich rakvy..
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.77.155) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71856) (71866) (71868)

Takhle nejak mi to funguje,ta podnecovaci snuska je.Na poli svazenka,ve vesnici loubince,v lese na loukach bodlaky,pchace,sadec konopac,chrastavce,kakost,na pasekach starcek hajni.Nepamatuju,ze bych nekdy musel pokrmovat oddelky.
Nechat vcelam jejich med mi pripada naprosto prirozene,mam skoro dotoceno,beru zavickovane,nezavickovane roztahuju,at si je prenosi do plodist,ted je plodistich 8-12 kg svetleho medu,na ktery sahat nebudu.Ekonomicky je to nejakych 400 kg medu,ktereho se dobrovolne vzdam,protoze bych za nej musel dodat 400 kg cukru.Ta prace s vytacenim,pripravou cukru atd.mi zato rozhodne nestoji.Ekonomika neekonomika.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71869


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:7c0f:1181:f4c6:1385) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71856) (71866)

Zajímavý poznatek. Chce to včelám trochu pomoct a mít vysázenou svazenku nebo brutnák na polnosti. Pracuju na tom... Letos v menším, příští rok snad více.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71868


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861) (71862)

..........a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro? PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou? ...........

Pavle pekne odvádzas pozornost od témy..nazval si tých,ktorí nedavaju cukor lakomcami..tak som ti to vysvetlil,a začneš tu mlieť zrazu o ekonomike..20 rokov som zimoval na mede zo slnečnice..až kým ju neprestali pestovat,resp.začali kultivary také čo prd dali..bežne sme točili zo slnečníc hliníkovú 35kg kanvu s obsahom vody 16% a menej..a 12-15 kg medu zostalo v plodiskách na zimu..to som ti napísal k tomu nezmyslu čo si tvrdil že včely nevyzimujú na skryštalizovanom mede..tých 12-15 kg krankám bez prímesi ligustiky či buckfastky bohato stačilo..v dnešnej dobe je zdravotná situácia taká,že si rozmyslím či zobrat včelám plnohodnotnú potravu a nahradím ju sacharózou..to može byť častokrát posledný kliniec do ich rakvy..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71867


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71856)

Ona slunečnice odkvete a bylo poní nyní dva roky zpětně houby. Píšu hlavně o datumu mezi 20.7.-31.8. kdy je potřeba alespoň minimální snůška. Pokud není žádná, včelstvo může mít zásob kolik chce ale ony se svou přirozeností a instinkty raději začnou s nekvalitou u výchovy plodu a spalování si tukových tělísek. A tyto dva aspekty je důležitější si pohlídat než to, jestli nechat nebo nenechat trochu slunečnice v úlu. Důležitý je trvalý přínos. A to se řeší buď česnovými nebo očkovými krmítky na malé množství sladiny nebo hlídáním té slabé trvalé snůšky. Tak se částečně vyřeší i reinvaze protože zlepšením kvality příjmu v beznůškovým období se lepší i odolnost proti destrukcím všeobecně. Pokud ale nosí z jiných úlů roztoče včetně příchozích dělnic migrantek co kvůli destrukci opouští destrukci a stěhují se zdravých včelstev, to je jiný infekční problém, který po překonání maxima infekčního tlaku také zkolabuje - jestli na slunečnici nebo na cukru je jedno._gp_
.........
stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 4. 7. 2018
Snůška

Letos se mi vyplatilo nevytáčet květový med. Nyní 3-4 nástavky lípa + slunečnice. Poměrně překvapivé, protože za květen a červen spadlo jen 40 mm srážek. 2 nástavky vytočím, zbytek nechám na zimování - žádné krmení! Používám výkluzy. Břeclavsko 3 km od Lednice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71866


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861) (71862)

Tak si to nech projít hlavou a spočítej kolik tedy stojí celkem ponechat včelstvo vklidu na slunečnici za 6€ které musíš navíc prodat za takovou cenu s vícenáklady, ztrátami z krmení, loupeživosti a nekvalitou.

Sacharóza také pěkně umí zkrystalizovat, naštěstí zdravý chomáč -15°C netrpí takže roztopí krystaly jak sacharózy, tak slunečnicového medu. Ten navíc má i pylová zrna takže na jarní rozvoj ideal.

Tak dokaž jak umíš počítat v čase a v globálu pěkně položku po položce, a nic nevynechat a neopomenout v případě nákladů s vytoučenou slunečnicí. _gp_
........
PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861)

a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro? PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou?

To snad ne!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: (71863)

tohle není o tom,vyždímat se včel co nejvíc.V porovnání med-cukr je poměr jasný.Pakliže lokalita nedovoluje velké výnosy,musí se počítat s každým kilem a nechat včelám 15kg medu je zbytečnost.Nemluvě o melecitose atd atd..
Těžko můžu kvitovat zimování na medu,ani kdybych měl včely obklopeny lány.
Pokud máš čas a energii,ptž. jiný fin. příjem,můžeš si takhle hrát.Tvoje volba.
Mě to naučilo něco jiného,zimování na medu-trvalé-je dle mne plýtvání.
Tečka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 5. 7. 2018

Pavle, však si to dělej jak chceš. Včely zimují na medu už pár desítek milionů let, takže v tom bych problém neviděl. Sebrat vše a dokrmit cukrem je na první pohled a na papíře ekonomičtější, ale do hry vstupuje podstatně více faktorů, takže nakonec tam takový rozdíl není. Nemám nic proti včelařům, kteří jedou čistě na výnos a berou vše, ale není třeba si to alibisticky obhajovat tím, že včela na medu špatně přezimuje - to je opravdu nesmysl. Jinak já do včel investuju docela dost, mám komplet nové úly, dna, víka, pylochyty, výkluzy atd... Vše vlastní výroba ve špičkové kvalitě. A život pro mě není jen o penězích a zisku, ale o udržitelném hospodaření v souladu s přírodou. Tak to praktikuju v sadu, na poli i ve včelách. Ať se daří! Stefanos.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861)

a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro? PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou?

To snad ne!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71862


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860)

20 rokov som zimoval na skryštalizovanom slnečnicovom mede prakticky bez krmenia cukrom.... Ze do včiel nechcú včelári zimujúci na mede investovat??? A čo je to nechať tam med v cene 6€/kg namiesto 50 centového cukru?? .. Komik je tu niekto iný ako stefanos.. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859)

roztopí?ty seš fakt komik.Při -15 po 14 dní si roztopí kulový.To možná na jihu kde nemáte mráz,u mě včely krystaly vyhazujou do podmetu.
Jinak,pokud ti to jde,zimovat na zkrystalizovaným medu,rád přijedu na čumendu,co s tím v zimě dělaj.To mě fakt zajímá.
Je to ten novej přiblblej eko-bio trend,zimovat JEN na medu,ale hlavně je to o tom,že do těch včel nechcete investovat!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71860


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 5. 7. 2018
RE: Snůška

Nesmysl. Chomáč si zkrystalizovaný med krásně roztopí. Vyzkoušeno. Někdy tu jsou fakt moudra k přečtení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71859


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78079 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 71859 do č. 71919)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu