78083

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



gp (93.92.52.23) --- 4. 4. 2011
Re: v?el? mor a Vyso?ina + povinn? vyet?en? na MVP (51507) (51508) (51509) (51511) (51512)

Ano, byla doba, kdy projevy moru nebyly, ale byl také perfektní centralizovaný výkup. Po pádu tohoto systému je tu malé, ale myslím si že významné pojítko. Toho "jakéhosi medu" se každý včelař už tak lehce nezbaví a komu ho tedy nabídne? Svým včelstvům._gp_
...........
R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 4. 2011
Re: v?el? mor a Vyso?ina + povinn? vyet?en? na MVP (51507) (51508) (51509) (51511)
Co se týká šíření moru plodu dovozovým medem, já myslím, že tady kladně zapracuje homogenizece a filtrace medu. Vlastní spóry moru budou sice velmi malé, ale odhaduji, že většina spor bude navázána na příměsi v medu, pyl a podobné nečistoty. Takže zahřátím a filtrací se z normálního medu většina spór moru odstraní. A koncentrace zbytků se ještě zmenší mícháním tohoto medu s jinými.
Spíš budou nebezpečnější zbytky z úpravny medu, filtry , z mytí nádob a strojů a podobně. Případně pokud někdo ty sladké zbytky využije třeba na výrobu medoviny, spory moru nejspíš kvašení v nádobách i předchozí povaření "medové" vody přežijí úplně hladce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51515


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:KaJi - Re: v?el? mor a Vyso?ina + povinn? vyet?en? na MVP
Předchozí:gp - Re: v?el? mor a Vyso?ina + povinn? vyet?en? na MVP


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu