78123

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021)

Jednoduchý postup v praxi.

Vzal jsem si hrnek (zaručeně suchý - porcelánový

dal jsem do něj čtyři kávové lžice čisté bílé sacharózy a čtyři lžičky vody.

Teplota na mikrovlnce je nastavena na maximum mikr. ohřevu (800W) a je obsažen otáčivý talíř.

1x 15s znamená ohřátí z cca 15 na 35°C
plus dalších 15s znamená ohřátí z cca 35 na 45°C
dalších 15 s zamená ohřátí cca 45 na 53°C

Z toho usuzuji, že nejde o čistotu cukerného roztoku ale koncentraci a ohřev probíhá hlavně také v sacharidové složce vedle jiných příměsí v případě medu. Jde o čas, obsah vody a ohřívané množství při určitém výkonu, a oto, jestli má mikrovlnka rozložený ohřev a je s pohyblivým talířem nebo zářiči. Je asi výhodnější ohřívat pohyblivě než nepohyblivě a to právě kvůli přepalování v jednom místě, jak prostě vychází záření ze zářiče.

Dovolil jsem si tedy trochu praktického poznání.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Od: Radim Polasek:
> Mikrovlny ohřívají pouze elektricky vodivé hmoty, nevodivými procházejí.
> Zkrystalizovaný med se skládá z převážné části z krystalů cukrů, které jsou
> nevodivé a v pórech mezi nimi je vodivý zbytkový roztok. Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20023


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Gustimilián Pazderka - Re: med a mikrovlnka
Předchozí:Josef.Mensik - Re: med a mikrovlnka


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu