78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Petr Lokvenc (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025)

Tak nevím, přátelé.
Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale
náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost
škody.
S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-)
Petr.

----- Original Message -----
From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM
Subject: Re: med a mikrovlnka


Myslím, že v tom
zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
zážení
ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
R. Polášek
....
To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
"mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
dostatečný čas.
Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
jedná o ms nebo o sekundy.
Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
medu dosáhne vyšší teploty.
Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.

Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
Karel


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20026


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Madra - Re: med a mikrovlnka
Předchozí:Karel - Re: med a mikrovlnka


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu