78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polá?ek (e-mailem) --- 9. 5. 2007
Re: vařák na vosk (22594)

Výhoda je v tom, že roztavený vosk se z odšťavovače slije do nádoby, nejlépe
hranaté, (dobře se posílá poštou a skladuje), obalí se hadry, aby tuhnul
pomalu a druhý den se jen očistí tenká vrstva nečistot dole a je hotovo.
Vosk, co teče s vařáku se musí obvykle ještě jednou v nějaké speciální
nádobě přetavit s vodou, je méně čistý. Nevýhoda je v tom, že odšťavovač
získá jen asi 2 /3 vosku, co získá vařák, takže zbytky z odšťavovače se musí
usušit, aby nechytly plíseň a chránit před moly, dokud se nezpracují ve
vařáku. A taky větší množství trvá poměrně dlouho
Ale jak tady psal někdo předtím, vosk se vykupuje asi za 80 Kč, takže
nechat ve zbytcích půl kila vosku je totéž jako včelám nevybrat půl kila,
kilo medu.
Co se týká domácího sestrojení vařáku na vosk, asi se na tom ušetřit moc
nedá. Stejně se na většinu dílů musí použít nerez, samotný materiál bude
stát několik tisíc, svařování nerezu se musí umět a vyžaduje poměrně drahé
zařízení, má li být kvalitní. Jinak vařák na vosk je kombinace lisu a
vyvíječe páry. Cesta by mohla být oddělit vyvíječ páry a lis vyhřívaný
párou, který by se mohl zmenšit.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "caloń" <calons/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, May 08, 2007 9:21 PM
Subject: vařák na vosk


> Sežeňte si starý hliníkový odšťavňovač(jsou to takové do sebe zapadající
> hrhce)no a do spodu dáte vodu nad to vosk(voští)a už jenom čekáte až začne
> téct do nádoby úplně čistý vosk je to super POZOR jde to velmi rychle.
> www.vceluly.wz.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 22604


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polá?ek - Re: klát
Předchozí:Radim Polá?ek - Re: řepkový med


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu