78133

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 9. 11. 2014
kvalita cukru Re: (65081) (65082)

Taky si myslím, že to jsou nesmysly. A pokud ne, byl to ojedinělý exces a cukr se měl reklamovat.
Za tu dobu, co mám včely, jsem rozpustil taky hezkých pár tun cukru a nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. Jediné, s čím jsem se setkal při rozpouštění rafinovaného cukru bylo to, že roztoky některých kupovaných cukrů měly znatelně nahnědlý tón. Což o vhodnosti pro včely neříká vůbec nic.
Sladkost cukru je věc relativní a zvláště dneska, kdy jsou k dispozici náhražky cukru s mnohem vyšší sladivostí, může být posouzení sladkosti cukerného roztoku obyčejným ochutnáním chybné. Podle mých zkušeností se sladkost roztoku musí posuzovat až po nějakém, třeba půldenním odstání roztoku, až se ten cukr v roztoku "usadí" . Právě rozpuštěný cukr mívá tu sladkost všelijak kolísavou.
A při rozpouštění cukrů probíhají různé procesy souvisící možná s přechodným srážením třeba látek, které způsobují tvrdost vody nebo možná s uvolňováním drobných bublinek vzduchu uzavřených při výrobě cukrů do hmoty cukru nebo něco takového. Nebo to možná souvisí s tím, že některé nečistoty z výroby cukru jsou povrchově aktivní látky a tudíž i ve velmi malém zbytkovém množství při rozpouštění pění.
Každopádně je cukerný roztok ke konci rozpouštění a nějakou dobu po rozpuštění , tak hodinku často mírně mléčně zakalený. To ale po nějaké době , hodině atd zmizí a roztok cukru je potom úplně čistý.

Pokud byly v cukru nějaké vzhledově jinak vyhlížející hrudky, pokud bych cukr nereklamoval, tak bych je zkusil rozpustit zvlášť. Rozpuštěný cukr nechat stát do druhého dne a potom by se vidělo. Jestli to je třeba to vápno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 65083


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re:
Předchozí:BlaĹžena DvoĹ?ĂĄkovĂĄ - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu