- Josef Kala (e-mailem) --- 24. 6. 2009
RE: t?sto (36308) (36309) (36322)
To je hodně podobný návod, jaký využívám já. Ze sklenice s květovým medem o obsahu 720 ml odeberu cca jednu čtvrtinu medu. Zaliji horkou vodou z rychlovarné konvice a med ve sklenici ihned dřevěnou vařečkou promíchám, až je úplně rozředěný. Pak do plastového kyblíku ( z restaurace od tatarské omáčky ) naleju na dno cca čtvrtinu medného roztoku, nasypu kilo moučkového (práškového) cukru, cukr rozprostřu, naleju zas čtvrtinu teplého roztoku, další kilo, další roztok, atd. 4kg práškového cukru, třičtvrtě kila medu, čtvrtlitru vody je ten správný poměr. Pak propíchám vrstvy na více místech vařečkou až ke dnu. Nechám do rána v teplé místnosti, pak vařečkou promíchám a nechám znovu proležet, znovu vařečkou promíchám a je hotovo: pěkné vláčné a nelepivé těsto, které na povrchu neokorá ani za tři týdny.
Každé medocukrové těsto ( MCT), do kterého je pro snazší přípravu přidána voda, má zkrácenou trvanlivost - je určeno k bezprostřední náplni různých oplodňáčků, plemenáčů a pod. v průběhu jedné sezóny. Větší přídavek vody může způsobit nastartování alkoholového kvašení už po několika týdnech. I takové těsto se však dá využít, ale jen pro udržení plodování normálně silných včelstev ve snůškových přestávkách. Nakvašené těsto nelze dát do slabě obsazeného oplodňáčku, protože pak se zvyšuje pravděpodobnost, že včelstvíčko a i vylíhlá matka bude nosematická především v době snůškové a přestávky a pylového nedostatku. Osobně jsem opakovaně přímou souvislost ověřil. Těsto může začít kvasit i činností vzdušných / tedy všudypřítomných ) kvasinek. Přídavek kvasnic je vůbec problematický - dříve propagované kvasnice TEBI nejsou na trhu a i kdyby byly nemohu z vlastní zkušenosti doporučit k trvalému využívání. Snad jen v období velkého a dlouhodobě trvajícího sucha, kdy se v přírodě nevyskytuje dostatek pylu může přídavek kvasnic prospět a přídavek kvasnic je na vitalitě včelstvíček v oplodňáčku poznat. Takové období u mne nastalo před asi pěti roky, kdy jsem pozoroval a vyfotil včely rouskující dřevěný prach u pásové brusky, tedy stav pylové nouze. Trvanlivé MCT se dělá v souladu s běžně dostupnými návody v literatuře: v troubě se na pekáči rozprostřený moučkový cukr poleje rozehřátým medem a horké se hněte a hněte a hněte a je to k ničemu, protože MCT není třeba vyrábět s trvanlivostí na roky. Je to přece záležitost odhadu několikadenního předstihu a předpokládaného množství spotřeby. Tak proč si nepomoci trochou vody, protože pak se těsto udělá málem samo bez namáhavého hnětení. J. Kala
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of e-mail/=/nezadan Sent: Tuesday, June 23, 2009 11:23 PM To: Včelařský mailing list Subject: Re: t?sto
jedno kg medu nahřeji v mikrovlnce, naliji do kastrolu, dvěma lžícemi vody vypláchnu sklenici, nasypu 2 kg práškového cukru, promíchám, těsto je ještě tekuté, přidám třetí kg cukru, promíchám. cukr přidávám (třetí pytlík) postupně a ke konci promíchávám rukama, tak až nelepí a pouští se od rukou. Uložím těsto do igelitových pytlíků a pak je podle potřeby řežu nožem na kolečka a přidávám podle potřeby. Těsto musí být tak tuhé aby se včely nelepili na něj. Podud se lepí položím na něj a přitlačím ubrousek. Včely jej odstraní i s vlhkostí, nejsou přilepovány do těsta.Poměr na těsto je 1kg teplého medu a 3 kg práškového cukru. S vodou opatrně.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36326
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |