78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 5. 2018
Re: (71643) (71644) (71645) (71646) (71647)

On je problém vykupování medu a zpracování toho vykoupeného medu v tom, že tím zpracováním se významně zhoršuje kvalita toho medu a z toho medu se stává podřadný výrobek.
Jedna šarže má x desítek tun a je složena z výkupů od řekněme 50 - 200 včelařů, přitom se to vykupuje nejméně měsíc, ale klidně i půl roku. Ve skladu je potom třeba 200 - 400 nádob od včelařů, přirozeně se zatuhlým medem, někdy i extrémně tvrdým, s příměsemi kousků voští, víček a s kdovíčím.
To všechno se musí zahřát, minimálně tak, aby to šlo z těch nádob vyklopit, potom dále zahřát, aby to šlo rozumně rychle a rozumně nepříliš velkými čerpadly, nepříliš velkým tlakem a nepříliš velkými filtry profiltrovat velmi jemným sítem, aby se odstranily i velmi jemné prachové nečistoty. A dále se musí med ze všech 200 - 400 nádob zmomogenizovat, aby každá skleniča medu z těch pár desítek tun měla stejné složení - barvu, chuť, rychlost krystalizace....To všechno vyžaduje dost vysoké zahřátí, které ten med přibližuje nějakému pekařskému medu. Podle mne je nemožné, aby med vykoupený takovým způsobem nakonec byl v těch sklenicích kvalitní. Ostatně to prokazuje i trh, že "trhu" nijak nevadí, když v těch sklenicích je všelijaký pochybný med "se zemí EU i mimo EU" a lidi to kupujou .Protože v tom marketu lepší med za rozumnou cenu není.
a.
Podle mne je ke zlepšení kvality medu zpracovaného z vykupovaného medu jediná cesta. Většina zpracovávání medu se musí provést ihned po vytočení, kdy je med dobře tekutý. To znamená ihned po vytočení se musí provést minimálně filtrace toho medu od příměsí, pylových zrn a prachu a následně se ten med musí pastovat. Jedině takový med se může vykupovat, a to ještě za předpokladu, že při manipulaci, dopravě medu nebude med procházet větším počtem a většími teplotními změnami, aby ten pastovaný med neztvrdl. Protože jedině pastovaný med se dá kvalitně za nízké teploty, která kvalitu medu nezhoršuje, homogenizovat, mnoho různých medů od různých výkupců, aby tak byla vytvořena jedna šarže mnoho desítek tun medu, která už se dá umístit v nějakém marketu.
Přirozeně to logicky směřuje k velkým včelařům, kteří si jedině mohou dovolit příslušné zařízení na zpracovávání toh medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71648


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:JosPr - Re:
Předchozí:JosPr - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu