78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Eman (194.149.115.135) --- 10. 9. 2007
Re: Refraktometr (24947) (24949) (24950) (24951)

Pokud medovina po 14 dnes přestane bouřlivě kvasit, nemyslím si, že bublinky mají nějaký výrazný vliv na údaj hustoměru (zakulacená baňka). Musel bych to vyzkoušet, ale skleněný hustoměr jsem dávno rozbil.
Přepočítáme -li ale ztracenou váhu na 100 litrů roztoku, pak z tohoto úbytku lze odvodit skutečný obsah alkoholu (a to nás v podstatě zajímá) násobením konstantou 1.32. Podle chutě to je také možné, ale to chce cvik a talent. Příklad: 100 litrů zředěného medu na začátku kvašení váží 111 kg, po 2 měsících bude vážit např. 104 kg. ->111-104 =7.. 7x 1.32 = asi 9.5 % alkoholu, objemová procenta.
Tato metoda je trošku pracnější, ale obejde se bez drahého a dnes neprodávaného refraktometru (2100 Kč) na mošty. Digitální kuchyňské váhy už nejsou dnes problém (700 Kč?) a mají universální využití u včel i v kuchyni.
_________________
Honza Jindra:
....Zvyšováním obsahu alkoholu klesá hustota a bublinky vznikající při kvašení nadlehčují plovák hustoměru. Medovinu je potřeba naředit, tedy měřit před kvašením. Cukr během kvašení lze určit asi jen senzoricky (podle chutě)....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 24952


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re:Refraktometr
Předchozí:Honza Jindra - Re: Refraktometr


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu