78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



PavelA (90.182.3.161) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897)

tak tak..
med je doplňková potravina,podle toho vypadá cena i spotřeba..
jen mě zajímá,kdy vyplavou na povrch nové snahy o založení dalšího odbytové firmy, na med od členů ČSV....až utichne dění okolo Včelpa?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.25.21.175) --- 11. 7. 2018
Med vs cukr

Když lamentujem nad cenami medu, cukru i práce, chtěl bych informovat, že není pravda, že med v EU stojí výrazně více než v ČR. V diskontech v EU je koncová spotřebitelská cena zhruba o 10% vyšší než u nás, cca 8€/kg bez akční ceny apod. Možná mnohde ve VIP zónách, v centrech historických měst, hotelích nebo v krámcích se suvenýry najdete cenu i násobně vyšší, zvláště u malých balení, ale nejnižší běžná cena v EU se blíží té naší nebo naopak. Ano, horší je to v poměru k výdělku v čr, ale tohle téma brát nechci. Výkupní cena by měla být někde mezi 60 až 120 podle kvality-atraktivnosti medu, kvantity. Mášli kvalitní med a chceš víc ? Prodej si ho sám. V opačném případě ho prodej výkupci, on si ho zušlechtí taky sám. :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893) (71894) (71895)

To nejde skoro nic stoprocentně srovnávat.
Já prostě vidím, že normální běžná rodina, která musí často obracet korunu, bude medu kupovat málo. Spíš proto ,aby v domácnosti nechyběl a byl třeba na vánoce nebo na nějakou sváteční či výjimečnou příležitost. Než na každodení používání, slazení třeba kafe a přidávání při vaření. Tam se budou snažit co nejvíc med nahražovat cukrem.
Mimochodem, světová cena cukru má být nyní okolo 5,5 korun za kilo. Kolik bude asi stát, až bude kyvadlo ceny na opačné straně?
Podle mne dlouhodobě a denně budou med používat za prvé bohatí lidé. A za druhé lidi zpracovaní propagandou, podle které je med zdravý a bílý cukr je jed.
To prvé je v pořádku, to druhé si nejsem jist, jestli to není třeba úplně špatně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893) (71894)

jistě,ale srovnávat cukr-med na 100% taky nejde.Med je tak specifická potravina,že tlak na marketing prodeje je obrovský.Tedy pro toho,koho se to týká a troufnu si tvrdit,že dnes se to týká i malých včelařů.
Jasně,kdo má pár včelstev,med prodá stálým zákazníkům/i když i ti odcházejí a přicházejí/ a stačí mu pár cedulí a nové flašky+etikety.
Ostatní buď spoléhají na výkupy/což je taky ošemetné mnohdy/ nebo investují do toho marketingu.
Na druhou stranu je dobré využít "pomatenosti" poslanců v EP a lobovat např. za vyšší povinné podíly medu v některých potravinách/perníky,sušenky atd.../
A nebo se na to vyprdnout a jít pěstovat třeba levanduli....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71893)

A co se týká poměru ceny cukru a medu, bude se to i dál zhoršovat. Ještě před takovými 150 - 200 lety byl cukr pomalu dražší než med. Zařízení cukrovaru bylo drahé, nedokonalé a vyžadovalo spoust lidské práce, přitom cukrovar produkoval jen málo cukru. Zatímco do ceny medu se tehdy v podstě promítla jen cena dřeva, toho klátu, ve kterém se usídlily včely, rozložená na řekněme dobu životnosti běžného málo udržovaného klátu - 20 let. Když nepočítám čas a práci včelaře a hospodáře.
Od té doby se cukr zlevňuje, protože cukrovary se racionalizují a zvětšují. med se naopak zdražuje, protože na včelaření musí být postupně čím dále speciálnější a dražší pomůcky a přípravky a nakonec i čím dále dražší léčení a běhání kolem toho, třeba dopravování auty na stanoviště.
Například za socíku komunisté stanovili cenu cukru jako asi pětinu až osminu ceny medu. Kilo cukru 7,30, výkupní cena medu 35 běžná (a tolerovaná) prodejní cena medu od včelaře ze dvora 45 - 60 za kilo, zpracovaný med v obchodě tuším 60 To vydrželo nějak 10 - 20 let.
Dneska ten poměr vychází od té cca šestiny sedminy až cca patnáctiny ( kilo cukru v Kauflandu bylo za 11,30.).Ovšem jinde v EU bude ten poměr běžně 1.30 až 1 : 50.
Neboli cukr v EU je až padesátkrát levnější než kvalitní místní med. To vytváří obrovský tlak jednak na jedné straně na propagaci medu a včel, jednak na druhé straně na dehonestaci bílého rafinovaného cukru.
Poznámka : ceny jsem uváděl z hlavy, násobky a poměry rovněž. Pokud někdo vyhledá skutečné ceny a bude to přepočítávat, bude se to určitě trochu liši, ale nijak zvlášť moc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885)

Podle mne je problém v klesající ceně cukru.
Protože je spíš nesmysl přirovnávat cenu medu k ceně másla, protože tyto produkty se navzájem spíš nenahrazují, ale jen doplňují.
Cena medu by se měla porovnávat s cenou cukru, protože toto jsou vzájemně konkurenční výrobky.
Cukr je konkurence nejenom přímo natvrdo jako sladidlo, ale taky jako podstatná přísada do spousty potravin. Protože například všelijaké marmelády, povidla a džemy už jsou přímým konkurentem medu, cukr je jejich podstatná složka a přitom se může uvažovat, že díky jejich ovocné složce to jsou v podstatě stejně zdravé a přírodní potraviny jako med. A i jinak, ve spoustě receptů na jídlo je cukr a med vzájemně nahraditelný. Od třeba omáčky či mořidla na nakládání masa třeba před grilováním barbecue až po všelijaké pečivo a cukrovinky.
Kdo je pilnější a iniciativnější, si místo nákupu medu od včelaře udělá třeba umělý med, základní recept je jednoduchý. Stačí ty látky , třeba z květu pampelišky nebo bezu nebo z bylinek dostat do cukerného roztoku a ten povařit a zahustit s troškou kysleiny citrónové, aby se sacharóza z cukru rozštěpila na glukózu a fruktózu a je tady směs chovající se jako včelí med.
Dokonce i medovina by podle mně šla bez problémů dělat místo medu z cukru a nikdo by to ani nemusel poznat, stačí rozdíl přebít kořením a bylinkami.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 11. 7. 2018
Jak se nakupuje med?

Vidím několik bodů.

Neprve musí být přesvědčení koupit med ...

potom zájem o nějaké množství ...

po zjištění za kolik peněz (pozice v nákupním koši domácnosti)

- výběr kde koupit ...

takže následuje doprava ke zboží neboli jak ho přemístit ke spotřebitelovi k jejich domovům

nakonec je důležitý celkový dojem zákazníka z obchodu, pocit z chuti, barvy atp ...

nic více...? Tedy to je hodně rozhodnutí a dojmů zákazníka jen pro samotný prodej. Proto je cena medu tak diskutabilní.

Pokud někdo zjednoduší tuto chronologii, med se může prodávat lépe a možná i za více


_gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.18.141) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888) (71889) (71890)

Vyviji mam y,omluva cestinarce....Ono se toho o prodejni cene naplacalo spoustu,od podobnosti s cenou masla,o vazeni si nebo nevazeni si sve prace atd.Tohle vsechno zakaznika ale nezajima.Zajima ho standartni kvalita za mistne obvyklou cenu.Jak u medu,tak merunek,brambor,mleka,tresni...Videl jsem tresne za 90 kc,lid to komentoval slovy "za tuhle cenu to koupi jenom uplny dement".A prece se jich par naslo..Bohuzel takovych par nam moc nepomuze,potrebujem relativne dobrou cenu na veskerou produkci medu,malokdo na ni umi rok pockat a ma moznost si par tun ulozit na lepsi casy.Pro vcelare majiciho rocne nekolik tun ci desitek tun medu je ta "dobra" cena jinde nez u vcelarika s 5 vcelstvy,ktery je presvedcen o excelentnosti sveho medu za top cenu.Srovnavame nesrovnatelne v ruznych podminkach a s ruznou motivaci ke vcelareni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.18.141) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888) (71889)

Mne tedy situace na trhu taky netrapi,prodavam za max.co muzu od zakazniku dostat a zajima mne regionalni vyvoj cen v miste prodeje,ne blaboly statistiku o cene medu v CR.Cena se vyvyji podle regionu a kupni sily obyvatelstva tamtez.Nejaka Praha a prodejni ceny tam,jsou mi celkem sumak,bo za podobne ceny by mi vydrzel med na sklade hodne a hodne dlouho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886) (71888)

ne,ne u nás nakupuje žena.Já super-hyper nesnáším.

Vývoj ceny medu mě moc nezajímá..prodávám ze dvora 140-160kč/kg
takže tak.......

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.235.158.13) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885) (71886)

jj. přes 300Kč za kilo to bylo určitě.
Samozřejmě v lepším a menším balení.

Vy nesledujete situaci na trhu? :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882)

"Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. ."
-------------------------
souhlasím. Krystalizace potom taky závisí na tom, kolik ten med obsahuje vody.Závislost je určitě všem jasná. Dále potom krystalizace závisí na tom, jak moc je složení medu složité, kolik tam je různých cukrů a dalších , zejména bílkovinných látek. Květové medy mají jednodušší složení a taky jejich krystalizace probíhá v kratším časovém období, medovicové medy krystalují pomaleji nebo i vůbec.
Potom závisí, jestli se krystalizace urychluje nebo se ji snaží naopak zpomalit.
Když se krystalizace urychluje, třeba přidáním krystalizačních center nebo velkou změnou teplotu, vznikne množství malých vzájemně pohyblivých krystalků, med je pastovitý. Buďto zpracovaný, nebo kvalitní květový i medovicový med tuhne do pastovitého stavu přirozeně. Takové medy mají vysokou užitnou hodnotu, protože ta pastovitost a tím snadná manipualce s medem zůstává konstantní.
Některé medy, které tuhnou do tvrdého stavu se pastováním mohou zpracovat do pastovitého stavu, ale dlouhodobě, v řádech let zase tuhnou a tvrdnou zpět do původního tvrdého stavu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (90.182.3.161) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884) (71885)

opravdu do 400kč/kg ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.235.158.13) --- 10. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883) (71884)

Tak třeba v Albertu má med velký kus regálu a poměrně vysoké ceny. Naposledy až do 400/kg.

Ale co bych měl od medu očekávat fakt nevím. Různou chuť a konzistenci.

Nebo je tam něco navíc co má z hlediska výživy nějaký vyšší význam co nenahradí třeba ovoce nebo zelenina atd?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 9. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882) (71883)

Je tomu přesně tak, zákazník supermarketu ani neví co má od medu očekávat a ani ho to moc nezajímá.

Protože med dneska už pro většinu lidí není základní potravinou, jak býval v předprumyslové minulosti. Med je dneska brán nanejvýš jako sladidlo čaje při nemocech. Větší regál v obchodech má kdejaký kečup, kterého se prodá násobně více.

Stále opakující se číslo. Průměrná spotřeba cukru na osobu za rok je plus minus 40kg. Medu ani kilo. Kdyby ty čísla byly obráceně jak ve starověku, medu by bylo při dnešní populaci určitě nedostatek. V dlouhodobém horizontu je obchod s určitým ,, zbožím " na vzestupu, jiným, jako tomu je bohužel u medu, na sestupu.

Propagační akce na zvýšení prodeje medu či osobní reklama zabírají jen krátkodobě, třeba se zvýší jen plýtvání jako u vína, nakonec stejně přijde odbytová kocovina.

Pokrok nezastavíš, chutě lidí nezměníš.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu (71882)

CO si pamatuji ze školy.
Krystalizaci medu zapříčiňují tzv. krystalizační centra. To jsou pyly, drobné nečistoty, krystaly již existující a jiné pevné části medu. Krystaly již existující se využívají iv tzv. procesu řízené krystalizace medu, podle požadavku trhu.

Požadavek trhu je i mimo jiné aby med, který je často ztuhlý, byl co nejdéle kvůli prodejnosti tekutý. Takže se takový med s mnoha svými částmi upraví řízeným ztekucením a odeberou se filtrací veškeré pevné částečky.

Po ztekucení a filtraci dojde k procesu homogenizace trhem požadované šarže a úpravou tzv. mísení medu více druhů. Toto je mimo jiné proces u výroby vína nazván tzv zcelování v jednu požadovanou šarži. Takže tento moment lze nazvat výrobou medu, ikdyž samotnou výrobou se zabývají hlavně včely.

Mísení medu probíhá v úlech neustále podle snůšky. Jenže včelař má možnost provádět postupy medobraní jednodruhových medů vizuálním výberem plástů. A nemá často homogenizační nádoby kde by naráz mohl odstředit jeden med a hlavně zbavit med drobných částeček zapříčiňující vznik krystalizačních center.

Samotný poměr glukózy nad fruktózou je také rozhodující, ale jen proto, že čistá glukóza je známa jen v suchém sypkém stavu a čistá fruktóza jen v tekutém. Samotný poměr, teplota, tlak, promísení a technologie zbavení všech částí je potom ve výsledku tím co nabízí v super hyper marketu na regálu co si zákazník žádá.



Co už ze moc školy není ale je to mým názorem co probíhá v otázkách medu dnes.

Takže k problematice, zakazník dodnes neví jak má vypadat med, jak se med chová, jak chutná, co zapříčiňuje jeho vizuální projevy od krystalizace přes vrstvení a znovu rozpušnění v sacharózu.

Procesy v medu jsou natolik složité, že nelze říci, že v původně neupraveném medu vznik např. HMF nebo zpětný proces vzniku sacharózy po nějakém delším čase od rozštěpení přes jednoduché cukry zpět, sedimentace, nerozpustné části které vznikají JSOU PŘÍČINOU NEKVALITY MEDU. To určuje jen byrokrat že HMF je "špatný", nečistoty nad 1% jsou "špatný", diastatická aktivita je "špatná" atd. Stále více také laboratoře svými špinavými praktikami sdělují, že med je prý znečištěn Coli bakteriemi což je logicky jejich problém když jim na miskách naroste jejich špina co mají okolo sebe v labině.

Takže poděkujte byrokratům že "vyčistili" a vyrobili papírově med podle vyhlášek. A peskují včelaře a ohýbají skutečnost takovou, co je med.

A nejhorší že laboratoře dnes nemají opravdové referenčí vzorky původních neupravovaných medů přímo z úlů, pracují jen stím, co dodávají včelaři do výkupu což je kvůli ceně často med nepůvodní.


Můj názor je stejný, čím je med starší, tím je zralejší. ztekutí a rozvrství se. A chuťově je vzhledem k vyššímu obsahu produktů ze stárnutí je nemožné ho nějak jednoduše nahradit náhražkami jako med aktivní, mladý.

Tak trochu k tématu co med vůbec je a jak se chová, protože je ŽIVÝ - živou směsí cukrů a přidaných látek co mu dává včela a okolí úlu._gp_
..........
BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. . Mám tady včelaře a nevěř tomu , má doma med už 20 let a
možná i déle a je stále tekutý. Chtěl jsem at ho otevře , říkám že bude
zakyslý. Moc se mu nechtělo aby nechyt nový vzduch. Potom to udělal ale
neměl jsem ochutnat důvěru, pak jsem to okusil. Tu chut mam stále v paměti.
Lepší jsem nikdy neokusil. Standa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ­ medu

Co to je zas za novinky. Med nejsnáze krystaluje při poměru glukozy k
fruktoze 1 : 2 nebo naopk , to si už nepamatuji. Toto platí především u
řepky. Dále pak u medovicových medů. Ne ale u všech. Promin alle kdes chytl
co si napsal. . Mám tady včelaře a nevěř tomu , má doma med už 20 let a
možná i déle a je stále tekutý. Chtěl jsem at ho otevře , říkám že bude
zakyslý. Moc se mu nechtělo aby nechyt nový vzduch. Potom to udělal ale
neměl jsem ochutnat důvěru, pak jsem to okusil. Tu chut mam stále v paměti.
Lepší jsem nikdy neokusil. Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: R. Polášek <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 8. 7. 2018 13:13:49
Předmět: Re: cukernatění medu
"Vytáčený med obsahuje takzvaná krystalizační centra, drobné krystalky
cukrů a příměsi, jako pyly a drobné úlomky. V takovém případě začíná
krystalizace medu na těchto centrech a ihned, jak se med vytočí a uloží do
chladu. Rychlost, za jakou takhle med zkrystalizuje v celé hmotě, pak
charakterizuje náchylnost toho medu ke zkrystalování.
Kupovaný med nemá žádná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů jsou
rozpuštěny ohřátím a pyl a drobné úlomky jsou odstraněny filtrací. Nějakou
dobu, minimálně pár měsíců pak takový med vůbec nekrystalizuje, protože
nemá na čem. Potom začne vlivem nějaké iniciace krystalizovat. Buď při
větším poklesu teploty nebo střídání teploty nebo se projeví, že tam
například pár zrnek pylu přece jen zůstalo. Ale jelikož obvykle nemá takové
množství krystalizačních center, tvoří se obvykle malé množství velkých
hrubých krystalů a potom tekutý zbytek, kde se soustřeďují nekrystalující
cukry, jako fruktóza.
Jinak si myslím, že obojí uskladňování medu bylo správné, to uskladňování
za pokojové teploty na skříni bylo na krátkou dobu, řekněme tak půl roku.
Spíš tam byl problém, že tam bylo asi světlo, hlavně pokud to bylo někde u
okna.
Dále podle mně je pro kvalitu medu, jak se používá, podstatné to, jak
krystalizuje. Některé druhy medu uložené v klidu ve sklenicích zkrystalují
rovnoměrně v celé hnotě a měkce, takže použití medu je snadné. Jiné
zkrystalují ve velmi tvrdou hmotu, která se ze sklenice obtížně dostává a
dá se jen omezeně použít, třeba nedá se namazat na chleba. Tam je potom
třeba použít praktiky pastování. Minimálně je třeba tekutý med hlídat a
jak se začne kalit - tuhnout, tak ho promíchávat. Dokud med není tak tuhý,
že to nejde. Pokud by to nestačilo, je třeba tekutý med naočkovat
polotekutým medem s množstvím drobných krystalků - už pastovaným v
množství 5 - 10 %. zase, rovnoměrně rozmíchat a potom zase promíchávat,
dokud med není tak tuhý, že to nejde.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 8. 7. 2018
Re: cukernatění medu (71878)

Vytáčený med obsahuje takzvaná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů a příměsi, jako pyly a drobné úlomky. V takovém případě začíná krystalizace medu na těchto centrech a ihned, jak se med vytočí a uloží do chladu. Rychlost, za jakou takhle med zkrystalizuje v celé hmotě, pak charakterizuje náchylnost toho medu ke zkrystalování.
Kupovaný med nemá žádná krystalizační centra, drobné krystalky cukrů jsou rozpuštěny ohřátím a pyl a drobné úlomky jsou odstraněny filtrací. Nějakou dobu, minimálně pár měsíců pak takový med vůbec nekrystalizuje, protože nemá na čem. Potom začne vlivem nějaké iniciace krystalizovat. Buď při větším poklesu teploty nebo střídání teploty nebo se projeví, že tam například pár zrnek pylu přece jen zůstalo. Ale jelikož obvykle nemá takové množství krystalizačních center, tvoří se obvykle malé množství velkých hrubých krystalů a potom tekutý zbytek, kde se soustřeďují nekrystalující cukry, jako fruktóza.
Jinak si myslím, že obojí uskladňování medu bylo správné, to uskladňování za pokojové teploty na skříni bylo na krátkou dobu, řekněme tak půl roku. Spíš tam byl problém, že tam bylo asi světlo, hlavně pokud to bylo někde u okna.
Dále podle mně je pro kvalitu medu, jak se používá, podstatné to, jak krystalizuje. Některé druhy medu uložené v klidu ve sklenicích zkrystalují rovnoměrně v celé hnotě a měkce, takže použití medu je snadné. Jiné zkrystalují ve velmi tvrdou hmotu, která se ze sklenice obtížně dostává a dá se jen omezeně použít, třeba nedá se namazat na chleba. Tam je potom třeba použít praktiky pastování. Minimálně je třeba tekutý med hlídat a jak se začne kalit - tuhnout, tak ho promíchávat. Dokud med není tak tuhý, že to nejde. Pokud by to nestačilo, je třeba tekutý med naočkovat polotekutým medem s množstvím drobných krystalků - už pastovaným v množství 5 - 10 %. zase, rovnoměrně rozmíchat a potom zase promíchávat, dokud med není tak tuhý, že to nejde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

diskuter (93.99.42.18) --- 7. 7. 2018
to je rok

prubeh roku ma stale stejne pokracovani - sucho a medovice stale neni. vcera prisel kratky lijak v podobe monsunoveho deste , kdy vetsina vody asi odtekla po povrchu. pred tim jsem pozoroval jak se prehanky prohaneji pres drahanskou vrchovinu,jeseniky,sv. kopecek u olomouce ,prostejov,libavou, moravskou branu, az novojicinsko,hrad helfstyn,prerov, sv.hostyn,valassko,smer zlin,chriby-kdybu tam nebyly kopce tak i slovacko - takovy vyhled na moravu mam a s pouzitim dalekohledu 20x60 jeste podrobnejsi, tam pravdepodobne podle pruhu na obloze byl dest a tady stale nic -pokud nebude prset casteji, tak medovice nebude, anebo jak se to jedenkrat stalo,ze medovice priletla a nikdo nevi odkud. postupne vytacim horni nastavky a vynos nyni odhaduji na 20-25 kg. narikam pouze na dobu bez snusky od konce repky-byly jenom sem tam nejake strikance, ubytek od te doby odhaduji mezi 8-14kg. ale to je osud-neni to trvaly jev. pokud bude repka-hure nabude-jenom lepe. se zimovanim na medu krome medovice mam skusenosti obojetne-repka se mi zda prilis sucha.podkrmit cukrem,ktery vydrzi az do jara.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71880


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 6. 7. 2018
Re: cukernatění medu (71878)

Med ktorý ste kupovala predtým,bol s najväčšou pravdepodobnosťou poškodený spracovaním pri vysokej teplote,následkom čoho si udržal dlhodobo tekutú konzistenciu..teraz máte svoj kvalitný surový med,ktorý vám nescukornatel,ale skryštalizoval..tak ako sa na kvalitný med patrí..(samozrejme sú aj výnimky,ako napr agátový,ktorý vám kryštalizovať nebude)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71879


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Helena (88.81.93.227) --- 6. 7. 2018
cukernatění medu

Vytočili jsme bez problémů náš první med 28.5.2018. Po 3 týdnech začal cukernatět. Uskladnili jsme dle rad v chladné spíži v temnu. Dříve jsem kupovala med a uskladňovala jej úspěšně bez cukernatění při pokojové teplotě, v obýváku nebo kuchyni na skříni. Co je správné?
Děkuji za odpověď, Helena

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

....
Tato diskuse se mi zdá poněkud zmatená. Zimování jen na medu by nás vrátil
ona přelom století 19 a 20. kdy se ještě provádělo medobraní po zimě.
Zavedení rozběrného díla a přesunutí medobraní do léta a následné zakrmení
cukrem očividně zlepšilo vyzimování včelstev cca o20%.

Takže, Rádoby ekologické snahy se tady míjí účinkem a rovněž tak i snahy
vytahovat něco ze starých praktik nevedou jistě k úspěchu. To jsou
zkušenosti z mého okolí. Dotyční se po čase všichni vrátili k moderní
praktikám a po svých velkých ztrátách je pak důsledně dodržují.

Pepan
Ale kdeže pepane...ono to záleží na podmienkach..kde sa pestujú slnečnice,tak včeĺari to majú jednoduchšie..samozrejme,musia byť vhodné kultivary a aj podmienky na tvorbu nektáru..posledné roky sa mi stáva pravidelne,že sa družstevníci vykašlú na záverečnú kosbu vojtešky ,a včely na prelome srpna a září zalejú´10 r plodiská 42x35 tak,že nejdú udvihnút..tam ani nemám kam cukor dávať..snad by som to nemal v září vytáčat??.. Žiadna móda ani prelom storočí..podobne to majú včelári v lokalitách kde sa premnožila zlatobyl kanadská..táto a aj príp.spomínaná krmná vojteška sú porasty bez pesticídov,čo má pre včely v polno krajine cenu zlata..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71877


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.20.35) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870) (71875)

Do te pozdni snusky se vyrazne u nas promitne starcek hajni,byly roky,kdy dal i 10 kg a dokrmovalo se doslova par kg cukru...Medovicove vence taky nikdo nevytoci,dnes vim,ze je vcelstva na les taky trosku predpripravit,tzn.do plodist nacpat ke stenam kvetovy med z medniku a medniky nechat na lesni med,kam med proudi kominem a nemusim se bat,ze by zustaval dole,i kdyz neco malo tam daji.Letos jsem si tak vcelky nachystal a ted tocim cernotu,v plodistich je u sten a nad plodem kvetak,casto jeste i zkrystalizovana repka u sten nastavku,kterou vcely zatim nenacaly.Klidne ji v techhle mistech necham na zimu,vyberou ji na jare.Proc si to mam delat slozite,kdyz to muze byt jednoduche.
Jestli uz nebudou msice,nakapu varromed,dokrmim na 20 kg a fertyk.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71876


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(185.147.47.74) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Když bude pozdni snuska ze slunecnice atd. jak pise Gusta tak tedy doporucujete vytocit i plodiste vcetne zavickovaneho plodu aby se moderne nezimovalo na medu?

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.1.239) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Cukrem se dokrmovat bude stejne,podrazi se tak medne zasoby,cukr si vezmou v zime,med je na jaro.V tom nevidim naprosto zadny problem ani navrat ke starym praktikam.Vzato neekonomicky,ale nakladove,ponechany med nestoji ani korunu,nakup cukru je investice.Brano z pohledu,kdy vydelek ze vcel nejde do rodineho rozpoctu,ale slouzi na konicka.Kdo dotuje rodinu ci je primo zavisly na vynosech medu,ten pochopitelne vymacka ze vcel maximum.Ja se vcelkama bavim.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71874


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Po zdravotní stránce by logicky měl být květový med vhodnější než cukr.

Ti co v letech velkých úhynů (podzim - zima 2014 / 2015) měli včelstva jen nebo převážně na medu měli ztráty stejné nebo vyšší než ti, kteří tradičně vytočili i plodiště, mnohde i s plodem, a zakrmili 12-15kg řepného cukru.

Stále čekám, kdy se krmení cukrem projeví na úpadku v chovu - nemoci, oslabení, jak to tvrdí členové Šance pro včely a jiní (nic ve zlém, to je jen příklad) a stále slyším cukráře vykřikovat jak točí i 50kg na včelsto, zatímco já na medu s bídou třetinu. Lepší včely na medu nakonec nemám, stejně je třeba některé dokrmit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71873


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71859)

"Nesmysl. Chomáč si zkrystalizovaný med krásně roztopí. Vyzkoušeno. Někdy tu jsou fakt moudra k přečtení. "
-------------------------------------------
Vyzkoušeno není nic. Zkrystalizovaný med je směs krystalů cukrů a mezi nimi je stále nějaký tekutý med .Ten je možná jako potrava včel v zimě dokonce ještě výhodnější než nezkrystalizovaný med, protože je řidší - soustřeďuje se v něm veškerá voda z toho medu. Za mrazů, kdy včely nemohou ven za vodou, je takhle řidší med určitě pro včely výhodnější.
Když včely tu sladkou tekutinu vysajou a odhalí tak krystaly cukru, potom záleží, jak jsou ty krystaly cukrů velké a jaká je relativní vlhkost v úlu. Když je velká vlhkost a krystaly jsou malé, vlhkost se na těch krystalcích absorbuje , rozputí je a včely je zkonzumují. Velké krystaly a malá vlhkost znamená, že krystaly včely vyhodí z buňěk na dno úlu.
Vlhko v úlu - zimním chomáči je podle mně spíš při oblevách a teplotě jen kolem nuly, za velkých mrazů totiž vlhkost v úlu zmrzne a uvnitř zimního chomáče je tak spíš sucho. Proto, když se často střídají mrazy a teplota kolem nuly, v průměru včely vhodně zkrystalizovaný med spotřebují. Když je dlouho mráz bez oblevy, v úlu je pořád sucho, krystalky nemají vlhkost, aby se mohly rozpustit a včely je tak ve velkém množství hážou na dno úlu.
Když nastane na konci zimy obleva, při vhodné konstelaci vlhkosti uvnitř úlu, při této oblevě, se naráz rozpouští hodně krystalků cukrů, které ještě včely nestíhly vyhodit z buněk na dno - včelstvo má najednou velké množství otevřených buněk s trochou sladiny - funguje to jak podněcovací efekt, aby se včely na konci zimy rozplodovaly.
Jak už jsou rozplodované, tak ve skoro každém úlu je tak vlhko, že se obvykle rozpustí i velké hrubé krystaly a včely tak spotřebují beze zbytku i hodně zkrystalované zásoby.
Asi tak si představuji, že funguje "rozpouštění" zkrystalizovaných zásob včelami.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka (71870)

Vytahovat staré praktiky nevidím jako problém. Ale musí se ty staré praktiky přizpůsobit současnosti. Dneska je včelaření podstatně jiné než například před takovými 100 lety.
Změnila se snůška, změnily se včely, změnily se úly, změnily se požadované zákroky ( léčení...) atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71871


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 6. 7. 2018
Re: SnĹŻĹĄka


Tato diskuse se mi zdá poněkud zmatená. Zimování jen na medu by nás vrátil
ona přelom  století 19 a 20. kdy se ještě provádělo medobraní po zimě.
Zavedení rozběrného díla a přesunutí medobraní do léta a následné zakrmení
cukrem očividně zlepšilo vyzimování včelstev cca o20%.

Takže, Rádoby ekologické snahy se tady míjí účinkem a rovněž tak i snahy
vytahovat něco ze starých praktik nevedou jistě k úspěchu. To jsou
zkušenosti z mého okolí. Dotyční se po čase všichni vrátili k moderní
praktikám a po svých velkých ztrátách je pak důsledně dodržují.




pepan




---------- Původní e-mail ----------
Od: Gusto <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 6. 7. 2018 1:29:12
Předmět: Re: Snůška
"..........a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro?
PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal
med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo
stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou? ...........

Pavle pekne odvádzas pozornost od témy..nazval si tých,ktorí nedavaju cukor
lakomcami..tak som ti to vysvetlil,a začneš tu mlieť zrazu o ekonomike..20
rokov som zimoval na mede zo slnečnice..až kým ju neprestali
pestovat,resp.začali kultivary také čo prd dali..bežne sme točili zo
slnečníc hliníkovú 35kg kanvu s obsahom vody 16% a menej..a 12-15 kg medu
zostalo v plodiskách na zimu..to som ti napísal k tomu nezmyslu čo si
tvrdil že včely nevyzimujú na skryštalizovanom mede..tých 12-15 kg krankám
bez prímesi ligustiky či buckfastky bohato stačilo..v dnešnej dobe je
zdravotná situácia taká,že si rozmyslím či zobrat včelám plnohodnotnú
potravu a nahradím ju sacharózou..to može byť častokrát posledný kliniec do
ich rakvy..
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.77.155) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71856) (71866) (71868)

Takhle nejak mi to funguje,ta podnecovaci snuska je.Na poli svazenka,ve vesnici loubince,v lese na loukach bodlaky,pchace,sadec konopac,chrastavce,kakost,na pasekach starcek hajni.Nepamatuju,ze bych nekdy musel pokrmovat oddelky.
Nechat vcelam jejich med mi pripada naprosto prirozene,mam skoro dotoceno,beru zavickovane,nezavickovane roztahuju,at si je prenosi do plodist,ted je plodistich 8-12 kg svetleho medu,na ktery sahat nebudu.Ekonomicky je to nejakych 400 kg medu,ktereho se dobrovolne vzdam,protoze bych za nej musel dodat 400 kg cukru.Ta prace s vytacenim,pripravou cukru atd.mi zato rozhodne nestoji.Ekonomika neekonomika.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71869


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:7c0f:1181:f4c6:1385) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71856) (71866)

Zajímavý poznatek. Chce to včelám trochu pomoct a mít vysázenou svazenku nebo brutnák na polnosti. Pracuju na tom... Letos v menším, příští rok snad více.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71868


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 6. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861) (71862)

..........a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro? PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou? ...........

Pavle pekne odvádzas pozornost od témy..nazval si tých,ktorí nedavaju cukor lakomcami..tak som ti to vysvetlil,a začneš tu mlieť zrazu o ekonomike..20 rokov som zimoval na mede zo slnečnice..až kým ju neprestali pestovat,resp.začali kultivary také čo prd dali..bežne sme točili zo slnečníc hliníkovú 35kg kanvu s obsahom vody 16% a menej..a 12-15 kg medu zostalo v plodiskách na zimu..to som ti napísal k tomu nezmyslu čo si tvrdil že včely nevyzimujú na skryštalizovanom mede..tých 12-15 kg krankám bez prímesi ligustiky či buckfastky bohato stačilo..v dnešnej dobe je zdravotná situácia taká,že si rozmyslím či zobrat včelám plnohodnotnú potravu a nahradím ju sacharózou..to može byť častokrát posledný kliniec do ich rakvy..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71867


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71856)

Ona slunečnice odkvete a bylo poní nyní dva roky zpětně houby. Píšu hlavně o datumu mezi 20.7.-31.8. kdy je potřeba alespoň minimální snůška. Pokud není žádná, včelstvo může mít zásob kolik chce ale ony se svou přirozeností a instinkty raději začnou s nekvalitou u výchovy plodu a spalování si tukových tělísek. A tyto dva aspekty je důležitější si pohlídat než to, jestli nechat nebo nenechat trochu slunečnice v úlu. Důležitý je trvalý přínos. A to se řeší buď česnovými nebo očkovými krmítky na malé množství sladiny nebo hlídáním té slabé trvalé snůšky. Tak se částečně vyřeší i reinvaze protože zlepšením kvality příjmu v beznůškovým období se lepší i odolnost proti destrukcím všeobecně. Pokud ale nosí z jiných úlů roztoče včetně příchozích dělnic migrantek co kvůli destrukci opouští destrukci a stěhují se zdravých včelstev, to je jiný infekční problém, který po překonání maxima infekčního tlaku také zkolabuje - jestli na slunečnici nebo na cukru je jedno._gp_
.........
stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 4. 7. 2018
Snůška

Letos se mi vyplatilo nevytáčet květový med. Nyní 3-4 nástavky lípa + slunečnice. Poměrně překvapivé, protože za květen a červen spadlo jen 40 mm srážek. 2 nástavky vytočím, zbytek nechám na zimování - žádné krmení! Používám výkluzy. Břeclavsko 3 km od Lednice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71866


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861) (71862)

Tak si to nech projít hlavou a spočítej kolik tedy stojí celkem ponechat včelstvo vklidu na slunečnici za 6€ které musíš navíc prodat za takovou cenu s vícenáklady, ztrátami z krmení, loupeživosti a nekvalitou.

Sacharóza také pěkně umí zkrystalizovat, naštěstí zdravý chomáč -15°C netrpí takže roztopí krystaly jak sacharózy, tak slunečnicového medu. Ten navíc má i pylová zrna takže na jarní rozvoj ideal.

Tak dokaž jak umíš počítat v čase a v globálu pěkně položku po položce, a nic nevynechat a neopomenout v případě nákladů s vytoučenou slunečnicí. _gp_
........
PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861)

a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro? PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou?

To snad ne!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: (71863)

tohle není o tom,vyždímat se včel co nejvíc.V porovnání med-cukr je poměr jasný.Pakliže lokalita nedovoluje velké výnosy,musí se počítat s každým kilem a nechat včelám 15kg medu je zbytečnost.Nemluvě o melecitose atd atd..
Těžko můžu kvitovat zimování na medu,ani kdybych měl včely obklopeny lány.
Pokud máš čas a energii,ptž. jiný fin. příjem,můžeš si takhle hrát.Tvoje volba.
Mě to naučilo něco jiného,zimování na medu-trvalé-je dle mne plýtvání.
Tečka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 5. 7. 2018

Pavle, však si to dělej jak chceš. Včely zimují na medu už pár desítek milionů let, takže v tom bych problém neviděl. Sebrat vše a dokrmit cukrem je na první pohled a na papíře ekonomičtější, ale do hry vstupuje podstatně více faktorů, takže nakonec tam takový rozdíl není. Nemám nic proti včelařům, kteří jedou čistě na výnos a berou vše, ale není třeba si to alibisticky obhajovat tím, že včela na medu špatně přezimuje - to je opravdu nesmysl. Jinak já do včel investuju docela dost, mám komplet nové úly, dna, víka, pylochyty, výkluzy atd... Vše vlastní výroba ve špičkové kvalitě. A život pro mě není jen o penězích a zisku, ale o udržitelném hospodaření v souladu s přírodou. Tak to praktikuju v sadu, na poli i ve včelách. Ať se daří! Stefanos.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860) (71861)

a to je právě to ,co to staví na hlavu,nechat tam med za 6euro? PROČ??? kvůli čemu včelaříš?pro radost?Kočuješ ke slunečnici,abys nechal med ve včelách?
Ekonomika postavená na hlavu!
V tom je ten rozdíl,med můžu prodat a peníze investovat do včel jinak.Nebo stagnovat,nechat jim tam část medu a co?Doufat,že se neposerou?

To snad ne!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71862


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.228.54) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859) (71860)

20 rokov som zimoval na skryštalizovanom slnečnicovom mede prakticky bez krmenia cukrom.... Ze do včiel nechcú včelári zimujúci na mede investovat??? A čo je to nechať tam med v cene 6€/kg namiesto 50 centového cukru?? .. Komik je tu niekto iný ako stefanos.. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 5. 7. 2018
Re: Snůška (71859)

roztopí?ty seš fakt komik.Při -15 po 14 dní si roztopí kulový.To možná na jihu kde nemáte mráz,u mě včely krystaly vyhazujou do podmetu.
Jinak,pokud ti to jde,zimovat na zkrystalizovaným medu,rád přijedu na čumendu,co s tím v zimě dělaj.To mě fakt zajímá.
Je to ten novej přiblblej eko-bio trend,zimovat JEN na medu,ale hlavně je to o tom,že do těch včel nechcete investovat!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71860


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 5. 7. 2018
RE: Snůška

Nesmysl. Chomáč si zkrystalizovaný med krásně roztopí. Vyzkoušeno. Někdy tu jsou fakt moudra k přečtení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71859


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 4. 7. 2018
Re: Snůška (71856)

chudáci včelky až to zkrystalizuje....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71858


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 4. 7. 2018

Myšleno jarní květový

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

stefanos689 (2a00:1028:9199:2cfa:2166:58f1:ebe5:cc8d) --- 4. 7. 2018
Snůška

Letos se mi vyplatilo nevytáčet květový med. Nyní 3-4 nástavky lípa + slunečnice. Poměrně překvapivé, protože za květen a červen spadlo jen 40 mm srážek. 2 nástavky vytočím, zbytek nechám na zimování - žádné krmení! Používám výkluzy. Břeclavsko 3 km od Lednice.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71856


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.7.198) --- 4. 7. 2018
Re: (71852)

Mezi mnozstvim medu a poctem roztocu souvislost moc nevidim.Naopak hodne plodujici vcelstva budou mit roztocu stejne jako ta min plodujici,pokud to bylo mysleno v sou islosti snuska-plodovani.Malo plodu-vetsi poskozeni plodu a vcel.Samicka roztoce zaleze vzdy jen do jedne bunky,at vcelstvo ploduje jak chce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71855


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

diskuter (93.99.42.18) --- 3. 7. 2018
novy start

pavel a. - ma naprostou pravdu. vcera jsem vybral u 10 vc. po nastavku medu. vice neslo a dnes jsem chtel vratit ramky s pylem a sotva jsem se objevil, tak me vcely obklopily jak pri celni kontrole a po obchuzce stanoviste jsem to vzdal -mel jsem je stale v patach jako bych byl celebrita - ne - ale jako vetrelec. pokus zopakuji zitra, ale brzy rano. chtel bych videt ty zazraky pri klickovani matek. obycejne pouzivam pri odebirani medu vyfukovac vcel, tentokrat jsem zvolil opetrne smetani a oklepavani primo na cesno, ale nabehal jsem se. - vyfukem bych je vytocil ke zurivosti. odber medu budu provadet stridave s dalsim stanovistem. poprve v letosni sezone jsem byl spokojen se slunecnim tavidlem - ostre slunicko cely den. dokazu do neho nacpat 15-16 ramku 39x24 .doposud bylo taveni dost spatne - chvili slunicko -hned mraky nebo vetry,ktere ochlazovaly. dalsi rekord ve spotrebe vody z 15-23 l . vyskocila na 43 l za den. po dnesku konci horcice do tydne. snuska zadna. medovice ani tuk. takze ten novy start bude potreba , ale aby se podaril.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71854


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846) (71847) (71848) (71850)

Ježišmarjá, jestli přemetu nebo zaklíckuju, a reinvaze z okolí valí ke mně od sousedů do mých úlů nepřetržitě z umírajících včelstev v okolí, nepomůže to ani kdyžbych si ruce a vodu a troud do kuřáku posvětil. _gp_
.........

(91.221.212.49) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846) (71847) (71848)

U nás když napíšu profík, myslím včelaře nad 60 včelstev, co se včelařinou živí.
Byl jsem u včelaře Marady v Rakousku, ten říkal, že v létě přemétá produkční včelstva na mezistěny a krmí je cukrem - ano kvůli varroázy. Nemůžu říct jestli celé ,,plodiště" nebo jen plodové rámky, už si přesně nevzpomínám, ale mám za to že vybere jen plod a z něj udělá bokem oddělky i s varoázou. Ošetření bezplodého včelstva je pak velmi účinné, možná vystačí jen s kyselinou.

Klíckování a další harampádí jako klíckové rámky jsou vždy na vzestupu po plošných úhynech. Buď příjdou tuto zimu nebo tu příští = 5 letý cyklus.

Kolega Hubač už to asi cítí v kostech. No nechejme se překvapit, atypický rok sice je. Když plošné úhyny mají přijít, tak prostě příjdou bez ohledu jestli kdo léčí v podletí správně nebo ne - tolik zkušenost z posledních úhynů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71853


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza (89.176.136.212) --- 3. 7. 2018

A jak je to letos u vás s varroázou? Předpokládám, že kdo měl hodně medu, má nyní velký denní spad VD. Ten kdo měl málo medu, ten asi nemusí moc spěchat s léčením. Honza.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71852


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelA (31.30.59.189) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846) (71847) (71848) (71850)

to jsou metody jak za krále Klacka.Když teď otevřu plodiště naplno,tak nastartuju tak zběsilou loupež,že je nezastavím ani kdybych jim pouštěl Beethovena....neřkuli krmit v létě,obvzlášť tomhle,cukrem.To se zblázněj.
Ano,pokud budou plošný úhyny,tak budou..,takže řádně léčit,slabochy spojovat atd atd.
Pavel,Podkrkonoší

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71851


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846) (71847) (71848)

U nás když napíšu profík, myslím včelaře nad 60 včelstev, co se včelařinou živí.
Byl jsem u včelaře Marady v Rakousku, ten říkal, že v létě přemétá produkční včelstva na mezistěny a krmí je cukrem - ano kvůli varroázy. Nemůžu říct jestli celé ,,plodiště" nebo jen plodové rámky, už si přesně nevzpomínám, ale mám za to že vybere jen plod a z něj udělá bokem oddělky i s varoázou. Ošetření bezplodého včelstva je pak velmi účinné, možná vystačí jen s kyselinou.

Klíckování a další harampádí jako klíckové rámky jsou vždy na vzestupu po plošných úhynech. Buď příjdou tuto zimu nebo tu příští = 5 letý cyklus.

Kolega Hubač už to asi cítí v kostech. No nechejme se překvapit, atypický rok sice je. Když plošné úhyny mají přijít, tak prostě příjdou bez ohledu jestli kdo léčí v podletí správně nebo ne - tolik zkušenost z posledních úhynů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71850


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846) (71847) (71848)

"Profík pokud je profíkem neřeší nějaké klíckování nebo přemetání na mezistěny, to dělá logicky jen zoufalec protože profík, řeší reinvaze převážně ze sdíleného prostotoru s ostatnímy včelstvy v okolí svýho stanoviště. Sdílí chemické tornáda co zemědělci od července stříkají na pole a řeší hlavně loupeživost a hlídají klid u svých česen. Takže si to opravte takové bludy o profících, protože právě ten zmíněný klid u nějaké rozborky úlů a včelstev kvuli klíckování nebo přemetání na mezistěny nehrozí. Je to velký zásah a příčina zneklidnění včelstva a ovšem, ten klid je právě pro dobré podletí bezpomínečný. _gp_ "
----------------
No, profík by měl to rušení včelstev a náběh na loupež při přemetání a klíckování matek zvládnout.
Ale spíš to nedělá proto, že přemetání jednoho včelstva nebo i to klíckování je hodina práce, jen "to fikne". Ošetřovat takhle pár set včelstev a mít to během pár dnů hotové je prakticky nemožné.
A to ještě nemluvím o následném pokrmování po přemetení nebo další zásahy kvůli následnému ošetřování výpadku plodování po zaklíckování.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71849


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846) (71847)

Profík pokud je profíkem neřeší nějaké klíckování nebo přemetání na mezistěny, to dělá logicky jen zoufalec protože profík, řeší reinvaze převážně ze sdíleného prostotoru s ostatnímy včelstvy v okolí svýho stanoviště. Sdílí chemické tornáda co zemědělci od července stříkají na pole a řeší hlavně loupeživost a hlídají klid u svých česen. Takže si to opravte takové bludy o profících, protože právě ten zmíněný klid u nějaké rozborky úlů a včelstev kvuli klíckování nebo přemetání na mezistěny nehrozí. Je to velký zásah a příčina zneklidnění včelstva a ovšem, ten klid je právě pro dobré podletí bezpomínečný. _gp_
.........
(91.221.212.49) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846)


Proto mnozí profíci klíckují, přemetají celé včelstva na mezistěny a pak se chlubí ,,perfektně zvládlou varroázou", což jim neberu, ale je to další krok od přirozenosti chovu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.212.49) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845) (71846)

S tím léčením na přelomu června/července to není nijak růžové. Účinnost kyselin v tuto dobu je mizerná, léčení je nutno stejně v srpnu opakovat třeba i gabonem, jakékoliv další léčení navíc, včely oslabuje. Proto většina včelařů ještě netočí i když už třeba nemají další snůšku. A vyčkávají na druhou polovinu července, kdy se účinnost léčení zvyšuje, nejlepší účinnost bývá však až začátkem srpna. V roky silné varroázy je už srpnové léčení pozdě. Celkově vzato, dosavadní léčiva nic nezmůžou, datum nedatum, je to vždy něco za něco - vylej nalej.

Proto mnozí profíci klíckují, přemetají celé včelstva na mezistěny a pak se chlubí ,,perfektně zvládlou varroázou", což jim neberu, ale je to další krok od přirozenosti chovu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71847


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.76.236) --- 3. 7. 2018
Re: novy start (71845)

I na male plose ZO obrovske rozdily v medu.U nas jaro mizerie,ale vys polozene stanoviste jarniho medu habadej,tem tech 14 dnu rozvoje nechybelo.Za to ted smutne hledi do medniku,my tocime cernidlo.V globale bude medu stejne (zatim),jedna cast ve svetlem,druha v tmavem.Co mam info z hanackych rovin pod nami,tak je lepe letosni rok vymazat rychle z pameti.Na druhou stranu muzou odlecit a ladit vcelstva na pristi sezonu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71846


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 2. 7. 2018
Re: novy start


bledá závist.. Na Pardubicku jaro moc brzy, pak dlouhoooo sucho a vedro, od
řepky do lípy mínus 10kg, lípa max plus 5kg, krmím . Nejhorší rok za 18 let
stran medu. Budou velké úhyny, včelstva v oblastech bez snůšky zestárla,
budou padat již v srpnu. Chov matek super, procento oplozených velmi vysoké,
krásně kladou, oddělky super, ale musel jsem podněcovat. 


Radek


---------- Původní e-mail ----------
Od: Blažena Dvořáková <bl.dvorakova/=/email.cz>
Komu: vcely/=/v.or.cz
Datum: 2. 7. 2018 11:35:19
Předmět: Re: novy start
"Př. Prochásko Plně souhlas.Jarní med výborná snůška z řepky Druhý med nevim

z čeho zAVÍČKOVANÝ RÁMKY DO TŘÍ ČTVRTIN ALE BŘÍDINA. dNES DO RÁNA JEDNA A
PŮL STUPNĚ. bĚŽNĚ TU JE SNŮŠKA DO PŮLI ČERVENCE. jAK SE OTEPLÍ LÉTAJÍ POMALU

I LOUČKY, ODPOLEDNE JE MRTVO. nA KRMENÍ JE BRZY TAK POČKÁM. mEDOVICI NA
SMRCÍCH ALE NEVIDÍM A LÍPY JSOU TAKY SUCHÉ. jSEM SPOKOJEN ALE BOJÍM SE
POZDNÍ MEDOVICE. sTANDA
---------- Původní e-mail ----------
Od: JosPr <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 1. 7. 2018 11:36:12
Předmět: Re: novy start
" Jelikoz diskuter dle slovosledu je nejspis vcelar motajici se kolem
Zelce,tak se nedivim,ze tam snuska stoji za prd.Kde nic neni,ani smrt
nebere...U nas bylo jaro taky slabsi,chybely 2 -3 tydny rozvoje na plne
jarni medniky,ted nam to matka priroda bohate vraci v tmavem medu.Rano jsem

zkusmo jedny udelal,krasnych 34 kg tmaveho medu.Snuska pokracuje.Kazdy rok
je jiny.
"
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71845


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 2. 7. 2018
Re: novy start

Ted se podrž. Včely mám 3 km u švagra na zahradě, Jsou tam dvě planý třešně.
Tu jednu už obrali ptáci . Druhá , bělice asi 2 - 3 metráky třešní a osipaný
včelkama. Sem tam to bývá , ale takový množství včel , to jsem neviděl. Já
po infarktu ohluchl na pravý ucho tak se točím doprava , tak sem si myslel
že tam visí roj a že se zvedá. Ráno tak kolem devátý to na něco jdou ale že
by na třešně, Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: JosPr <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 2. 7. 2018 12:05:36
Předmět: Re: novy start
" Horsi bude Stando modrin,nade mnou jsou cele strane smerem na Male
Hradisko.Tam by mohl byt problem s cementem ve velkych vedrech,toho se zas
obavam ja.(pred 2 roky cementovaly az do pulky rijna,cukr na krmeni zustal
nepovsimnut.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71844


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.87.118) --- 2. 7. 2018
Re: novy start (71841) (71842)

Horsi bude Stando modrin,nade mnou jsou cele strane smerem na Male Hradisko.Tam by mohl byt problem s cementem ve velkych vedrech,toho se zas obavam ja.(pred 2 roky cementovaly az do pulky rijna,cukr na krmeni zustal nepovsimnut.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.87.118) --- 2. 7. 2018
Re: novy start (71841)

Kdyby byla letos jedle,vubec bych se nezlobil.Te se na rozdil od smrku dari u nas dobre,chyta z naletu,roste rychle a za nejakych 10-15 let to bude jako v dobach,kdy jsem byval kluk.(trochu mladsi-:).Do nasich lesu se na jedli kocovavalo,dnes uz to pravda nebude (vojensky prostor,ochranna pasma MVP).Byva to pozdni snuska,ale byva vydatna.Dva roky nic moc,tak snad letos.Byva to fantasticka podivana,jedle plne zarivych kapek medovice,boruvci plne nakapane medovice,rano vydatna rosa,mohutny hukot,uly pomalu nevidet pro mnozstvi vyletujicich a vracejicich se letavek...Kdo tohle nevidel,neuveri...Jen to nesmi trvat dlouho,aby byl cas odlecit a nakrmit.
.Msice na jedlich jsou,jestli se vyznamne premnozi,to je zatim ve hvezdach...Za sociku bylo udajne hlaseni o vyskytu medovice v radiu,tohle nepamatuju.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71842


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 2. 7. 2018
Re: novy start

Vysočina , Dnes ve dvě vnoci 1 stupeň na nulou. Snůška od 10 do poledne a
pak jen vodařky. . Jsem letos spokojen ale mám obavy se spadku z jedlí.
Standa
---------- Původní e-mail ----------
Od: e-mail/=/nezadan
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 1. 7. 2018 13:34:54
Předmět: Re: novy start
"Většina lokalit je bez snůšky. Navíc třeba u nás na severu moravy to budou
pomalu 2 týdny co je taková zima - furt kolem 15°C a zataženo, že včely
létají jen pro vodu. Všude je bahno a mokro, fučí nepříjemný severák, rána
jsou na přelom června a července mimořádně chladná. Jeden den - předevčírem
bylo kolem 25°C, tak byly prolety a kálení.

Mnoho oddělků v nástavcích se stahuje k ohřívání plodu a nebrání dost
česno.

Vše je naruby, po sv. Anně přídou tropické noci, přes den budou čtyřicítky,
vůbec bych se nedivil.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71841


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 2. 7. 2018
Re: novy start

Př. Prochásko Plně souhlas.Jarní med výborná snůška z řepky Druhý med nevim
z čeho zAVÍČKOVANÝ RÁMKY DO TŘÍ ČTVRTIN ALE BŘÍDINA. dNES DO RÁNA JEDNA A
PŮL STUPNĚ. bĚŽNĚ TU JE SNŮŠKA DO PŮLI ČERVENCE. jAK SE OTEPLÍ LÉTAJÍ POMALU
I LOUČKY, ODPOLEDNE JE MRTVO. nA KRMENÍ JE BRZY TAK POČKÁM. mEDOVICI NA
SMRCÍCH ALE NEVIDÍM A LÍPY JSOU TAKY SUCHÉ. jSEM SPOKOJEN ALE BOJÍM SE
POZDNÍ MEDOVICE. sTANDA
---------- Původní e-mail ----------
Od: JosPr <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 1. 7. 2018 11:36:12
Předmět: Re: novy start
" Jelikoz diskuter dle slovosledu je nejspis vcelar motajici se kolem
Zelce,tak se nedivim,ze tam snuska stoji za prd.Kde nic neni,ani smrt
nebere...U nas bylo jaro taky slabsi,chybely 2 -3 tydny rozvoje na plne
jarni medniky,ted nam to matka priroda bohate vraci v tmavem medu.Rano jsem
zkusmo jedny udelal,krasnych 34 kg tmaveho medu.Snuska pokracuje.Kazdy rok
je jiny.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71840


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ (e-mailem) --- 2. 7. 2018
Re: novy start

Př. Prochásko Plně souhlas.Jarní med výborná snůška z řepky Druhý med nevim
z čeho zAVÍČKOVANÝ RÁMKY DO TŘÍ ČTVRTIN ALE BŘÍDINA. dNES DO RÁNA JEDNA A
PŮL STUPNĚ. bĚŽNĚ TU JE SNŮŠKA DO PŮLI ČERVENCE. jAK SE OTEPLÍ LÉTAJÍ POMALU
I LOUČKY, ODPOLEDNE JE MRTVO. nA KRMENÍ JE BRZY TAK POČKÁM. mEDOVICI NA
SMRCÍCH ALE NEVIDÍM A LÍPY JSOU TAKY SUCHÉ. jSEM SPOKOJEN ALE BOJÍM SE
POZDNÍ MEDOVICE. sTANDA
---------- Původní e-mail ----------
Od: JosPr <e-mail/=/nezadan>
Komu: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Datum: 1. 7. 2018 11:36:12
Předmět: Re: novy start
" Jelikoz diskuter dle slovosledu je nejspis vcelar motajici se kolem
Zelce,tak se nedivim,ze tam snuska stoji za prd.Kde nic neni,ani smrt
nebere...U nas bylo jaro taky slabsi,chybely 2 -3 tydny rozvoje na plne
jarni medniky,ted nam to matka priroda bohate vraci v tmavem medu.Rano jsem
zkusmo jedny udelal,krasnych 34 kg tmaveho medu.Snuska pokracuje.Kazdy rok
je jiny.
"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.75.179) --- 1. 7. 2018
Re: novy start (71837)

Dnes by ten pozemek nebyl k nicemu,kdejaky mamlas z mesta se rozhodl mit na chate vcely.Prevcelareno,prevceleno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71838


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78079 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 71838 do č. 71898)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu