78139

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033)

Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky.
Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v
potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají.
Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se
chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo
60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té
jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý
výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě
nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká
desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat
tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na
jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky"
vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami
rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20035


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polášek - Re: poeasí
Předchozí:P.K. - počasí


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu