78118

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
Re: (31930)

tak to je rána pod pás ,chci to taky slyšet,cukr rozpouštím,a to je fakt na podložkách krystal jak vidle

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31931


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Holub (88.103.248.6) --- 7. 10. 2008

Dal jem včelám šest rámků jarního medu tuhých jako kámen a zakrmil jednou lahví cukru. Na jaře byly ve výborné kondici, na podložce byly v zimě jemné krystalky cukru v množství srovnatelném se spadem měli. V zimě je v úlu dostatečná vlhkost na to, aby se povrch medu rozpouštěl. Med je hygroskopický. Včelám nevadí zkrystalizovaný med, ale někdy v některých souvislostech a ve velkém množství med s vysokým obsahem minerálních látek.

Mimochodem letos jsem zakrmoval oddělek a ještě nyní, měsíc poté, vynášely včely krystaly cukru velké jako rousky pylu. Takové krystaly se skrz krmítko nedostanou. To by mne zajímalo, jak a za jakých okolností takové krystaly narostou. To nastalo jenom v jediném včelstvu. To mi přátelé vysvětlete. Díky.Pavel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31930


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Grifinity (62.77.119.62) --- 7. 10. 2008
Re: parafín,vosk (31927)

1/4lt terpentýnu,5dkg včelího vosku,občas promíchat,po 12hod,je možno s tím napouštět dřevo.Po dokonalém zaschnutí se nechá i leštit.Já s tím napouštím varoadna.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31929


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Čermák K. (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898) (31901)

Pokud jsem si čísla dobře zapamatoval - po uložení do plástů takový
včelí invert má cca 20% sacharózy, ale inverze probíhá i v dalších
týdnech v závislosti na teplotě a po nějakém čase se obsah sacharózy
dostane k hodnotám jako v medu, tedy pod 5 %. Jenže v medu jsou navíc i
látky, co nejsou v takovém invertu, sice ve stopových koncentracích, ale
jsou to pro včely i člověka velmi užitečné látky (vitaminy, enzymy,
organické kyseliny, aj.) ...

Radim Polášek napsal(a):
> Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy
> a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
> zimu včely rozštěpí?
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31928


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Petr (77.48.31.5) --- 7. 10. 2008
parafín,vosk

Politura na nábytek ze včelího vosku,případně parafínu?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31927


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: kolik cukru? (31902) (31905) (31908) (31921)

To dokazuje třeba norské zimování na
vystavených mezistěnách, kde plod v buňkách prakticky není.


Myslím si, že záver vety má znieť "kde peľ v bunkách prakticky nie je".

Ja som v určitom čase robil pre zimou robil kontrolu plodísk a keď som našiel väčšie množstvo peľu v pláste v strede plodiska, plást som odobral a preložil mimo zimný chumáč- hrozen.
Za dlhé roky včelárenia som sa stretol z javom, keď niektoré včelstvá pre nepredvídané okolnosti, včely kalili po plástoch a na prednej strane úľa a letáča. tento jav sa neoblomne pripisuje spotrebuvávaním melicitózneho, ktorý navyše vyvolal nozematózu.

Pri kontrole plodiska, nikdy som nenašiel v úli tmavý med a tobôž nie skryštalizovaný. Tak čo vlastne spôsobilo kalenie? Pri prehliadke plodiska postihnutého včelstva bola situácia povážlivá, na časti rámikov v strede plodiska, neboli zásoby a včely, ktoré sa nemohli presunúť k zásobám v pude sebazáchovy spotrebúvali peľ, ktorý nie je vhodnou potravou pre dlhoveké včely akoby sa zdalo.
Výkaly, ktoré som dal na rozbor (pokútny) v elektrónkovom mikroskope sa javili ako peľové zrnká, nestrávené!

Je to opak toho, čo sa často zdôrazňuje, včely si ukladajú peľ na zimu a jarné obdobie. Dlhoveké včely pri vhodnom počasí (plusové denné teploty) ošetrujú larvičky zo svojej podstaty, teda využijú svoje tokovobielkovinové teliesko, ktoré pomôže prekonať fázu, keď včely nemôžu prinášať peľ z vonku. Ale ak nastanú príhodné jarné dni na výlety lietaviek , okamžite prinášajú nový peľ, nie pre seba, ale pre včeliu mlaď. Na plodovaní M sa vždy podieľajú tieto faktory, zásoby v úli, prítomná M, teplota nad 12˚C, slnko (orientácia pri letoch), ktoré umožní zber peľu a hlavne prínos vody (niekedy včely získavajú vodu priamo v úli, ale tá nenahradí vodu z prírody).

Je to moja skúsenosť a nemusíte s ňou súhlasiť, čo však na veci nič nemení. Uhol pohľadu môžme mať rôzny, len nech konečný výsledok je dobrý.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31926


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898) (31901) (31909) (31913) (31918)

No vida! To je téma .Dejte návod do placu

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A.Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 17:27:41
> ----------------------------------------
> nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
> Pepan
> Jdu na to
>
> aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52&#730; medovec. Idem
> taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných
> rastlín) s Tonicom. Ahoj
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31925


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: Ruch na letáku. (31919)

Dnes jsemse díval na včelky a nějak se honily po letáku, chodily za sebou a stridave odletaly. Ze zásob nic neubylo, takže asi krádež to nebila, nebo snad ano?

Jednoznačné sú to jesenné prelety mladých včiel, ktoré sú poslednou prípravou na dlhú zimu. Škoda, že Ste neudal čas koľko v tej chvíli bolo hodín. Prelety pri teplote 15 a viac stupňov ale hlavne za prispenia slnka, začínajú na včelnici prelety po 15 hod. Práve keď som O 18 hod. odchádzal z včelnice, robilo silný prelet posledné včelstvo. Slnko sa v tej chvíli dostávalo za horizont a let okamžite ustával.
Preto buďte pokojný, ak bude babie leto pokračovať, zažijete takýchto preletov aj viac.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31924


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

emca emca (e-mailem) --- 7. 10. 2008
cukr a jeho deriváty

Cukr po rozpuštění ve vodě bez tepelného ošetření nekrystalizuje ani po několika letech. Cukr pokud se s trochou vody zahřeje,
zkaramelizuje a je navždy tvrdý. V minulosti tyto desky se vkládaly nahoru na rámky do včel a byla jistota,že i když včelař dosti na podzim nenakrmil,včely přežily.Stačilo jim to dát koncem února či března.Ale na to se již dávno zapomělo,je to rada ,kterou můžete
sami vyzkoušet...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31923


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: Ruch na letáku. (31919)

To by se muselo vidět. Teď je takový přechodný čas mezi podletím, kdy létají
běžně a pozdním podzimem, kdy létají jen za vhodného počasí, takže někdy
bývají na česnu z toho zmatené. Nejspíš to tedy neznamená nic, i když to
třeba může znamenat, že jsou bez matky.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "flakatos" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 07, 2008 4:24 PM
Subject: Ruch na letáku.


> Dnes jsemse díval na včelky a nějak se honily po letáku, chodily za sebou
a
> stridave odletaly. Ze zásob nic neubylo, takže asi krádež to nebila, nebo
> snad ano?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31922


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: kolik cukru? (31902) (31905) (31908)

Jestli to je na mně, nevím, nikdo jiný se neozval.
Chtěl jsem říct, že hlavně v první řadě včely v podletí sbírají pyl proto,
aby si vytvořily zásoby bílkovin ve svém vlastním těle. Ty využívají v první
řadě. Kvalitním zdravým zimním včelám by měly za dobrého počasí na rozvoj
včelstva v předjaří víceméně stačit. To dokazuje třeba norské zimování na
vystavených mezistěnách, kde plod v buňkách prakticky není. Dobré počasí
myslím tím takové, kdy je v lednu a únoru taková zima, že včely sedí v
chumáči a nevychovávají plod. A kdy se potom v březnu oteplí a už se
neochlazuje, zima se nevrací. Špatné počasí v tom smyslu je takové, kdy se v
lednu oteplí a včely začnou plodovat a potom se počasí šolíchá do dubna
kolem mrazů a oblev, takže včely velké množství energie vyplýtvají na
udržení tepla kolem plodu místo na přímou výchovu plodu. A navíc kolísání
teplot zničí nebo omezí časnou produkci pylu. Pyl nasbíraný v podletí a na
podzim a uložený v buňkách je podle mně spíše rezerva navíc na horší časy
než nějaká nutná zásoba na předjarní rozvoj, každopádně je ale lepší, když
ve včelstvu je.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "p.k." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 07, 2008 10:09 AM
Subject: Re: kolik cukru?


> včely určitě nesbírají pyl kvůli lednové oblevě ,ale na předjarní rozvoj
> aspoň na mé planetě....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31921


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vorja (195.47.26.219) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898) (31901) (31909) (31913)

Slivovička se lžičkou medu, dělá z dědy neposedu :-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

flakatos (84.16.120.34) --- 7. 10. 2008
Ruch na letáku.

Dnes jsemse díval na včelky a nějak se honily po letáku, chodily za sebou a stridave odletaly. Ze zásob nic neubylo, takže asi krádež to nebila, nebo snad ano?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898) (31901) (31909) (31913)

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to

aj keď nemám nič proti slivovici, dám si radšej 52˚ medovec. Idem taktiež na to.....Ešte lepšia je z neho domáca Becherovka (asi 12 vhodných rastlín) s Tonicom. Ahoj

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31918


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.100) --- 7. 10. 2008
Re: diskuze okolo krmen? (31914) (31916)

Med s cukrem je dele tekuty nebo naopak??? Ja nevim, nemam zkusenost, necetl jsem o tom a nehodlam to zkoumat.

Byla by to pro me zajimava informace, protoze jinak je toto vlakno mlaceni prazne slamy :-) neco jako uteplny vs. neutepleny :-)) .

Kdyz uz jsem vydrzel cist doted tak si myslim, ze bych si tu informaci docela zaslouzil :-)


Dik

T.H.
-----
To je spíše na Radima, mě chemie moc nejde, ale já si o tom myslím následující:

Cukr dodávaný dobře na zimu nikdy nezkrystalizoval - to vím už od starých včelařů, když jsem začínal. A souhlasím.

Sacharoza včely štěpí na fruktozu a ta nekrystalizuje. Proto je akátový med tekutý a proto medovicové medy(medovice=sacharoza) nekrystalizují tak rychle, protože je v nich větší podíl fruktozy.

Takže na základě toho si myslím, že pokud dodávám do zimních zásob včelám cukr (tedy krmím cukrem), tak směs s medem co ztoho udělají krystalizuje míň.

Na druhou stranu, když vynechám melecitozu, tak z normální krystalizace zásob na zimu (hlavně medových) si už nedělám hlavu, protože včely na tom vyzimují. Dřív jsem věřil tomu, že to včelám vadí.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31917


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re:diskuze okolo krmen? (31914)


>Velkovčelař který nemá optimální odbyt na med,nakrmí řepkovým
> medem s trochou cukru aby zabránil krystalizaci.

>p.k.-když ti to nekrystalizuje,včely ti tam přidaly cukr.Pak med špatně
>krystalizuje,stím bych se nechlubil.Mimo akát a pod.

>podle mě to navíc s cukrem ztuhne na kámen nebo sem s jiné planety...



Tak kde je pravda? Med s cukrem je dele tekuty nebo naopak??? Ja nevim, nemam zkusenost, necetl jsem o tom a nehodlam to zkoumat.

Byla by to pro me zajimava informace, protoze jinak je toto vlakno mlaceni prazne slamy :-) neco jako uteplny vs. neutepleny :-)) .

Kdyz uz jsem vydrzel cist doted tak si myslim, ze bych si tu informaci docela zaslouzil :-)


Dik

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31916


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
Re: med (31907) (31912)

tenhle ten pampeliškovej sirup,proboha ne med...,se vaří ...best regards P.K.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31915


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

dlouhý (88.100.95.205) --- 7. 10. 2008
diskuze okolo krmení

Proč probíhá tato již zbytečná diskuze okolo krmení? Již je dávno nakrmeno ať již jakýmkoliv způsobem.Bohužel se jí zůčastňují i někteří,určitě zdatní včelaři.Podle mne je zapotřebí dočkat jara,kdy teprve se to naše krmení projeví.
Každý má svoje přesvědčení,že jeho způsob krmení je pro něj nejlepší.Netřeba rozebírat způsoby čím krmit,zda medem či cukrem.Každý podle svého.Velkovčelař který nemá optimální odbyt na med,nakrmí řepkovým medem s trochou cukru aby zabránil krystalizaci.Malovčelař,který těch několik konví sám prodá ze dvora a mnohdy se mu ještě nedostane , tak ten zásadně krmí cukrem ze supermarketu a počká si až je levnější. Výsledky mají oba stejní,pokud dostatečně nakrmí a dobře na podzim ošetří,jejich včely přežijí. Takže si myslím,že v dnešní době není důležité čím nakrmit včely na zimu,důležitější je však pro přežití včelstev správné provedení podzimního ošetření včelstev.
Fandím příteli F.Skalskému,který má tu schopnost odlehčit tuto diskuzi která nikam nevede ohlédnutím do minula.Kdo se
nepoučí z minulosti,dočká se nelibé přítomnosti.A co nato říkají na př. přítel Šaněk,Havel,Bártl,Rýdl,ostatní kteří sice tuto rubriku čtou ale diskuze se nezůčastňují a je to škoda,určitě by ji obohatili a přinesli nový elán do této konference což je víc než zapotřebí.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31914


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898) (31901) (31909)

nejlepší forma cukru k této diskusi je panák slivovice
Pepan
Jdu na to


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 07.10.2008 10:10:27
> ----------------------------------------
> Materiály o podvodech v oblasti medu
> (O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované
> Komisí
> COM 96 /596 dej)
> Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
> medu?
> NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
> ňuje, aby med byl chráněn.
> Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
> má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
> nejsou už v současné době aktuální. Analytická
> chemie učinila za posledních třicet let velký krok
> vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
> vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
> straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
> je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
> depsaným limitům (jednodruhový květový med,
> med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
> metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
> dnes používají k falšování medu, nemohou být
> úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
> haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
> ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
> výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
> vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
> dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
> vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
> v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
> tyto podvody veelku běžné.
>
> Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
> jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
> jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
> nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
> konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
> cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
> přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
> nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
> chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
> vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
> špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
> kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
> totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
> cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
> tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
> nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
> hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
> lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
> litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
> rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
> vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
> nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
> kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
> ke koncentraci 1:1.
>
>
> REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
> APIMONDIE
> G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
> P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
> J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
> titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
> mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
> ,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
> vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
> rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
> koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
> šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
> dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
> tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
> .kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
> vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
> uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
> roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
> pracovávání rozt.oku včelami.
>
> DR, WAL TER BRŮKER, NSR
> DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
> stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
> prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
> získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
> tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
> musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
> řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
> množství bílkovin a vitamínů.
>
> Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
> SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
> řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
> klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
> probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
> teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
> ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
> 25 st.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31913


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re:med (31907)

to opravdu seš příkladně vyráběný pampeliškový med z květů který se vyrábí jako lék proti nachlazení je vlastně sirup z cukru ve kterém se vaří květy pampelišek 2l vody 1 kg cukru a 400 květů pampelišky tak tento sirup neztvrdne ale zrosolovatí a svojí konzistencí pak připomíná tekutý med

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: p.k. <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: med
> Datum: 07.10.2008 10:08:01
> ----------------------------------------
> podle mě to navíc s cukrem ztuhne na kámen nebo sem s jiné planety...
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31912


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re:Cukr za 11,50 (31904)

To bych taky netvrdil letos poprvé jsem vytočil při shazování medníků pár kilo medu jasně červené barvy dodnes nezkrystalizoval a je velmi lahodné chuti a podle té barvy asi z cukru nebude

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: konales <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Cukr za 11,50
> Datum: 07.10.2008 09:20:40
> ----------------------------------------
> p.k.-když ti to nekrystalizuje,včely ti tam přidaly cukr.Pak med špatně
> krystalizuje,stím bych se nechlubil.Mimo akát a pod.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31911


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

fskalsky (195.113.155.3) --- 7. 10. 2008
Organisovane vcelarstvi v Cesku 1898

-Lipa-okresnivcelarsky spolek ve Vel.Bitesi schuze ve Zbraslavi,Cizkove predseda K.Bartunek.
Bucovice nove utvoreny vcelarsky spolek 51 clenu.Za predsedu zvolen Jaros,1)Peska,jednatel Vavrouch.
Vyskovsky vcelarsky spolek,predseda dp.Placher,jednatel Fiala,clenu 60.

ZUCechy vybor usneseno aby navrhy od jednotlivcu a spolku o kterych se ve vyboru jednati ma,drive oznameny byly.Z podanych techto navrhu daji se na program pristi schuze ty,ktere vybor za nutne a vhodne uzna.
ZU Cechy valna hromada za pritomnosti clenu a zastupcu krajinskych jednot,v ZU zastoupeno 47 jednot,10 clenu cestnych,235 primych clenu.
Skvely rozkvet vcelarskych ustrednich spolku v Kralovstvi Ceskem: ceskych jednot 60,nemeckych odboru 128,na Morave spolku okresnich 10.

15.Sjezd vcelaru v Sobeslavi.Velke pozornosti se tesil medomet Leguv,jimz mozno vytaceti med z plastu soucasne z obou stran.
43.Sjezd nem-rak-uherskych vcelaru v Solnohrade
Zdvihal:Nemile se cechu dotklo pri uvitani nevsimavost predsednictva sjezdu,ktere je zcela ignorovalo a pouze nemecke bratry nadsenym proslovem vitalo.

19.11. ZS Brno valna hromada
Vyznamny den jmenin cisarovny Alzbety,se pripomina kruteho osudu,kterym postizen byl nas panujici rod,tragickym umrtim Jejiho Velicenstva cisarovny a kralovny Alzbety.
Na zaklade novych stanov ustanovil se Ustredni spolek.podana zadost o zvyseni subvenci.
Ustavujici valna schuze ZUSV. Predsedou opetne zvolen opat Korcian,1)Konsel,2)Kretschmer,taj.Svoboda.Do vyboru pribylo 6 zastupcu spolku krajinskych.Deputace vyboru blahoprala nejdustojnejsimu predsedovi Korcianovi k jubilejnimu vyznamenani.Dp.prelat ujistil svou neztencenou vzacnou prizni(ale vykonavani funkce predsedy neprijal).
Spolkovemu stolari Ludwigovi dana vypoved,zavedeny kroky opatrovani lacinejsich ulu.



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31910


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

G.Pazderka (80.78.156.8) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898) (31901)

Materiály o podvodech v oblasti medu
(O neúčinnosti Směrnic 74/409 a o úskalích návrhu nové směrnice v)pracované Komisí
COM 96 /596 dej)
Proč nařlzení neumožňuje účinnou ochranu
medu?
NOll11a není dostatečně precizní, takže neumož-
ňuje, aby med byl chráněn.
Limity obsahu doporučené směrnicí EU, která
má za úkol přesně rozlišit čisté přírodní produkty,
nejsou už v současné době aktuální. Analytická
chemie učinila za posledních třicet let velký krok
vpřed, avšak metody analýzy, uznávané v jednotli-
vých zemích Unie, jsou přesto neúčinné. Na jedné
straně máme nové podmínky produkce, díky nimž
je med opravdu zcela přírodní, ale neodpovídá pře-
depsaným limitům (jednodruhový květový med,
med ze zemí mimo EU, nové zdroje medovice z
metcalfy), na straně druhé přírodní látky, které se
dnes používají k falšování medu, nemohou být
úředně stanovenými metodami analýzy vÍ1bec od-
haleny. Limity složení upřesněné dodatkem směrni-
ce dovolují odhalit falšování pomocí sacharózy,
výrobků bohatých na redukovatelné cukry, inverto-
vaného cukru, melasy. Tyto podvody se však už
dnes nevyskytují, poněvadž jsou snadno identifiko-
vatelné. V některých zemích mimo Evropskou unii,
v nichž ani minimální kontrola není zajištěna, jsou
tyto podvody veelku běžné.

Rozdtly u cukru (Blene č. 1/81). Při zimn(m zakrmen(
jsou lednak rozdny v rozpustnosti rQzn1ch druhQ cukru,
jednak včely odeblraj( alespoň cukr třtlnovf a cukr fep-
nf rQzně rychle, nebo se tak alespoň zdá. Přes rQznou
konzistenci cukernfch molekul se na oba tyto druhy
cukru pohUž( jako na rovnocenně. Nemusej( však včely
přece jen při odeb(rlinl a Invertovánl vynakladat rQz-
nou námahu? Odpověď: Cukr řepnf a cukr třtlnovf jsou
chemicky stejně, Je to dvoucukr "sachar6za". ZpQsoby
vfroby jsou ale rozdnně. Proto oba tyto cukry, jsou-U
špatně raflnovány, obsahuji rl1zně doprovodně látky, na
kterě včely mohou reagovat rQzně. Dnes se však na čls-
totu cukru kladou tak vysokě nároky, že prQmyslov1
cukr, vyroben1 ze třtiny a z cukrovky, Je prakticky
tentfž. Naproto tomu JSou rozdny v zrněni. Normlilně
nebo jemně zrnltf cukr se rozpoušU rychleji než cukr
hrubozrnnf. Pak je rychlost rozpouštěni závislá na tep-
lotě vody a koncentraci roztoku (množstvl cukru na
litr vody). Vliv jakosti vody nen( znAm. Pro včely závlsl
rychlost odběru a zpracováni (zahušťováni a Inverto-
vAn() na koncentraci a teplotě cukerněho roztoktL S
nejvyššr možnou koncentraci 2:1 mal( včely určitě těž-
kosti. Dávaj( přednost koncentrac(m kolem 3:1 až dolQ
ke koncentraci 1:1.


REFERA TY Z XXVII. MEZINÁRODNIHO KONGRESU
APIMONDIE
G. D. Bila, Výzkumný v15elarský ústav, Rybn. SSSR
P15elovodstvo, r. 1980, 15. 6, str. 28-30
J. Bacílek aj. (ČSSR) sledovali kvalitativní i kvan-
titativní r,ozdíly mezi "medy", vywbenými včela-
mi z různých cukerných roztoků f11zného složení
,a koncentrace. Došli k závěru, že čím je z'krmo-
vaný wztok hustší, tím vyšší j,e pak obsah sacha-
rózy ve včelami vyrobeném "medu"; se stoup,ající
koncentrací cukerných 110ztoků stoupají ztráty su-
šiny při př,epr,acovávání těchto r.oztoků. Včely do-
dávají ke zkrmovanému cukernému roztoku inver-
tázu nezávisle na tom, jakého je roztok chemic-
.kéh.o sl.ožení, ale v cU1kerném "medu" je její akti-
vita nižší než v přírodním, a rychle klesá během
uložení zásob. Zkrmování částečně invertovanéh.o
roztoku snižuje ztráty potravy vznikající ,při pře-
pracovávání rozt.oku včelami.

DR, WAL TER BRŮKER, NSR
DER IMKERFREUND, R. 1961, c::. 2, STR. 42 - Včela potřebuje lehce
stravitelný hroznový a ovocný cukr, jež mohou být bez-
prostředně zažity. Tyto cukry najde v nektaru nebo je
získá rozštěpením vyšších cukrů, např. třtinového inver-
tázou. (:ím složitější vazbu cukr má, tím více fermentů
musí být k jeho rozštěpení na jednoduché cukry vytvo-
řeno a spotřebováno. K tomu musí být po ruce potřebné
množství bílkovin a vitamínů.

Dr. RICHARD BUCHNER, ZVROL1;KAn.SKÝ ÚSTAV FRElBURG, NSR
SŮDWESTDEUTSCHER lMKER, 1960, C. 8, S. 239 Štěpení
řepného cukru na cukr invertní je, jako chemický roz-
klad každé látky, reakce, která je závislá na teplotě a
probíhá podle určitých chemických zákonů. Tak zvýšení
teploty o 10 stupňů rychlost reakce zdvojnásobuje. Štěpe-
ní cukru probíhá při 35 st. dvakrát tak rychle jako při
25 st.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31909


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
Re: kolik cukru? (31902) (31905)

včely určitě nesbírají pyl kvůli lednové oblevě ,ale na předjarní rozvoj aspoň na mé planetě....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31908


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
med

podle mě to navíc s cukrem ztuhne na kámen nebo sem s jiné planety...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31907


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31904)

akát byl ,včely měly možnost měnit stromy ,kolísalo počasí tak u potoka byly dřív než ve vsi a ty zastíněné v lesním zápoji je následovaly,200 m n.m. - u moravy,pak sem odjel do švédska tak jestli někde nasbíraly cukr,asi na poli z řepou a ještě mi nic neřekly mrchy.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31906


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: kolik cukru? (31902)

Včely v zimě a předjaří v první řadě krmí plod ze svých vlastních
bílkovinných rezerv. Jedna zimní včela by tak za optimálních podmínek měla
vychovat tři jarní včely, i když pyl není ani v plástech ani venku. Pyl v
plástech podle mně slouží k překonávání nepříznivých podmínek, třeba když
včelstvo zaploduje v oblevě v lednu, včely plod krmí ze svých bílkovinných
rezerv, dodatečně ale zkonzumují pyl v plástech, aby ty bílkovinné rezervy
doplnily.

R. Polášek


----- Original Message -----
From: "p.k." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 07, 2008 8:30 AM
Subject: kolik cukru?


> nejdřív sem netušil,radši víc,pak mi jeden pán poradil,že pokud sou v
kouli
> na 8 rámcích potřebují 8 rámků zásob,že si to mám přepočítat na svou
> míru(počítám 1,5kg v rámku) ,no zkusil sem to a praxe mi dokázala ,že to
> opravdu z malou rezervou do třešně stačí jednou jedinkrát sem na jaře
> doplňoval jarním medem,nebo dáváte míň ?
> ono pokud budete mít málo pylu v úle tak můžete dát cukru kolik chcete
> ,včely hu nepotřebují když není bílkovina tak na co energii!!!!,poměr mezi
> upotřebytelnými zásobami a množství pylu jsem zatím neobjevil kromě toho
že
> je to přímá úměra,netušíte z praxe někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31905


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

konales (84.21.118.135) --- 7. 10. 2008
Cukr za 11,50

p.k.-když ti to nekrystalizuje,včely ti tam přidaly cukr.Pak med špatně krystalizuje,stím bych se nechlubil.Mimo akát a pod.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

G.Pazderka (80.78.156.8) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31899)

>Příteli Pazderko s tím souhlasím. Přečtěte si prosím ještě jednou příspěvek č. 31877. Tam uvádím úplně jiné množství zkrmeného cukru. 25 kg je celkové množství zásob i s ponechaným medem. Nevytrhujte prosím co se Vám hodí z kontextu. Není to seriózní. <
.........
O dodávání cukru do včelstev z mé praxe před nějakou dobou vím, že se jednomu včelstvu dodá třeba 5 kg jinému 10. Pokud jste uvedl údaj půjde zcela určitě o údaj o průměru. Kolik dodáte cukru do včelstva, které má např 1 kg zásob stávajících?(po vybírání medu to není často u včelařů vzácností) Dodáte včelstvu jiný med nebo jim dáte více do krmítka. Údaj v průměru mi neřekne kolik skutečně tomu kterému včelstvu dáváte a nevylučuje zkrmení u některého včelstva až 25kg.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
kolik cukru?

nejdřív sem netušil,radši víc,pak mi jeden pán poradil,že pokud sou v kouli na 8 rámcích potřebují 8 rámků zásob,že si to mám přepočítat na svou míru(počítám 1,5kg v rámku) ,no zkusil sem to a praxe mi dokázala ,že to opravdu z malou rezervou do třešně stačí jednou jedinkrát sem na jaře doplňoval jarním medem,nebo dáváte míň ?
ono pokud budete mít málo pylu v úle tak můžete dát cukru kolik chcete ,včely hu nepotřebují když není bílkovina tak na co energii!!!!,poměr mezi upotřebytelnými zásobami a množství pylu jsem zatím neobjevil kromě toho že je to přímá úměra,netušíte z praxe někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31902


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893) (31898)

Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy
a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
zimu včely rozštěpí?

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

p.k. (213.192.19.26) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31899)

všude v zahraničí ,tam kde sem byl ,dokrmovali cukrem i v bohatém švédsku,holandsku,nebo chudé ukrajině apod.protože včelař ví kdy se to pomíchá a kdy ne ,každopádně si vzpomeňme kdy to v úle začíná přibívat,to co náhodou přebyde se zimy,stalo se mi to předloni,odstraním a dám to oddělkům v květnu,atd .ale přece vás nebudu učit

včelařit,a vy zas nás....

letos sem ze dvou slabochů vytočil konev ,na jaře měly cukru na další zimu,rozvíjel sem je zvlášť skrz matky,rozšiřoval sem je rámky plné zásob,plod nahoru,zásoby doprostřed plodiště,takto až do lípy kdy chytly dech,něco nanosily s řepky nechal sem jim to,lípy bylo 2/3 medníků,nechal sem jim to do bodláků,a pak sem to vytočil a rozdělil v. do oddělků s novou krví(havlín -extra mírné ,otvírám je občas i bez kuřáku),takže cukr do května,řepka,lípa bodlák ALE TEN MED JESTE TED NEMA KRYSTALKU

je nám vše jasné jakej ses machr že mas komoru a tolik tě netlačí výnos a z te pozice můžeš vyhazovat hovno do výšky
ale taky je nad slunce jasné že cukr je zimní energie a ne jarní med,ale na druhou stranu když si někdo koupí med od okurek a krystalky mu křoupou v hu..ústech tak bych mu ty normy omlátil o hlavu a zabavil včely,zákázal produkci,ukamenoval....za všechny včelaře

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31900


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.69) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882)

> Jasné je, že pravidla se porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo se nezlobte, je i někde nad 600 n.m. příliš.
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko s tím souhlasím. Přečtěte si prosím ještě jednou příspěvek č. 31877. Tam uvádím úplně jiné množství zkrmeného cukru. 25 kg je celkové množství zásob i s ponechaným medem. Nevytrhujte prosím co se Vám hodí z kontextu. Není to seriózní.
Pepča

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 7. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888) (31893)

Doplnění: "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a
nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo
anorganické látky, které nepatří do jeho
složení."
" A také se z něj nemí odstaňovat " viz. filtrace pylu .

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 06.10.2008 22:08:23
> ----------------------------------------
> Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je
> psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani
> anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji
> obsahuje) i víc dle druhu medu.<
> ........
>
> Já sršni opravím tvůj omyl v přepisu. Ne že se může přidávat, ale
> obsahovat. První a druhá věta tedy zní:
>
> "Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném
> pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
> žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a
> nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
> jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo
> anorganické látky, které nepatří do jeho
> složení."
>
> Takže jestli med může obsahovat sacharózu v nějakém limitním množství,
> nevztahuje mísení s nějakou sacharozou na druhou větu, protože sacharoza
> patří ke složení medu. Druhá věta je tedy pasé co se týká přidávání něčeho
> jiného než je med do medu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turčáni (62.168.124.210) --- 7. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31895) (31896)

Proč ponechat včelám čistý vhodný med? Je to zpravidla pestrá potravinová základna, která je základem pro dobrý a hlavně soběstačný chov.(to prokazuje leckterý výzkum o vhodnosti medu v potravinovém řetezci včelstev) Soběstačnost, je navíc princip přežití včelaře.

Pred desiatkami rokov so čítal štúdiu o inverte sacharózy ako rovnocennej potravy v porovnaním s medom.Autor tvrdil, že pre dospelú včelu je základom ovocný a hroznový cukor, ktorý je pohonnou látkou aby mohla včela pracovať. Viem, je to len chabé zdôvodnenie, ale v podstate by tak mohlo byť.
Istotne med ako taký včelám neškodí (o medovicovom mede sa tvrdí, že včelám v zime neprospieva) a bolo by ideálne aj pre včelára, keby jeho včely zimovali na samo mede. Snažím sa o to i ja, ale z ohľadom na zimujúce včely isté korekcie včelár musí urobiť, aby zásoby boli aj v miestach kde včely v zime "sedia". Tohoto roku som na to potreboval v priemere až 10, vlani len 4 kg, z celkových (skutočných) zásob.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31895)

Antoni děkuji za příspěvek. Pokud ale chci nějak reagovat, měl bych stručně kvůli velké četnosti mých příspěvků zde za poslední hodiny. (vypadá to asi blbě :-) )

Během posledních třech let se stav mých včelstev v průběhu dvou sice zastavil, ale letos i přes nepříznivé snůškové podmínky opět vzrostl o skutečných cca 15%. Bez cukru a bez krmení i v ne moc dobrém snůškovém roce letos a loni na J.Moravě. Zatím jsem ale nebyl v situaci, kdybych měl průměrný výnos 1 kg/včelstvo.

Proč ponechat včelám čistý vhodný med? Je to zpravidla pestrá potravinová základna, která je základem pro dobrý a hlavně soběstačný chov.(to prokazuje leckterý výzkum o vhodnosti medu v potravinovém řetezci včelstev) Soběstačnost, je navíc princip přežití včelaře. Nic si nenamlouvám, mohu říci, že to je možné člověk to dokáže - chovat včely i bez průmyslových sladidel v našich podmínkách a přitom být (dlouhodobě) rentabilní.

...........
Posledných 25-28 rokov boli pre nás ako Adamovi a Eve v biblickom raji, len brali a nemuseli nič investovať. 25 ročná znášková perióda pre rokom 1982, nebola prajná a veru stalo sa to aj mne, keď som raz mal medný výnos v priemere 1 kg a raz veľké h.... -nulu. Pri väčšom počte včelstiev by si porozmýšľal, či budeš alebo nebudeš včelstvá na zimu, ale i v sezóne kŕmiť repným cukrom a budeš kašlať na smernice EU. Včelár si mzusí nájsť spôsob, ako získať med bez prímesí invertovaného cukru. Napchať do včletsva 20 až 25 kg sacharózy do včiel, hlavne pri NN, keď včelár ustavične prehadzuje debničky, sa nespotrebovaný invert dostane ľahko do odoberaného medu. Nakoniec, prečo nie, keď si tým zvýši priemer na včelnice, ale nerozumiem, prečo by včelár mal nechávať v úľoch čistý med?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882)

Neberte to jako urážku, ale zkušený včelař (pokud se za něj považuje) dle svých schopností dokáže velmi eliminovat vkládání průmyslových cukrů do svých včelstev a tím dodržovat Evropská pravidla. Jasné je, že pravidla se porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo, nezlobte se, je i někde nad 600 n.m. příliš.

Gusto, návrat k prírode je pekná vec, možno sa dá aj uskutočniť, ale chov včiel vo väčšom merítku je nemysliteľný v každej dobe. neviem kedy si začal včeláriť, ale takéto požehnané roky na množstvo medu, nemusí v našich podmienkach pokračovať do nekonečna. Posledných 25-28 rokov boli pre nás ako Adamovi a Eve v biblickom raji, len brali a nemuseli nič investovať. 25 ročná znášková perióda pre rokom 1982, nebola prajná a veru stalo sa to aj mne, keď som raz mal medný výnos v priemere 1 kg a raz veľké h.... -nulu. Pri väčšom počte včelstiev by si porozmýšľal, či budeš alebo nebudeš včelstvá na zimu, ale i v sezóne kŕmiť repným cukrom a budeš kašlať na smernice EU. Včelár si mzusí nájsť spôsob, ako získať med bez prímesí invertovaného cukru. Napchať do včletsva 20 až 25 kg sacharózy do včiel, hlavne pri NN, keď včelár ustavične prehadzuje debničky, sa nespotrebovaný invert dostane ľahko do odoberaného medu. Nakoniec, prečo nie, keď si tým zvýši priemer na včelnice, ale nerozumiem, prečo by včelár mal nechávať v úľoch čistý med? Možno máš pravdu (uplatňuje to aj ing. Dvorský), len prvý raz nevytočíš a ďalšie dopĺňanie zásob nerobíš.
Nuž, každý máme nejakú prioritu v chove včiel, jednému stačí prebytok od včiel, iný si pomôže aj cukrom. Pri rozhodovaní ako získa a predá čistý med, záleží od svedomia každého z nás.

Mslím si, že

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vladimír Ptáček (81.19.4.77) --- 6. 10. 2008
Konve na med

Přátelé,
starší včelař soused skončil se včelařením a prodává konve na med - mlékárenské, hliníkové 25 litrů. Pokud by měl někdo v okolí Brna (Střelice) zájem, ozvěte se prosím na mou e-mailovou adresu.
Vše dobré
Vladimír Ptáček
ptacek.home/=/cmail.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888)

Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji obsahuje) i víc dle druhu medu.<
.........

Já sršni opravím tvůj omyl v přepisu. Ne že se může přidávat, ale obsahovat. První a druhá věta tedy zní:

"Do medu se při uvádění na trh nebo při použití v jakémkoli výrobku určeném pro lidskou spotřebu nesmějí přidávat
žádné potravinové složky, včetně potravinářských přídavných látek, a nesmějí do něj být přidávány ani žádné látky
jiné než med. Med nesmí pokud možno obsahovat cizorodé organické nebo anorganické látky, které nepatří do jeho
složení."

Takže jestli med může obsahovat sacharózu v nějakém limitním množství, nevztahuje mísení s nějakou sacharozou na druhou větu, protože sacharoza patří ke složení medu. Druhá věta je tedy pasé co se týká přidávání něčeho jiného než je med do medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31883) (31885) (31889)

Pepan:>Kdybys věděl, kolik blbin, bludů a lisenkovských nápadů jsem již na těch přednáškách slyšel.,
.......
No já se vetřel na pár odborných přednášek a pár přednášek v rámci oboru včelařství jsem měl i pro splnění mé profení výše povinných. Neříkám že jsem King, ale rád diskutuji o tabu. Takových jako Předboj, stanovy ČSV, finance a jejich tok (to za času členství, už mne taková témata zajímají jen namátkově) Jinak práva, orientace včelaře "Mezi proudy". :-) Nakonec cukr přidávaný včelstvům je také pořádně zajímavé tabu.

Zatím jsem potkal při diskuzích více "očkovanců" než samorostů, co by dokázali bez problémů chovat včelstva. Potkal jsem osobně i hodně nešťastných včelařů a příznivců včelařství, co nacpali do včel peněz, protože jim někdo poradil a nakonec počítají ztráty a vyhozené peníze oknem. A nejvíce bylo zatím těch, co ví, znají ale neradi sdílí z jistých důvodů svou vysokou odbornost a nechcou se s cizími ani podílet na názorech. ... Chápu je.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884) (31888)

Sršeň:>Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji obsahuje) i víc dle druhu medu.<

.....
No sláva příteli Sršeň. Kde to je přesně napsáno. Děkuji za odpověď.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31886)

FRANTIŠEK ČIHÁK
Jste mimo mísu, nemáte asi nic jiného na práci, že .
.........

Mám za poslení dva dny vylouhovaných 2 000, slovy dva tisíce rámků, které se právě vysušují aby uvolnily místo dalším 3 tisícům co mne ještě čekají a nevím proč zasahujete do diskuze o cukrech, jestli nic krom osobní narážky nevkládáte.

Přispějte laskavě svými vědomostmi ať se diskuze rozvine. Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31883) (31885)

Kdybys věděl, kolik blbin, bludů a lisenkovských nápadů jsem již na těch přednáškách slyšel

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 06.10.2008 20:59:26
> ----------------------------------------
> Pepan:>Ještě vám zbývá vysvětlit vyšší podíl sacharózy v akátovém medu a
> její pozdější nižší hodnoty<
> ........
>
> Top přeci víme a pokud to nevíme, zajdeme si přednášku, kde se to dozvíme.
> A když se to nedozvíme, tak se nato zeptáme a pokud se to přesto nedovíme,
> zavoláme doktorům z oboru včelařství co to ví a ti to na tuti budou vědět.
> :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

sršeň (88.146.207.2) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884)

Vžyť Pepane on se drží jako klíště jedné věty.Ať čte dál,tam je psáno ,že se nesmějí přidávat " POKUD MOŽNO " žádné organické ani anorganické látky,proto je tam ta tolerance 5 % na sacharozu(samotný med ji obsahuje) i víc dle druhu medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31884)

Pepan:>Také záleží jak kvalitní překlady čteš<
.........
Směrnice čtu v Eurlexu - evropském právu (mimo jiné české právo je při změnách a při harmonizaci podřazeno evropskému)

Jinak čtu jen ty garantované, certifikované, odborně přeložené a hlavně zajímavější a hodnotnější abych nebyl až tak velký najivka, když se do mne někdo snaží místo diskuze něco nalít trychtýřem. Potom samozřejmě i jiné, ale tam hodnotím i důvěryhodnost zdroje a ostatní aspekty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

FRANTIŠEK ČIHÁK (e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874)


Pane Pazderko dejte už pokoj s tím cukrem. Neumíte se bavit o něčem jiném!!!!! Jste mimo mísu, nemáte asi nic jiného na práci, že .


> Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
> nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám.
> .........
> Tak to také nemohu sloužit. Ujetá v tomto případě je potom asi EU a jejich
> směrnice, protože ona to nerozlišuje. :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882) (31883)

Pepan:>Ještě vám zbývá vysvětlit vyšší podíl sacharózy v akátovém medu a její pozdější nižší hodnoty<
.........

Top přeci víme a pokud to nevíme, zajdeme si přednášku, kde se to dozvíme. A když se to nedozvíme, tak se nato zeptáme a pokud se to přesto nedovíme, zavoláme doktorům z oboru včelařství co to ví a ti to na tuti budou vědět. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem (31869) (31870) (31872) (31874)

Také záleží jak kvalitní překlady čteš nebo jak dobře ovládáš jazyky

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: G.Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
> Datum: 06.10.2008 13:18:38
> ----------------------------------------
> Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
> nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám.
> .........
> Tak to také nemohu sloužit. Ujetá v tomto případě je potom asi EU a jejich
> směrnice, protože ona to nerozlišuje. :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881) (31882)

Ještě vám zbývá vysvětlit vyšší podíl sacharózy v akátovém medu a její pozdější nižší hodnoty

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimili?n Pazderka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Cukr za 11,50
> Datum: 06.10.2008 20:44:02
> ----------------------------------------
> Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky
> dokáže při zpracování rozštěpit?
> -----------------------------------------------------------
> Příteli Pazderko, skutečně sacharózu včela rozštěpí beze zbytku tak, aby
> nebyla v medu zjistitelná?? To je pro mne novinka. Tím končím diskusi na
> toto téma.
> Zdravím Pepča
> .............
>
> Diskuze je možná pro Vás pane Křapka uzavřená, ale otazníky stále vidí nad
> včelařem, coby dodavatelem průmyslového cukru do medu a jeho obhajobou před
> zákazníkem, co si kupuje med.
>
> Samozřejmě že ve svých včelstvech nenaleznete sacharózu. Když pominu kdo
> odebírá vzorek pro taková zjištění a tím ho může velice při výběru coby Vy,
> znalý producent medu ovlivnit, dále je tu matematika a fyzika, která dokáže
> spočítat vložené množství sirupu, množství včel - enzymu k rozštepení,
> množství nového medu (do konce května) podíl štepení nejen včelou ale také
> stávající nový med a i pyl svým chrakterem přispívá k štěpení a doštěpení
> Vašich zásob cukru a nakonec dojdete coby včelař co umí přeskládat najaře
> vložené zásoby tak, aby se dostaly do aktivního oběhu a k enzymům, co jsou
> i v obalu stále minimálně 3 měsíce velmi aktivní a nazvete ji medem a
> odešlete ho do VÚ Dol, aby jste měl nějaký papír o Vaší produkční kvalitě
> před zákazníkem.
>
> Neberte to jako urážku, ale zkušený včelař (pokud se za něj považuje) dle
> svých schopností dokáže velmi eliminovat vkládání průmyslových cukrů do
> svých včelstev a tím dodržovat Evropská pravidla. Jasné je, že pravidla se
> porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo se nezlobte, je i někde nad
> 600 n.m. příliš.
>
> Zdravím a děkuji za Vaše sdílené názory. PS: Včela opravdu za přispění
> svých enzymů a jiných příčin dokáže rozštěpit sacharózu na hodnoty,
> splňující normu. (třebas i Český med)       
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878) (31881)

Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky dokáže při zpracování rozštěpit?
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko, skutečně sacharózu včela rozštěpí beze zbytku tak, aby nebyla v medu zjistitelná?? To je pro mne novinka. Tím končím diskusi na toto téma.
Zdravím Pepča
..............

Diskuze je možná pro Vás pane Křapka uzavřená, ale otazníky stále vidí nad včelařem, coby dodavatelem průmyslového cukru do medu a jeho obhajobou před zákazníkem, co si kupuje med.

Samozřejmě že ve svých včelstvech nenaleznete sacharózu. Když pominu kdo odebírá vzorek pro taková zjištění a tím ho může velice při výběru coby Vy, znalý producent medu ovlivnit, dále je tu matematika a fyzika, která dokáže spočítat vložené množství sirupu, množství včel - enzymu k rozštepení, množství nového medu (do konce května) podíl štepení nejen včelou ale také stávající nový med a i pyl svým chrakterem přispívá k štěpení a doštěpení Vašich zásob cukru a nakonec dojdete coby včelař co umí přeskládat najaře vložené zásoby tak, aby se dostaly do aktivního oběhu a k enzymům, co jsou i v obalu stále minimálně 3 měsíce velmi aktivní a nazvete ji medem a odešlete ho do VÚ Dol, aby jste měl nějaký papír o Vaší produkční kvalitě před zákazníkem.

Neberte to jako urážku, ale zkušený včelař (pokud se za něj považuje) dle svých schopností dokáže velmi eliminovat vkládání průmyslových cukrů do svých včelstev a tím dodržovat Evropská pravidla. Jasné je, že pravidla se porušují a 25 kg vloženého cukru na včelstvo se nezlobte, je i někde nad 600 n.m. příliš.

Zdravím a děkuji za Vaše sdílené názory. PS: Včela opravdu za přispění svých enzymů a jiných příčin dokáže rozštěpit sacharózu na hodnoty, splňující normu. (třebas i Český med)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.60) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877) (31878)

Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky dokáže při zpracování rozštěpit?
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko, skutečně sacharózu včela rozštěpí beze zbytku tak, aby nebyla v medu zjistitelná?? To je pro mne novinka. Tím končím diskusi na toto téma.
Zdravím Pepča

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Stonjek (213.151.87.64) --- 6. 10. 2008
Ležany. (31869) (31870) (31872) (31874) (31875) (31879)

Pečlivě jsem je zkoumal a zase jsem toho po pár letech nechal. Nic moc, výnosy také. Manipulace s plásty vysokými 35 cm mizerná a pouze ve vertikální poloze. V medníku musí být plásty černé jak bota a i tak plné medu často nevydrží transport. A když pár hodin 5kg těžké plásty zbavujete včel tak z toho hodně bolí ruce. Hlavně výnosy nic moc. A včely permanentně připravené na rojení! Na druhou stranu včelám se v nich fantasticky daří a nic lepšího na chov a MK jsem nepoznal a tak v nich mám plemené matky. Podle zkušeností úspěšnějších včelařů v nich musí být plásty vyšší 30 cm, jinak to nefunguje. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31880


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujetá diskuze okolo krmení cukrem (31869) (31870) (31872) (31874) (31875)

Pepa:>Gusto v celé EU se krmí na podzím včely převážně cukrem. Cena 1 kg cukru a cena 1 kg květového medu je trochu rozdílná.<
.......

Ale to, že se lije do včel cukr je mi známo a klidně tak dělejte. Já jen našel jednu směrnici, která zakazuje cokoli jiného přidávat do medu. A abych byl přesnější, docela jasná analýza by takové porušení medu prokázala, kdyby cukr obsahoval nějaké množství nějakého koloidního prvku na kg v suchém stavu, který se v medu vůbec nevyskytuje. Co by včelaři dělali, kdyby jejich med obsahoval nějaké množství takové značky? Byly by označeni za padělatele medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31879


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gustimilián Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866) (31877)

Josef Křapka:>Můžeme tedy předpokládat, že zde bude určitý podíl sacharózy z podzimního krmení.<
........

Proč by tam měla být zjištěna sacharóza. Nevíte že ji včela svými výměšky dokáže při zpracování rozštěpit? Je psáno nic krom medu. Dáváte jim cukr a hájíte se neprůkaznou hodnotou. Dávno obsah sacharózy neukazuje na falšování medu cukernými sirupy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.60) --- 6. 10. 2008
Re: Cukr za 11,50 (31823) (31824) (31831) (31832) (31833) (31835) (31837) (31840) (31846) (31853) (31859) (31866)

Pepčo. Každý včelař, který byť jen rozdá med, uvádí ho na trh. A každý kdo uvádí med na trh, musí respektovat to, že nemůže do medu cokoli jiného než med dávat. Včely vyrábí med a včela žije v úlu. Jestli krmíte včelstvo, pridáváte tím do stávajícího medu jejím prostřednictvím sirup. Můžete tak činit? Podle EU a co říká směrnicí, podle mého názoru ne!
-----------------------------------------------------------
Příteli Pazderko. Na zimu doplňuji každoročně zásoby cukerným roztokem 3 : 2 tak, aby hmotnost zásob na jeden úl činila 20 - 25 kg. V praxi tedy dodávám do jednoho včelstva do 15-tého září cca 12 - 15 kg cukru dle potřeby toho kterého včelstva. V letošním roce jsem zaslal na rozbor med který jsem vytočil ve třetí dekádě května. Tedy med z jarní snůšky. Můžeme tedy předpokládat, že zde bude určitý podíl sacharózy z podzimního krmení. Pro ilustraci opisuji z Certifikátu výsledky rozboru: - Obsah vody 16,2 %, - Sacharóza 1,0 %, - HMF 14,8 mg/kg, - Elektrická vodivost 15,1 mS.m -1. Rozbor byl proveden v Dole dne 4.9.2008. Všiměte si prosím obsahu sacharózy. Mohu tedy takový med uvést na trh ?? Určitě mohu. Musím říci, možná z neznalosti, že žádnou směrnici, ani Evropskou ani jinou, která by zakazovala doplnění zimních zásob včelstev cukrem neznám. Prosím poučte mne tedy. Z praxe však vím, že pokud jsme v úzkých, velmi rádi se odvoláváme tu na "nejnovější sovětské zkušenosti", nyní vše zase svádíme na Evropskou unii. Zkrátka, vždy musíme být papežštější než Papež. To je snad prokletí tohoto národa. V tomto kontextu se mi líbí jedno staré Francouzské příloví. Říká: My jsme tady, Paříž a král jsou daleko.
Zdravím Pepča

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31877


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

A.Turčáni (62.168.124.210) --- 6. 10. 2008
Re: Fumigace (31865) (31871)

Fumigace se provádí když neklesnou teploty pod +10 st. C., lépe řečeno, že včely nejsou v chumáči. Pokud se dostanou do chumáče, fumigace je málo účinná.

Jozef, u mňa to neplatí. Stále som presvedčený o plnej účinnosti a preto to v boji proti Vd aj využívam. Ak prenikne do zimného chumáča aerosol, musí i fumigátor, predsa amitraz teplom splyňuje a plyn sa dostane ku kliešikovi. Prvé dve odľahčujúce fumigácie (20.8 a 28.9) to potvrdzujú, priemerný odpad samičiek Vd je 74,8 ks/včelstvo. Tretia fumigácia, záverečná totálna (od 1. do 10.10) je výhodná, pretože na mojej lokalite (270 m.n,m.), sú včelstvá v tomto čase absolútne bez akéhokoľvek plodu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31876


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pepa (90.176.2.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujetá diskuze okolo krmení cukrem (31869) (31870) (31872) (31874)

Gusto v celé EU se krmí na podzím včely převážně cukrem. Cena 1 kg cukru a cena 1 kg květového medu je trochu rozdílná. Rozdíl je pouze v tom, kolik budeme na podzím krmit. Krmit více než 20 kg cukru na dva nástavky 39x24 tj. celkem 22 rámků je zcelá zbytečné a pak je opravdu velké nebezpečí, že při převěšování překročíme povolenou hranici. Včeníci mám v 680 m n.v. a zatím nikdy jsem nekrmil více než 15 kg cukru na včelstvo tj. na dva nástavky 39x24. Počítám s tím, že před krmením bylo ještě cca 5 kg vlastních zásob. Nechávat tam med je neekonomické a navíc mohou tam být alespoň z části medovicové zásoby - medy, které jsou pro včely takřka smrtelné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

G.Pazderka (80.78.156.8) --- 6. 10. 2008
Re: ujetá diskuze okolo krmení cukrem (31869) (31870) (31872)

Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám.
..........
Tak to také nemohu sloužit. Ujetá v tomto případě je potom asi EU a jejich směrnice, protože ona to nerozlišuje. :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31874


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: lean (31838) (31841) (31842) (31855) (31856) (31862) (31867)

No, já to beru spíše jako kuriozitu. Na druhé straně to je důkaz, že zkušený
včelař s 20 včelstvy mohl tehdy "sáhnout" mezi tolik rozmanitá včelstva a
vybrat z nich včely přesně přizpůsobené tomu úlu, který používal. Dneska by
musel vybírat ze stovek včelstev a možná ani to by nestačilo, aby vybral
včely trochu odlišné.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "p.k." <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 06, 2008 10:21 AM
Subject: Re: lean


> pokud by byl problém s genem jak naznačuje Radim Polášek,tak už dnes není
> problém si ho legálně pořídit i v zahraničí,navíc moje včely mají plod na
> každém rámku tak na dvoutřetinách a víc ,vyselektovat ty co se víc
> roztahujou snad by taky šlo,ale mě jde o to si ležan zkusit ,případně s
> ním doplnit nástavkovou metodu,začínal sem na tachovákách,po všech
> stránkách dotaženej ůl pro míru 39x24,časem asi s novou krví sem pořídil
> patý nástavek,pak tenkostěnné úly ale na deset těchto rámků,v nich sem měl
> nejlepší výnosy ale v průměru to samé co v tachovákách na 9 r.,co včelám
> chybí na rámku do těch biolog. min.42 cm dožene izolace,tachov je právě v
> nad.moř.výšce plácnu 500-6OO metrů a právě pro tuto se tachováky hodí a
> byly navrženy,v rovinách (do 3OO m.n.) je lepší delší langstroth v
> prkýnkách do 2 Cm,v kopcíh do 5oo zander(do 3 cm),v podhorských oblastech
> tachov(izolace 2cm)
> s tím souvisí že,čím jdete víš tím víc potřebujete pro stejný výsledek
> manipulačních včelstev,v rovinách jdou silné snůšky v kratších intervalech
> rychle za sebou a většinou to stihhnou do slunovratu,v podhorských
> oblastech jsou jednotlivé snůšky slabší ale delší výrazněji se překrývají
a
> to až do září kde tu včely můžou mět jěště plné ruce práce,a tak se velice
> často stane že se tyto rozdílné oblasti v průměru výnosy vyrovnají nebo
> jednou je dole víc pak zas nahoře-záleží jakej je rok a kam ste dali oči

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31873


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 6. 10. 2008
Re: (31869) (31870)

Stejně si myslím, že je tato diskuse místy poněkud ujetá :-). Protože
nerozlišuje cukr nějak "přidávaný do medu" a cukr podávaný včelám. Není to
sice úplně přesně to samé, ale když vyženu krávu na pastvu, také neočekávám
v jejím mléce trávu. A na podzim podávaný cukr přece nakonec není nic
jiného, než krmivo, nutné pro překonání zimního období, a ne surovina pro
med.
S pozdravem Petr

----- Original Message -----
From: "G.Pazderka" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, October 06, 2008 10:51 AM
Subject: Re:


p.k.>poctivej včelař nepřemýšlí nad tím jak udělat s cukru med v limitu
nějakejch norem,ale kvalitní živočišný-hmyzí produkt k další potřebě a
výrobě.... <
.......

Poctivej kuchař se také pozná podle kvalitně připraveného jídla. A nic mu
nenůže zabránit v tom, že ví jak dokázat připravit náhražku. A to je hodně
o profesionální deformaci.


__________ Informace od ESET NOD32 Antivirus, verze databaze 3495 (20081004)
__________

Tuto zpravu proveril ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J.Šefčík (90.176.2.8) --- 6. 10. 2008
Re: Fumigace (31865)

Jaroslave. Fumigace se provádí když neklesnou teploty pod +10 st. C., lépe řečeno, že včely nejsou v chumáči. Pokud se dostanou do chumáče, fumigace je málo účinná. Doba mezi první a druhou fumigaci by měla být cca 14 dnů, tj. doba kdy možný plod ve včelstvu se vylíhně. Aerosol se provádí cca jeden měsíc před odběrem měli a také by teplota neměla poklesnout pod - 5 st. C. Každá kolise, která provádí fumigaci a aerosol, by mělo to vědět.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31871


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78118 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 31871 do č. 31931)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu